Скално катерене за търсачи на силни усещания

Катеренето на скали е изключително атрактивен, изпълнен със силни емоции и адреналин спорт. Той е предназначен за хора, които обичат екстремните изживявания и не се страхуват да пробват нещо ново и различно.

Ако и вие сте сред търсачите на силни усещания, нищо не ви пречи да опитате вкуса на този екстремен спорт, докато се наслаждавате на лятната си ваканция в някой от хотелите на Банско.

Скално катерене в Банско

Кога и къде можете да практикувате скално катерене?

Скалното катерене има много разновидности и може да бъде практикувано през всички годишни сезони. Ако сте начинаещи най-добрият вариант да „атакувате” скалите е през лятото. 

Така ще можете спокойно да усвоите тънкостите на катеренето и да установите дали това е вашият екстремен спорт или е по-добре да си останете фен на планинарството. 

Къде можете да се катерите?

Към момента в околностите на Банско има няколко подходящи маршрути за скално катерене за напълно начинаещи. С някой от най-популярните ще ви запознаем точно сега.

Местност „Пещерите”

Тази местност се намира само на около 3 км. от Банско и до нея можете да стигнете с автомобил. Просто трябва да поемете по пътя от Банско към лифтовата станция „Чалин валог” и след като стигнете до дървения мост да оставите колата си на паркинга, който се намира там. 

Скалата, по която можете да практикуване скално катерене за начинаещи се намира на няколко минути пешеходно разстояние от паркинга.

Скалата, на която се провеждат туровете по скално катерене е хибрид от конгломерат и варовик. Средната ѝ дължина е около 15 метра и към момента по нея има обособени 13 маршрута за катерене с различни нива на трудност.

Местността „Пещерите” е най-популярното място за скално катерене, затова и нашият съвет е да се пробвате първо там. Всички катерачни маршрути в местността са добре оборудвани и напълно обезопасени с подходящите методи за осигуряване. 

Хижа Вихрен

В близост до хижа Вихрен можете да се катерите по два екипирани маршрута. За да стигнете до тях, първо трябва да стигнете до хижа Вихрен, след което да поемете по пътеката, която води към бунгалата.

Когато стигнете до бунгало №8, трябва да завиете към реката и след няколко минути ще видите първия сектор за скално катерене. Скалата е гранитна, а маршрутите за скално катерене са два и са подходящи за катерачи с различно ниво на подготовка.

Вторият сектор също е популярен и се нарича „Тодорка”. За да стигнете до него отново трябва да стигнете до бунгало №8, да поемете към реката, но след това трябва да я пресечете. 

След като пресечете реката трябва да вървите още малко нагоре, а след това да тръгнете по маркирана пътека, която ще ви изведе до скалата. В този сектор има 4 екипирани маршрута, сред които има подходящи както за съвсем начинаещи, така и за по-напреднали в скалното катерене.

За кого е предназначено скалното катерене?

Още в началото споменахме, че скалното катерене е за търсачите на силни усещания и това е точно така. 

Но не можем да отречем и че това е спорт, който е не само наситен с адреналин, но и укрепва мускулатурата, прочиства негативните мисли, зарежда с много енергия и позитивизъм и помага за постигането на баланса между физическата и духовната същност на човека.

Скалното катерене е подходящо всяка възраст и пол, а това, което го прави уникален спорт е възможността да бъде практикуван от хора с различна степен на физическа подготовка и ниво на катерене.

Как можете да се катерите?

Ако имате достатъчно голям опит и разполагате със собствено оборудване, можете да практикувате скално катерене и без инструктор. За целта трябва да уведомите предварително къде смятате да катерите и можете да се отправите към отсечката, която искате да покорите.

Но ако нямате достатъчно опит или сте съвсем начинаещи, нашата препоръка е преди да пробвате да преминете курс по скално катерене, за да добиете по-ясна представа дали този спорт е за вас или не. 

Курсове с инструктори по скално катерене се предлагат във всички градове, включително и в Банско, така че няма да се затрудните да откриете подходящия за вас.

Ако имате някакъв опит, но той е съвсем малък, съветваме ви да не тръгвате сами. Вместо това можете да се обърнете към някой от многото клубове по спортно катерене и алпинизъм в Банско и да се включите към някой от туровете по катерене, които се организират. 

За да се включите в подобен тур е достатъчно просто да попитате на рецепцията на хотела, в който сте отседнали и оттам ще свършат останалото.

Какво включва един тур по скално катерене?

Ако се включите в един подобен тур, организаторите ще ви вземат от хотела и ще ви транспортират до самото място за скално катерене. 

На място квалифицирани инструктори ще ви запознаят с екстремния спорт, ще ви разкажат подробно какво оборудване се използва, ще ви покажат методите за обезопасяване и как става катеренето. След това ще започнат с обучението ви (ако нямате никакъв опит) или ще ви помагат, ако имате опит и не се нуждаете от допълнителни инструкции. 

В зависимост от нивото ви на подготовка и от желанието ви, продължителността на катеренето може да бъде от 1-2 часа до 3-4 часа, а цената варира между 50 и 80 лв

В цената на един тур по скално катерене е включен транспорта от и до мястото на катерене, професионален инструктор, оборудване за скално катерене, а определени оферти включват и организиране на пикник.

Скално катерене в Пирин планина

Какво включва оборудването за скално катерене?

