Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Муратовото езеро

През лятото и есента всички търсим прохладни места за разходка и отдих с приятелите и семейството. Всеки обича да седне на тучна морава, където може да отпусне ума и душата си. Когато се чудите накъде да хванете за почивката, изберете нашите родни български планини.

Знаете ли, че в Пирин са скътани едни от най-удивителните дестинации и пътеки за планински туризъм у нас? Езерата му са естествен дар, на който можем да се насладим само с една кратка разходка съвсем в близост до курортния град Банско.

Сред тях е и езерото, на което ще се спрем по-подробно– Муратовото, наричано още Голямо Муратово или Овинато, което, казано на книжовен български език, ще реше Хвойнато. Мястото е любимо на много природолюбители, алпинисти и хора на изкуството. Заради чистия въздух и спокойствието тук идват хора и на здравословен туризъм и др.

Кристалната му вода е толкова чиста и магнетична, че създава усещане за неземно изживяване, когато се вгледаме в нея. Можете просто да седнете на брега и да медитирате и за броени минути ще се почувствате освежени и в близост до майката природа.

Къде се намира и какво представлява Муратовото езеро?

Много по-малко са хората, които са чували за Пиринските езера, отколкото за Рилските, например, които са много по-широко популярни. А в Пирин има над 170 езера и те са не по-малко ценна гледка в сърцето на природния парк.

 Муратовото е ледниково езеро, което се намира в северната част на масива в близост до едноименния връх Муратов и в. Хвойнати(2635 м). Самият водоем се издига на голяма надморска височина. То се намира на около 2209 м. То е част от група 16 ледникови езера от Бъндеришкия циркус в северната част на Пирин и е едно от малкото сред тях, което има свое име.

Тези езера се вливат в Бъндеришката река. Именно заради това и те се наричат още Бъндеришки, Овинати или Муратови, като Голямо Муратово е най-обширното и величествено, макар и да не е толкова известно все още. Неговата площ е над 12 декара, разположени върху гранитна площадка. В най-дълбоката си част та достига до около 3 метра, което го нарежда на първо място сред Бъндеришките езера и по този показател.

Природно разнообразие в околностите

Когато сте в района на Муратовото езеро, не пропускайте да обърнете внимание на тукашната флора и фауна. Тя е уникална като мястото. Езерото е прекрасно за изследване на високопланинска подводна, водна и наземна флора.

Територията около него и акваторията му са включени в състава на Национален природен парк “Пирин”. През последните години тук бе регистрирано като естествено обитание на лешанката – малка рибка от семейство Шаранови.

Среща се също така балканска пъстърва, понякога наричана речна или кафява пъстърва. Тук се срещат и редица редки пойни птици и други диви животни. Ловът и риболовът в района са абсолютно забранени.

Как да стигнем до езерото?

Муратовото езеро

Ако сте решили да стигнете до това място, не е нужно да сте запален и добре трениран планинар, за да успеете. Заради удобното си разположение то дори е идеално и за излет с малки деца. Това езеро е една от природните забележителности, които се намират съвсем близо до Банско, така че можете да прескочите и съвсем набързо до там, докато сте отседнали да карате своята почивка в курорта.

Освен това е то чудесно и за семеен туризъм, тъй като е изключително живописно и същевременно сравнително лесно достижимо – намира се на не повече час пеша от хижа “Вихрен”. Това e и най-лесният начин да стигнем до него и го прави доста подходяща локация за лек пирински преход, например.

Ако тръгвате от Банско, можете, например, да вземете личния си автомобил или рент-а-кар от града, за да минете 15 км от там до х. “Вихрен”. Не се притеснявайте – пътната инфраструктура е доста добра и подходяща дори за градски автомобили с по-ниско окачване.

Можете също така да карате колело до там, ако желаете, а през лятото по пътя се движи и редовен пътнически превоз по този маршрут. Пътят до там отнема общо около 40 минути.

След като стигнете до паркинга на хижата, можете да оставите превоза си и да продължите пеша. За целта трябва да следвате синьо-жълтата маркировка и да повървите в посока на юг. Внимавайте само да не поемете в погрешна посока и да прекосите от другата страна на реката, където е пътят за х. “Синаница”. Необходимата за прехода вода можете да си налеете от чешмата при хижата.

Предложения за маршрути около Муратовото езеро

По пътя за езерото от хижа “Вихрен” се минава през живописната местност Равнако. След нея се минава по т. нар. Каменна река, която е и най-трудната част от пътя до него. След като стигнете, има голямо разнообразие от варианти за разходки и по-сериозни туристически преходи в местността около езерото.

