Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Рафтинг в Банско – за ценителите на екстремни усещания

Ако сте ценители на екстремните усещания и търсите ново предизвикателство, докато почивате в някой от хотелите в Банско, може би рафтингът е вашето екстремно приключение.

Рафтинг в Банско

Какво представлява този спорт?

 

Рафтингът е вдигащ адреналина спорт, при който участниците се спускат по бързеите на реките в надуваеми салове (лодки). В зависимост от силата на бързеите по трасето по реката, нивата на трудност се измерват по скалата от 1 до 6. (Рафтинг по скала 1 означава, че спускането е в спокойни води, докато скала 6 означава, че спускането е почти невъзможно).

Рафтингът е предизвикателен, екстремен, но в същото време изключително забавен спорт. Практикува се отборно, което го прави още по-интересен и вълнуващ за всички, които търсят нестандартно, семейно или тиймбилдинг забавление.

Кой може да практикува рафтинг?

 

Въпреки, че е доста екстремен спорт, с подходящата екипировка и с предварителен инструктаж от лицензирани инструктори, рафтингът е напълно безопасен спорт, който може да се практикува от всеки. Няма възрастови ограничения за практикуването му, не е задължително и условието да можете да плувате добре.

Оборудване и екипировка за рафтинг

 

Като спорт, който се практикува във вода, оборудването включва надуваема лодка (сал) и гребла. Обикновено лодките са изработени от хипанол или винил и са с дължина от 3.5 до 6 метра и ширина от 1.8 до 2.5 метра. Задвижват се с помощта на гребла, броят на които зависи от участниците в спускането.

Необходимата екипировка за рафтинг се състои от неопренов костюм и обувки, каска и спасителна жилетка.

Рафтинг в Банско

Къде се практикува рафтинг в Банско?

 

Банско е идеалната отправна точка за практикуване на рафтинг, тъй като се намира в близост до реките Струма и Места, които на практика са две от трите български реки, които са най-подходящи за спускане по бързеите.

Подходящото време за практикуване на този спорт у нас е от началото на март до ноември, така че, ако сте през този период в хотел Лъки Банско, можете спокойно да се спуснете по някоя от двете реки.

Рафтинг по Струма

 

Ако се спрете на спускане по Струма, имате опцията да избирате едно от двете трасета. Горното трасе започва от Симитли, преминава през Кресненското дефиле и приключва при Сандански. Това трасе е по-екстремно, по-дълго е и изисква да сте по-подготвени и да умеете да плувате. Рафтинг по горното трасе на Струма се практикува от април до юли и от октомври до ноември.

Долното трасе започва от Железница и приключва при Симитли. Това трасе е с по-ниска скала и е много подходящо за начинаещи в този спорт. Подходящото време за рафтинг по долното трасе на реката е от март до юни и от август до ноември.

Рафтинг по Места

 

Ако това е първото ви екстремно спускане с лодка по реката, Места може би е по-подходяща за вас. Спускането на Места е по-спокойно, много приятно и дава възможност да се насладите както на екстремния спорт, така и на красивите места, покрай които минавате. Подходящи месеци за рафтинг в Места са от април до юли и от октомври до ноември.

Какви са цените за практикуване на рафтинг в Банско?

 

В зависимост от степента и продължителността на трасето, както и дали от рафтинг клуба, към който се запишете предлагат транспорт, обяд или допълнителна екскурзия, цените започват от 40 – 50 лв. и могат да стигнат до над 100 лв.

Как да се запишете за спускане по Струма или Места, докато сте в Банско?

 

За да сте практикувате рафтинг в Банско, не е необходимо нищо друго, освен да отидете до рецепцията на хотел Лъки Банско и да попитате. Служителите на рецепция ще вземат данните ви и ще направят резервацията за спускането вместо вас.

Почти всички хотели в Банско (включително и хотел Лъки Банско) работят в партньорство с най-популярните рафтинг клубове и могат да ви предоставят различни оферти, от които да избирате.

