Пещерата Мануилова дупка

В землището на село Рибново (област Благоевград) се намира една от най-интересните пещери у нас – Маноилова пещера или както е по-известна сред местните – Мануилова дупка.

География и местоположение

С обща дължина от 2,117 метра и денивелация от 115 метра, Мануилова дупка е най-дългата пещера в Дъбрашкия дял на Западни Родопи. 

Разположена е на долния склон на Рибновско дере, на 1107 метра надморска височина, а входът ѝ е на около 4 метра над леглото на дерето в посока север.  

Пещерата Мануилова дупка

Снимка:poseti.guide-bulgaria.com

История на откриването

Местоположението на пещерата е известно на местните от много години, но първите опити за нейното картографиране са едва през 1960 година. Тогава екип от Комитета за пещерен туризъм изследва долния етаж на пещерата и картира над 900 метра от галериите ѝ. 

Две години по-късно се състои втората по ред експедиция, при която спелеолозите изследват още 1000 метра галерии (на долния и горния етаж). През следващите няколко години проучванията на Мануилова дупка продължават, а пещерняците разкриват още нови галерии и разнообразни пещерни образувания.

Температурата в пещерата е постоянна – 8,7 градуса през цялата година, което я прави идеален дом за големи популации от прилепи.

Поглед отвътре

Пещерата е двуетажна, като етажите се разклоняват. По долния ѝ етаж текат водите на малка река, които преминават през целия долен етаж и излизат на повърхността в близост до село Рибново. 

Вторият етаж на Мануилова дупка е сух и в него могат да се видят различни като дължина и ширина коридори, няколко зали, малки езерца и дори мънички водопадчета и прагове.

 Достъпност

За съжаление пещерата не е достъпна без обучен водач и специална екипировка. Но ако наемете такъв водач и имате поне малък опит в пещернячеството, можете да разгледате някой от малките зали и да минете по някой от коридорите на сухия горен етаж.

В началото, от входа на пещерата можете спокойно да влезете, без да се налага да ползвате екипировка. След първите 350 метра Мануилова дупка се разклонява на два коридора, като единия води към долния етаж, а другия – към горния сух етаж.

Ако сте с водач и с подходящата екипировка можете да разгледате някой от залите и коридорите на сухия етаж. Той започва с галерията на прилепите и както се досещате тук живеят прилепи, които не бива да притеснявате. Следващата зала е след няколко малки коридора, но стигнете ли до нея ще останете без дъх. 

Тя е малка и изключително красива, но това, което пленява е малкото езерце, което се намира в нея.  Преминавайки през залата с езерцето ще се озовете в зала Дружба, която е почти напълно затрупана от кален насип. След нея има галерия с няколко малки езера. 

Как да стигнете до пещера Мануилова дупка до хотел Лъки Банско?

Ако по време на престоя си в Лъки Банско решите да надникнете поне от входа на пещерата, за да стигнете до нея няма да ви отнеме много време. Просто трябва да излезете от хотела, да се качите на автомобила си и потеглите в посока село Рибново. 

Разстоянието между Банско и Рибново е около 40 км, което ще ви отнеме не повече от час. Стигнете ли селото трябва да попитате местните как да стигнете до пещерата.

Както споменахме, Мануилова дупка е трудна за проникване, което я прави неподходяща за посещение без опитен водач и специална екипировка.

Забележителности в близост, които можете да разгледате

Природата около Рибново е много красива и си струва да си направите някоя кратка разходка из планината. 

Достатъчно е просто да се огледате и със сигурност ще откриете някоя малка горска пътека, която ще ви изведе до някоя скала и открито място, от където се откриват невероятно красиви гледки. А можете да стигнете до някоя обширна поляна, където да си направите чудесен пикник сред природата.

Ако обичате историята, докато сте в района можете да посетите и намиращата се недалеч средновековна крепост Момина кула. Крепостта се намира в землището на село Кремен и е само на около 30 км от Банско.

Крепостта е построена най-вероятно през II – III век, но е престроявана и разширявана няколко пъти след това. Разположена е на площ от 500 кв. м., а гледките, които се разкриват от нея ще ви оставят без дъх.

До Момина кула можете да стигнете много лесно, тъй като от Банско почти до самото ѝ подножие води доста добър асфалтов път. Крепостта се извисява над пътя и няма как да я пропуснете.

Пещерата Мануилова дупка

Снимка: bg.wikipedia.org

Ако пък до сега не ви е останало време да разгледате съседното на Банско Добринище, една кратка разходка до там ще ви зареди с много енергия. Градчето е малко, но много популярно заради лековитите си минерални изводи и минералния си плаж. 
Само на няколко километра от Добринище, почти по средата между градчето и Банско се намира и Безименният град, който можете да разгледате, преди да се върнете за заслужена почивка в хотел Лъки Банско. Безименният град е открит през 2003 година съвсем случайно по време на разчистване на терен в местността “Свети Никола”.