Урдини езера

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Рила е една от най-красивите планини в страната ни, а Седемте рилски езера са перлите в нейната корона. Безспорен факт. Но в пазвите си планината е скътала още близо 200 езера, всяко от които си струва да бъде посетено.

В този ред на мисли, ако ви се иска да се насладите на някой от най-красивите, но все още не толкова популярни езера в Рила, ви предлагаме да поемете към прелестно красивите Урдини езера.

Къде се намира тази езерна група?

Урдините езера са разположени в най-труднодостъпната част от Северозападна Рила и по-точно в Урдиния циркус, който се намира между връх Дамга (2670 м) и Додов връх (2661 м).

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Представляват група от 6 езера и носят имената: Триъгълника, Сухото, Удавника (Ботаническото), Рибното, Голямата Паница и Малката Паница.

Като площ езерцата не са много големи. Най-малко е Рибното (0,8 хектара), а най-голямо е езеро Голямата Паница (около 2,5 хектара).

Разположени са на различни височини и са отдалечени едно от друго, но въпреки разстоянията между тях, те са свързани помежду си по един много любопитен начин. 

От всяко от езерата изтичат поточета, които образуват малки водопади, които се събират в едно и дават началото на Урдина река, която е десен приток на Черни Искър.

Как да стигнете до там?

Има няколко маршрута, всеки от които е с различна степен на сложност, затова е важно преди прехода да изберете най-подходящия според формата, в която се намирате и подготовката, която имате.

ЦПШ Мальовица – Яворова поляна – долината на Урдина река – Урдини езера – ЦПШ Мальовица – 10 – 11 часа

Този маршрут започва малко по-надолу от ЦПШ Мальовица. В посока село Говедарци, на около 300 м от паркинга на ЦПШ, встрани от пътя има малка пътечка, по която трябва да тръгнете. За да не я пропуснете използвайте Google Maps. Там пътечката е отбелязана като “Екопътека Приятели на растенията”.

Пътеката е маркирана в червена маркировка (за хижа Вада) и в синя  – за хижа Иван Вазов, но тъй като до Яворова поляна тя не се разклонява никъде, няма никаква опасност да се объркате.

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

До поляната пътеката е с ниска денивелация и е много приятна за ходене. Стигнете ли до нея е добре да си отпочинете и да съберете сили, защото ще ви трябват.

На няколкостотин метра след поляната трябва да внимавате. Казваме това, тъй, като пътеката прави остър завой, преминава през мостче над Урдина река, а маркировката изчезва.

Оттук насетне трябва да използвате GPS или да следвате поречието на реката. След около 3 – 4 часа ходене и немалко изкачване ще стигнете до малък заслон, от който тръгват пътечки до всичките шест Урдини езера.

Както споменахме малко по-горе, езерата са отдалечени едно от друго, но могат да бъдат обиколени за около 1 – 2 часа всичките, че и да ви остане време да поседите за малко край бреговете им.

След като се насладите на красотата на езерата и отпочинете добре, можете да поемете по обратния път.

Урдини езера през Зелени Рид – 11 часа

Маршрутът започва отново от ЦПШ Мальовица и до Яворова поляна е идентичен с горния маршрут.

Стигнете ли до поляната обаче трябва да поемете по пътеката с червена маркировка, която води до хижа Иван Вазов и която ще ви изведе на Зелени Рид.

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Разстоянието от поляната до Зелени Рид не е много, но с всяка крачка денивелацията се увеличава и става все по-трудно да се изкачвате с нормалното си темпо.

След около 30 – 40 минути натоварено, но изпълнено с красиви гледки изкачване ще достигнете до Зелени Рид и пред вас ще се разкрият в цялата си красота не само Урдините езера, но и ще видите повечето от Седемте рилски езера, които ви поздравяват в далечината.

Първо ще стигнете до Рибното езеро, където можете да си направите по-дълга почивка. След това, с кратки преходи можете да обиколите и останалите езера и да им се насладите изцяло.

По обратния път до Яворова поляна в началото ви очаква доста стръмно спускане и прекосяване на няколко малки потока. Постепенно пътеката става малко по-равна и приятна за ходене.

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Следвате ли поречието на Урдина река ще стигнете до поляната, а оттам до ЦПШ Мальовица ви остават не повече от 30 – 40 минути ходене със средно темпо.

Хижа Мальовица – връх Мальовица – Урдини езера през Яворова поляна – 11 часа

Този маршрут също не е от най-леките, но е предпочитан от хора, които искат да изкачат връх Мальовица и да се наследят на Урдините езера с един преход. Или както се казва “да убият с един куршум два заека”.

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Преходът започва както и сами се досещате отново от  ЦПШ Мальовица. Там трябва да оставите колата си и да следвате пътеката в синя маркировка, която води до хижа Мальовица.

Разстоянието до хижата не е голямо, а пътеката е много приятна за ходене, така че едва ли ще ви отнеме повече от половин час, за да стигнете до нея.

От хижата трябва да поемете по пътеката, която води до Първа и Втора тераса. Тук може да ви е малко по-трудно, тъй като денивелацията става по-голяма, а дървета по пътя почти липсват.

Стигнете ли до Втората тераса можете да отморите малко, след което трябва да продължите към едно от най-красивите в Рила езера – Еленино езеро. 

Времето, което ще ви отнеме преходът от Втора тераса до езерото е около 45 – 50 минути. Щом стигнете до бреговете на езерото му отделете няколко минутки. То е изключително красиво и едно от най-приятните места за отмора.

От Елениното езеро до върха не ви остава много (около 30 – 40 минути), но за сметка на това изкачването на места може да е доста трудно.

Урдини езера

Източник снимка:bg.wikipedia.org

Превзели успешно връх Мальовица трябва да  продължите, като започнете спускане от другата му страна. 

След около половин час спускане ще стигнете до разклона, който разделя пътеката на три – пътеката вляво води към Рилския манастир, тази направо – до хижа Иван Вазов и Седемте езера, а пътеката вдясно към Урдини езера.

Пътеката за езерата няма маркировка, но е доста утъпкана, така че няма как се объркате. След още 30 минути слизане ще стигнете до първото от Урдините езера, а след него за около час ще обиколите всички езера от езерната група.

Щом се наситите на красивите гледки, трябва да продължите спускането от последното от езерата Голямата Паница към Яворова поляна, а стигнете ли до там, ви остава само да излезете на ЦПШ Мальовица.