Муратовото езеро в Пирин – особености, маршрути и легенди

През лятото и есента, всички търсим прохладни места за разходка и отдих с приятелите и семейството. Всеки обича да седне на тучна морава, където може да отпусне ума и душата си. 

Когато се чудите накъде да поемете за почивката, най-доброто, което можете да направите, е да изберете магията на нашите родни, български планини.

И когато говорим за магия… Знаете ли, че в Пирин са скътани едни от най-удивителните дестинации и спиращи дъха пътеки за планински туризъм у нас?

Разположените близо до Банско езера са естествен дар – кристално чисти, божествено красиви и лесно достъпни. На този дар можем да се насладим само с една кратка разходка съвсем в близост до курортния град Банско.

Сред тях е и езерото, на което ще се спрем по-подробно днес – Муратовото, наричано още Голямо Муратово или Овинато, което, казано на книжовен български език, ще реше Хвойнато. Мястото е любимо на много природолюбители, алпинисти и хора на изкуството. Заради чистия въздух и спокойствието, тук идват хора и на здравословен туризъм и др.

Кристалната му вода е толкова чиста и магнетична, че създава усещане за неземно изживяване, когато се вгледаме в нея. Можете просто да седнете на брега и да медитирате и за броени минути ще се почувствате освежени и в близост до майката природа.

Къде се намира и какво представлява Муратовото езеро?

Много по-малко са хората, които са чували за Пиринските езера, отколкото за Рилските, например, които са много по-широко популярни. А в Пирин има над 170 езера и те са не по-малко ценна гледка в сърцето на природния парк.

Муратовото езеро е ледниково езеро, което се намира в северната част на масива, в близост до едноименния Муратов връх и в. Хвойнати (2635 м). Самият водоем се издига на голяма надморска височина – около 2209 м.

То е част от група 16 ледникови езера от Бъндеришкия циркус в северната част на Пирин и е едно от малкото сред тях, което има свое собствено име.

Тези езера се вливат в Бъндеришката река. Именно заради това, те се наричат още Бъндеришки езера, Овинати езера или Муратови езера, като Голямо Муратово е най-обширното и величествено сред тях. 

Неговата площ е над 12 декара, разположени върху гранитна площадка. В най-дълбоката си част, Муратовото езеро достига до около 3 метра, което го нарежда на първо място сред Бъндеришките езера и по този показател.

Природно разнообразие в околностите

Когато сте в района на Муратовото езеро, не пропускайте да обърнете внимание на тукашната флора и фауна. Тя е точно толкова уникална, колкото и самото място. Езерото е прекрасно за изследване на високопланинска подводна, водна и наземна флора.

Пирин - Муратово езеро

Denitsa Dencheva, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Територията около него и акваторията му са включени в състава на Национален природен парк “Пирин”. През последните години, тук бе регистрирано като естествено обитание на лешанката – малка рибка от семейство Шаранови.

Среща се също така балканска пъстърва, понякога наричана речна или кафява пъстърва. Тук се срещат и редица редки пойни птици и други диви животни. Ловът и риболовът в района са абсолютно забранени.

Как да стигнем до Муратовото езеро?

Муратовото езеро

Ако сте решили да стигнете до това място, съвсем не е нужно да сте запален и добре трениран планинар. Заради удобното си разположение, то дори е идеално и за излет с малки деца.

Това езеро е една от природните забележителности, които се намират съвсем близо до Банско, така че можете да прескочите и съвсем набързо до там, докато сте отседнали на почивка в курорта.

Муратовото езеро е чудесна дестинация за семеен туризъм, тъй като е изключително живописно и същевременно сравнително лесно достижимо – намира се на не повече час пеша от хижа “Вихрен”. Именно този маршрут е и най-лесния начин да стигнем до езерото с един лек и приятен пирински преход.

Ако тръгвате от Банско, можете да вземете личния си автомобил или рент-а-кар от града, за да минете 15 км от там до х. “Вихрен”. Не се притеснявайте – пътната инфраструктура е доста добра и подходяща дори за градски автомобили с по-ниско окачване.

Имайте предвид, обаче, че поради предприетите ограничение за движение на автомобили, най-вероятно ще се наложи да стигнете до Бъндеришка поляна с кола, след което да продължите към хижа “Вихрен” пеша.

Можете също така да карате колело до там, ако желаете, а през лятото по този маршрут се движи и редовен пътнически превоз. Пътят дотам отнема общо около 40 минути.

След като стигнете до хижа “Вихрен”, трябва да продължите нагоре, като следвате синьо-жълтата маркировка и да повървите в посока на юг. 

Внимавайте да не поемете в погрешна посока и да прекосите от другата страна на реката, където е пътят за хижа “Синаница”. Условия за наливане на необходимата за прехода вода има на хижата.

Предложения за маршрути около Муратовото езеро

По пътя за езерото от хижа “Вихрен” се минава през живописната местност Равнако. След нея се минава по т. нар. Каменна река, която е и най-трудната част от пътя. След като стигнете, има голямо разнообразие от варианти за разходки и по-сериозни туристически преходи в местността около езерото.

Бъндеришка порта и Теодосиеви караули

От Муратовото езеро можем да поемем към много други забележителности в местността. Освен Муратовия и Хвойнатия връх, от брега му можем да видим и върха, наречен Василашки чукар, Тодориния връх, както и така наречената Бъндеришка порта. Това е седловина, разположена между в. Теодосиеви караули и в. Муратов.

Поглед на юг-Бъндеришки чукар и Муратово езеро - panoramio

Красимир Косев, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Върхът Теодосиеви караули е взел името си от български опълченец. Висок е 2633 метра и, на практика, представлява изключително стръмен хребет. По него може да се премине, но за това вече трябва увереността на по-опитен планинар, за да се вземе билото.