Какво трябва да знаете, преди да седнете в лодката и поемете по бързеите на реката?

 

  • Рафтингът е отборен спорт и за да го практикувате, трябва да сте в група от 6 или 8 човека.
  • Преди да започне спускането, инструкторите задължително трябва да ви проведат 30 минутен инструктаж, за да ви подготвят за предстоящото екстремно спускане.
  • За да упражнявате спорт като рафтинг е необходимо да сте снабдени с неопренов костюм, спасителна жилетка и каска. Неопреновите обувки са препоръчителни, но не са задължителни. Необходимата екипировка се предоставя от рафтинг клубовете.
  • По време на спускането не сваляйте спасителната жилетка, не се изправяйте в лодката и изпълнявайте стриктно командите, които ви дава инструктора.
  • Дръжте греблото с две ръце и се стремете да го движите в синхрон с останалите участници в лодката.
  • Ако сте съвсем начинаещи в рафтинга, изберете трасе, което е с ниска степен на трудност.

Рафтингът е един изключително завладяващ и вдигащ адреналина спорт, който можете да практикувате не само като забавление, но и като спорт със състезателен характер. Разбира се, за да участвате в рафтинг състезания трябва да натрупате повече опит, но имате ли желание ще го постигнете.

У нас се провеждат официални състезания по рафтинг, в които участват отбори от 2 до 8 човека. Състезателните стилове рафтинг са спринт, слалом, даунривър и хед ту хед. При всяко състезание в определена категория се дават точки, които определят крайното класиране.

Спринт

Всяко състезание по рафтинг започва със спринт. Това е изключително силова дисциплина, при която трасето трябва да бъде преминато за възможно най-кратко време.

Хед ту хед

Така се нарича втората състезателна дисциплина. При нея на старта застават две лодки, които започват едновременно спускането. Най-много точки получава екипажа на лодката, която първа е прекосила финалната линия.

Слалом

Слаломът е най-техничната дисциплина, при която състезателите трябва да преодолеят прави и обратни вратички за определено време. Тази рафтинг дисциплина изисква както голяма физическа сила и бърза реакция, така и много добро познаване на терена.

Даунривър

Това е последната дисциплина в рафтинг състезанието. Тя е с най-голяма продължителност и изисква много добра физическа подготовка и силно желание за успех. При даунривъра лодките стартират според временното класиране и лодките се пускат през определен интервал от време.

Рафтинг в Банско

Международната федерация по рафтинг е най-висшия ръководен орган в този спорт, който е отговорен за провеждането на състезанията и за популяризирането на рафтинга като спорт.

У нас състезания по рафтинг се провеждат от Българската федерация по рафтинг от 1971 година, като първото подобно състезание е проведено по Кресненското дефиле.

Днес почти всички рафтинг клубове имат състезателни отбори и участват в регионални, международни и световни шампионати.

През 2007 година женският отбор към рафтинг клуб Adventure Net се нарежда на шесто място още при първото си участие в международно състезание по рафтинг по река Лим.

На следващата година същият отбор печели няколко трофея за Евро Купа 2008 – първо място в дисциплина Спринт, второ в категория Спускане и трето в дисциплина Слалом.

През 2009 година отново отборът на Адвенчър Нет се класира на второ място на Световното първенство по рафтинг, което се проведе в Босна и Херцеговина.

Български отбор по рафтинг спечели и първото място в състезание за Световната купа, което се проведе миналата година в Косовска Митровица на река Ибър.

Както и сами виждате, рафтингът е не само изключително популярен спорт за забавление с цялото семейство, но и спорт, при който състезателния хъс никак не е чужд.

През последните години състезанията по рафтинг набраха много голяма популярност, което накара Световната федерация по рафтинг (WRF) внесе предложение рафтингът да бъде признат за олимпийски спорт.