Екопътека – Тайните на водата и водопадът “Срамежливеца”

На границата между България, Македония и Гърция, в най-югозападното кътче на страната ни се издига малката, но много красива планина Беласица. Поради местоположението си тя все още не е добре проучена, тъй като само допреди няколко десетилетия е била зона със специален достъп.

Екопътека - Тайните на водата и водопадът “Срамежливеца”

Снимка: wikipedia.org

Планината наистина не е много голяма, нито много висока, а и само 20% от нея се намират на наша територия. За сметка на това обаче най-високите ѝ, стръмни, но и най-красиви части се намират у нас. 

Имате ли път към Банско или Петрич, няма да сгрешите, ако отделите малко от времето си, за да я опознаете. Беласица ще ви омае с невероятно красиви гледки, разнообразен горски състав, редки растителни видове и буйни реки, които дават началото на безброй водопади, с един от които искаме да ви запознаем сега.

Водопад “Срамежливеца” 

Разположен по течението на река Кремишка, между селата Камена и Самуилово и само на около десетина минути с кола от Петрич (15 км), “Срамежливеца” е не само един от най-красивите и буйни водопади, но и най-високия водопад в Беласица – с цели 21 метра височина.

Въпреки, че официално се нарича Кремишки водопад, местните го наричат “Срамежливеца” или “Срамежливия водопад”, тъй като  дълго време е останал скрит от погледите и на местни, и на туристи.  Открит е напълно случайно от местни планинари едва през 2009 година.

Днес до “Срамежливеца” води туристическа екопътека, което прави посещението до него много приятно и сравнително лесно.

Маршрут “Тайните на водата” или как да стигнете до водопад “Срамежливеца”

Ако решите да отделите от времето си, за да се насладите на буйните води на “Срамежливеца”, трябва да стигнете до самия център на село Коларово, тъй като точно оттам започва екопътеката “Тайните на водата”. 

Щом стигнете до там ще видите информационно табло, по което да се ориентирате на къде да поемете. Ако случайно го пропуснете, стигнете ли до центъра попитайте местните къде е старият път за съседното село Самуилово и тръгнете по него. Пътят е коларски, но не е толкова лош и можете да минете по него и с кола. 

След няколко минути ще стигнете до чакълест път, който води до намиращата се над селото местност Лопово. Продължете по него и след около 4 км трябва да оставите колата си и да продължите по немаркирана пътека в планината. 

Спокойно. Няма да се объркате, тъй като на мястото, от което трябва да тръгнете по екопътеката “Тайните на водата” има информационна табела.

Екопътека - Тайните на водата и водопадът “Срамежливеца”

Снимка: visitpetrich.com

Маршрутът е с дължина около 5 км, изкачването е около 320 метра надморска височина, а времето, което ще ви е нужно да стигнете до крайната му точка – “Срамежливия водопад” е между 3 и 3 и половина часа.

Пътеката е немаркирана, но няма да се объркате, тъй като по целия маршрут има поставени информационни табла с интересна информация за водите на Беласица и забележителностите на планината. По пътя има и обособени места за почивка, от които се разкриват страхотни гледки, от които дъха ти спира.

В началото пътеката не е стръмна и ходенето е много приятно и ненатоварващо. Колкото по-нагоре се изкачвате обаче, тя става по-стръмна и е добре да сте малко по-внимателни. 

Последната част на маршрута е малко по-екстремна, тъй като за да стигнете до водопада трябва да се спуснете по стръмни и тесни дървени стълби  право до дъното на дерето на река Кремишка.

Стигнете ли до там, пред вас ще се разкрие “Срамежливеца” в целия си блясък и цялата умора от прехода ще се изтрие като с магическа пръчка. 

Скрит в дълбокото дере на реката, обгърнат от четири страни от планината, водопадът ще ви посрещне бурно и доста шумно. Водите му се изливат от 21 метра височина право надолу, а падът му почти през цялата година е много силен. 

Ако искате да се насладите максимално на гледката, точно в подножието му има малко дървено мостче, по което можете да минете, за да усетите по лицето си пръските от водата.

Алтернативен маршрут до “Срамежливия водопад” от село Камена

Можете да се включите в екопътеката “Тайните на водата” и от село Камена. От тук до “Срамежливеца” пътят е около 30 – 35 минути, а пътеката е маркирана в зелено.

Ако изберете този маршрут, от Петрич трябва да поемете в посока запад към село Камена. Влизате в селото и продължавате към края му. 

Малко преди да излезете пътят се разклонява и трябва да поемете по лявото разклонение, което води към бунгалата Камена. Те в момента са изоставени постройки, но са доста добра отправна точка и отлично място, на което да оставите спокойно автомобила си.

