Спорт в Банско – активности и мероприятия

Банско е курорт, популярен по цял свят като една от най-добрите дестинации за любителите на зимните спортове и има защо. Пистите в курорта са много добре поддържани, сезонът е дълъг, а хотелите предлагат добро обслужване на своите клиенти.

Но Банско не е само (и просто) един добър ски курорт, който опустява след приключване на ски сезона, напротив. В курортното градче всеки може да открие спортно мероприятие или активност, в която да се включи, без значение дали е избрал да посети Банско през лятото или през зимата.

Спорт в Банско – активности и мероприятия, в които гостите на града могат да вземат участие

Зимни спортове

Няма как да не започнем със зимните спортове, когато се говори за спорт в Банско, нали?

Ски писти в Банско | Lucky Bansko

Всяка година в Банско се стичат любители на зимните спортове от близо и далеч, за да се насладят на спортните атракции, които ги очакват в курорта.

Най-голямото зимно спортно събитие за Банско е началото на новия ски сезон, който традиционно се открива в средата на декември и продължава до април.

Всеки декември, за откриването на сезона в ски курорта пристигат световни легенди в ски спорта като Марк Жирардели, Алберто Томба, Линдзи Вон, Кристиян Гедина и други. Легендите взимат участие в различни игри и състезания, дават открити уроци на своите фенове, забавляват се с всички останали, спускайки се по белите писти на Банско.

Курортното градче вече няколко години поред е и домакин на стартове от Световната и Европейската купа по ски алпийски дисциплини, които привличат едни от най-популярните състезатели, които идват в Банско, за да участват в състезанията, но се връщат отново, защото курортът е останал в сърцето им.

Освен като домакин на Световната купа по ски алпийски дисциплини, градът е домакин на кръг от Световната купа по биатлон и домакин на Световната купа по сноуборд.

За всеки, който обича зимните спортове Банско може да предложи по нещо. Тук спокойно можете да карате или да се научите да карате ски (ако досега не сте успели), да се качите на сноуборд, сноукайд, да пробвате с Freeride, биатлон, зимно ориентиране, зимни преходи, каране на моторни шейни, ATV – та и т.н., и т. н.

Банско не е курорт ориентиран само (и единствено) към зимните спортове и може да предложи още много спортни мероприятия и активности, които могат да се практикуват извън зимния сезон.

Спортни активности извън зимния сезон

Голф турнири

През последните няколко години Банско привлича ВИП знаменитости и голфъри, които пристигат в курорта, за да участват в голф турнира Panther` s Journal Beginners Tournament, който се организира от Pirin Golf & Country Club.

Голф турнир | Lucky Bansko

В голф турнира са взимали участие Франсис Гоя (световноизвестен китарист и продуцент), пилотът от Формула 1 Тиери Марк Брустен, Даян Вюнш – мениджър в телевизия RTL и други.

За начинаещите в голфа в Банско се организират курсове, където желаещите могат да научат някой от триковете и особеностите на голфа.

Годишно в Банско се организират няколко голф турнира, в които могат да вземат участие всички, които искат да пременят сили помежду си, за да видят на какво ниво са спрямо другите участници.

Извън организираните турнири всеки, който обича този спорт е добре дошъл да играе играта на голф игрищата на Банско.

Планинско колоездене

Началото на планинското колоездене като спорт в Банско поставят група англичани през 2009 година.

Планинско колоездене | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Оттогава до днес, Дирекция Национален Парк Пирин съвместно с неправителствена организация са успели да маркират около 200 км. маршрути за планинско колоездене, така че всеки, който обича този вид спорт да може да се впусне във вълнуващото опознаване на Пирин и Рила на две колела.

Колоездачите могат сами да изследват планината, поемайки по някой от маршрутите, а могат да се доверят и на водач, с който да преминат по избрания маршрут.

Ако сте любители на колоезденето, Банско ви очаква от началото на юни до края на септември.

Ако искате да опитате сили сред професионалистите по планинско колоездене, Банско е домакин на третия кръг на BG Enduro Series. Състезанието се провежда през месец август и в него взимат участие байкъри от цял свят. Участниците в Enduro – България мерят сили, изминавайки трасе с дължина от 34 км с 1200 м. денивелация.

Вече няколко години поред Банско е домакин и на състезанието по планинско бягане и колоездене PIRIN RUN, което се провежда в края на юни. В състезанието взимат участие както любители на тези спортове, така и популярни имена в света на спорта като Кирил Николов – Дизела, Шабан Мустафа и други.

Особено атрактивно за зрителите на PIRIN RUN е състезанието по дуатлон, в което участниците трябва да се изкачат до хижа Вихрен с байкове, след което да продължат до връх Вихрен пеша.

