Връх Газей

Връх Газей

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Със своите 2761 метра връх Газей се нарежда едва на 11 – то място сред пиринските върхове.

Дали това е причината, поради която е един от малко познатите върхове не се наемаме да кажем, но е факт, че е сред най-подценяваните върхове в Пирин.

За да поправим колкото можем тази несправедливост, в следващите редове ще се опитаме  ви разкажем малко повече за този толкова красив и силно впечатляващ гранитен колос.

Местоположение и общи характеристики

Разположен е на едно странично разклонение на Полежанското било и погледнат от връх Полежан, Газей наистина изглежда някак малък и незначителен, едва извисяващ снага над Горното Газейско езеро.

Ако го погледнете от долината на река Демяница обаче, западните му склонове изглеждат величествени и изключително импозантни.

Газей е гранитен връх  и има формата на остър конус. Склоновете му са много стръмни и на запад се извисяват над долината на река Валявица, а на изток, югоизток и северозапад  – над Газейския циркус.

Под големия Газейски връх е разположен връх Малък Газей (2454 метра), а Газейското било формира невероятно красивия Газейски циркус, в който са разположени две от Газейските езера, от които извира и Газейската река.

Връх Газей

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Произход на името на върха

Любителите на легенди може би ще бъдат разочаровани, тъй като за връх Газей такива няма или ако има, то те не са широко известни. Има обаче много теории за произхода на името му, някой от които са доста странни.

Според една от теориите, името му произхожда от старобългарски и означава “стопанин” или “господар”. Според друга, името му има сръбски или словенски корени, където “газ” означава пътека или брод.

Ако пък попитате банскалии, те най-вероятно ще ви кажат, че се нарича така, тъй като склоновете му са много стръмни и за да се слезе по тях, спускането става единствено по… дупе.

Теориите са наистина много, но основната (и най-вероятната) е, че името на пиринския връх идва от турската дума “гаази”, която означава непристъпен или непобедим.

Любопитен е фактът, че по време на възродителния процес (през 80 – те години на миналия век) името на върха е променено на Войводски връх, а името на циркуса на Стражишки циркус.

Всъщност, тези имена и до днес се водят официални и стоят по картите, но не са възприети от хората и се използват изключително рядко.

Връх Газей

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Още по-любопитното е, че на връх Газей е кръстено голямо планинско плато в Антарктика. То се нарича Газей Нунатак и разположено на остров Земя Александър I, който е най-големият остров на Антарктида.

Маршрути за изкачване на връх Газей

Към върха може да се подходи от няколко начални точки: от хижа Безбог, от хижа Демяница и от Банско.

Хижа Безбог – Връх Газей

Това е може би най-популярният маршрут за изкачване на върха.

Дължината му е около 11 км (отиване и връщане), трудността е средна до висока, а времетраенето – около 5 часа.

Началната точка е хижа Безбог, до която може лесно да се стигне с лифт.

От хижата се следва пътеката към връх Безбог, а след като той се достигне преходът продължава в посока връх Полежан.

От Полежан следва спускане към Горното Газейско езеро, край бреговете на което е добре да се направи кратка почивка.

Горното Газейско езеро е едно от най-високо разположените езера в Пирин (2642 м). Намира се в Газейския циркус, между върховете Полежан и Голям Газей.  Дължината му е 250 м, ширината – 60 м, а дълбочината му достига до 5 – 6 метра. Формата му е много интересна, заради което езерото често е оприличавано като “дамата с кока”.

След езерото следва изкачването на връх Газей. После маршрутът продължава през връх Малък Полежан и се слиза до Джангалската порта. От портата се поема по пътеката, маркирана с жълта и зелена маркировка, която връща до хижа Безбог.

Връх Газей

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Хижа Демяница – връх Голяма Стража – връх Газей

Този маршрут не е официален и няма маркировка, която да се следва, затова се изисква да имате както добра подготовка, така и добра компания, с която да направите прехода.

Началната точка на прехода е хижа Демяница, която се намира на около 10 км от Банско и до нея може да се стигне и с кола.

От хижата се поема в посока Тевно езеро и след 200 метра се преминава по дървен мост и се навлиза в гората. Следва стръмно изкачване, както и преминаване няколко пъти от двата бряга на малък планински поток.

Пътеката продължава през Газейските езера (Горното и Долното Газейско езеро), оттам през връх Ушаците, после през връх Безименна Стража.

След това следва стръмно атакуване на връх Голяма Стража. За да се стигне до самия връх пътека няма и буквално се изисква катерене, за да се стигне до него.

От връх Голяма Стража следва спускане обратно през връх Безименна Стража, връх Ушаците, за да се достигне до Горното Газейско езеро. А оттам, след кратка почивка се атакува връх Газей.

От върха трябва да се слезе до Долното Газейско езеро, а след това се поема по обратния път към хижа Демяница.

Ако не ви се изкачва връх Голяма Стража, можете да съкратите малко маршрута си.

Просто след като достигнете до Долното Газейско езеро трябва да продължите към Горното езеро, след което ви остават 10 – 15 минути до изкачването на връх Газей.

Връх Газей

Източник снимка:bg.wikipedia.org

ДКП “Тодорова орница” над Банско – връх Газей

Този маршрут го споделяме само информативно. Той е не само изключително екстремен, но и попада в резерват Юлен и за да тръгнете по него се изисква да имате специално разрешение от ДНП “Пирин”.

Иначе преходът започва малко над Банско, от район известен като “Тодорова орница”. Преминава нагоре през Караманица, през връх Каймакчал, по билото на Безименна и Голяма Стража и се достига до връх Газей.

Връх Газей

Източник снимка:luckybansko.bg

Хижа Безбог – връх Газей – Газейски езера – хижа Демяница

Маршрутът е с начална точка хижа Безбог, до която както вече споделихме може да се стигне с лифт от хижа Гоце Делчев.

Пътеката тръгва от Безбожкото езеро, преминава пред Душевадката и се изкачва до връх Полежан. След това следва спускане към Горното Газейско езеро и след кратка почивка – изкачване на връх Газей.

От върха следва спускане към хижа Демяница (маршрутът го описахме малко по-горе).

Има вариант да се пренощува в хижа Демяница и на следващия ден преходът да продължи към Василашките езера, връх Тодорка,  Шилигарника и оттам и да се направи спускане към Банско.

Връх Газей

Източник снимка: pixabay.com