Старото кино в Банско

Ако сте за пръв път в Банско и попитате местните къде можете да получите повече информация за културните събития и интересните за посещение места в града ще ви кажат, че трябва да отидете до Старото кино в Банско.

Старото кино в Банско

Не се учудвайте, че ви насочват тъкмо към тази сграда, защото днес в нея се помещава Посетителския информационен център на курортното градче.

История на Старото кино

Идеята за построяването на сградата, която днес банскалии наричат гальовно „Старото кино” възниква в началото на миналия век, когато будните банскалии решили, че Банско има нужда от място, което да събира всички поколения в града, предоставяйки на всяко поколение индивидуален начин за забавление и отмора.

Така, през 1929 г. в сърцето на Банско, само на хвърлей разстояние от църквата „Света Троица” и Бенината къща (родната къща на Неофит Рилски) се издигнала нова сграда, в която се разположило читалище Развитие. 

За времето си сградата била изключително модерна и просторна и в нея се нанесло не само читалището на града, но свой дом намерили и редица самодейни групи, които провеждали репетициите си в читалище Развитие

В читалището, освен библиотека и репетиционни зали, имало място и за просторна театрална зала, която можела да събира повече от 200 души. 

Така, още с построяването си, сградата се превърнала в главен културен център на Банско. Зад нейните стени самодейците провеждали своите репетиции, тук се провеждали важни заседания, свързани с проблемите на общината, поставяли се редица постановки на самодейния театър, а танцовите и певчески трупи изнасяли концерти и представления, с които радвали своите съграждани.

Читалище и кино в Банско

Към края на 30 – те години на миналия век читалище Развитие намерило свой нов, по-просторен дом и се преместило. Тогава банскалии решили да се възползват от модерния театрален салон и да го преустроят в зала за прожекции на филми.

Хора от целия град запретнали ръкави, освежили залата, сложили голям киноекран, наели си касиер, разпоредител и оставало само да поставят прожекционен апарат и да открият оператор, който да може да борави с оборудването. През 1937 г. от Германия била внесена модерна прожекционна техника и киното започнало да работи на пълни обороти.

Старите банскалии още си спомнят първите служители в киното – операторите на прожекции Петър Гранчев („завъртял” лентата на първия филм, прожектиран в Старото кино в Банско) Георги Ерини, Цане Кадиев и Иван Улевинов, билетопродавачите Георги Йовкин и Костадин Попстефанов и разбира се човекът, който спомагал за получаването на филмите – Иван Хаджирусков.

През годините на своето съществуване на големия екран в кинозалата са се прожектирали изключително голям брой руски филми, някой от най-запомнящите от които са „Свинарка и пастир”, „Седемте смели” и много други. 

От европейските ленти, които са се прожектирали в Старото кино в Банско най-популярни били филмите с Роми Шнайдер, която по това време е била идол на младото поколение.

Така минавали годините и лека – полека славата на кинозалата започнала да залязва. Киносалонът отеснял на банскалии и се наложило да бъде изместен, а достолепната му сграда била оставена за няколко години без стопанин.

Но банскалии са хора, които държат изключително много на града си и на традициите и винаги намират начин да опазят не само културното, но и архитектурното си наследство. За да спасят сградата, през 2013 г. я реновирали, връщайки и някогашния ѝ блясък.

Днес, Старото кино в Банско работи като Посетителски информационен център и се възражда за нов живот.  И въпреки, че основните функции, които изпълнява сграда не са на кино, за хората в града си остава тяхното любимо Старо кино. 

Така си знаят тази сграда, така си я наричат и така ще продължат да я наричат. Защото за банскалии тази сграда е много повече от стени, врати и покрив. Тя е мястото, на което може да се измери пулса на града, тя е мястото, което пази традициите и културата на банскалии и до днес.

Какво можете да видите и научите, ако посетите Информационния център?

Истината е, че това е мястото, където можете да получите най-подробната и пълна информация за всичко, което ви интересува като турист. Искате ли да разберете кои са най-големите забележителности на града и с какво работно време работят? Информационният център ще ви даде тази информация! 

Или искате да знаете къде са най-добрите места за хапване, най-популярните места за нощувки, най-интересните туристически маршрути, най-удобните места за пикник или най-добрите ски писти на територията на Банско и околностите? Всичко това, плюс още много друга информация ще ви бъде предоставена тъкмо от Посетителския информационен център или както му казват банскалии „Старото кино”. 

