Кърлановски пирамиди

Кърлановски пирамиди

Ако обичате пътешествията до красиви природни забележителности, то природните забележителности в област Сандански ще ви бъдат интересни. Едни от тях са величествените и уникални по рода си Кърлановски земни пирамиди, които са част от скалния комплекс на Мелнишките пирамиди – намиращи се в землището на село Кърланово част от община Сандански. 

Те са едно от местата в област Сандански, които наистина си заслужава да се видят. Въпреки че не са известни както Мелнишките пирамиди, Кърлановските пирамиди също са впечатляващи и по нищо не отстъпват по красота на предходните.

Кърлановски пирамиди

Гледани от село Кърланово пирамидите предоставят една възхитителна гледка и са определяни сами по себе си като чудо на природата. Туристите с богато въображение ги оприличават  на различни неща, като например носове на кораби или високи укрепления на замъци със зелени куполи.

Обявени са за природна забележителност през 1960 година и оттогава насам не спират да са притегателно място за туристи от цял свят.

Кърлановските пирамиди всъщност не са отделно скално образувание. Те заедно с Мелнишките и Роженските пирамиди образуват цял един скален комплекс. Спрямо населените места, които обхващат, скалните образувания се делят на Мелнишки, Роженски и Кърлановски.

Кърлановски пирамиди

На вид Кърлановските пирамиди  наподобяват огромни по размери пясъчни кули, като някои от тях са високи до 100 метра. Те също така са покрити с трева. 

Въпреки че са част от Роженските и Мелнишките пирамиди, по своите размери и структура, Кърлановските пирамиди са по-различни от тях. Изградени са от седиментни скали и се характеризират със стръмни и отвесни склонове. Образували са се в резултат от ерозионни процеси.

Процесът по образуване на Кърлановските пирамиди наподобява този на пирамидите при село Стоб и село Кътина. Състоят се от дебел слой пясъчно наслояване, което съдържа смес от каменни късове и  глина.

Съществуват две хипотези за това как се е образувал дебелият пясъчен пласт на Кърлановските пирамиди. Той може да се е формирал в резултат от свличане на материал от близките планини в околността поради ледниковата активност, която е засегнала региона в древността, а може и да е резултат от утаяване на пясъчен материал на дъното на древно езеро.

Във формирането му играе роля и ерозионното въздействие на водата. Вследствие на валежите и снеготопенето в миналото са се образували реки и малки ручеи, които са преминавали през слоят пясъчен материал.

Кърлановски пирамиди

Тъй като е лесен за разрушаване, ерозията на водата е довела до образуването на високи кули с интересна форма, скални образувания с пирамидална форма, извисяващи се тънки върхове, както и вариращи по дълбочина ровове, които се извиват между отделните скални образувания.

Как да стигнем до Кърлановските пирамиди?

Най-удобният маршрут, които ще ни изведе до Кърлановските пирамиди, е през село Кърланово, тъй като то се намира в подножието на  Кърлановските пирамиди.

Малкото село се намира само на няколко километра от град Мелник, който е и отправна точка за посещение на Кърлановските пирамиди. Мелник е разположен на 90 км. от Благоевград и на 20 км. от Сандански. 

До самите пирамиди може да се стигне по асфалтов път с автобус или кола, а също и с влак до най-близката жп гара Дамяница. 

Ако минете по прекия път към Роженския манастир, ще видите табели указващи към Кърлановските пирамиди, откъдето също се открива красива гледка към Кърлановските пирамиди, явяващи се част от пирамидите при град Мелник.

На тази пътека можете да видите също и панорамна гледка към част от склоновете на Пирин и Славянка. На това шосе има изградени обзорни площадки и отделни места за отдих.

Препоръчително е за всеки, който би искал да се разходи по този панорамен маршрут, да си вземе добри планински обувки, тъй като по терена има доста ронливи скали, което създава риск от падане.

