Биатлонът в Банско: традиции, първенства и тренировки за любители

Банско е не само един от най-красивите и богати на културно-исторически забележителности градове у нас, но е и един от най-популярните зимни курорти в България.

Биатлонът в Банско

Това е град, в който спортът е на огромна почит. Ето защо, едва ли някой ще се изненада, че в Банско спортни състезания се провеждат през всеки сезон от годината. Градът е бил домакин на редица световни, европейски и национални състезания по дисциплини като ски и биатлон, колоездене и какво ли още не.

Редно е обаче да си признаем, че Община Банско е най-популярна с добрите си ски писти, на които се провеждат състезания по ски спускане, слаломи, ски алпийски дисциплини, ски бягане и – разбира се – биатлон.

В Банско, биатлонът е точно толкова любим и практикуван спорт колкото ските. Тук, една доста голяма част от хората тренират биатлон – къде, за да поддържат форма, къде с амбицията да станат професионални състезатели в любимия зимен спорт.

Упоритата работа дава резултати и от клубовете в Банско са излезли редица професионални състезатели по биатлон от ранга на Иван Златев, Елена Дурчова, Даниела Кадева, Михаил Клечеров, Благой Тотев и много други.

Основна заслуга Банско да има толкова много и толкова добри състезатели по биатлон, имат изключително добрите треньори, добрата техническа база и многото места, където може да се тренира този спорт в града и околностите му.

mountain

Кратка история на биатлона

Биатлонът е спорт с дълга история. Първото състезание по биатлон в света е проведено през 1767 година близо до границата на Швеция и Норвегия.

Първоначално, този спорт се практикувал предимно от военните, които включвали ски бягане и стрелба с пушка по време на своите тренировки. Постепенно обаче, все повече цивилни се запалвали по биатлона, което довело до създаването на Международната федерация по биатлон и модерен пентатлон през 1984 година.

Първото първенство, в което взимат участие биатлонисти от цял свят, се провежда през 1958 година, а от 1960 година биатлонът е включен в програмата на Зимните олимпийски игри.

Кой може да тренира биатлон в Банско?

Всеки, който иска да тренира биатлон в Банско, може да се запише в едноименния спортен клуб „Банско”.

В него ще имате възможността да работите с треньори са Ирина Никулчина (бронзова олимпийска медалистка по биатлон) и Елена Дурчова, които са се доказали не само в индивидуалната си спортна кариера, а и чрез професионалната си работа с успешни състезатели.

В ски клуб „Банско”, отборите по биатлон са разделени на три групи:

 • Група за начинаещи
 • Гупа за подрастващи
 • И група за професионални състезатели

Как и къде се провеждат тренировките по биатлон в Банско?

Тренировките с професионално треньори се провеждат целогодишно, като включват както занимания по летен биатлон, така и по традиционната зимна дисциплина.

През зимния период, обучението се провежда на пистата „Бъндеришка поляна” или на стадиона на едноименната местност.

През лятото, тренировките по биатлон се провеждат на няколко локации, а именно:

 • На пистата “Бъндеришка поляна”
 • На стадиона на“Бъндеришка поляна”
 • На спортните площадки в града
 • В парка или на ролбана
 • На пътя Банско – Шилигарника

База и постижения на биатлонистите от ски клуб „Банско”

Клубът разполага с една от най-добрите бази за подготовка по биатлон в страната. Нещо повече – той предоставя възможност на всички подрастващи, които желаят да тренират този спорт, да го направят напълно безплатно.

Клубът, съвместно в община Банско, осигурява на малчуганите всичко необходимо за целта. Това включва качествено ски оборудване, пушки, ролери, карти за лифта и дори транспорт до базата за тренировки  – напълно безплатно.

Разбира се, резултатите говорят красноречиво и клуб “Банско” може да се гордее с едни от най-разпознаваемите имена в биатлона. Това са състезатели като Даниела Кадева, Дафинка Коева, Благой Тодев, Димитър Парлатов и други.

Младите надежди от клуб „Банско” не само са част от националния отбор по биатлон, но и дават заявка, че имат потенциал да се наредят сред най-добрите биатлонисти у нас и в света.

Състезания по биатлон в Банско

През годините, Банско е бил домакин на множество кръгове от Европейската купа и Световната купа по биатлон, на Европейското първенство, на Държавни първенства по биатлон и на първенства за ветерани. В допълнение, през 2019 година в планинския курорт се провежда и състезание по летен биатлон – купа „Пирин”.

Паметното първенство по летен биатлон за купа „Пирин” се провежда за пръв път след 20-годишно прекъсване и в него вземат участие клубове по биатлон от цялата страна. Състезанието е запомнено като много напрегнато, но младите биатлонисти от клуб „Банско” успяват да грабнат два златни(Благовест Стоянов) и един бронзов медал(Нели Златева).

Биатлонът в Банско

Български състезатели с медали от състезания по биатлон

Сред някои от най-популярните имена в българския биатлон, откриваме състезатели като:

 • Екатерина Дафовска – печели златото на Зимните олимпийски игри в Нагано (1998 г.) Освен с олимпийска титла, Дафовска приключва състезателната си кариера с 5 победи от Световни състезания по биатлон.

 • Ива Шкодрева – биатлонистката печели три бронза в индивидуални състезания през 1991 г.

 • Мария Манолова – Състезателката има две победи за Световната купа и се нарежда на 6-то място на Световното по биатлон в Лахти – Финландия (1978 година).
 • Владимир Илиев – Младата надежда на българския биатлон печели сребро от Световното в Йостерсунд, Швеция (2019 г.). Илиев става първия състезател, спечелил медал от Световно първенство при мъжете, а през септември 2021 печели титла от държавното първенство по летен биатлон в Троян.
 • Красимир Анев – Националът стана Европейски шампион в Беларус.
 • Ирина Никулчина – Биатлонистката има три бронзови медала – един от Олимпиадата в Солт Лейк Сити от 2002 г, и по един от спринтовете през 1999 г. в Поклюка и Руполдинг през 2002 година.

Биатлонът в Банско и туристите

Разказахме ви съвсем накратко за биатлона в Банско, не за да се похвалим с традициите в биатлона, с добрата база или с уникално добрите треньори, които работят в града.

Разказахме ви всичко това, защото този спорт е не само много забавен, но и предоставя възможност да се насладите едновременно на ски бягането и да си отстреляте на воля.

Ако решите да почивате в хотел в Банско, но не искате да губите форма и търсите атрактивен спорт, с който да се занимаваме между СПА процедурите и разходките из забележителностите, биатлонът е идеалното решение за вас.

Биатлонът е подходящ за всеки член на семейството ви, без значение дали сте съвсем начинаещи или имате някакъв опит. Различните дисциплини и курсове дават широко поле за изява, а опитните инструктори ще ви помогнат да се насладите максимално на заниманието през всички месеци и сезони от годината.

Спорт, здраве и забавление в Банско!

Банско очаква своите посетители, за да им предложи една забележителна комбинация от луксозен туризъм, висок адреналин и незабравими приключения!

Можете да съпреживеете спортните традиции в биатлона на Банско както като зрители на някои от най-големите световни първенства, така и като преки участници в случващото се – с помощта на индивидуални тренировки, групов спорт или любителски занимания. 

Подарете си здраве, силни изживявания и спомени от сърцето на Пирин – със или без повод, по всяко време на годината!