40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Рафтинг в Банско – за ценителите на екстремните усещания

Ако сте ценители на екстремните усещания и търсите ново предизвикателство, докато почивате в някой от хотелите в Банско, може би рафтингът е вашето екстремно приключение.

Рафтинг в Банско

Какво представлява рафтингът?

Рафтингът е вдигащ адреналина спорт, при който участниците се спускат по бързеите на реките в надуваеми салове (лодки).

В зависимост от силата на бързеите по трасето по реката, нивата на трудност се измерват по скалата от 1 до 6. (Рафтинг по скала 1 означава, че спускането е в спокойни води, докато скала 6 означава, че спускането по бързеите на реката е почти невъзможно).

Рафтингът е предизвикателен и екстремен, но в същото време изключително забавен спорт. Практикува се отборно, което го прави още по-интересен и вълнуващ за всички, които търсят нестандартно, семейно или тиймбилдинг забавление по време на почивката си в Банско.

Кой може да практикува рафтинг?

Като спорт, който се практикува във вода, оборудването за рафтинг включва надуваема лодка (сал) и гребла.

Необходимата екипировка за рафтинг по речните бързеи, от своя страна, се състои от неопренов костюм и обувки, каска и спасителна жилетка.

Какво представляват лодките за рафтинг?

Те притежават следните характеристики :

 • Обикновено лодките са изработени от хипанол или винил. 
 • Те са с дължина от 3.5 до 6 метра и ширина от 1.8 до 2.5 метра. 
 • Задвижват се с помощта на гребла, броят на които зависи от участниците в спускането.
 • В зависимост от модела, могат да имат шест, осем или десет места.
 • Направени са специално за спускания в буйно води, поради което са много здрави, сигурни и издръжливи. 

Рафтинг в Банско

Къде се практикува рафтинг в Банско?

Банско е идеалната отправна точка за практикуване на рафтинг, тъй като се намира в близост до реките Струма и Места, които на практика са две от трите български реки, които са най-подходящи за спускане по бързеите.

Подходящото време за спускане по Струма и Места у нас е от началото на март до ноември, така че, ако през този период сте в хотел Лъки Банско, можете спокойно да се спуснете по някоя от двете реки.

Рафтинг по Струма

Ако се спрете на спускане по Струма, имате опцията да избирате едно от двете трасета:

 • Горното трасе започва от Симитли, преминава през Кресненското дефиле и приключва при Сандански. Това трасе е по-екстремно, по-дълго е и изисква да сте по-подготвени и да умеете да плувате. Рафтинг по горното трасе на Струма през Кресненското дефиле се практикува от април до юли и от октомври до ноември.

 • Долното трасе започва от Железница и приключва при Симитли. Това трасе е с по-ниска скала и е много подходящо за начинаещи в този спорт. Подходящото време за рафтинг по долното трасе на реката е от март до юни и от август до ноември.

Рафтинг по Места

 

Ако това е първото ви екстремно спускане с лодка по реката, Места може би е по-подходяща за вас. Спускането на Места е по-спокойно, много приятно и дава възможност да се насладите както на екстремния спорт, така и на красивите места, покрай които минавате. Подходящи месеци за рафтинг в Места са от април до юли и от октомври до ноември.

Какви са цените за практикуване на рафтинг в Банско?

Ако това е първото ви екстремно спускане с лодка по реката, рафтинг в Места може би е по-подходяща опция за вас. Спускането на Места е по-спокойно, много приятно и дава възможност да се насладите както на екстремния спорт, така и на красивите места, покрай които минавате. 

Подходящи месеци за рафтинг в Места са от април до юли и от октомври до ноември.

Какви са цените за практикуване на рафтинг в Банско?

В зависимост от степента и продължителността на трасето, както и дали от рафтинг клуба, към който се запишете, предлагат транспорт, обяд или допълнителна екскурзия, цените започват от 40-50 лв. и могат да стигнат до над 100 лв.

Как да се запишете за спускане по Струма или Места, докато сте в Банско?

За да сте практикувате рафтинг в Банско, не е необходимо нищо друго, освен да отидете до рецепцията на хотел Лъки Банско и да попитате.

Служителите на рецепция ще вземат данните ви и ще направят резервацията за спускането вместо вас.

Почти всички хотели в Банско (включително и хотел Лъки Банско) работят в партньорство с най-популярните рафтинг клубове в България и могат да ви предоставят различни оферти, от които да избирате.

Какво трябва да знаете, преди да седнете в лодката и поемете по бързеите на реката?

