Екопътека Драгостинов чарк край Банско

Национален парк “Пирин” обхваща обширна територия от около 40 000 хектара, простираща се из седемте общини в област Благоевград. В този парк се намира една от най-значимите и уникални екопътеки в България, известна като “Драгостинов чарк”.

Тази екопътека е проектирана за хора със специални нужди, както и за всеки друг посетител. Тя предоставя възможности за незабравими преживявания в природата.

Къде се намира и какво представлява екопътеката

Екопътека Драгостинов чарк се намира само на 4 километра до курорта Банско, точно до асфалтовият път за хижа Вихрен. Тя е образователна пътека, която е създадена за хора със специфични нужди и разполага с всичко необходимо за тях.

Екопътека Драгостинов чарк предлага следното на своите посетители:

 • Специална настилка;
 • Походи към места за отдих с красиви природни гледки;
 • Паркинг;
 • Тоалетни;
 • Информационни табели за района за безопасност и екологични насоки;
 • Паркинг, детска площадка и др.

Всички детайли по пътеката са съобразени с изискванията за достъпност. Тя дава възможност на всеки посетител да се наслади на природата, докато научава нови неща за парка.

гледка към Пирин планина

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Подготовка за похода: необходимо оборудване

Голяма част от успешната подготовка за планинско приключение включва избора на правилната екипировка, която трябва да бъде подходяща за сезона, климатичните условия и специфичните характеристики на маршрута.

Самия поход по Драгостинов чарк не е труден и дълъг, но въпреки всичко е добре да имате някои неща от първа необходимост.

Основното оборудване трябва да включва:

 • Туристическо облекло и подходящи обувки;
 • Раница;
 • Храна и вода;
 • Документи, мобилно устройство и зарядно;
 • Комплект за първа помощ при нужда.

Чрез основното оборудва вие ще си гарантирате спокойствие и ще бъдете подготвени за всякакви ситуации по време на преход.

Описание на маршрута и забележителности по пътя

Пътеката на Драгостинов чарк е криволичеща и е чудесен избор за много активности. Тя е идеална за бягане, каране на колело, туризъм, разходка с куче или просто за да се наслаждавате на красивата природа и неспирните песни на птиците. А ако сте късметлии, можете да видите и някои диви животни.

Пътеката минава в близост до кабинковият лифт в Банско и всичко това получавате безплатно и е напълно безопасно.

Освен множеството беседки, маси и поляни за игра, където децата могат да игрят свободно и да се наслаждават на природата, мястото дава и други възможности. То предоставя и възможности за пикник и разходки из гората, където ще може да се докоснете до разнообразната и богата растителност на Пирин планина.

Местата за паркиране са повече от достатъчно, а до началната точка точка може да тръгнете и пеша. Пътят е около 10 минути от северния край на Банско.

Флора и фауна в района на екопътеката

Тъй като Драгостинов чарк е част от Национален парк “Пирин”. В него мгат да се срещнат над 1301 вида висши растения и разнообразни животински видове.

Флора

Благодарение на средиземноморското си влияние, различните форми на релеф и високата надморска височина в района, екопътека Драгостинов чарк притежава разнообразие от животински и растителни видове, от които много ендемични представители.

Някои от интересните ендемити са:

 • Урумов окситропис;
 • Пиринска власатка;
 • Яворова клопачка;
 • Пирински мак и др.

Много от растенията са с лечебни свойства и се използват в медицината под различна форма. Освен това има и много вековни дървета, като най-старото дърво в България също е в този район – Байкушева мура.

Възрастта на Байкушевата мура (вид черна мура) е на около 1300 години.

Фауна

Разнообразието от животни не липсва в Пирин. Установени са 45 вида бозайници, 6 вида риби и 159 вида птици. Благодарение на парк Пирин са опазени животни, които са застрашени от изчезване в цяла Европа.

Някой от тях са:

 • Лешников сънливец;
 • Дългоух прилеп;
 • Сляпо куче;
 • Кафява мечка и др.

Доста голяма част от животните и растенията са включени в Червените книги България и Европа и са защитени от закона.

птичка кацнала на растение

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Културно-исторически обекти в близост

Освен уникалната природа и богатия животински свят, в близост до екопътека Драгостинов чарк има няколко културно-исторически обекти, които могат да бъдат посетени. Те носят със себе си полъх на миналото и оставят у всеки чувството на благодарност.

Културно-историческите обекти в близост са: 

 • Духовно-исторически център Свети Паисий Хилендарски – Издигнал се през 2002 година точно до родната къща на българския будител и светия Паисий Хилендарски.
 • Къща музей “Неофит Рилски” – Там е роден и живял българският книжовник Никола Поппетров Бенин, познат повече като Неофит Рилски.
 • Църквата „Света Троица“ – Църквата е символ на града.
 • Писаната църква – Местните го наричат „Писаната“, тъй като по време на разкопките са открити много шарени парчета. Те свидетелстват, че храмът е бил богато изографисан.

Други интересни забележителности които може да посетите са Добринище, Байкушевата мура, Безименния град, Скално образувание Сватбата и др.

Туристически съвети и най-добро време за посещение

Най-доброто време за посещение на Драгостинов чарк е през пролет и лято, когато времето е по-топло и приятно. Тези сезони са идеални за разглеждане на природата в пълния ѝ разцвет.

Ако планирате по-дълги разходки, изследвайте добре маршрутите и начертайте план – по този начин ще може да използвате времето си по-пълноценно.

Винаги спазвайте правилата за опазване на природата и бъдете внимателни към нея. Не оставяйте отпадъците си и не палете огън.

Въпреки че е сравнително къса, екопътеката Драгостинов чарк има много приятни беседки за отдих, на които може да починете и да се полюбувате на природата. Тя е подходяща и за детски колички, тъй като е асфалтирана и създадена специално за хората със специфични нужди.

Спокойно можете да си приготвите сандвичи или лека закуска и да им се насладите на някоя от беседките.

дървен мост над река

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Често задавани въпроси

Колко е дълга екопътека Драгостинов чарк?

Дължината на екопътеката е 1,5 километра.

Има ли други екопътеки в близост до Драгосинов чарк?

Има няколко екопътеки в близост до Драгостинов Чарк, като една от тях е екопътека ”Демянишка река разказва” която е на 3 км по пътя за Банско към х. Вихрен.

Къде можем да отседнем в близост до екопътека Драгостинов чарк?

Една добра опция би била петзвездният апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс в град Банско.