Рафтинг, каякинг и каньонинг

Време е за пътешествия, шумни купони на открито, разходки сред природата, а защо не и за овладяване на екстремни спортове като рафтинг, каякинг или каньонинг?

Ако и на вас ви се е искало да се пробвате в някой от тези вдигащи адреналина активности, надяваме се ще се зарадвате като ви кажем, че точно рафтинг, каякинг и каньониг са едни от екстремни спортове, които можете да откриете през пролетния, летния и есенния сезон в Банско.

Рафтинг, каякинг и каньонинг

Да започнем поред, за да стане малко по-ясно какво представлява всеки един от тези екстремни спортове и как можете да вземете участие в него, ако наистина това е желанието ви.

Рафтинг

Рафтингът е вид екстремен спорт, при който участниците се спускат с надуваеми лодки по буйни, пълноводни реки. Обикновено, най-подходящите сезони за практикуването му са пролетта, началото на лятото и есента, когато нивото на реките е най-високо. 

Рафтинг и каякинг в Банско

В страната ни най-добри условия за практикуване на рафтинг предоставят реките Струма и Места и ако сега се намирате в Банско, това е шансът ви да се пробвате в рафтинга точно в този район.

Кой може да практикува този спорт?

Единственото изискване, за да можете да практикувате рафтинг е да можете да плувате. Няма изисквания за възраст, нито се иска от вас да имате някаква предварителна подготовка, така че ако се справяте с плуването и имате желание да разберете какво е усещането да се преборите с бързеите, можете да се включите в някой от рафтинг туровете, които се организират в Банско.

Как да се включите в приключението рафтинг?

Имате ли желание да усетите тръпката от спускането с гумена лодка по водите на реките е достатъчно просто да попитате на рецепцията в хотела, в който сте отседнали как да се свържете с организаторите на рафтинг турове. Почти всички хотелиери работят с подобни клубове и бързо ще откриете тези, които ви допадат най-много.

Спусканията, които се провеждат в района на Банско могат да бъдат или по река Струма или по река Места.

Рафтингът по Струма започва от Кресненското дефиле, дължината на трасето е около 12 км. (най-дългото рафтинг трасе на територията на страната), а продължителността е между 2 – 3 часа. По време на спускането се преминава както през спокойни води, така и през бързеи, което вдига адреналина на максимум. Най-подходящото време за рафтинг по Струма е от март до юни и от август до ноември.

Спускането по река Места е по-спокойно и позволява да се насладите на красивите места, през които текат водите на реката. Продължителността на спускането и тук е между 2 и 3 часа, а най-подходящото време за рафтинг е от април до юли и от октомври до ноември, когато нивото на водата е най-високо.

Трябва ли ви оборудване, за да практикувате рафтинг?

Хубавото е, че не се налага да имате собствено оборудване за рафтинг, тъй като всеки един рафтинг клуб разполага с такова и ще ви го предложи. В момента, в който се включите в приключението, вие ще бъдете придружавани от инструктор, който ще проведе инструктаж и ще ви оборудва с неопренов костюм, каска, спасителна жилетка, гребло, а някой от компаниите предлагат и неопренови обувки.

В зависимост от рафтинг клуба, който наемете можете да се възползвате от различни рафтинг пакети, някой от които включват транспорт, обяд, организиране на игри, комбинация на рафтинг с каньонинг или комбинация на рафтинг с посещение на забележителности в близост до реката.

Цените, на които можете да практикувате рафтинг варират в зависимост от пакетите, но като цяло едно рафтинг спускане се предлага на цени от 50 до 100 лв. на човек.

Добре е да знаете, че рафтингът е отборен спорт и не можете да го практикувате сами, а само в компанията на 6 до 8 души, с които трябва да работите заедно и като екип.

Каякинг

Докато рафтингът е екипен спорт и спускането става задължително с надуваеми лодки, то каякинга може да се практикува индивидуално или по двойки, а лодките, с които се извършва спускането са ниски (почти до нивото на водата) и са изработени от съвременни материали.

Каякинг по реката в Пирин

Този екстремен спорт може да се практикува както от съвсем начинаещи, така и от напреднали, така че ако до сега не сте пробвали спускане с каяк и ви се иска най-сетне да го направите, сега му е времето да опитате… няма да съжалявате.

Ако сте в Банско и искате да опитате каякинг, можете да го направите отново по реките Струма и Места. Хубавото е, че този екстремен спорт може да бъде практикуван от началото на април чак до октомври, така че имате повече време да му се насладите.

Какви са изискванията за практикуване на каякинг?

