Архитектурата в Банско: традиция и съвременност

Истина е, че Банско не е единственият град в страната с уникална и добре запазена автентична архитектура. За щастие, в България има изключително много примери за съхранена Възрожденска архитектура, масивен градеж и културно-исторически съкровища, разказващи вълшебни приказки от родното минало. 

И все пак – в Банско има нещо, което не можете да видите на никое друго място в страната. Банската възрожденска къща, наричана още Банска укрепена къща е запазена марка в архитектурата в Банско, за която си струва да поговорим по-подробно в следващите редове. 

Заповядайте с нас на една вълнуваща разходка по улиците на банскалии, където традицията е жива и самата история оживява!

Архитектурата в Банско

Възрожденската архитектура в Банско – стил, до който можете да се докоснете единствено тук

Преди всичко – нека започнем от историческите процеси и културните предпоставки, изиграли роля за формирането на известната и уникална архитектура на Банско. 

Как е възникнал банския архитектурен стил?

Периодът на Възраждането е период, в който Банско се превръща в богат град, благодарение на засилената дейност на търговско-занаятчийското съсловие. Голяма част от тогавашните банскалии дават началото на цели търговски родове, които се занимават успешно с търговия не само у нас, но и в различни държави в чужбина. 

Търговията и занаятите, присъщи на града по това време включват дървообработка, кожарство, воденичарство, тепавичарство, коларство и др. Благодарение на уменията си, през следващите години, търговците на Банско реализират продукцията си изключително успешно. 

Те опознават различни култури, възприемат нови и идеи и най-важното – замогват се с много бързи темпове. А хората, които разполагат с повече пари, могат да си позволят и по-големи и по-хубави къщи.

Иначе казано: заедно с възможностите, започват да растат и къщите.

Вътрешен двор на Къща-музей „Неофит Рилски“ (2)

Nikolay Vasilev, CC BY-SA 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/3.0>, via Wikimedia Commons

Така започва бурното строителство във Възрожденско Банско. Всеки започва да строи според възможностите си, а надпреварата кой ще издигне най-голямата и лична къща се разгаря с пълна сила. 

В града идват майстори от близко и далече, а стилът на някои от къщите се оформя според нуждите на банскалии, за да се превърне в познатата ни днес “укрепена банска къща”.

Укрепената банска къща – непревземаема крепост

Архитектурният стил на всички къщи, строени в градчето в края на XVIII и началото на XIX век, се отличава със специфични особености, които не се откриват никъде другаде в страната. 

За разлика от възрожденските къщи в Пловдив, където архитектурата е по-скоро представителна, или Родопските къщи, които са монументални и без никаква украса, Банската укрепена къща е тип крепост, но с доста богата украса.

Външен вид и архитектура на банската къща

Укрепените възрожденски къщи в Банско са с изцяло масивен, каменен градеж. Типичната банска укрепена къща е оградена с високи, каменни огради, а вратите ѝ са от солидно дърво и обковани с големи метални гвоздеи. 

Разгърната е на два етажа и имат голям, открит чардак, който опасва или цялата къща, или е разположен от край до край на лицето на сградата. 

Интериорно разположение на етажите и помещенията

Първи етаж: подници, складове, дюкяни и месалници

На долния етаж на банската къща се намира “подникът” (помещението за животните), складът със зимнината, а в някой от по-богатите домове е разположен също така дюкян или кръчма. Единствено в банските къщи има специални помещения наречени “месалници” и “кашчи”стаи за извършване на домакински дейности

Втори етаж: чардаци, домакински и гостни стаи

На втория етаж са разположени жилищните помещения за семейството. 

На този етаж, централно място заема чардака, на който домакинството е прекарвало времето си през летните месеци. Там възрожденските банскалии са се хранили, почивали са следобед и са посрещали неофициалните си гости. 

Банско November 2012 - panoramio (102)

Nikolai Karaneschev, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

Освен чардака, горният етаж включва още стаите за домакинството и, задължително, една специална гостна стая. Тази стая е най-богато украсената и престижна стая в цялата къща и в нея семейството не влиза, ако в къщата няма специални гости. 

Стопанката на къщата има специална женска стая, децата също имат собствена стая, а родителите имат спалня, която често служи и за общо помещение. Във всяка от стаите на втория етаж има отворена камина, така че всички помещения са били много добре отоплени през зимата. 

Характерно за банската укрепена къща е, че има също и специална стая, наречена “кашчи”. В тази стая са се извършвали всички домакински дейности. Там е бил долапът за съхранение на храна и огнището, където са се приготвяли гозбите. В нея през зимата се е събирало цялото семейство, за да се храни.

Кое е уникалното в архитектурата на банската къща?

Дотук изглежда, сякаш вида на банските къщи не се различава особено от останалите къщи, строени през същия период в страната, нали? 

Има, обаче, няколко характерни особености на архитектурата, които правят този тип постройки наистина уникални и единствени по рода си в България. 

Това са именно:

  • Собствен тайник, мрежа от тайни проходи и тунели за бягство. По този начин, всяка къща има няколко различни входа и изхода – тя е свързана както с останалите къщи, така и с градската инфраструктура. Така, в случай на нападение, Банско е представлявал непревземаема крепост, дори и без наличие на специални крепостни стени.