От Муратовото езеро можем да поемем към много други забележителности в местността. Освен Муратовия и Хвойнатия връх, от брега му можем да видим и върха, наречен Василашки чукар, Тодориния връх, както и така наречената Бъндеришка порта. Това е седловина, разположена между в. Теодосиеви караули и в. Муратов. Върхът Теодосиеви караули е висок 2633 м и на практика представлява изключително стръмен хребет. По него може да се премине, но за това вече трябва увереността на по-опитен планинар, за да се вземе билото.

Името си този връх е взел от български опълченец.

В близост до Муратовото езеро се намират и петте езера от Гергийския циркус.

Лек и приятен е маршрутът “Петте езера”. Той е много удобен, защото започва от хижа “Вихрен” и след обиколка на най-красивите водоеми в околността се завръща обратно в нея. Езерата, които влизат в тази пътека освен Муратовото, са Рибното, Жабешкото, Дългото и Окото. Въпреки че не са толкова големи и дълбоки колкото него, те са също така пленителни. Всичките езера могат да се обиколят за около половин ден преход при равномерна скорост, включително и от начинаещи туристи.

Тези от вас пък, които си падат по по-сериозните планински преходи, могат да опитат да вземат и Муратов връх. Трябва да имате предвид, че той е висок цели 2669 м, като при това е и доста стръмен за изкачване.

Щом все пак сте решили да се качите обаче, вземете си добра екипировка, вода и нещо за хапване по пътя. Традиционно маршрутът се започва от хижа Вихрен, като се минава през Равнако, Муратово езеро, след това през Бъндеришка порта към Муратов връх и след това обратно.

 

Още съвети относно подготовката

Нямате непременно нужда от специални приспособления като щеки и други такива, за да стигнете до езерото. Ако ви е нужно, оборудвайте се. Но все пак ако сте решили да направите пешеходен преход в района на езерото Муратово, вземете си за всеки случай дъждобран и резервни дрехи.

Независимо от сезона, носете си и слънцезащитен крем за лицето и откритите части на тялото. Винаги се подсигурявайте и с аптечка с най-необходимите медикаменти и средства за първа помощ.

Легенда за върховете Тодорка и Муратов и Василашките езера, за връх Синаница и връх Гергийца

Муратовото езеро

Освен природни дадености Пирин крие и много история и митология. Тук можете да се докоснете и до традициите и българските корени. Честа практика е най-красивите места в България да се кръщават на личности от историята, свързани с тях. Изключение не прави и Пиринският край.

За него и за един друг намиращ се наблизо връх – Тодорин, се носи народна легенда, която се предава през поколенията. Според поверието те носят имената на реално съществували личности. Смята се, че когато някога Мурат бей дошъл по тези места, поискал да вземе тукашна девойка на име Тодорка или Тодора. За нея се говори, че се е самоубила, за да избяга от него. Върховете са кръстени на тях, за да напомнят за тази легенда.

Местните са дали на по-високия връх името Тодорин. Той надвишава Муратовия със 77 м, като се издига на надморска височина от 2746 м. С историята имат общо и близките Василашки езера в местността. Старите хора казват, че момъкът се удавил в едно от тях. Той скочил от Василашкия чукар от отчаяние, след като не могъл да преживее загубата на починалото момиче. Василашките са 10 на брой и са били кръстени на любимия на девойката, Василаки.

Друга легенда гласи, че имената на върховете Синаница и Гергийца също са свързани с бея Мурат. Той бил еничарин, който чул за хубостта на селската красавица Гергийца и се опитал да я отвлече. Докато бягало от него, момичето загинало, а Мурат се приближил към нея и открил страшна тайна. Виждайки талисман на врата й, той осъзнал, че двамата са брат и сестра, родени от Синаница.

Муратовото езеро

Муратовото езеро е прекрасен избор за прекарване на времето в планинска атмосфера. Лесно достъпно, то е чудесно трасе за обиколка с деца или възрастни туристи. Тук са концентрирани някои от най-високите върхове в страната.

То също така е и една от предпочитаните локации сред чуждестранните туристи у нас. Фотографите и художниците го увековечават в разкошни пейзажи, а поетите са го възпяли в народното и авторско творчество от Банския край.

В Туристическия информационен център в гр. Банско можете да поискате съвет за пътека, по която можете да тръгнете, която отговаря на вашето ниво на подготвеност за планински туризъм, както и да се осведомите какви са опциите за транспорт. Можете да попитате и на място в апартхотелски комплекс “Лъки Банско СПА & Релакс”.