40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Какво представлява рафтингът в Банско ?

През цялата човешка история, хората са използвали реките основно за пътуване или риболов. Известно е, че в голяма част от този период те несъзнателно са практикували рафтинг, като спортната дейност започна да добива развлекателна нагласа и популярност едва с началото на 50-те години.

При първородният рафтинг пътниците са били напълно самостоятелни върху своите плавателни съдове и са използвали двустранни гребла. В модернизираният вариант нещата стоят по съвсем различен начин. Саловете са напълно способни да настанят няколко души, а греблата са едностранни.

Цялостното придвижване на лодката се осъществява, благодарение на сплотен екип, който тръпне да изпита поредната доза адреналин. Те от своя страна пък са наставлявани от професионален водач, контролиращ навигацията и скоростта на движение през цялото време.

Въпреки че дейността е била смъртоносна преди, днес тя е една от най-безопасните спортни активности на открито. Напълно е възможно да срещнете хора от всякаква възраст, както и семейства, участващи в турнири, които са организират от Международната федерация по рафтинг.

Ако и вие желаете да създадете нова поредица незабравими спомени с вашите приятели или роднини, продължавайте да четете в захлас. В днешното ни любопитно четиво ще се опитаме да ви представим основите на дейността и защо си заслужава да се запишете за следващият тур още сега.

 

Какво е рафтинг ?

Целта на рафтингът е да се придвижвате надолу по течението на речните бързеи, използвайки надуваема лодка, която е трудна за преобръщане. Чрез помощта и усърдието на вашият екип крайният стремеж е да завършите първи в края на трасето, изпреварвайки всички останали отбори.

По принцип спортът попада в класацията ‚‘‘ екстремен ‘‘, тъй като е изключително предизвикателен и рисков на моменти. Популярната активност се практикува в повечето страни по света, като абсолютно всички мероприятия се провеждат по естествени речни течения.

 В зависимост от вида на терена вие ще се сблъскате с два вида игри, които са познати под следните наименования :

  • Слалом
  • Спринт

При слалома трасето е още по предизвикателно, защото се състои от завои. Водачът трябва да бъде доста прецизен, за да може да напътства правилно своят екип без да създава опасни ситуации. В спринта всеки трябва да изберете най-добрият маршрут и съответно да завърши пръв.

Също така е важно да споменем, че на световно равнище съществуват две институции. Международната федерация отговаря за популяризирането на рафтинга, както и провеждането на състезания, докато Световното първенство е предвидено за специалисти на високо атлетично ниво.

Какво представлява рафтингът в Банско ? 

Може ли да се практикува от хора без опит ?

Определено рафтингът не е развлекателната дейност, която упражнявате всяка събота и неделя. Ето защо, дори да сте без опит вие отново можете да се включите в приключението. Единственото необходимо умение от което ще се нуждаете е да можете да плувате.

Забавлението главно зависи от сезонната заетост на водите, което е напълно логично. Същинското начало започва с настъпването на пролетта, когато коритата на реките се запълват максимално. Така че от март до октомври месец, трасетата са подготвени и в очакване на поредните смелчаци.

Препоръчително е обаче начинаещите да се присъединяват само през лятото и винаги да се свързват с професионални водачи. Всяка река има свои подходящи води, които в никакъв случай не бива да бъдат подценявани. 

По време на летният сезон рафтинг туризма достига своят връх. Той започва от май и продължава до края на август. Разбира се всеки сезон разполага с плюсове и минуси, но ако не сте особено почитатели на студа, то несъмнено юни и август ще бъде идеалното време за вас.

 

От каква екипировка се нуждаем ?

Често хората имат много въпроси относно това, което може да им е нужно, за да се подготвят. В повечето случаи в зависимост от тура към който ще се присъедините, те вече ще разполагат с необходимото оборудване. В случай, че пък искате винаги да сте предварително подготвени, следвайте нашите указания.

Слънчевите очила са първото най-значимо нещо при условие, че има слънце. Отблясъците ще стигнат до вас за броени секунди и не само ще затрудняват навигацията, но може да причинят и увреждане. Затова бъдете подготвени с чифт очила под ръка.

Както казахме по-горе, топлото време е за предпочитане, но понякога може да не разполагате с такава възможност и да сте на епицентъра в по-студени дни. Идеалният помощник несъмнено ще се окаже хидрокостюма, който ще предпазва долните ви дрехи от намокряне. В допълнение към него не забравяйте и подходящите обувки.

Съветваме ви да си закупите такива, които са пригодени за вода употреба. По този начин ще се лишите от възможността да се хлъзнете или да бъдете забавени от подгизналото им състояние в което определено ще се намират през повечето време.

Също така не малък процент от любителите обичат да носят допълнителни аксесоари, като бутилки за вода. Надуваемите лодки разполагат със специално обозначено място върху което можете да закопчавате вашата бутилка. Хидратирането е важно за вашето благосъстояние, така че правете го често дори по време на игра.

Имайте в предвид, че безопасността винаги е приоритет. Именно поради това  задължително носете каски и спасителни жилетки, тъй като те могат да се окажат животоспасяващи.  Отделното закупуване не е нужно, защото те ще ви бъдат предоставени, за да се сигурни, че сте готови за всичко.

Какво представлява рафтингът в Банско ?

Опасно ли е ?

В края на краищата няма гаранция, че дадена дейност е на сто процента безопасна, но в сравнение с другите видове, рафтингът се счита за напълно сигурен. Статистически погледнато има повече смъртни случаи и инциденти при колоезденето и дори по време на плуване.

Все пак препоръчително е, когато изберете агенцията към която ще се присъедините да следвате всички предписани насоки. Преди да се качите на лодката, изслушайте внимателно инструктажа. Той ще обхваща нещата, които можете и не можете да правите, както и как да реагирате при някои обстоятелства.

Носеното на каска и спасителна жилетка е крайно наложително, за да се предпазите от падане или в най-лошият случай давене. С тях вашето приключение ще протече възможно най-благоприятно и сигурно.

Макар и да има малко известни рискове, поради трудността на водите, не се тревожете, тъй като всяка приключенска активност на открито е така. Помнете, че реката независимо от нейната интензивност е винаги под контрола на майката природа, а не от вас, затова проявявайте уважение към нея и бъдете винаги в готовност.

 

Цени

Неусетно достигнахме самият край и най-вече момента, който всеки очаква с нетърпение. Преди да преминем към съществената част обаче е редно да споменем още малко полезна информация. Надяваме се, че сте доста ентусиазирани относно рафтинга в България, защото най-красивите дестинации за него са точно в нашата страна.

Целогодишно това се случва по реките Места и Струма, които случайно се намират в района на град Банско. Ако сте отседнали именно тук и желаете да добавите малко адреналин към почивката, вероятността да се запишете на следващият тур е висока. Не се двоумете, а резервирайте място още сега.

С това незабравимо изживяване вие ще можете да се насладите, както на забава, така и на истинска доза вълнение. Насладата ви ще бъде запомняща се, тъй като природата около реките е прекрасна. Всичко това може да бъде ваше и то на скромна цена.

Обикновено пакетът за едно спускане варира от 50 до 100 лв. на човек. Индивидуалните спускания са забранени, а отборите се състоят от максимално 8 души. Цялостната  продължителност на надпреварата трае между 2-3 часа, така че предварително се подгответе с много енергия, за да не предадете вашият отбор.