Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Архитектурата в Банско

Истина е, че Банско не е единственото градче в страната с уникална архитектура. Ако потърсите информация, сигурни сме, че ще откриете още много градове и села, които могат да се похвалят с добре запазена възрожденска архитектура. Но единствено в Банско можете да видите къщи, строени по време на Възраждането, архитектурата на които е без аналог в страната.

Архитектурата в Банско
Възрожденската архитектура в Банско – стил, до който можете да се докоснете единствено тук

Как е възникнал банския архитектурен стил?

Периодът на Възраждането е период, в който малко градче се превръща в богат град на търговци. Голяма част от банскалии се занимават успешно с търговия не само у нас, но и в чужбина. Търговците опознават различни култури, възприемат нови и идеи и най-важното – замогват се. А хората, които разполагат с пари могат да си позволят по-големи и хубави къщи.

Така започва бурното строителство във Възрожденско Банско. Всеки започва да строи според възможностите си, а надпреварата кой ще издигне най-голямата и лична къща се разгаря с пълна сила. В града идват майстори от близко и далече, а стилът на къщите се оформя според нуждите на банскалии, за да се превърне в познатата ни днес “укрепена банска къща”.

Укрепената банска къща – непревземаема крепост

Архитектурният стил на всички къщи, строени в градчето в края на XVIII и началото на XIX век отличава със специфични особености, които не се откриват никъде другаде в страната. За разлика от възрожденските къщи в Пловдив, където архитектурата е по-скоро представителна, или Родопските къщи, които са монументални и без никаква украса, Банската укрепена къща е тип крепост, но с доста богата украса.

Укрепените възрожденски къщи в Банско са с изцяло масивен, каменен градеж,  оградени са с високи, каменни огради, а вратите им са от солидно дърво и обковани с големи метални гвоздеи. Разгърнати са на два ката и имат голям, открит чардак, който опасва или цялата къща, или е разположен открай до край на лицето на сградата. 

На долния етаж са се намира “подникът” (помещението за животните), складът със зимнината, а в някой от по-богатите домове е разположен дюкян или кръчмата. Единствено в банските къщи има специални помещения наречени “месалници” и “кашчи” (стаи за извършване на домакински дейности). 

На втория етаж са разположени жилищните помещения за семейството. На този етаж централно място заема чардака, на който домакинството е изкарвало през летните месеци. Там са се хранили, почивали следобед и посрещали неофициални гости. Горният етаж освен чардака включва още стаите за домакинството и задължително гостна стая

Тази стая е най-богато украсената и престижна стая в цялата къща и в нея семейството не влиза, ако в къщата няма специални гости. Стопанката на къщата има специална женска стая, децата също имат собствена стая, а родителите имат спалня, която често служи и за общо помещение. Във всяка от стаите на втория етаж има отворена камина, така че всички помещения са били много добре отоплени през зимата. 

Характерно за банската укрепена къща е, че има специална стая, наречена “кашчи”. В тази стая са се извършвали всички домакински дейности, там е бил долапът за съхранение на храна и огнището, където са се приготвяли гозбите. В нея през зимата се е събирало цялото семейство, за да се храни.

До тук изглежда, че архитектурата на банските къщи не се различава много от останалите къщи, строени през същия период в страната, нали? Сега обаче ще ви изненадаме като ви кажем, че единствено в Банско къщите разполагат  и с поне един тайник, няколко входа и изхода  и имат прокопани тунели за бягство. 

Самите къщи имат и много коридори, които служат за заблуда на всеки, който влезе в дома, без да е поканен от домакините. По-заможните банскалии издигали и високи каменни кули с бойници, за защита и отбрана на дома и домочадието. 

Често, когато на портата се почукало късно посред нощ, стопанина изтичвал до бойницата със заредено оръжие и наблюдавал среднощния посетител, готов да стреля, ако се наложи, за да защити дома си.

Другото особено на този вид уникална архитектура е богата украса. Няма да откриете нито една запазена къща, в която таваните да не са високи и красиво дърворезбовани, а стените – умело изрисувани от талантливите ръце на майсторите – зографи.

Архитектурата в Банско

Къде можете да се насладите на невероятното архитектурно наследство на Банско?

Точно в сърцето на съвременно Банско е оформено архитектурно ядро, в което са съхранени и запазени за поколенията различни образци от архитектурния дух на Възрожденско Банско. Стъпвайки в Стария град, можете с часове да се разхождате по малките калдъръмени улички и да се наслаждавате на невероятно красивите и чаровни стари къщи

Можете да влезете и разгледате Веляновата къща и да се насладите на изумителната зографска украса излязла изпод ръцете на стопанина на дома – майстор Велян Огнев. Съвсем близо до нея се намират и други забележителни архитектурни паметници като Сирлещовата, Тодевата, Хадживълчовата, Бенината, Молеровата, Кирблаговата и други образци на банската възрожденска архитектура.

Старо Банско е едно истинско архитектурно съкровище без аналог в страната. А банскалии пазят наследството си с много любов и плам и с гордост показват и разказват историите на някой от най-популярните бански укрепени къщи.

Модерната архитектура на Банско – традиции и модерност

Банскалии са хора, които държат изключително много на традициите си и пазят историческото, културното и архитектурното си наследство. Затова няма да видите съвременна сграда, която да не се вписва в облика на града. Съвременната архитектура в Банско е подчинена на идеята минало и настояще да се преплитат в абсолютна хармония.

В централната част на града са запазени всички стари сгради и там модерното строителство не е разрешено. А собствениците на имоти в тази част са задължени да запазят външния облик  и старата архитектура на сградите.

Архитектурата в Банско

Разбира се, Банско е един от най-популярните зимни ски курорти и през последните години са построени множество хотели, които да приемат всички гости на града. В курорта могат да се видят луксозни хотели, модерни съоръжения и изключително много места за забавление, но трудно ще откриете хотел или заведение, което да не се вписва в общата архитектура на града. За разлика от много наши популярни курорти, където могат да се видят сгради в разнообразни и нехармониращи си с градската среда архитектурни стилове, банскалии успяват да запазят хармонията между модерната и Възрожденската архитектура на града.