Изкачване на Муратов връх

Зажаднели сте за летни приключения и отдавна планирате да покорите някой от високите, красиви върхове на Пирин. Двоумите се обаче към кой от намиращите се в близост до Банско върхове да се насочите.

Ако досега не сте пробвали да покорите Муратов връх, искрено ви съветваме да го направите.

Изкачване на Муратов връх

Защо Муратов връх?

Разположен на главното планинско било на Пирин, извисяващ се на височина от 2669 м. Муратов връх е един от най-панорамните върхове на Пирин. Веднъж изкачите ли го, няма да ви се иска да слезете. Навсякъде, докъдето погледа ви стига е само и единствено чиста, природна красота.

Муратово езеро синее ниско долу под върха, отсреща се извисява величествения Вихрен, от другата му страна се виждат Бъндеришката долина и връх Тодорка. В далечината се виждат скалните ръбове на Стражите, а малко зад тях стои гордо изправен връх Полежан.

Легенда

Има много предания и легенди за този красив пирински връх. Според една от тях, по време на турското робство по тези места властвал Мурат бей.  Дочул бея, че в близките села живее чудна хубавица на име Радка и я пожелал за харема си. Но Радка разбрала, че към нея идват войници, за да я отведат за жена на бея и побягнала.

Бягала, бягала и накрая се скрила зад един от пиринските върхове. Но Мурат я последвал и накрая успял да я хване. В яростта си, турчинът извадил ятагана и отрязал главата на красивата девойка. Оттогава върхът, на който изгубила живота си хубавицата се нарича Момин връх, а съседния – Муратов връх.

Маршрути за изкачване

Пиринският исполин можете да атакувате по няколко маршрута – от хижа Вихрен, от хижа Синаница или през заслон Спано поле. Маршрутът, който започва от хижа Вихрен е най-популярен, затова ще му отделим малко повече време.

Маршрут хижа Вихрен – Муратов връх

Този маршрут е със средна трудност и е разделен е условно на няколко етапа:

Банско – хижа Вихрен

Макар, че началната точка е хижа Вихрен, приключението започва малко по-рано. Защото трябва от Банско да се придвижите до хижата. Можете да го направите по няколко начина. Ако не искате да губите време, можете да се качите директно до хижата с личния си автомобил. От Банско има приличен, асфалтов път, който ще ви изведе право горе.

Разстоянието е около 16 км, но е добре да знаете, че пътят е отворен за преминаване само през делничните дни. Ако имате време и искате да удължите прехода си, тогава можете да поемете по туристическата пътека за връх Вихрен. Изкачването ще ви отнеме около 4 часа, но пък ще се полюбувате на много красиви гледки.

Хижа Вихрен – Муратово езеро

Стигнете ли до хижа Вихрен, трябва да се огледате и да откриете синята маркировка, която води към хижа Синаница. Тръгнете по пътеката и следвайте маркировката. Ако случайно по пътя изгубите маркировката в син цвят и видите такава в жълт, продължавайте да вървите – в правилната посока сте. Жълтата маркировка води до хижа Яне Сандански, но и тя ще ви заведе до края на първия етап от изкачването.

Този етап не е особено труден, но не е и много лек, защото на места има доста стръмни и каменисти участъци. В началото няма да виждате Муратов връх, но колкото повече приближавате до Муратово езеро, толкова повече върха ще се открива пред вас. След няколко малко по-тежки изкачвания и кратки почивки, ще стигнете до Муратово езеро.

Първият етап ще ви отнеме около час, за да го преодолеете. Стигнете ли до бреговете на езерото си отпочинете добре, защото оттук започва по-сложното и тежко изкачване.

Изкачване на Муратов връх

Муратово или Ованино езеро както е по-популярно сред местни и туристи е изключително красиво, сравнително плитко планинско езеро, което се намира в подножието на едноименния връх. Площта му не е много голяма (около 12, 9 дка), но за сметка на това е едно от най-красивите езера в Пирин планина.

Муратово езеро – Бъндеришка порта

Този етап е доста по-тежък, тъй като се изкачвате само нагоре, а пътеката е не само стръмна, но и има големи участъци от сипеи и камъни. С няколко кратки или по-дълги почивки пътеката ще ви изведе до седловината Бъндеришка порта.

Ще разберете, че сте успели да се справите, когато в края на изкачването видите метален кол, върху който има поставена маркировка, указваща посоката за хижа Яне Сандански и заслон Спано поле. Стигнете ли до Бъндеришка порта е добре отново да си отпочинете и да съберете сили за последния етап от изкачването. Времето, което ще ви отнеме, за да преминете през този етап е отново около час.

