Читалище Никола Вапцаров – Банско и културното развитие на Банско – Част 2

Ако сте в Банско и търсите място, на което да усетите истинския дух и самобитност на града, задължително трябва да отделите време на читалището на града.

Читалище Никола Вапцаров

И преди да си помислите, че едно читалище освен с богат библиотечен фонд няма с какво да ви изненада, ние ви каним да тръгнете с нас на една съвсем кратка разходка из миналото и настоящето на читалище Никола Вапцаров – Банско!

Минало

Читалището в Банско има много дълга история, която започва през 1894 г. Основателите му го нарекли с името „Селска почивка” и това име то носи дълги години, преди да се преименува на „Никола Вапцаров”. Първоначално, (каквато е и основната функция на всяко читалище) и читалището в Банско имало за цел да събере колкото се може по-голям библиотечен фонд, за да могат банскалии да се запознаят с българските и световните класици. Скоро след като бил събран този фонд обаче се оказало, че банскалии, като будни и жадни за знания и културни прояви хора имат нужда освен от книги и от още нещо…

Така, едва няколко години след като читалището отворило врати към него била създадената първата в града самодейна театрална трупа, която поставила и първата театрална постановка в Банско„Многострадална Геновева”. Постановката имала толкова голям успех, че основателите на читалището решили да развиват активна културна дейност, за да задоволят потребностите на съгражданите си от култура и изкуство.

Развитието на самодейността в Банско започнало по-активно след поставянето на оперетата „Цигани” на сцената на читалището през 1922 г. След огромния успех на оперетната постановка банскалията Ангел Балев решил да създаде смесен хор по школувано пеене и китари – мандолинен оркестър.

Веднъж докоснали се до изкуството и културата, банскалии искали още, и още и лека – полека към читалището се създали самодейни групи за народни танци и фолклорни музикални групи, а читалище „Селска почивка” се превърнало в културно средище, което събирало на едно място хора от всички възрастови групи.

След края на Втората Световна Война и промените у нас, въпреки известни пречки и наложеното от властите следване на определена партийна линия, читалището не само успяло да се съхрани, но и да разшири самодейносттаи да окаже влияние върху културното развитие на Банско.

От 1950 до 1989 г. към читалището са създадени:

 • танцови и музикални състави
 • естраден състав
 • кръжок по художествено слово
 • Банска мъжка група за двугласово пеене
 • женски певчески групи
 • фолклорни танцувални групи

След демократичните промени в страната към читалище Никола Вапцаров са създадени мажоретен състав, младежки и детски фолклорни и танцувални групи, музикални формации и т. н, и т. н. А за всички банскалии, които искат да се включат в различни активности се организират различни курсове, четения, представяния на изложби и още много други образователни и културни прояви.

Настояще

Днес, читалище Никола Вапцаров продължава да развива активна културна дейност и да съхранява традициите и обичаите на банския край. Инициативите, които се организират или в които взима участие читалището на града са изключително много и няма да ни стигне времето, за да ви запознаем с всички културни прояви, но ето какво би ви било интересно, ако в определен период от годината се озовете на почивка в Банско.

Читалище Никола Вапцаров

Календар на събитията, които представляват особен интерес сред туристите

Традиционен кукерски празник

Ако посрещате Нова Година в Банско, със сигурност ще ви допадне да се включите в традиционния кукерски празник, който се провежда в Банско на първия ден от новата година. Едва ли е нужно да ви казваме, че ако излезете по улиците на града на 1 – ви януари ще се насладите на уникална атмосфера, в която кукерските групи от няколко бански махали „гонят” злите духове и радват с автентичните си страшни костюми жителите и гостите на града.

Празници през месец март

В началото на март в читалище Никола Вапцаров традиционно се представа изложба на мартеници. За разлика от много други градове в страната, в Банско всички мартениците, които участват в изложбата са ръчно изработени от умелите ръце на банскалии.

Освен, че можете да присъствате на изложбата на мартеници и да отнесете у дома автентични, ръчно изработени мартеници, ако сте в Банско през месец март можете да присъствате на честванията по случай Националния празник на България – 3 – ти март.

Като съорганизатор по отбелязването на 3 – ти март, от читалището всяка година подготвят богата културна програма, която да зарадва жителите и гостите на града. Обикновено на този ден се организират концерти, изложби, литературни събития с представяне на любими автори или се представя някоя нашумяла театрална постановка.

Месец март е благодарен откъм празници, така че ако сте в града в началото на месеца можете да отпразнувате 8 – ми март с културните прояви, които се организират отново от читалището.

Великденски празници

Имате ли щастието да сте в Банско по време на Великденските празници, от читалището всяка година подготвят страхотни културни прояви, на които можете да присъствате. Няколко дни преди Великден, в читалището се събират самодейци, които показват:

 • как се меси великденски козунак и обредни пити
 • пекат се традиционни великденски сладки
 • представят се традиционни за региона техники за боядисване на яйца и други

Отбелязване Деня на Банско

Всяка година, от 1 – ви до 5 – ти октомври, читалище Никола Вапцаров съвместно с Община Банско организират изложби, музикални концерти, фолклорни прояви, за да отбележат Деня на Банско. Програмата е наистина изключително богата и много интересна и ще остави у вас един незабравим спомен от златната есен в Банско.

Празник на читалищното дело в Банско

Едва отминали празненствата около отбелязването на Деня на Банско и от читалището стартират редица културни прояви, за да отбележат своя празник. От 10 – ти до 15 – ти октомври всички жители и гости на града могат да вземат участие в празненствата, с които в Банско отбелязват годишнината от създаването на читалището. По време на седмицата на читалището се провеждат концерти, литературни четения, има богата фолклорна програма, могат да се разгледат изложби на стари и съвременни художници и т. н., и т. н.

Декемврийски празници

Влезе ли декември, Банско засиява в празничната си премяна, а заедно с града и читалището се подготвя да изненада приятно жителите и гостите си. Ако обичате зимно Банско и точно тогава сте гости на курортното градче, ви очакват куп изненади.

Това е време, в което пред Общината и в читалището се разполагат Коледни базари, това е времето, в което в читалището всеки ден има по някоя нова изложба, литературно четене или концерт на някоя от многото самодейни групи в града.

Читалище Никола Вапцаров

Читалище Никола Вапцаров е и сред организаторите на едни от най-забележителните културни събития, които се провеждат в Банско като:

 • Международния джаз фестивал
 • Международния балетен фестивал
 • Летните музикални празници
 • Фестивала на изкуствата
 • Международния фестивал на планинарското кино и други

В началото ви споделихме, че ще ви запознаем с читалището на Банско и ви помолихме да тръгнем заедно на една кратка разходка из миналото и настоящето на читалище Никола Вапцаров. Направихме го, защото това читалище не е просто място, на което се събират книги.

Това е мястото, което през всичките години на своето съществуване не е спирало да пази, съхранява и популяризиратрадициите и обичаите на банскалии. Това е мястото, което стои в основата на развитието на културната дейност в Банско и което не престава да изненадва и очарова не само местните, но и всички гости на града.

Та… планувате ли почивка в хотел в Банско, „хвърлете” един поглед на културната програма на читалище Никола Вапцаров и не пропускайте културните прояви, които се организират в периода, в който сте в града. Няма да съжалявате!