Как да изберем ски оборудване?

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Отдавна планирате зимната си ваканция и ето, че ски сезонът е открит. Избрали сте курорт, изготвили сте си подробен план и ви остава само да закупите подходящата ски екипировка.

Проблемът е, че досега сте разчитали на ски оборудване под наем, което сте наемали по препоръки на служителите от гардеробите под наем и не знаете как да се справите сами.

Няма от какво да се притеснявате. Просто следвайте съветите, които сме подготвили за вас и бързо ще се оборудвате с всичко необходимо, за да изкарате една невероятна зимна ваканция.

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Как да изберем ски оборудване – кратко ръководство

Започнете с подготовка като определите с точност височината и теглото си. Казваме това, тъй като тези параметри, плюс пола ви (мъж, жена, дете) оказват голямо влияние при последващия избор на ски. 

След това определете правилно целите си. Например, ако смятате да карате ски само по време на ваканцията, можете да закупите ските, ски обувките и каската, а останалото ски оборудване да наемете. Ако обаче искате да сте активни през целия сезон, тогава по-добрият вариант би бил да закупите пълна ски екипировка.

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Ски

Няколко са важните фактори, които е препоръчително да вземете под внимание при избор на ски: твърдост, дължина, радиус на завиване, ширина, дизайн.

Твърдост 

На пазара се предлагат както по-меки, така и по-твърди модели ски, като по-меките се препоръчват за начинаещи и средно напреднали скиори, а по-твърдите – за опитните скиори.

Дължина 

Дължината на ските се определя като от височината на скиора се извадят между 5 и 15 см. Разбира се, има изключения от правилото, тъй като фрийрайд ските трябва да са по-дълги с около 10 см повече. Под внимание трябва да се вземе също и теглото на скиора и неговия пол.

Радиус на завоя 

От радиуса за завоя зависи дали ските, на които ще се спрете ще могат да правят къси или дълги завои. Нашият съвет е, ако сте начинаещи да се спрете на ски с къс радиус на завоя от 13 – 17 метра, а ако имате необходимия опит да пробвате ски с дълъг радиус на завиване.

Ширина 

Тук е важно да запомните, че по-широките ски са по-лесни за управление и съответно са по-подходящи за начинаещи, а по-тесните са по-подходящи за опитните скиори.

Дизайн 

Ако сте начинаещи или средно напреднали, ските с профил Rocket (с обратен наклон) са много подходящи, тъй като са маневрени, лесни за управление, завиване и предлагат по-голяма стабилност. Ако имате достатъчно опит можете да се спрете и на ски с профил Camber.

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Ски обувки

При избор на ски обувки е важно да изберете тези, които не само отговарят на размера ви, но и които са с подходящия индекс на гъвкавост. Казваме това, тъй като flex индексът е пряко свързан с нивото на скиорските ви умения.

В този ред на мисли, колкото по-висок е индексът за гъвкавост, толкова по-твърда е обувката и толкова по-напреднал трябва да сте като скиор. 

Ако все още не сте достигнали това ниво и сте определяте по-скоро като средно напреднал или начинаещ, тогава е добре да търсите ски обувки с flex индекс 85 (за мъже) и 75 (за жени).

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Закопчаване

Закопчаването свързва вашите ски със ски обувките. Стандартно, имате два варианта за избор – или да се спрете на интегрирано закопчаване или да го закупите отделно. 

Нашият съвет е да изберете интегрираното закопчаване, тъй като то е проектирано специално за ските, които ще закупите. Подобно закопчаване е не само по-удобно, но и можете да сте сигурни, че в случай на падане автоматично ще освободи ските и ще ви предпази от нараняване.

Щеки

Този аксесоар е много полезен както за запазване на баланс, така и за подпомагане на пързалянето и като опора при спиране.

При избора на щеки трябва да се съобразите с няколко критерия: 

  • материал 
  • дължина 
  • форма

Материалите, от които се произвеждат щеки са доста, но ние ви препоръчваме да се спрете на щеки от карбон или от алуминий, тъй като и двата материала с много леки и удобни.

Дължината се определя най-лесно като сложите ските, обуете обувките и вземете щеките в ръце. Ако ръцете ви образуват прав ъгъл от 90 градуса, това означава, че щеките са в подходящия размер.

Относно формата, то тези аксесоари могат да бъдат както прави (за любители скиори), така и извити (за състезатели). Освен това могат да бъдат едножилни ай-разпространените) и телескопични (предназначени са основно за ски туризъм).

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Каска

Независимо дали сте начинаещ или опитен скиор, каската е незаменима част от ски екипировката. Тя не само предпазва главата ви от нараняване, но и ви осигурява добра защита от студа и вятъра, на които сте изложени, докато се спускате по пистата.

Изключително важно е при избор на каска тя да е лека, удобна и да е в подходящия за главата ви размер. Важно е също така каската, която закупите да има сертификат за качество и безопасност CE EN 1077.

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Маска и очила

Маската предпазва лицето ви от студа и ви осигурява топлина и комфорт, а очилата защитават очите ви от вредните UV лъчи.

Специално за пистата нашият съвет е да се спирате на очила с оранжев или тъмно жълт филтър, тъй като могат да ви осигурят възможно най-добрата видимост, докато сте на пистата. При избора на очила се уверете също така, че моделът е съвместим с каската и че са ви удобни и прилягат плътно.

Ръкавици, яке, ски гащеризон и ски панталон

При избора на ръкавици се уверете, че са водоустойчиви и предназначени за ниски температури.

Що се отнася до якето, панталона или гащеризона, те трябва да са леки, топли, водоустойчиви и най-вече удобни. Добре е якето или гащеризона да имат удобни джобове.

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Грешки, които най-често се допускат при избор на ски оборудване

Покупка на ски обувки втора употреба

Тъй като пълното ски оборудване е доста скъпо, немалко от начинаещите скиори правят грешката да се спрат на обувки втора ръка в опит да спестят някой лев.

Нашият съвет е вие да не го правите. Съветваме ви това, тъй като вътрешната част ски обувките заема формата на крака, което означава, че ако друг е носил обувките преди вас, те вече ще са заели неговата форма на крака. А това в никакъв случай няма да ви е удобно и ски обувките могат да ви причинят травми.

Как да изберем ски оборудване?

Източник снимка:pixabay.com

Покупка на ски от неподходяща категория

Друга често срещана грешка е покупката на тип ски, който не отговаря на нивото на умения на скиорите. Тази грешка (ако я направите) ще ви струва не само излишни пари, но и уверяваме ви, няма никак да ви е удобно, ако сте начинаещи да карате със ски, предназначени за професионалисти или фрийрайдъри.