Риболов

Да, и риболовът е спорт (колкото и да не ви се вярва дами) и е сред спортните мероприятия и активности, които предлага Банско.

Ако това е вашето хоби и ръцете ви сърбят да хвърлите въдицата на някое тихо и спокойно място, язовири Белизмата и Рибарника ще ви допаднат изключително много. Язовирите са зарибени с пъстърви, шарани и кефал, така че можете да си спортувате на воля.

И двата язовира през летните месеци организират състезания по спортен риболов, в които можете да се включите с цялото си семейство и да грабнете наградите, които организаторите предоставят.

Скално катерене

Лятото е най-доброто време за скално катерене, а Пирин планина може да ви предложи много места, на които да практикувате любимия си спорт.

Местата, на които практикуването на скално катерене е разрешено са: местността Пещерите (на 3 км. от Банско), Северната стена на връх Вихрен, върховете Каменица, Бъндеришки чукар, Синаница, Куклите и други.

Скално катерене можете да практикувате и сами, но по-добрият вариант е да ви придружава опитен инструктор.

Пейнтбол

Една от най-популярните активности в Банско през летните месеци е пейнтбол, който можете да практикувате с приятелите си в гората или на специален игрови терен.

Пейнтбол в гората в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Пейнтбол е игра, която е забавна, интересна и със състезателен характер и след края ѝ ще се почувствате освежени и отърсени от натрупания стрес.

Пентбол тиймбилдинг

Доказано е, че отборните игри, които се провеждат извън зоната на комфорт подобряват работния процес и между служителите се създава по-здрава връзка. Е, ако търсите тиймбилдинг за вашия екип, едва ли ще откриете нещо по-сплотяващо като пейнтбол в горите на Пирин.

Спортен пейнтбол

Ако пък искате да покажете какво може вашият отбор, можете да се включите в състезанията по спортен пейнтбол. В турнирите, които се организират през лятото в Банско взимат участие все повече чуждестранни отбори, а състезанията са много оспорвани.

Конна езда

Ездата е още една спортна активност, която можете да практикувате през лятото в Банско. В курортното градче работят няколко конни бази, всяка от които разполага с расови коне, които можете да пояздите.

Конна езда в планината в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Конните бази предлагат уроци за начинаещи, които се провеждат на манеж под ръководството на квалифицирани инструктори, които ще ви напътстват и ще ви покажат как да общувате с конете.

Ако сте справяте добре с ездата, можете да се включите в някой от планинските преходи с коне, на които неотлъчно до вас ще бъдат висококвалифицирани инструктори, които не само ще организират за вас интересен ден сред природата, но и ще ви разкажат (и покажат) някой от най-големите забележителностите на Пиринския край.

Между Небето и Земята

Нестандартната, но много вълнуваща и вдигаща адреналина спортна активност, на която можете да се насладите, докато сте на почивка в Банско е програмата Небе – Земя. Тази програма ви дава възможност да опознаете планината по различен начин, като използвате „тролей” (спускане по въже между две точки, които се намират на различна височина) или „рапел” (спускане по въже по вертикал).

Тенис

Тенисът е може би един от най-бързо развиващите се и набиращи популярност спортове в Банско. Курортното градче може да се похвали с няколко тенис корта, както и с тенис клуб, в който децата на града тренират с огромно удоволствие.

Миналата година в Банско бе организиран и първия турнир по тенис на корт, на който взеха участие младежи между 15 и 29 години. Турнирът привлече интереса на жителите и гостите на града, затова се надяваме, че този спорт в Банско ще продължи да се развива и града скоро ще е домакин и на национални (а защо не и европейски) турнири по тенис на корт.

OFF ROAD

Ако винаги сте си мечтали за едно наистина екстремно и вълнуващо каране по пресечена местност, можете да се включите в една от най-популярните и вдигащи адреналина спортни активности, които се организират в Банско – OFF ROAD приключенията из Пирин.

Маршрутите, по които можете да карате са без шосейна мрежа, теренът е много разнообразен и изпълнен с всякакви препятствия. Можете сами да се насладите на приключението или да наемете водач, както най-често съветват организаторите. Изборът е ваш!

Лятно ориентиране

Ориентирането е спорт, който изисква добър инстинкт за ориентиране в непозната местност, издръжливост и бързи реакции. Ако винаги сте искали да се впуснете в подобно приключение, можете да посетите някой от курсовете по лято ориентиране, които се организират в Банско.

А ако сте член на Българската федерация по ориентиране, можете да се включите състезанията, които се провеждат в града през лятото.

Параглайдинг

Иска ви се да полетите? Просто трябва да се изкачите с лифта до връх Тодорка и да се спуснете с параглайдинг. Разбира се, ако нямате опит, в 30 минутното реене в облаците ще ви придружава инструктор.