Екопътека “Демянишка река”

Търсите атрактивни и не много натоварващи екопътеки в близост до Банско, по които да поемете при следващото си посещение в курортното градче?

Предлагаме ви да прибавите още сега към списъка си една от най-атрактивните екопътеки, които тръгват от Банско – екопътека “Демянишка река”.

Екопътека “Демянишка река”

Източник снимка:bansko.net

Къде се намира тази екопътека?

Екопътеката, чието пълно име е “Демянишка река разказва” е изградена на територията на Национален Парк Пирин и е една от общо четирите образувателни екопътеки, които съществуват на територията НПП.

Пътеката е със средно ниво на трудност, с обща дължина от 14 км (отиване и връщане) и сравнително малка денивелация от 480 м.

Трасето ѝ следва долината на река Демяница, като началото ѝ започва на няколко километра над Банско, а крайната ѝ точка е хижа Демяница.

Времето, което отнема изминаването на целия маршрут в едната посока е около 4 часа.

Подходяща е за възрастни и деца с немного голям опит в планинските преходи, тъй като почти през цялото време се върви по черен път през гората и натоварването не е особено голямо.

По целия маршрут има поставени образователни табели, които запознават с местната флора и фауна и разказват за историята на Национален Парк Пирин.

На много места по трасето има обособени погледни места, места за почивка и приятни местенца за организиране на пикници.

Какво представлява: основни точки от маршрута

Начална точка – под хижа Вихрен

Началото на туристическата пътека започва на около 3 км от Банско в посока хижа Вихрен. 

За да достигнете до началната точка, от апартхотел Лъки Банско трябва да поемете с колата по пътя към хижата и да се оглеждате за табели. 

След около 3 км извън Банско ще видите табела за отбивка към хижа Демяница.

Малко след нея ще достигнете до обособен паркинг, на който можете да паркирате колата и да започнете разходката си по туристическата екопътека “Демянишка река разказва”.

Начална точка – Водопад Юленски скок

В началото преходът е изключително лесен и много приятен. Върви се по почти равен черен горски път, който следва поречието на река Демяница. 

След около 20 минути средно темпо ще стигнете до първия от двата красиви водопада, които се намират на трасето на пътеката – Юленски скок.

Този водопад е с височина от 9 метра и е по-малкия от двата водопада.

Въпреки, че водите му не падат от много високо, водопад Юленски скок е изключително красив и впечатляващ.

В близост до водопада има обособени места за отмора, така че ако искате да си отпочинете, да хапнете нещо или просто да се насладите на гледката, не е зле да си дадете кратка почивка точно на това място, преди да продължите по пътеката.

Водопад Юленски скок – водопад Демянишки скок

Ако толкова разходка ви стига, след като отпочинете добре можете просто да се върнете по обратния път и да слезете към Банско.

А можете и да продължите по екопътеката, която след около километър ходене по добре маркирана и обособена горска пътека ще ви отведе до втория и много по-внушителен водопад – Демянишки скок.

Водопадът е с височина от 11 метра и въпреки, че не е сред най-високите водопади в Пирин е изключително красив, особено когато е пълноводен.

За съжаление съвсем близо до него няма как да стигнете, но можете да му се полюбувате от малко по-отдалеч. Струва си, повярвайте.

Водопад Демянишки скок – хижа Демяница

Разбира се, стигнете ли до втория водопад можете да поемете по обратния път, но щом сте стигнали до тук ви остава още малко, за да преминете успешно по цялото трасе на екопътеката. 

Затова ви съветваме, ако имате още малко сили да продължите към хижа Демяница.

Разстоянието от водопада до хижата отново е около километър и ще ви отнеме около 20 – 30 минути, за да стигнете до полянката пред хижата.

Екопътека “Демянишка река”

Източник снимка: luckybansko.bg

Крайна точка – хижа Демяница

Хижата е изключително популярно място за отмора и начална точка на множество маршрути за изкачване на Пирин. 

Основната сграда е построена е през 1931 година с доброволния труд и дарения от членовете на туристическото дружество на Банско. 

Днес към основната сграда има изградени и няколко много симпатични и добре оборудвани бунгала.

Но да не се отклоняваме.

Стигнете ли до хижа Демяница можете да се поздравите, че сте достигнали до края на екопътеката “Демянишка река разказва”.

За връщане вариантите ви са два – или след като си отпочинете да поемете по обратния път надолу или да останете да пренощувате в хижата и да се върнете на следващия ден.

А можете и да останете в хижата и на следващия ден да направите още един, този път малко по-сериозен преход по някой от много туристически маршрути, които тръгват от хижата.

Бонус: хижа Демяница – Тевно езеро

В случай, че след разходката по екопътеката решите да пренощувате в хижата и на другия ден да направите още един преход, препоръчваме ви да пробвате силите си като изминете трасето до Тевно езеро.

Маршрутът се изминава за около 4 часа и е с малко по-висока трудност, но усилията си струват.

Казваме това, тъй като през целия път гледките, които се разкриват пред очите са наистина уникални.

Пътеката преминава през вековни гори, тучни цветни поляни, покрай изумително красивите Превалски езера, докато накрая пред вас ще се разкрие едно от най-красивите пирински езера – Тевно езеро.

Екопътека “Демянишка река”

Източник снимка: luckybansko.bg

И преди да се разделим

Въпреки, че екопътека “Демянишка река разказва” е сравнително лесна и приятна за изминаване, не забравяйте, че сте в планината и времето може рязко да се промени.

Затова преди да предприемете прехода е добре да проверите предварително прогнозата за времето и ако се очаква да завали да определите друг ден за разходката си планината.

Освен това, при планирането и подготовката за прехода е добре да сложите в раницата си:

  • Нещо горно с дълги ръкави
  • Допълнителен чифт чорапи
  • Дъждобран
  • Достатъчно вода
  • Няколко сандвича и нещо сладко за енергия

Ако предприемате прехода през лятото, задължително носете слънчеви очила и слънцезащитен крем.

Преди тръгване се уверете, че обувките ви са удобни, телефонът – зареден и че сте се обадили на приятел, познат или на рецепцията на хотела, в който сте отседнали къде отивате.

Ако сте с деца се уверете, че са достатъчно големи, за да могат да вървят с километри, без да се налага да ги носите през повечето време. 

Екипирайте и малките добре и не ги изпускайте от поглед особено около водопадите.