Пролетта и есента са най-подходящи сезони за посещение на Кърлановските пирамиди. Община Сандански е богата и на други забележителности. Ето затова ние ще ви представим някои от тях, така че ви съветваме да продължавате да четете. 

Забележителности в близост до Кърлановските пирамиди

Кърлановски пирамиди

Роженски манастир “Свето Рождество Богородично”

Средновековният Роженски манастир, разположен само на километър от село Рожен в югозападната част на Пирин, е едно от красивите места в община Сандански, които си заслужават да се посетят. Той се явява най-големият манастир в Пиринска Македония.

Не се знае много за създаването на Роженския манастир. За първи път за него се упоменава в преписка на гръцки ръкопис датиращ от 13 век., а за втори път се среща като име в ръкопис на игумен Козма от 1551 г.

Кърлановски пирамиди

В резултат от  нашествието на Османската империя по българските земи манастирът е бил опожарен, но след това през 18в. е бил напълно възстановен. През периода на Османско величество Роженският манастир е под властта на гръцката църква и затова и е бил направен метох на Иверския светогорски манастир.

През 19-ти век манастирът разраства влиянието си в региона като духовен център. Тогава много земи в околността са били негова собственост. 

През периода на революционна дейност манастирът често е бил използван като убежище за войводи от ВМРО. До самия манастир пък е разположен гробът на изтъкнатия революционер от Македония Яне Сандански.

Кърлановски пирамиди

Преди манастирът е бил ставропигиален, а днес е под влиянието на Неврокопската епархия. В момента манастирът е отворен за посещения през цялата година.

Парк “Свети Врач”

Кърлановски пирамиди

Ако обичате природните паркове и сте в района на Сандански, не пропускайте да посетите градския парк “Свети Врач”. Там можете да видите над 200 растителни вида от Средиземноморието, от които дървесни видове като вековни чинари, секвои, върби, иглени борове, кедри, както и магнолия, гинко билоба и нар. 

Кърлановски пирамиди

В парка се намира голямо изкуствено езеро, където можете да покарате водно колело, а също и голям брой малки водни басейни.

От 1980г. паркът е кръстен на старото име на град Сандански. Той е основан от ген. Георги Тодоров, който заедно със своя военен полк засажда черен и бял бор, както и италиански кедър и софор, на територията на парка.

Паркът разполага също и с :

  • дървени беседки 
  • детски площадки за игра 
  • стадион 
  • летен театър

Плато “Свети Никола”

Кърлановски пирамиди

Платото “Свети Никола” е едно от най-популярните места в Мелник, които си заслужава да се посетят от феновете на походите из природата.

Отправна точка за пътя към платото е Музеят на виното, разположен на главната улица в град Мелник. Калдъръмената пътека към платото минава през гориста местност и постепенно се трансформира в горска пътека, като от нея се откриват красиви гледки към извисяващите се Мелнишки пирамиди. 

Докато обикаляте платото можете да видите също базиликата Свети Никола, чието име и носи платото, замъкът на деспот Слав, манастирът Свети Харалампий, манастир Света Богородица Спилеотиса, древни водохранилища, стара турска баня.

Според исторически източници базиликата Свети Никола е била построена върху тракийско светилище на богинята Артемида- Бендида. След като християнската религия се установява в земите на мелнишките пирамиди, жителите разрушават тракийското светилище и на негово място изграждат християнска базилика.

През вековете базиликата е била няколко пъти разрушавана и след това възстановявана отново. В момента от базиликата са запазени части от стените, колони и стълби, а по-голямата част от стенописите на храма са експонирани в Националния Исторически музей.

Археологически музей

Тези от вас, които се интересуват от история и археология, определено не трябва да пропускат да посетят археологическия музей на град Сандански. Той води началото си от 1936 г. и е построен директно върху основите на базиликата на епископ Йоан.

Интересен факт за музея е, че е един от петте български археологически музея, които са се специализирали античната археология. В него може да се види най-голямата в страната римска надгробна мраморна пластика датираща от периода между II и III в. Общият брой на музейните експонати наброява 11 367.