Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Биатлонът в Банско

Банско е не само един от най-красивите и изпълнен с многобройни забележителности градове у нас, но е един от най-популярните ни зимни курорти.

Биатлонът в Банско

Това е град, в който спортът е на огромна почит и затова за никой няма да е изненада, ако кажем, че в Банско спортни състезания се провеждат през цялата година. Градът е бил домакин на редица световни, европейски и национални състезания по дисциплини като ски и биатлон, колоездене и какво ли още не.

Редно е обаче да си признаем, че Банско е най-популярен с добрите си ски писти, на които се провеждат състезания по ски спускане, слаломи, ски алпийски дисциплини, ски бягане и разбира се, слабостта на банскалии – биатлон. В Банско биатлонът е точно толкова любим и практикуван спорт като ските. Тук една доста голяма част от хората тренират биатлон, къде, за да поддържат форма, къде с амбицията да станат професионални състезатели.

И трябва да кажем, че упоритата работа дава резултат и от клубовете в Банско са излезли редица професионални състезатели като Иван Златев, Елена Дурчова, Даниела Кадева, Михаил Клечеров, Благой Тотев и много други. Основна заслуга Банско да има толкова много и добри състезатели по биатлон имат изключително добрите треньори, добрата техническа база и многото места, където може да се тренира този спорт в града и околностите му.

Кой може да тренира биатлон в Банско?

Всеки, който иска да тренира биатлон, може да се запише в спортен клуб „Банско”, в който треньори са Ирина Никулчина (бронзова олимпийска медалистка по биатлон) и Елена Дурчова.

В ски клуб „Банско” отборите по биатлон са разделени на три групи:

  • начинаещи
  • подрастващи
  • професионални състезатели

Тренировките се провеждат целогодишно, като през зимния период обучението се провежда на пистата „Бъндеришка поляна” или на стадиона на едноименната местност, а през лятото тренировките се провеждат на стадиона, на Бъндеришка поляна, на спортните площадки в града или в парка, на ролбана или на пътя Банско Шилиграника.

Клубът разполага с една от най-добрите бази за подготовка и предоставя възможност на всички подрастващи, които желаят да тренират този спорт да го направят напълно безплатно. Клубът, съвместно в община Банско осигуряват на малчуганите всичко необходимо като ски оборудване, пушки, ролери, карти за лифта и дори транспорт до базата за тренировки напълно безплатно.

Сред състезателите на клуб „Банско” са утвърдени биатлонисти като Даниела Кадева, Дафинка Коева, Благой Тодев, Димитър Парлатов и други. Младите надежди от клуб „Банско” не само са част от националния отбор по биатлон, но и дават заявка, че имат потенциал да се наредят сред най-добрите биатлонисти не само у нас, но и в света.

Състезания по биатлон в Банско

През годините Банско е бил домакин на кръгове от Европейската купа по биатлон, на Европейското първенство, на Държавни първенства по биатлон, на първенства за ветерани, а през 2019 година се проведе и състезание по летен биатлон – купа „Пирин”.

Състезанието по летен биатлон за купа „Пирин” се проведе за пръв път след 20 – годишно прекъсване и в него взеха участие клубове по биатлон от цялата страна. Състезанието беше много напрегнато, но младите биатлонисти от клуб „Банско” успяха да грабнат два златни (Благовест Стоянов) и един бронзов медал (Нели Златева).

Биатлонът в Банско

Биатлонът в Банско и туристите

Разказахме ви съвсем накратко за биатлона в Банско, не за да се похвалим с традициите в биатлона, с добрата база или с уникално добрите треньори, които работят в града. Разказахме ви всичко това, защото този спорт е не само много забавен, но и предоставя възможност да се насладите едновременно на ски бягането и да си отстреляте на воля.

Ако решите да почивате в хотел в Банско, но не искате да губите форма и търсите атрактивен спорт, с който да се занимаваме между СПА процедурите и разходките из забележителностите, биатлонът е идеалното решение за вас. Биатлонът е подходящ за всеки член на семейството ви, без значение дали сте съвсем начинаещи или имате някакъв опит.

Кратка история на биатлона

Биатлонът е спорт с дълга история. Първото състезание по биатлон в света е проведено през 1767 година близо до границата на Швеция и Норвегия. Първоначално този спорт се практикувал предимно от военните, които включвали ски бягане и стрелба с пушка по време на своите тренировки. Постепенно обаче все повече цивилни се запалвали по биатлона, което довело до създаването на Международната федерация по биатлон и модерен пентатлон през 1984 година.

Първото първенство, в което взимат участие биатлонисти от цял свят се провежда през 1958 година, а от 1960 година биатлонът е включен в програмата на Зимните олимпийски игри.

Български състезатели с медали от състезания по биатлон

  • Екатерина Дафовска – печели златото на Зимните олимпийски игри в Нагано (1998 г.) Освен с олимпийска титла, Дафовска приключва състезателната си кариера с 5 победи от Световни състезания по биатлон
  • Ива Шкодрева – биатлонистката печели три бронза в индивидуални състезания през 1991 г.
  • Мария Манолова – Състезателката има две победи за Световната купа и се нарежда на 6 – то място на Световното по биатлон в Лахти – Финландия (1978 година).
Биатлонът в Банско
  • Владимир Илиев – Младата надежда на българския биатлон спечели сребро от Световното в Йостерсунд, Швеция (2019 г.). Илиев стана първия състезател, спечелил медал от Световно първенство при мъжете
  • Красимир Анев – Националът стана Европейски шампион в Беларус
  • Ирина Никулчина – Биатлонистката има три бронзови медала – един от Олимпиадата в Солт Лейк Сити от 2002 г, и по един от спринтовете през 1999 г. в Поклюка и Руполдинг през 2002 година.