Рафтинг в Банско – за ценителите на екстремните усещания

Ако сте ценители на екстремните усещания и търсите ново предизвикателство, докато почивате в някой от хотелите в Банско, може би рафтингът е вашето екстремно приключение.

Рафтинг в Банско

Какво представлява рафтингът?

Рафтингът е вдигащ адреналина спорт, при който участниците се спускат по бързеите на реките в надуваеми салове (лодки).

В зависимост от силата на бързеите по трасето по реката, нивата на трудност се измерват по скалата от 1 до 6. Рафтинг по скала 1 означава, че спускането е в спокойни води, докато скала 6 означава, че спускането по бързеите на реката е почти невъзможно.

Рафтингът е предизвикателен и екстремен, но в същото време изключително забавен спорт. Практикува се отборно, което го прави още по-интересен и вълнуващ за всички, които търсят нестандартно, семейно или тиймбилдинг забавление по време на почивката си в Банско.

Кой може да практикува рафтинг?

Рафтинг спускането може да се практикува от почти всеки, който е физически здрав и е готов да се впусне в своето екстремно рафтинг приключение. 

В България няма възрастови ограничения за практикуване на рафтинг, но тъй като спускането по реката става в бързи води, обикновено повечето рафтинг клубове изискват децата да са на възраст над 7 години и да са с придружител.

Спускането с лодки по трасетата може да се извършва всеки ден от началото на пролетта до началото на есента и става задължително след инструктаж по рафтинг и в присъствието на рафтинг инструктор.

Какво е необходимото оборудване за практикуване на рафтинг?

Като спорт, който се практикува във вода, оборудването за рафтинг включва надуваема лодка (сал) и гребла.

Необходимата екипировка за рафтинг по речните бързеи, от своя страна, се състои от:

 • Неопренов костюм: Ако водите на реката са твърде студени, като рафтър трябва да носите неопренов костюм, който да ви осигури необходимата топлоизолация.
 • Спасителна жилетка: Тя е задължителна при практикуване на този екстремен спорт, тъй като осигурява отлична плаваемост в случай, че паднете във водата.
 • Обувки: Това са специални, затворени обувки за рафтинг. Те не са абсолютно задължителни, но са силно препоръчителни, тъй като осигуряват отлично сцепление както на мокри, така и на сухи повърхности.
 • Каска: Каските са задължителни елементи от вашата екипировка за рафтинг в реката. Те са проектирани да предлагат високо ниво на защита и да предпазват главата ви от наранявания.

Какво представляват лодките за рафтинг?

Лодките за рафтинг притежават следните характеристики :

 • Обикновено лодките са изработени от хипанол или винил. 
 • Те са с дължина от 3.5 до 6 метра и ширина от 1.8 до 2.5 метра. 
 • Задвижват се с помощта на гребла, броят на които зависи от участниците в спускането.
 • В зависимост от модела, могат да имат шест, осем или десет места.

Те са направени специално за спускания в буйни води, поради което са много здрави, сигурни и издръжливи. 

Рафтинг в Банско

Къде се практикува рафтинг в Банско?

Банско е идеалната отправна точка за практикуване на рафтинг, тъй като се намира в близост до реките Струма и Места, които на практика са две от трите реки, подходящи за рафтинг в България.

Времето за рафтинг по Струма и Места започва още през пролетта (март – април), продължава  през лятото и приключва в началото на есента (октомври –  ноември). 

Така че, ако през този период сте в хотел Лъки Банско, можете спокойно да се спуснете по някоя от двете реки.

Рафтинг по река Струма

Ако се спрете на спускане по Струма, имате опцията да избирате едно от двете трасета.

Горно рафтинг трасе на река Струма

Започва от Симитли, преминава през Кресненското дефиле и приключва при Сандански. Това е най-дългото трасе за рафтинг в страната. Дължината му е 12 км при пълноводие и около 8 км през лятото. 

Освен, че е най-дългото, трасето е и по-екстремно  изисква да сте по-подготвени и да умеете да плувате. Рафтинг по горното трасе на Струма през Кресненското дефиле се практикува от април до юли и от октомври до ноември.

Долното трасе за рафтинг по Струма

Започва от Железница и приключва при Симитли. Това рафтинг приключение е с по-ниска скала и е много подходящо за хора, на които това е първият им опит да се впуснат в подобни екстремни приключения. 

Подходящото време за рафтинг по долното трасе на реката е от март до юни и от август до ноември.

В зависимост от вашите желания рафтингът на река Струма може да се комбинира с други активности на открит.

Сред тях са:

 • Каньонинг по река Влахи;
 • Приключение с въздушен тролей и въжена градина;
 • Пейнтбол и други.

Рафтинг по река Места

 Ако това е първият ви опит за екстремно спускане с лодка по реката, Места може би е по-подходяща за вас. Спускането на река Места е по-спокойно, много приятно и дава възможност да се насладите както на екстремния спорт, така и на красивите места, покрай които минавате. Подходящи месеци за рафтинг в Места са от април до юли и от октомври до ноември.

Какви са цените за практикуване на рафтинг в Банско?

В зависимост от степента и продължителността на трасето, както и дали от рафтинг клуба, към който се запишете предлагат транспорт и обяд, цената варира от 40 – 50 лв  и може да стигне до над 100 лв.

Ако искате да комбинирате рафтинг с разглеждане на забележителности, да участвате в различни игри или да нощувате на палатки, в зависимост от избрания пакет и продължително (от ден или няколко дни) цената може да е различна.

Как да се запишете за спускане по Струма или Места, докато сте в Банско?