За да практикувате каякинг няма никакви ограничения (дори не се налага да можете да плувате), така че стига да имате желание, можете да се запишете за някой каякинг тур, които се организират от каякинг клубовете в Банско.

Къде можете да се спуснете с каяк?

Както споменахме, спускането с каякинг се провежда основно по водите на реките Струма и Места, екстремното пътешествие трае около 3 часа, а дължината на трасето може да е от 11 до 15 км.

Цената на спускането с каяк варира от 70 до 100 лв., като в цената са включени: инструктор, оборудване (неопренов костюм, каска, неопренови ботуши, спасителка жилетка, гребло), трансфер до и от мястото на каякинга, застраховка и други. В зависимост от каякинг клуба, в пакета могат да бъдат включени допълнителни услуги като професионални снимки по време на спускането, обяд, вечеря или нощувка.

Каньонинг

Каньонингът е най-непознатия от трите екстремни спорта, но много бързо набира привърженици, тъй като е изключително завладяващо и вдигащо адреналина изживяване. Най-общо казано, каньонингът представлява екстремно спускане по речни корита, преминаване през водопади и каньони и всичко това само с помощта на алпийско оборудване за катерене.

Планински спорт в Банско

В сравнение с рафтинга и каякинга, каньонинга изглежда най-екстремен и завладяващ и ако сте от хората, които не се плащат от нови предизвикателства, съветваме ви да се включите в някой от каньониг туровете, които се организират в района на Банско.

Един от най-популярните маршрути за каньонинг е маршрутът по Влахина река и най-вероятно вашите инструктори ще ви преведат точно по него. Каньонинга по Влахина река е с дължина от 2,5 км., а продължителността му е от 1 – 2 до 3 – 4 часа (в зависимост от физическата подготовка на участниците в тура и техния брой).

За кого е предназначен каньонинга?

Също като каякинга и рафтинга, и при този екстремен спорт няма някакви специални изисквания. Препоръчително е да имате някаква представа от скално катерене, но дори и да сте съвсем начинаещ можете да се включите в каньониг тура

Преди да започнете преминаването през каньони, реки, водопади и отвесни скали, инструкторите ще ви снабдят с необходимото оборудване за катерене, ще проведат подробен инструктаж и ще бъдат до вас през цялото време.

От вас се иска да сте облечени с горни дрехи с дълги ръкави и дълги панталони и да имате един допълнителен чифт дрехи в раницата. Препоръчително е да пъхнете в раницата си и едни бански и кърпа.

Цените на един каньонинг тур варират от 50 до 90 лв. на човек, а в зависимост от каньонинг клуба, към който се запишете можете да се възползвате и от допълнителни услуги като комбинация на каньонинг с рафтинг или с каякинг, пикник, разходка из забележителностите в близост до реката, пешеходни преходи, пейнтбол, стрелби с лък или въздушна пушка и други.

Каньонинг може да се практикува през всички сезони без зимния, но най-приятно е да се впуснете в екстремното приключение през лятото, за да се отървете поне за малко от големите летни жеги.

Кой избира да се пробва в тези екстремни спортове?

Рафтингът, каякинга и каньонинга са за хора, които искат да усетят тръпката от различни екстремни изживявания и не се страхуват да се впуснат в нещо ново, непознато и вълнуващо. Тези спортове са за хора, които имат нужда да са близо до природата и които искат едновременно с това да опознаят по-добре себе си и своите възможности.

Ако и вие обичате премерените рискове, ако скуката и еднообразието ви задушават, тогава тези вдигащи адреналина спортове са тъкмо за вас. А къде най-добре можете да усетите тръпката от рафтинга, каньонинга или каякинга, ако не докато сте на почивка в Банско?

Затова не му мислете много, а си изберете екстремно лятно приключение и се впуснете в него сега! Ако сте с екип, с приятели или със семейството си, едно рафтинг спускане по буйните води на Струма или Места ще ви дойде добре. Ако пък ви се иска да останете насаме с мислите си или ви се иска да разберете дали можете да се справите сами със спускането, тогава изберете каякинга.

Каньонига ще е подходящ за вас, ако искате да достигнете до труднодостъпните места в планината или искате да усетите как адреналина пулсира във вените ви, когато се спускате по водопади, каньони, отвесни скали или по дъното на речните корита.

И трите спорта са изключително завладяващи, екстремни и ще оставят у вас незабравими спомени за едно невероятно лятно приключение. И нищо чудно точно от хора, които са искали да опитат поне веднъж в живота си тръпката от рафтинга, каякинга и каньонига да се превърнете в човек, запален по някой от тези спортове, практикуващ ги не само из цяла България, но на различни екзотични места по света.