Имайте предвид следните неща :

 • Рафтингът е отборен спорт и за да го практикувате, трябва да сте в група от 6 или 8 човека.
 • Преди да започне спускането, инструкторите задължително трябва да ви проведат 30 минутен инструктаж, за да ви подготвят за предстоящото екстремно спускане.
 • За да упражнявате спорт като рафтинг е необходимо да сте снабдени с неопренов костюм, спасителна жилетка и каска. Неопреновите обувки са препоръчителни, но не са задължителни. Необходимата екипировка се предоставя от рафтинг клубовете.
 • По време на спускането не сваляйте спасителната жилетка, не се изправяйте в лодката и изпълнявайте стриктно командите, които ви дава инструктора.
 • Дръжте греблото с две ръце и се стремете да го движите в синхрон с останалите участници в лодката.
 • Ако сте съвсем начинаещи в рафтинга, изберете трасе, което е с ниска степен на трудност


Повече за историята и съвременното развитие на рафтинга

Как започва историята на рафтинга?

Плавателни съдове, наподобяващи днешните лодки за рафтинг, са използвани още по време на Виетнамската война. С тях американските войници са превозвали хора и провизии по течението на реката. Или иначе казано – преди да стане спорт и забавление, рафтингът е бил практическа необходимост.  

Историята на екстремните речни спускания като адреналиново занимание можем да проследим назад до 1811 г. Тогава е регистриран първият неуспешен опит за спускане по Снейк Ривър в Уайоминг – без подходящо оборудване, без предварителна подготовка и без обезопасяване. През 1940 г., каньонът на Снейк Ривър е преодолян за първи път от Клайд Смит. 

По-късно – през 50-те години на миналия век – рафтингът добива значително по-широка популярност като приключенски спорт, а през 1997 е основана и Международната федерация по рафтинг.

Спортният рафтинг в днешни дни

Рафтингът е един изключително завладяващ и вдигащ адреналина спорт, който можете да практикувате не само като забавление, но и като спорт със състезателен характер. Разбира се, за да участвате в рафтинг състезания трябва да натрупате повече опит, но имате ли желание ще го постигнете.

У нас се провеждат официални състезания по рафтинг, в които участват отбори от 2 до 8 човека. Състезателните стилове рафтинг са спринт, слалом, даунривър и хед ту хед. При всяко състезание в определена категория се дават точки, които определят крайното класиране.

Спринт

Всяко състезание по рафтинг започва със спринт. Това е изключително силова дисциплина, при която трасето трябва да бъде преминато за възможно най-кратко време.

Хед ту хед

Така се нарича втората състезателна дисциплина. При нея на старта застават две лодки, които започват едновременно спускането. Най-много точки получава екипажа на лодката, която първа е прекосила финалната линия.

Слалом

Слаломът е най-техничната дисциплина, при която състезателите трябва да преодолеят прави и обратни вратички за определено време. Тази рафтинг дисциплина изисква както голяма физическа сила и бърза реакция, така и много добро познаване на терена.

Даунривър

Това е последната дисциплина в рафтинг състезанието. Тя е с най-голяма продължителност и изисква много добра физическа подготовка и силно желание за успех. При даунривъра лодките стартират според временното класиране и лодките се пускат през определен интервал от време.

Рафтинг в Банско

Международната федерация по рафтинг е най-висшия ръководен орган в този спорт, който е отговорен за провеждането на състезанията и за популяризирането на рафтинга като спорт.

Спортни постижения в българския рафтинг

У нас състезания по рафтинг се провеждат от Българската федерация по рафтинг от 1971 година, като първото подобно състезание е проведено по Кресненското дефиле.

Днес почти всички рафтинг клубове имат състезателни отбори и участват в регионални, международни и световни шампионати.

Като например :

 • През 2007 година женският отбор към рафтинг клуб Adventure Net се нарежда на шесто място още при първото си участие в международно състезание по рафтинг по река Лим.

 • На следващата година, същият отбор печели няколко трофея за Евро Купа 2008 – първо място в дисциплина Спринт, второ в категория Спускане и трето в дисциплина Слалом.

 • През 2009 година, отново отборът на Адвенчър Нет се класира на второ място на Световното първенство по рафтинг, което се проведе в Босна и Херцеговина.

 • Български отбор по рафтинг спечели и първото място в състезание за Световната купа, което се проведе миналата година в Косовска Митровица на река Ибър.

Както и сами виждате, рафтингът е не само изключително популярен спорт за забавление с цялото семейство, но и спорт, при който състезателния хъс никак не е чужд.

През последните години състезанията по рафтинг набраха много голяма популярност, което накара Световната федерация по рафтинг (WRF) да внесе предложение рафтингът да бъде признат за олимпийски спорт.