За да практикувате рафтинг в Банско, не е необходимо нищо друго, освен да обърнете към нас. Можете да го направите, като отидете до рецепцията на хотел Лъки Банско и заявите желанието си да вдигнете адреналина си с рафтинг.

Служителите на рецепция ще вземат данните ви и ще направят резервацията за спускането ви, като вземат под внимание по Места или Струма искате да се спускате, колко човека сте, какво искате да бъде включено в цената и т.н. 

Почти всички хотели в Банско (включително и хотел Лъки Банско) работят в партньорство с най-популярните рафтинг клубове в България и могат да ви предоставят различни оферти, от които да избирате.

Специално апартхотел Лъки Банско предлага и транспорт от София до хотела за най-запалените рафтъри.

Какво трябва да знаете, преди да седнете в лодката и поемете по бързеите на реката?

Имайте предвид следните неща:

 • Рафтингът е отборен спорт и за да го практикувате, трябва да сте в група от 6 или 8 човека.
 • Преди да започне спускането, вашият рафтинг инструктор задължително трябва да ви проведе 30 минутен инструктаж, за да ви подготви за предстоящото екстремно спускане.
 • За да упражнявате спорт като рафтинг е необходимо да сте снабдени с неопренов костюм, спасителна жилетка и каска. Неопреновите обувки са препоръчителни, но не са задължителни. Необходимата екипировка се предоставя от рафтинг клубовете.
 • По време на спускането не сваляйте спасителната жилетка, не се изправяйте в лодката и изпълнявайте стриктно командите, които ви дава инструктора.
 • Дръжте греблото с две ръце и се стремете да го движите в синхрон с останалите участници в лодката.

Ако сте съвсем начинаещи в рафтинга, изберете рафтинг трасето, което е с ниска степен на трудност

Повече за историята и съвременното развитие на рафтинга

Плавателни съдове, наподобяващи днешните лодки за рафтинг, са използвани още по време на Виетнамската война. С тях американските войници са превозвали хора и провизии по течението на реката. Или иначе казано – преди да стане спорт и забавление, рафтингът е бил практическа необходимост.  

Как започва историята на рафтинга?

Историята на екстремните речни спускания като адреналиново занимание можем да проследим назад до 1811 г. Тогава е регистриран първият неуспешен опит за спускане по Снейк Ривър в Уайоминг – без подходящо оборудване, без предварителна подготовка и без обезопасяване. През 1940 г., каньонът на Снейк Ривър е преодолян за първи път от Клайд Смит. 

По-късно – през 50-те години на миналия век – рафтингът добива значително по-широка популярност като приключенски спорт, а през 1997 е основана и Международната федерация по рафтинг.

Спортният рафтинг в днешни дни

Рафтингът е един изключително завладяващ и вдигащ адреналина спорт, който можете да практикувате не само като забавление, но и като спорт със състезателен характер. Разбира се, за да участвате в рафтинг състезания трябва да натрупате повече опит, но имате ли желание ще го постигнете.

У нас се провеждат официални състезания по рафтинг, в които участват отбори от 2 до 8 човека. Състезателните стилове рафтинг са спринт, слалом, даунривър и хед ту хед. При всяко състезание в определена категория се дават точки, които определят крайното класиране.

Спринт

Всяко състезание по рафтинг започва със спринт. 

Това е изключително силова дисциплина, при която трасето трябва да бъде преминато за възможно най-кратко време.

Хед ту хед

Така се нарича втората състезателна дисциплина. При нея на старта застават две лодки, които започват едновременно спускането. 

Най-много точки получава екипажа на лодката, която първа е прекосила финалната линия.

Слалом

Слаломът е най-техничната дисциплина, при която състезателите трябва да преодолеят прави и обратни вратички за определено време. 

Тази рафтинг дисциплина изисква както голяма физическа сила и бърза реакция, така и много добро познаване на терена.

Даунривър

Това е последната дисциплина в рафтинг състезанието. Тя е с най-голяма продължителност и изисква много добра физическа подготовка и силно желание за успех. 

При даунривъра лодките стартират според временното класиране и лодките се пускат през определен интервал от време.

Международната федерация по рафтинг е най-висшия ръководен орган в този спорт, който е отговорен за провеждането на състезанията и за популяризирането на рафтинга като спорт.

Рафтинг в Банско

Спортни постижения в българския рафтинг

У нас състезания по рафтинг се провеждат от Българската федерация по рафтинг от 1971 година, като първото подобно състезание е проведено по Кресненското дефиле.

Днес почти всички рафтинг клубове имат състезателни отбори и участват в регионални, международни и световни шампионати:

 • През 2007 година женският отбор към рафтинг клуб Adventure Net се нарежда на шесто място още при първото си участие в международно състезание по рафтинг по река Лим.
 • На следващата година, същият отбор печели няколко трофея за Евро Купа 2008 – първо място в дисциплина Спринт, второ в категория Спускане и трето в дисциплина Слалом.
 • През 2009 година, отново отборът на Адвенчър Нет се класира на второ място на Световното първенство по рафтинг, което се проведе в Босна и Херцеговина.
 • Български отбор по рафтинг спечели и първото място в състезание за Световната купа, което се проведе миналата година в Косовска Митровица на река Ибър.

Както и сами виждате, рафтингът е не само изключително популярен спорт за забавление с цялото семейство, но и спорт, при който състезателния хъс никак не е чужд.

През последните години състезанията по рафтинг набраха много голяма популярност, което накара Световната федерация по рафтинг (WRF) да внесе предложение рафтингът да бъде признат за олимпийски спорт.