Тръгвайки по пътеката е добре да следвате маркировката. Пътят се вие покрай реката, като се преминава няколко пъти по дървени мостчета от лявата и от дясната ѝ страна. 

След около 10 – 15 минути спокойно ходене покрай реката ще стигнете до мостче, след което започва малко по-сериозното изкачване. Но не се притеснявайте. Макар и стръмна, пътеката има обособени стъпала и дървени перила, за които можете да се хванете в случай на нужда. 

Изкачването по стръмната пътека отнема около 20 – 30 минути, след което ще стигнете до беседка, на която можете да отдъхнете, преди да преодолеете последните метри до водопада. Слизането до него ще ви отнеме не повече от 5 минути.

А останалите шест водопада на река Камишка?

Наистина, по течението на реката има още шест водопада освен “Срамежливеца”, но за съжаление те са на още по-скрити места и са труднодостъпни без екипировка. 

Към момента е възможно да стигнете до един или два от водопадите, но няма как да им се насладите съвсем отблизо. А е и доста опасно, особено ако не сте опитни планинари да предприемате сами търсенето.

Други туристически маршрути, които могат да ви заинтригуват

Водопад “Мангъро”

Разположен над село Скрът, на около 750 метра надморска височина, “Мангъро” е изключително красив водопад, който си струва да посетите.

За да стигнете до него, от Петрич трябва да поемете към село Скрът, от където започва туристическата пътека. Стигнете ли до селото е добре да попитате местните къде е църквата и да се отправите натам. 

На няколко минути от църквата ще стигнете до табела “Природен парк Беласица”, където трябва да оставите колата си и да навлезете в гората.

За да достигнете до водопада трябва да следвате зелената и жълтата маркировка. Изкачването е със средна трудност и ще ви отнеме между 30 и 40 минути.

Водопад “Дъбицата” 

Ако са ви останали сили и имате желание да се насладите на красотата на още водопади, можете да стигнете до водопад “Дъбицата” по  същия път като до “Мангъро”. Просто, вместо да следвате жълтата и зелената маркировка трябва да следвате синята.

Връх Тумба

Ако сте запалени планинари и изкачването на върхове ви е страст, село Скрът е и началната точка, от която можете да “атакувате” един от върховете на  Беласица – връх Тумба. 

Добре е да знаете обаче, че пътеката е доста криволичеща и на места много стръмна и изкачването ще ви отнеме около 10 часа.

Ако сте готови на това предизвикателство, от селото трябва да навлезете в гората и да следвате маркировката за водопад “Мангъро”. Стигнете ли до него, продължавате да следвате маркировката за върха и след няколко часа ще стигнете до местност “Щаба”, където можете да се запасите с вода и да отдъхнете.

От “Щаба” пътеката става доста стръмна и камениста и трябва да сте много внимателни. Следват още няколко часа ходене и ще излезете на гранична пирамида 4. Оттам до върха изкачването е по граничната бразда. Последните 300 – 400 м от изкачването обаче са доста трудни, тъй като пътеката е не само стръмна, но и камениста.

Екопътека - Тайните на водата и водопадът “Срамежливеца”

Снимка: wikipedia.org

Природен парк “Беласица”

Тези от вас, които дългите и трудни планински преходи не ги изкушават, могат да си подарят една приятна разходка в Природен парк “Беласица”.

Планината ще ви очарова с естествените си гори от чинар и питомен кестен, които не се срещат в почти никоя от планините в страната ни. Докато се разхождате по тесните горски пътеки имате шанса да се порадвате и на изключително богатото биоразнообразие на Природния парк. 

Тук се срещат над 1200 растителни вида, 102 от които са изключително редки и са вписани в Червената книга. Сред обитателите на планината са и над 8 вида земноводни животни, 15 вида влечуги, 120 вида птици 50 вида  бозайници и над 80 вида насекоми.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до началото на екопътека “Тайната на водата” и водопад “Срамежливеца”?

Ако решите, докато сте на почивка в хотела Лъки Банско да се насладите на красотата на планина Беласица и нейните уникални водопади е добре да си отделите един ден. 

Казваме това не защото пътят е дълъг, а просто защото видите ли “Срамежливеца” ще ви се иска да останете още, и още и няма да ви се тръгва.

За да стигнете от хотела до екопътеката трябва от Лъки Банско да поемете към Петрич. Разстоянието между двата града е около стотина километра (105, ако трябва да сме абсолютно точни) и пътят ще ви отнеме около час и 30 минути. 

Стигнете ли до Петрич трябва да поемете в посока запад към планината Беласица и село Коларово. По пътя има достатъчно табели, така че няма как да сбъркате пътя или посоката. 

Коларово се намира на около 15 км от Петрич, трафикът не е голям и за да стигнете ще ви отнеме най-много десетина минути. Щом стигнете до центъра на селото, сте достигнали до началната точка на екопътеката.