Местност Рупите: пълен гайд

Ако обичате мистиката, енергията и красивите природни гледки, то тогава несъмнено трябва да посетите местност Рупите. 

Сгушила се в подножието на Пирин и Кожух планина това е местност, която привлича огромна енергия, велико душевно преживяване, носталгия и сакрална емоция. Там баба Ванга избира да прекара остатъка от живота си и има защо.

Това мистично място не може да бъде описано достатъчно с думи – то трябва да се посети, да се усети и да се преживее.

местността Рупите

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

География и природни особености на Рупите

Местността Рупите се намира в Югозападна България с община Петрич. Разположена във вътрешната част на кратера на изгасналия вулкан Кожух по брега на река Струма, тя не спира да пръска с енергия и е любима дестинация на хиляди хора целогодишно.

Село Рупите, от своя страна. се намира в Петричко-Санданската котловина на 8 км от Петрич и на 2 км от вулканското възвишение Кожух. А в източното подножие на възвишението на територията на селото се намира именно и самата местност Рупите.

Селото се намира на 100 км от Банско и на 175 км от София.

Защо Рупите е специално място?

Това необяснимо и красиво кътче е способно да събуди у всеки хармония и спокойствие. Мястото е известно предимно с пророчествата на феномена баба Ванга.

Коя е баба Ванга?

Вангелия Пандева Гущерова, позната още като баба Ванга е най-известната българска пророчица. Родена на 3 октомври 1911 година, като земният й път пиключва на 11 август 1996 година (84 години).

Баба Ванга има трудно детство, тъй като губи майка си още в ранна детска възраст, докато баща ѝ Панде Сурчев е мобилизиран в българската армия през Първата Световна Война.

Ванга е била съвсем нормално момиче, до 14 годишна възраст. Тогава нейният живот се обръща. Тя губи зрението си в последствие от вихрушка, която пълни очите й с пясък.

Едва на 18 години, тя започва да чува и да вижда в духовния свят. Ванга можела да предсказва бъдещето и да вижда съдбата на хората чрез ясновидство. Славата не закъснява и я връхлита с пълна сила.

Тълпи от хора прииждали при нея за да им предсказва за загубените им или болни близки. Те таяли надежда, че тя ще може да ги успокои и да им вдъхне надежда.

Баба Ванга признава, че може да вижда както живите, така и мъртвите и много често те контактували с нея.

Има не малко на брой доказани пророчества на Ванга, които са се случвали през годините, което я прави истински феномен.

желязна статуя на баба Ванга

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Историческо и културно наследство: Забележителности, местни традиции и културни събития

Местността Рупите благоустроена и предлага на своите посетители богата история, пищна природа и най-разнообразни културни събития които могат да се видят.

Природен парк Рупите: флора и фауна

Преди баба Ванга да се премести в Рупите, на мястото е имало само един параклис. След това започва да се поддържа мястото и до днес има полянки и алеи с пейки, където хората могат да си отдъхнат.

Климатът в тази живописна местност е преходносредиземноморски и е причина за наличието на средиземноморска тревна растителност и на няколко животински видове, които са топлолюбиви.

В естествената крайречна заливна гора е пълно с бяла топола, а освен това местността Рупите е дом на много различни видове змии. Видовете птици, които се срещат, са над 200. Някои от тях са средиземноморски и рядко могат да се засекат другаде в България.

В района на Рупите е възможно да попаднете на следните видове птици:

 • Малинов присмехулник;
 • Белочела сврачка;
 • Черночелата сврачка и др.

По време на миграция може да се срещне и малкия корморан, който е световно застрашен вид.

Лечебните минерални извори и тяхното значение

От кратера на изгасналия преди хиляди години вулкан извират термални води, които са с температура около 74 градуса по Целзий. Те са известни не само в България, но и по света с лековитите си свойства.

За това място баба Ванга твърди, че е наситено с огромна енергия.

Изворът е заграден, но водата му се излива свободно наоколо. Тъй като тя е доста гореща, трябва много да внимавате да не се изгорите.

Външните лечебни свойства на тази минерална вода са следните:

 • За ставни заболявания;
 • За периферната нервна система;
 • Травматологични и ортопедични заболявания;
 • Кожни заболявания;
 • Спортни, хигиенни и много др.

Вътрешните ѝ лечебни свойства са следните:

 • Има силен детоксикиращ ефект;
 • Положително въздействие върху стомашно-чревния тракт;
 • Жлъчно-чернодробната и бъбречно отделителната система.

Лечебната вода от Рупите е известна с богатото си съдържание на минерали, включително алуминий, мед,селен, олово, цинк, бор, барий и цианиди. Тази уникална комбинация придава на водата хипертермални и хидрокарбонатни свойства, съчетани с флуор и силиций.

Тези химикали водят до лечебни и профилактични ефекти, които се използват в балнеолечението. Въпреки това консумацията на тази вода за лечебни цели трябва да бъде под стриктно медицинско наблюдение.

минерален извор Рупите

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Възвишението Кожуха

Кожух е планинско възвишение от вулканичен произход и се издига на 281,2 метра надморска височина. Той е единственият изригнал и последен вулкан на територията на България, изграден от вулканични скали.

Направен по заръка на пророчицата в памет на загиналите от вулкана, Кожух е вграден в Мемориалния кръст с размери 30 м дължина и 15 м ширина.

Той е направен в памет на хилядите загинали души, погребани под лавата на изригналия вулкан. 

Къщата на Ванга

Къщата на баба Ванга в Рупите е построена през 1970 година, като тя я е ползвала само през деня, докато не се влошава здравето ѝ през 1994 година. Тогава това остава последният ѝ постоянен дом.

