Ледена пързалка в Банско

Банско е най-популярния зимен ски курорт у нас, който още преди началото на новия ски сезон се пълни с туристи от близо и далеч.

И това е напълно в реда на нещата предвид факта, че курортното градче е разположено в подножието на Пирин и освен красивите гледки предлага отлични условия за практикуване на различни зимни спортове като ски спускане, ски бягане и други още по-екстремни зимни спортове.

Затова и вие планирате зимната си семейна ваканция тъкмо в Банско, но се питате какво още като забавления и зимни спортове може да ви предложи курортното градче.

Ледена пързалка в Банско

Източник снимка: portal.bansko.bg

Забавление на кънки на ледена пързалка

Разположена почти в самия център на градчето, на емблематичната улица “Пирин” (на няколко метра от хотел “Стражите”), вече близо 16 години ледената пързалка в Банско е една от най-големите атракции за жителите и гостите на курорта.

Ледената пързалка е сравнително голяма като площ (над  един декар) и разполага както с места за сядане (трибуни), така и с кафене и с прекрасно музикално оформление за добро настроение.

Обикновено отваря врати в началото на зимния сезон и работи до края му, а работното ѝ време е всеки ден от 12.00 до 21.00 часа.

Входът за зимното съоръжение за миналия сезон е бил за два часа пързаляне (това е максималният цикъл) за възрастни 17 лв, а за деца – 10 лв.

Наемът на кънки също за два часа отново е бил 17 лв за възрастни и 10 лв за деца.

За новия сезон 2022/2023 цените все още не са обявени, но предполагаме, че разликата, ако я има, няма да е много голяма.

Защо ви препоръчваме да посетите ледената пързалка в Банско?

Откровено казано, да се пързаляте с кънки с приятели или с цялото семейство е един невероятен начин да се заредите с енергия и много добро настроение.

Това е идеалният начин да завършите деня и да се почувствате наистина като на почивка.

А ако имате малки деца, с удоволствие ще установите, че докато малките са на пързалката са толкова щастливи, че поне за няколко часа ще забравят за вашето съществуване и ще се забавляват истински.

Други зимни спортни активности и забавления, от които можете да се възползвате

Разходка с моторни шейни из планината

Ако не сте особено добри в ските или просто ви се иска да вдигнете адреналина си, можете да наемете моторна шейна и да се разходите из планината, за да се насладите на красивите снежни гледки.

В градчето има доста места, от които можете да наемете моторни шейни, но като че ли един от най-удобните варианти е Бъндеришка поляна.

Наемът на шейна е малко над 100 лв и с нея можете да изминете около 14 км.

В зависимост от кубатурата можете да си наемете моторна шейна от различна категория:

  • Спортна
  • Планинска
  • За разходка и други

На шейната можете да се возите двама човека, а маршрутите, по които да поемете са не само много, но и изключително атрактивни и разкриват цялата прелест на планината.

Защо ви препоръчваме да си отделите един ден за разходка с моторни шейни?

Разходката с шейна през зимата е незабравимо изживяване, което ще допадне както на вас, така и на партньора ви.

Още щом потеглите и навлезете в снежната гора ще се почувствате като екшън герой и ще усетите тръпката на свободата.

Освен това, маршрутите, които специалистите са подбрали са много атрактивни и ще можете да се насладите на невероятно красиви гледки, които ще се разкрият пред погледа ви.

И още нещо. Ако сте романтична натура, можете при наемането на моторната шейна да поискате да ви бъде включен и обяд и да си направите с половинката страхотен пикник сред природата, преди да приключи разходката ви.

Ледена пързалка в Банско

Източник снимка: visit-bansko.bg

Сноуборд забавление на макс

Ако сте любители на малко по-екстремните зимни спортове или винаги сте имали мечта да се впуснете в подобно приключение, то в Банско можете да се пробвате в спускане със сноуборд.

Курортът разполага с достатъчно ски и сноуборд училища, в които под грижите на професионални инструктори бързо ще научите основното, с което да започнете спускането със сноуборд.

Плюс това Банско има и прекрасни за сноуборд писти с различна степен на трудност, на които да се забавлявате.

И най-хубавото е, че дори не се налага да носите със себе си нито сноуборд, нито каквато и да е екипировка, тъй като хотели като Апартхотел Банско разполагат със ски гардероб, от който можете да се възползвате.

И това не е всичко. Ако попитате на рецепцията на хотела, оттам ще ви препоръчат и сноуборд училище или индивидуален треньор, ако това е желанието ви.

Защо ви препоръчваме да опитате сноуборд?

За разлика от ските, които почти всички, които идват през зимата в Банско умеят да карат, сноубордът е по-малко познат, но доста по-атрактивен като спорт.

Казано иначе, това е спорт, който вдига адреналина и създава невероятно настроение през целия ден.

А и ако след спускането със сноубод по някоя от пистите в Банско посетите ледената пързалка в края на деня, ще се почувствате като господари на света.

Ски за малки и големи

Първоначално мислехме да не включваме ските в импровизираната ни класация, тъй като както казахме съвсем в началото Банско е най-популярния ни зимен курорт, който дължи популярността си именно на уникалните ски писти, с които разполага.

Но ни се стори някак нечестно да не отделим няколко реда на възможностите, които ви очакват.

В този ред на мисли, ако сте сред запалените скиори или си мечтаете да се научите да карате ски, Банско може да сбъдне всичките ви мечти.

Курортното градче разполага с близо 80 км спи писти с различна степен на трудност, така че всеки ден, в който сте на почивка в апартхотел Лъки Банско можете да се спускате от различна писта.

Ако пък сте съвсем начинаещ или тепърва искате да се научите да карате ски, можете да се запишете на индивидуални или групови уроци в някое от многобройните ски училища в Банско и да направите първите си ски спускания по някоя от добре поддържаните спи писти с ниска степен на трудност.

Ледена пързалка в Банско

Източник снимка: luckybansko.bg

Фрийрайд – спускане по необработен сняг

Искате адреналин на макс? Тогава можете да пробвате и фрийрайд, докато сте гости на Банско.

Само трябва да сте 100% сигурни, че сте отлично подготвени да се справите спускайки се по необработените снежни терени.

И още нещо изключително важно: винаги да следвате препоръките на специалистите и да се спускате само по посочените от тях места.