“Петте езера”

В близост до Муратовото езеро се намират и петте езера от Гергийския циркус.

Маршрутът “Петте езера” е сравнително лек и приятен. Той е много удобен, защото започва от хижа “Вихрен” и след обиколка на най-красивите водоеми в околността се завръща обратно в нея.

Езерата, които влизат в тази пътека освен Муратовото, са Рибното, Жабешкото, Дългото и Окото. Въпреки че не са толкова големи и дълбоки колкото него, те са също така пленителни. Всичките езера могат да се обиколят за около половин ден преход при равномерна скорост, включително и от начинаещи туристи.

Бъндеришки циркус с Муратов връх,Хвойнати,Вихрен и Тодорка-дясно - panoramio

Красимир Косев, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Във Василашкия циркус ще откриете и така наречените “Василашки езера”, включително Тевното Василашко езеро, което има малко островче в средата си.

Муратов връх

Тези от вас пък, които си падат по по-сериозните планински преходи, могат да опитат да вземат и Муратов връх. Трябва да имате предвид, че той е висок цели 2669 м, като при това е и доста стръмен за изкачване.

Муратов връх-2669 м - panoramio

Красимир Косев, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Щом все пак сте решили да се качите обаче, вземете си добра екипировка, вода и нещо за хапване по пътя. Традиционно маршрутът се започва от хижа Вихрен, като се минава през Равнако, Муратово езеро, след това през Бъндеришка порта към Муратов връх и след това обратно.

Хижа Бъндерица – връх Вихрен

Преходът от хижа Бъндерица до връх Вихрен е с обща дължина от 4.5 километра и отнема между четири и пет часа.

Маршрутът е колкото живописен, толкова и предизвикателен – затова ви препоръчваме да се захващате с него само през лятото, и то в присъствието на поне един опитен планинар в групата.  

Хижа Вихрен – Синаница

Маршрутът от хижа Вихрен до хижа Синаница може да бъде условно разделен на четири “фази”, а именно:

  • От хижа Вихрен до Муратовото езеро
  • От Муратовото езеро до Бъндеришката порта
  • От Бъндеришката порта до Синанишката порта
  • От Синанишката порта до хижа Синаница

Хижа Синаница

Iliana Teneva, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Ако искате да стигнете до началото на маршрута за хижа Синаница с кола, ще трябва да паркирате на хижа Вихрен или на Бъндеришка поляна.

Как да се подготвите за посещението на езерото?

За да стигнете до Муратовото езеро, няма непременно да имате нужда от специални приспособления като щеки или специализирана планинска екипировка. Ако ви е нужно и смятате, че ще се чувствате по-сигурни – оборудвайте се.

Но все пак, ако сте решили да направите пешеходен преход в района на езерото Муратово, единственото задължително за носене са добрите обувки, дъждобранът и резервните дрехи.

Независимо от сезона, носете си и слънцезащитен крем за лицето и откритите части на тялото. Винаги се подсигурявайте и с аптечка с най-необходимите медикаменти и средства за първа помощ.

Легенди за върховете Тодорка и Муратов, Василашките езера, връх Синаница и връх Гергийца

Муратовото езеро

Освен природни дадености, Пирин крие и много история и митология. Тук можете да се докоснете и до традициите и българските корени. Честа практика е най-красивите места в България да се кръщават на личности от историята, свързани с тях. Изключение не прави и Пиринският край.

Тодорин и Муратов връх: Тодора и Мурат

Според поверието, те носят имената на реално съществували личности. Смята се, че когато някога Мурат бей дошъл по тези места, поискал да вземе тукашна девойка на име Тодорка или Тодора.

За нея се говори, че се е самоубила, за да избяга от него. Върховете са кръстени на тях, за да напомнят за тази легенда.

Местните са дали на по-високия връх името Тодорин. Той надвишава Муратовия със 77 м, като се издига на надморска височина от 2746 м.

Василашките езера: скръбта на Василаки

Василашките езера са 10 на брой и са били кръстени на любимия на Тодора – Василаки.

С историята имат общо и близките Василашки езера в местността. Старите хора казват, че момъкът се удавил в едно от тях. Той скочил от Василашкия чукар от отчаяние, след като не могъл да преживее загубата на починалото момиче. 

Синаница: майката на Мурат и Гергийца

Друга легенда гласи, че имената на върховете Синаница и Гергийца също са свързани с бея Мурат. 

Той бил еничарин, който чул за хубостта на селската красавица Гергийца и се опитал да я отвлече. Докато бягало от него, момичето загинало, а Мурат се приближил към нея и открил страшна тайна. 

Виждайки талисман на врата й, той осъзнал, че двамата са брат и сестра, родени от Синаница.

Муратовото езеро

Муратовото езеро: вълшебството на Пирин

Муратовото езеро е прекрасен избор за прекарване на времето в планинска атмосфера. Лесно достъпно, то е чудесно трасе за обиколка с деца или възрастни туристи. Тук са концентрирани някои от най-високите върхове в страната.

То, също така, е и една от предпочитаните локации сред чуждестранните туристи у нас. Фотографите и художниците го увековечават в разкошни пейзажи, а поетите са го възпяли в народното и авторско творчество от Банския край.

В Туристическия информационен център в гр. Банско можете да поискате съвет за избор на пътека, която отговаря на вашето ниво на подготовка за планински туризъм, както и да се осведомите какви са опциите за транспорт. 

Можете да попитате и на място в апартхотелски комплекс “Лъки Банско СПА & Релакс”.