Процедури за ексфолиация в апартхотел Лъки Банско

В модерния СПА център на хотел Лъки Банско ще откриете не само разнообразни СПА процедури и терапии, но и широка гама от козметични процедури.

Сред тях е и ексфолиращата грижа за кожата – процедура, която се радва на голяма популярност сред нашите гости.

Lucky Bansko SPA

Какво е ексфолиация?

Ексфолирането е процес, при който се отстраняват мъртвите клетки от повърхността на кожата, което подпомага обновяването на кожния слой.

Това може да подобри текстурата на вашата кожа, да помогне за изравняване на тена, да стимулира микроциркулацията и да ускори механизмите за регенерация на епидермиса.

Има много начини за ексфолиация, но основните са два:

 • Механично ексфолиране: Този вид ексфолиация премахва мъртвите кожни клетки чрез физическо третиране на кожата. Използват се ексфолиращи продукти с гранулирани частици захар, розов пясък, морска сол, микрозърна и специални инструменти като гъби, четки или ексфолиращи ръкавици.
 • Химическо ексфолиране: Химическото ексфолиране, наричано още химичен пилинг се състои от прилагане на ексфолианти във вид на крем, които се оставят да действат върху лицето или тялото за определен период от време. Това позволява на ензимите да работят и нежно да елиминират мъртвите клетки. При този тип ексфолиация обикновено се използват плодови ензимни, бета-хидрокси киселини (салицилова киселина), алфа-хидрокси киселини (АНА) и други.

Ексфолиация може да се извършва както на лице, така и на тяло, а крайният резултат от този ритуал е, че след процедурата ще имате по-гладка, мека, еластична, свежа и бляскава кожа.

Процедура по ексфолиация в Лъки Банско

В нашия СПА хотел можем да ви предложим ексфолираща грижа за лице и тяло, която ще направи кожата ви нежна и гладка, а тенът – блестящ и сияен.

В нашия център за релакс и красота можете да се възползвате от широка гама от процедури за ексфолиране, сред които:

 • Магията на Индия: Тази процедура по ексфолиране и изключително популярна сред нашите гости. Нарича се още ексфолиация с топящ се пилинг, а като ексфолиант се използва комбинация от индийски червени водорасли, аюрведа масла, захар, джинджифил и морски соли.
 • Екзотичен остров: При този вид ексфолиация се използват ексфолианти с аромат на ванилия и тиара, съчетани с фино стрити черупки от кокос, бял пясък от екзотична Бора – Бора, комбинирани с подхранващи масла.
 • Розов пясък: Тази ексфолиация се прилага на цялото тяло. При нея се използват фин розов пясък и бял кварц, от които кожата на тялото става гладка, мека и сияйна.
 • Арктическо чудо: Използват се ексфолианти с морски кристали и крио екстракт от водорасли Антарктика, със стимулиращи и енергизиращи свойства, които отварят порите и освежават всеки милиметър от кожата.
Exfoliation

Как протича процедурата?

Всяка една процедура по ексфолиране в СПА център Лъки Банско започва с определяне на типа кожа.

Тези първоначални уточнения са много важни, тъй като не всеки вид ексфолиране е подходящо за всеки един тип кожа:

 • Ако кожата ви е чувствителна, трябва да избягвате силно абразивните ексфолианти. За вас са подходящи нежните химически ексфолианти.
 • Ако кожата е предразположена към акне, също трябва да избягвате механичното ексфолиране, тъй като то може да стимулира производството на себум, а оттам и до появата на пъпки.
 • Смесената към мазна кожа се нуждае от дълбоко почистване на порите, за да се предотврати появата на черни точки. Ако сте с такъв тип кожа, за вас е подходящо да използвате механично ексфолиране със средни до фини частици ексфолианти.
 • В случай, че имате зряла кожа също е препоръчително да избягвате силно абразивните видове скраб, които могат да увредят епидермиса, който изтънява с течение на времето.

След като нашите специалисти определят вашият тип кожа, процедурата започва с основно почистване на лицето.

Механична ексфолиация

При механичната ексфолиация, ексфолиантът се нанася на леко влажно лице (или тяло), след което кожата се търка с помощта на гъба, четка или ексфолираща ръкавица с нежни, кръгови движения.

Ексфолиацията приключва след отстраняване на мъртвите кожни клетки, изплакване на лицето с хладка вода и нанасяне на хидратиращ продукт.

Химическо ексфолиране

При химическото ексфолиране (пилинг) ексфолиращият продукт се нанася върху кожата на лицето или тялото и се оставя да работи за определен период от време, след което се отстранява.

При пилинг използваме модерно оборудване, с което отстраняването на мъртвите клетки става бързо, ефективно и нежно.

Процедурата завършва с почистване на кожата с хладка вода и хидратирането ѝ с подходящ хидратиращ продукт.

Lucky Bansko SPA

Времетраене на процедурата

Процесът по ексфолиране отнема около 25 минути.

Това време е напълно достатъчно, за да се отстранят всички мъртви клетки и да се поздравите с по-здрава и сияйна кожа и тен.

Ползи от ексфолирането

Тази процедура има множество ползи за кожата и може да играе важна роля в поддържането на нейното здраве и красота.

Ето кои могат да бъдат някои от основните ползи от ексфолирането:

 • Премахва мъртвите кожни клетки: Една от основните причини да правите пилинг е, че процедурата премахва мъртвите клетки. В допълнение, процедурата може да помогне за подобряване на външния вид на кожата, тъй като помага за изравняване на тена и подобрява текстурата на кожата.
 • Отпушва порите: С процеса на ексфолиране се отпушват порите и така по-лесно се поддържат чисти, без замърсявания и натрупване на масла.
 • Предотвратява появата на пъпки и намалява акнето: Ако често ви излизат пъпки или страдате от лека форма на акне, ексфолирането може да предотврати появата им. Това е възможно, тъй като самият процес по ексфолиация води до премахване на мъртвите клетки, които са основните виновници за запушване на порите и появата на пъпки.
 • Подобрява циркулацията и лимфния дренаж: По време на процеса се стимулира лимфния дренаж за вътрешно почистване на епидермиса. Освен това ексфолирането стимулира циркулацията на кръв, което от своя страна подобрява здравето на клетките, за да разкрие блестяща и сияйна кожа.
 • Стимулира производството на колаген: Редовното ексфолиране стимулира производството на колаген и помага за намаляване на бръчките и фините линии при зряла кожа.

За да се радвате на тези ползи за кожата си, трябва просто да запазите своя час и да оставите нашите специалисти да се погрижат за останалото.

Често задавани въпроси

Колко често е добре да се подлагаме на тази процедура?

Според голяма част от специалистите, идеалната честота на ексфолиране е веднъж седмично за нормална кожа и веднъж на две седмици за суха и чувствителна кожа.

И все пак, преди всичко важно е да се консултирате с нашите специалисти. Не забравяйте, че от значение са типът кожа и индивидуалните ви характеристики.

Механично или химическо ексфолиране?

И двата типа ексфолиране дават много добри резултати и след процедурата ще имате гладка и сияйна кожа. Най-подходящият тип процедура се определя спрямо нуждите на кожата ви и целите на процеса.

Трябва ли да правя нещо предварително преди ексфолирането?

Няма някакви строго определени изисквания, но нашата препоръка е преди процедурата за ексфолиране да посетите парна баня или сауна в нашия СПА център, за да отворите порите и да подготвите кожата за почистване.