Но центъра не е само място, на което да можете лесно да получите необходимата ви информация, не! Това е място, на което през цялата година се провеждат редица събития, включени в културната програма на града. 

По което и време на годината да решите да посетите Старото кино в Банско, ще откриете някое събитие, което се организира. В кинозалата гастролират различни театрални трупи, концерти изнасят много родни и балкански изпълнители, в залите се организират изложби, кулинарни състезания и какво ли още не.

Ако имате късмета да посетите Банско през лятото и решите да посетите Старото кино, можете да се запознаете отблизо с местните традиции и обичаи. 

Как така?

Вече няколко години поред Посетителския информационен център се преобразява за цели два месеца през лятото и се превръща в място, на което си дават среща местни майстори на занаятите. Организират се и курсове, в които могат да се включат всички, които искат да се докоснат малко повече до света на старите бански традиции. 

Ако сте любители на изкуството, отново в залите на Старото кино можете да се насладите на художествени произведения, дело на местни и международни майстори на четката и длетото.

По време на различните културни събития киносалонът не остава празен и събира любители на документалното, късометражното и игралното кино от близо и далеч.

Ако посетите Банско и Информационния център през зимата, пак няма да останете разочаровани, тъй като и през студените месеци ПИЦ е домакин на много културни събития, най-голямото от които е „Зимна киномания”. В рамките на фестивала в обновения киносалон се прожектират документални филми, разказващи за различни зимни спортове като сноуборд, ски и други.

Места в киното в Банско

Къде се намира Посетителския информационен център?

Ако решите да отскочите до информационния център, ще откриете сградата много лесно. Просто трябва да стигнете до площад Възраждане и няма как да я подминете.

Посетителският информационен център се намира на улица „България” и е отворен за посетители от понеделник до петък от 9.00 до 18 часа, в събота работи от 10.00 до 18.00 часа, а в неделя – 10.00 до 14.00 часа.

Забележителности, които се намират в близост до Старото кино в Банско

Паметник на Паисий Хилендарски

Паметникът се издига на площад Възраждане, буквално на няколко крачки от Информационния център. Издигнат е през 1976 г. на мястото, на което се предполага, че се е намирала родната къща на великия българин.

Това е едно от емблематичните места в града и обект, който задължително се посещава от всички туристи, избрали да посетят Банско.

Къща – музей Никола Вапцаров

Родният дом на поета се намира в самия център на града, съвсем близо до сградата на община Банско и е едно от най-популярните места за посещение в града. Едва ли има роден или чуждестранен турист, който поне веднъж не е посещавал къщата – музей на Никола Вапцаров. Къщата, в която се е родил Вапцаров е отворена за посещения в средата на миналия век (1952 г.) и в подреждането на експозицията участват най-близките роднини на поета – майка му и сестра му.

Това е първият музей, който е открит Банско и с него се поставя началото на музейното дело в града. Експозицията е уредена в няколко зали и проследява живота на Вапцаров от раждането му до неговата смърт.

Един съвет: Не пропускайте преди да започнете обиколката на музея да изгледате краткия документален филм, посветен на живота на поета.

Къща – музей Неофит Рилски

Родната къща на Неофит Рилски, която днес е превърната в музей се намира съвсем близо до Старото кино в Банско и просто няма как да не ѝ отделите малко от времето си, за да я разгледате. Къщата отваря врати като музей през 1981 г. и носи духа на Възрожденско Банско

Изградена през 18 век, родната къща на Неофит Рилски притежава всички типични отличителни характеристики на Банската къща – високи дувари, добре укрепено скривалище, обширен двор и просторни и добре уредени помещения за живеене. В експозициите на музея ще се запознаете както с живота на Неофит Рилски и семейството му, така и с неговата просветна дейност.

Църквата „Света Троица”

Православният храм е емблемата на Банско и е забележително архитектурно, историческо и културно наследство. Изграждането му започва през 1810 г. и след няколко години забавяне строежът е приключен през 1835 г. „Света Троица” не е просто поредния християнски храм, който можете да посетите, а място, което пази духа на българщината. Издигната във времена тежки, в градежа ѝ взимат участие всички банскалии (и бедни, и богати) и до днес този храм е едно най-специалните места за всеки българин.

Това е само една малка част от забележителностите, които се намират в близост до Старото кино в Банско и които можете да посетите, ако решите да си направите една кратка разходка до ПИЦ.