Сигурни сме, че инструкторите подробно ще ви обяснят какво включва и за какво служи оборудването за скално катерене. Но за да сте подготвени поне мъничко предварително е добре да знаете, че когато се изправите пред скалата ще ви бъде раздадена следната екипировка за скално катерене.

Чифт еспадрили

Еспадрилите не са онези популярни обувки за лятото, които познавате, а специални обувки за катерене, чрез които ще можете да се „свържете” със скалата. 

Този вид катерачески обувки имат много разновидности, но като за начало вие ще бъдете оборудвани с универсални еспадрили, с които ще можете да изкарате цял ден, без да ги събувате.

Седалка за спортно катерене 

Т. нар “седалка” за катерене представлява колан за кръста, на който има катарами за нагласяне, ринг за осигуряване, колани за краката, „ухо”, инвентарници и точки за връзване

В зависимост от вида катерене и седалките са различни видове, но тъй като сега говорим за спортно катерене, седалката, с която ще бъдете оборудвани ще е седалка за спортно катерене и катерене в зала. Този вид седалки се отличават останалите както по своето тегло (което е минимално), така и с липсата на допълнителни екстри (които не са задължителни при практикуването на скално катерене).

Ако се катерите заедно с децата си, на тях ще им бъдат раздадени седалки специално за деца, които са съобразени с физиката на малчуганите.

Как се практикува скално катерене по оборудвани маршрути?

Катеренето, с което до този момент ви запознавахме се нарича още „спортно катерене” и е само един от видовете катерене. Насочихме вниманието ви именно към този вид катерене, тъй като той е най-разпространения и най-лесния за овладяване, а това съвсем логично го прави и най-предпочитания вид скално катерене в България за търсачите на силни усещания с различно ниво на подготовка.

Спортното катерене представлява катерене по скала с не много голяма височина. По скалата има предварително забити обезопасителни болтове, наречени още осигурителни точки. 

Този вид скално катерене се извършва с едно въже и след като катерачът стигне до горе, партньорът, който го осигурява, придържайки въжето, го спуска безпроблемно долу на земята. Този вид скално катерене е напълно безопасен и много подходящ за начинаещи и деца.

Други популярни видове скално катерене

Освен спортното катерене, което може да бъде практикувано и в зала, търсачите на силни усещания могат да пробват и някой от останалите видове различни дисциплини на този екстремен спорт.

Традиционно катерене

Този вид катерене изисква много добра подготовка и не е препоръчително за начинаещи, тъй като се практикува на необезопасени скали. При това катерене няма предварително забити болтове, а катерачът ги поставя сам в процеса на изкачването

Традиционното катерене изисква специално оборудване и повишено внимание по време на изкачването.

Свободно катерене

За практикуването на този вид катерене също се изисква много солидна предварителна подготовка. 

Това е един от най-вдигащите адреналина стилове катерене, тъй като при него не се използват изкуствени опори, а единствено опори, които катерачът открива по самия скален релеф, по който се катери. 

Алпийско катерене

Съвсем отговорно можем да кажем, че този вид катерене е най-трудният и опасен вид скално катерене и той може да бъде практикуван единствено от много добре подготвени катерачи. 

Алпийското катерене се практикува на надморска височина от 2000 до 6000 метра и е съчетание от ледено и скално катерене. 

Екипировката за алпийско катерене е много повече от екипировката за другите видове катерене, обезопасяването също е много по-сложно, а опасността от инциденти не е никак за подценяване.

Катерене на големи стени (BIG WALL)

Както подсказва и името на този вид скално катерене, става дума за катерене по високи (повече от 200 метра) скали. 

За практикуването на BIG WALL също се изисква много добра подготовка и специално оборудване.

Катерене и почивка в Банско

Боулдъринг

Боулдъринг все още не е много популярен у нас, но бързо набира скорост. Това е може би един от най-екстремните и най-интересни видове скално катерене. Практикува се на скали високи едва няколко метра и не се налага да се използва никакво специално оборудване освен еспадрили, талк за ръцете и ръкавици за скално катерене. 

Добре е обаче да се знае, че този вид скално катерене не е никак безопасен и за да се практикува също се изисква завидна подготовка.

Билдъринг

Катеренето по сгради (Билдъринг) е спорт, който не само не е безопасен, но и в някой части на света е и незаконен.

У нас може да се практикува билдъринг единствено, ако катерачите получат разрешение от собственика на обекта, общината и полицията.

Любопитни факти за скалното катерене

Ако този спорт ви привлича и искате да научите малко повече за него, предлагаме ви няколко интересни и много любопитни факта.

Първото документирано скално катерене датира от 1492 години

Много преди скалното катерене да се превърне в спорт, по заповед на крал Шарл VIII. Антоан дьо Вил изкачва скала с височина от 300 метра, която се е считала за “непревземаема”.

За да изкачи скалата, дьо Вил използва въжета, стълби и куки за обезопасяване. Опитът му е в историята като успешен и документиран за поколенията.

Най-високата скална стена за свободно катерене се намира в планината Ел Капитан

Планината Ел Капитан се намира в долината Йосемити, Калифорния и е една от най-страховитите планини за свободно изкачване. Скалната стена, която се намира там е почти напълно отвестна и е с дължина от 900 метра.

За първи път скалата е атакувана през 2017 година, когато най-известният в света катерач по свободно катерене Алекс Хонолд се изкачва без никакво оборудване по нея.

Първата стена за спортно катерене на закрито “работи” от 1939 година

Първата изкуствена стена за скално катерене е създадена през 1939 година. 

Името на стената е Schurman Rock.