  • Самите къщи имат и много коридори, които служат за заблуда на всеки, който влезе в дома, без да е поканен от домакините. Трудната пространствена ориентация е била стратегия за печелене на време и “заблуда на противника”, която е давала на жителите време за реакция при нежелано външно посещение.

  • По-заможните банскалии издигали и високи каменни кули с бойници за защита и отбрана на дома и домочадието. Често, когато на портата се почукало късно посред нощ, стопанинът изтичвал до бойницата със заредено оръжие и наблюдавал среднощния посетител, готов да стреля, ако се наложи, за да защити семейството и дома си.

  • Другото особено на този вид уникална архитектура е богатата интериорна украса. Няма да откриете нито една запазена банска къща, в която таваните да не са високи и красиво дърворезбовани, а стените – умело изрисувани от талантливите ръце на майсторите-зографи.

Впечатляващите тайници, коридорни мрежи, бойници и интериорни декорации са добре запазени и – в някои къщи – изцяло достъпни за посетители. Едва ли ще ви изненада факта, че те привличат хиляди туристи от България, Европа и света, дошли да се насладят на неповторимата архитектура на общината и региона. 

Архитектурата в Банско

Къде можете да се насладите на невероятното архитектурно наследство на Банско?

Точно в сърцето на съвременно Банско е оформено архитектурно ядро, в което са съхранени и запазени за поколенията различни образци от архитектурния дух на Възрожденско Банско. Стъпвайки в Стария град, можете с часове да се разхождате по малките калдъръмени улички и да се наслаждавате на невероятно красивите и чаровни стари къщи. 

Ако идвате в града за първи път и не знаете от къде да започнете, имаме няколко предложения:

  • Можете да влезете и разгледате Веляновата къща и да се насладите на изумителната зографска украса излязла изпод ръцете на стопанина на дома – майстор Велян Огнев. 
    Веляновата къща Банско
    BeshevI, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

  • Съвсем близо до Веляновата къща се намират забележителни архитектурни паметници като Сирлещовата, Тодевата, Хадживълчовата, Бенината, Молеровата, Кирблаговата къща и други образци на банската възрожденска архитектура.

Междувременно, не забравяйте да планирате и своето посещение до църквата “Света Троица”. Макар и да е встрани от темата за банската къща, тя остава един забележителен паметник на архитектурното и културното наследство в Банско. 

Постройката представлява монументален градеж с каменна зидария и бароков интериор, украсен с дърворезба и живописни елементи. Официално е вписана като паметник на културата и е действаща част от Българската православна църква.

Култов ансамбъл Света Троица Банско

BeshevI, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons

Казано накратко – старо Банско е едно истинско архитектурно съкровище без аналог в страната. А банскалии пазят наследството си с много любов и плам и с гордост показват и разказват историите на някой от най-популярните бански укрепени къщи.

Достатъчно е само да направите първата крачка по калдъръмените улички, след което да се оставите на своето вълнуващо пътуване през времето и пространството!

Модерната архитектура на Банско – традиция и съвременност

Жителите на Банско са хора, които държат изключително много на традициите си и пазят историческото, културното и архитектурното си наследство. Нещо повече – те го превръщат в интегрална част от облика на града, която задава външния вид, духа и идентичността на цялата среда. 

Ето защо, в Банско няма да видите съвременна сграда, която да не се вписва в облика на града. Както и обратното – няма да видите автентична възрожденска къща, която да е модифицирана, видоизменена и пригодена към съвременните концепции за “модерна” градска архитектура.

Банско November 2012 - panoramio (135)

Nikolai Karaneschev, CC BY 3.0 <https://creativecommons.org/licenses/by/3.0>, via Wikimedia Commons

В централната част на града са запазени всички стари сгради и там модерното строителство не е разрешено. А собствениците на имоти в тази част са задължени да запазят външния облик и старата архитектура на сградите.

Казано по друг начин – съвременната архитектура в Банско е подчинена на една уникална идея. А именно – минало и настояще да се преплитат в абсолютна хармония. 

Тази идея е реализирана по възможно най-интелигентния начин, а гостите на града могат да я видят на всяка крачка по пътя си – от традиционните бански механи до луксозните туристически атракции. 

Архитектурата в Банско

Разбира се, Банско е един от най-популярните зимни ски курорти в България и Европа и през последните години в града са построени множество хотели, които да приемат всички желаещи посетители. 

В курорта могат да се видят луксозни хотели, модерни съоръжения и изключително много места за забавление. Но трудно ще откриете хотел или заведение, които да не се вписват в общата архитектурна концепция на града. 

За разлика от много наши популярни курорти, където могат да се видят сгради в разнообразни и нехармониращи си с градската среда архитектурни стилове, банскалии успяват да запазят хармонията между модерната и Възрожденската архитектура на града.

Единственият начин да се насладите пълноценно на това вълшебно място в сърцето на Пирин – това е да го преживеете със собствените си сетива!

Град Банско, Югозападна България

Betina Haidushka, CC BY-SA 4.0 <https://creativecommons.org/licenses/by-sa/4.0>, via Wikimedia Commons