Къщичката на пророчицата се поддържа и е непокътната и до днес, а ако хвърлите поглед през прозореца, дори можете да видите как е устроен домът ѝ.

Вътре в нея са наредени икони, часовник, кръстове, кандило и няколко от любимите ѝ кукли, които са ѝ подарени от различни посетители.

Храм „Света Петка Българска“

През 1994 година се построява храма “Света Петка Българска”. До храма идват всякакви хора, за да се помолят за изцеление, за прошка и здраве. Дори и лечители посещават мястото, за да се заредят с положителната и чудодейна енергия.

Ванга поверява изографисването на храма на Светлин Русев. Той се заема с желанието на пророчицата да нарисува страдащи и измъчени хора, които ежедневно са търсели нейната помощ. 

От 2003 година храмът заедно с местността Рупите са сред 100-те национални туристически обекти. А на метри от храма се намира и самия гроб на баба Ванга.

Храм в Рупите

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Традиционен събор на 15 август

На всеки 15-и август в Рупите се провежда традиционен събор по случай празника Успение Богородично. На него се предлагат разнообразни лакомства, играчки и дрехи. По време на събитието се изпълнява традиционна музика от Югозападна България.

Местните жители се веселят с танци на местни ритми, a футболът и народната борба са сред популярните спортни събития, които привличат вниманието на посетителите.

Пешеходни маршрути и екопътеки край местността Рупите

Ако се чудите за интересни пешеходни маршрути и екопътеки, които се намират в близост до Рупите, то определено няма да сгрешите ако посетите планина Беласица.

Тя се намира на границата между Македония, България и Гърция. Тъй като местоположението ѝ е малко специфично, тя не е толкова проучена и обходена, тъй като до преди известно време е била зона със специален достъп.

Малката планина Беласица определено ще ви омае с красиви гледки, редки видове растения и буйни реки, които са началото на множество водопади.

Маршрут “Тайните на водопада” и водопад “Срамежливеца”

Водопад Срамежливеца е разложен между селата Самуилово и Камена по течението на р. Кремишка и е най-високият и буен водопад в Беласица с височина от 21 метра. Той е бил намерен от местни планинари през 2009 година.

Местните го наричат “Срамежливеца” заради дългото време, през което е бил скрит от погледите им, макар официалното му име да е Кремишки водопад. Днес до него води туристическа екопътека, която гарантира лесен и приятен път.

Началото на екопътека “Тайните на водопада” започва от самия център на село Коларово. Там ще намерите информативно табло, което ще ви помогне да се ориентирате точно откъде да тръгнете. Пътят е коларски и позволява да се мине и с кола.

След това ще достигнете до чакълест път, който ще ви отведе до местност Лопово. След около 4 км ще се наложи да оставите колата и да продължите пеша по немаркирана пътека в планината. Няма как да объркате пътя, тъй като началото на пешеходния път има информационно табло.

Маршрутът е около 5 км, а времето, за което се минава, е около 3 часа. През целия път има информационни табла за да ви насочват и дори обособени места за отдих.

Последната част от маршрута е малко по-екстремна, тъй като трябва да се спуснете по тесни и стръмни стълби от дърво и то право до самото дъно на дерето на р. Кремишка. Не след дълго, пред вас ще се разкрие и водопадът с цялата си прелест.

възвишение Кожух

Източник на изображението: commons.wikimedia.org

Опции за настаняване и хранене в района 

Ако посещавате местността Рупите и търсите най-удачното и близко място къде да отседнете в околността, то Банско е една добра алтернатива. Банско се намира на 100 км от Рупите – 1 час и 20 минути с кола.

Той е най-предпочитаният курорт както от българи, така и от чужденци. Курортът предлага голям и разнообразен избор за настаняване.

Ако обичате модерната кухня с акцент върху здравословното хранене, ако държите на добрия СПА център и професионалното обслужване, то може да се доверите на Апартхотел Лъки Банско

Лъки Банско е актуален през цялата година, а качественото обслужване и вниманието към всеки един детайл ще ви оставят повече от очаровани.

Как да стигнете до Рупите и какво да носите?

Ако сте на път към Рупите, опциите за пътуване включват както автобус, така и влак.

При пътуване със собствен автомобил, тръгнете по пътя от Сандански към Кулата, а след това, при преминаването на село Ново Делчево, завийте надясно към град Петрич.

След като пресечете моста на река Струма, завийте наляво по асфалтиран път, който е около 1 км дълъг и не след дълго ще достигнете и желаната дестинация.

Ето и как да достигнете до местността с други видове транспорт:

 • С автобус: Взимате автобус за Петрич, като трябва да слезете при отклонението и да изминете краткото разстояние до Рупите пеша.
 • С влак: Пътувате до гара Генерал Тодоров, пресичате река Струма по двата моста, по които минава ж.п. линия за град Петрич, и не след дълго ще бъдете в Рупите.

Носете удобни дрехи и обувки. Когато прекарвате часове в пътуване е добре да заложите на комфорта. И не забравяйте да се хидратирате.

Често задавани въпроси

Какви са опциите за настаняване в Рупите?

В Рупите има различни възможности за настаняване, включително хотели, къщи за гости и апартаменти под наем. Можете да намерите подходящо място за престой в зависимост от вашите предпочитания и бюджет.

Кое е най-подходящото време за посещение на местността Рупите?

Най-доброто време за посещение в местността е през пролетта и есента, когато времето е приятно за разходки и активности на открито. Това съвсем не означава, че останалите два сезона не са подходящи.

На каква площ се простира комплексът “Ванга”?

Комплекс “Ванга” е изграден върху площ от 230 дка.