Бъндеришка порта – Муратов връх

Последният етап е кратък като времетраене, но е най-труден. Маркировка по пътя няма, пътеката на места се губи и през повечето време ще се изкачвате по камъни и сипеи. Хубавото е, че няма как да се объркате, тъй като макар да няма маркировка по пътя има поставени каменни пирамиди за ориентир. Изкачването от Бъндеришка порта до Муратов връх ще ви отнеме около 40 минути до час (най-много).

Дължината на този маршрут (хижа Вихрен – Муратов връх) е около 4 часа, трудността е средна, а денивелацията е 285 метра.

Освен този класически маршрут до върха може да се стигне и от хижа Синаница и от заслон Спано поле

Ако решите да тръгнете от хижа Синаница, първо трябва от Банско да стигнете до хижа Вихрен, след което да поемете към хижа Синаница. Преходът между двете хижи ще ви отнеме между 5 и 6 часа, затова е добре да останете да пренощувате в хижа Синаница.

На следващия ден просто трябва да тръгнете по пътеката синя маркировка, която ще ви изведе до Муратово езеро. Стигнете ли до там, пътят вече ви е познат.

По идентичен начин протича и изкачването, което започва от заслон Спано поле. Първо трябва да стигнете до Спано поле, а след това да продължите през Бъндеришка порта и нагоре към върха.

И двата маршрута са с по-висока степен на трудност и с по-голяма продължителност, затова нашият съвет е, ако нямате достатъчно опит да не рискувате, а да изкачите Муратов връх, следвайки маршрута с начална точка хижа Вихрен.

 Няколко съвета за прехода в планината

Ако нямате достатъчно опит в планината има няколко неща, които трябва да вземете под внимание преди да атакувате върха:

●    Облекло

За разлика от града, където е топло, колкото по-нагоре се изкачвате в планината толкова по-ветровито и студено ще става. Затова помислете предварително за екипировката си и си подгответе.

  • Чифт дълги, удобни панталони
  • Тениска с къс ръкав
  • Блуза с дълъг ръкав
  • Топло яке с качулка

Не гледайте дали дрехите ви са красиви или дали се съчетават като цветове. В планината това не е важно. По-важното е облеклото да може да ви предпази както от силното слънце, така и студа и силните ветрове, на които ще сте изложени горе в планината.

●    Обувки

В никакъв случай не тръгвайте към върха обути в гуменки, маратонки или чехли. Пътеките на места са доста стръмни, а камъните са гладки и ако обувките ви не са подходящи със сигурност ще усетите силен дискомфорт. За да сте подготвени добре, обувките, които трябва да сложите на краката си са туристически обувки с добър и дълбок грайфер.

●    Раница

Подгответе се със здрава, туристическа раница, която има достатъчно прегради, джобове и удобни презрамки. Сложете в нея:

  • Допълнителен чифт панталони
  • Два чифта чорапи
  • Напълно зареден телефон
  • Слънцезащитен крем
  • Шапка
  • Очила

Когато започнете да катерите върха, със сигурност ще се поздравите, че имате тези неща в раницата си. Повярвайте. 

●    Храна

Изкачването изтощава и трябва да имате достатъчно вода и храна, за да се заредите с енергия. Направете си няколко сандвича, сложете нещо сладичко и поне една бутилка 1,5 вода. Ако имате туристическа манерка, налейте и в нея вода и закачете манерката на кръста.

●    Туристически щеки

Щеките ще са ви от голяма помощ, особено когато трябва да се изкачвате по стръмните пътеки от етапи 3 и 4. Можете да не носите със себе си две щеки, но поне е една е добре да имате под ръка. Бъдете сигурни, че тя наистина ще ви потрябва, особено когато сте почти накрая на силите си и ви се струва, че повече нямате сили да направите и крачка към върха.

●    Качествен фотоапарат

Да, знаем, че камерата на телефона ви прави страхотни снимки. Но имате ли възможност, носете с вас и фотоапарат. Красивите гледки са толкова много, че ще ви се иска да снимате всичко, навсякъде и постоянно. А с фотоапарат снимките стават значително по-добре (а и няма опасност да счупите новия си смартфон, ако случайно в бързината си да снимате всичко около вас се спънете и паднете).

Изкачване на Муратов връх

●    Информирайте се за прогнозата

Преди да тръгнете към върха, проверете прогнозата за времето и ако се очаква дъжд, мъгла или застудяване, отложете прехода. Казваме ви това, тъй като в планината е опасно по време на дъжд и ако не сте достатъчно опитни планинари вероятността да се подхлъзнете и да пострадате не е никак малка.

И последно. Ако не сте напълно уверени, че можете да се справите с изкачването сами, по-доброто решение е да се присъедините към някоя от много туристически групи, които се организират от хотелите в Банско или да си намете водач. Така няма да се притеснявате, че ще сбъркате посоката, нито ще изпитате притеснения, че няма да можете да откриете обратния път. Наемайки водач можете да се насладите напълно на красотата на планината и да изживеете своето лятно приключение на макс.