Ландшафтен исторически парк – Градище

Ландшафтен исторически парк - Градище

Ландшафтен исторически парк Градище все още не е много известна туристическа дестинация в България, но Министерството на туризма активно се опитва да го популяризира чрез кампанията, наречена “Скрито пред очите ни”.

Паркът се намира недалеч от архитектурен резерват село Долен, на около 8 километра от него. Местните легенди разказват, че преди време в местността са живели гигантски владетели, които са изградили всички причудливи скални фигури от огромни камъни в района. 

Оттам идва и името “Градище”. В него има изградена екопътека, обособени места за почивка и панорамни гледки. Издигната е и така наречената “алпийска пътека”, която представлява една от атракциите за децата, построени измежду дърветата. 

Ландшафтен исторически парк Градище е чудесна дестинация, подходяща за възрастни и деца. Там може да обогатите знанията си и да се пренесете в далечното минало, когато са се извършвали обредни ритуали. Малките деца могат да се насладят на една природна разходка, която ще развихри всяко въображение.

Най-подходящото време за посещение е през преходните сезони пролетта или есента, тъй като снегът ще направи парка по-трудно проходим, а през лятото скалните формации се нагряват и създават допълнителна топлина. Таксата за посещение е символична, а местният гид ще Ви разкаже невероятни и пленяващи истории.

Какво представлява Градище ?

Ландшафтен исторически парк “Градище” е археологически обект, в който според специалисти се намира едно от най-древните мегалитни светилища в югоизточна Европа. 

Мегалитните светилища са структури, изградени от огромни камъни или плочи, прикрепени едни към други. Някои от мегалитите са необработени и в естествената си форма, докато други са грубо обработени чрез дялкане с по-твърди оръдия на труда, като например такива от друг тип камък или бронз.

Паркът е природно богат и е дом на 500 декара скални масиви, антропоморфни и зооморфни мегалитни фигури. Там са открити останките на древно тракийско светилище и различни скални образувания.

Поради съчетанието от природни забележителности и исторически находки, паркът е обявен за ландшафтен и исторически.

Къде се намира Градище?

Местността Градище се намира в област Благоевград, в близост до главния път от Гоце Делчев за Доспат, на около 5 километра източно от село Долно Дряново. 

Входът на парка е добре указан с табели и лесно откриваем в посока Доспат или село Сатовча. Намира се в Родопите и разходката из него предлага панорамни гледки към планините Славянка и Боздаг, която се намира в Гърция.

Какво ще научите там?

Ландшафтен исторически парк Градище предлага много интересна историческа и геологическа информация за неговите посетители. 

Още в началото на парка ще забележите скалния експозиционен комплекс “Чечки скали”. Това е обособено място, на което е разположена експозиция на често срещани видове скали в местността. Освен видовете скали, ще научите интересни факти за техния състав и свойства от описателните табели.

В случай че местният гид Ви съпроводи, може да очаквате много любопитни факти за историята на Градище и праисторическото му предназначение. Също така ще насочи вниманието Ви към различните скални образувания, приликите им с различните животински видове и човешки форми.

История на местността

До 2006 година за праисторическата местност са знаели главно местните хора, но тогава професор Тодор Бояджиев попада в парка по време на случайна разходка. Той забелязва причудливите скални форми и привлича вниманието на негови колеги историци и археолози. Следват разкопки през 2008 година.

Археологичните проучвания сочат, че историята на праисторическия парк започва през каменно-желязната епоха, около 7000 години преди Христа. Открити са находки като изсичания в скалите, основи на култови сгради, оформени кръгове, стъпки, следи от религиозни ритуали и останки от обредни дарове. 

Те свидетелстват за тракийско светилище, създадено около 1000 години преди Христа, което е използвано и обитавано до IV-VI век. 

Исторически, географски и природни забележителности

Ландшафтен исторически парк - Градище

Източник на изображението: unsplash.com

Светилището

Най-важната историческа находка е Тракийското светилище, което е разположено върху мегалита Главата, на панорамна площадка с изглед към родопските хълмове. Самото светилище е с около 20 декара площ, а стръмните му, на места отвесни, склонове стигат 88 метра височина

Скалите са гранитни с кристални частици и съставът им се води силно енергиен. При разкопки в светилището е открит олтар, за който се смята, че е мястото с най-голяма концентрация на енергия и че там са били извършвани ритуали и жертвоприношения. 

Промушвалката

В близост до светилището ще откриете така наречената “Промушвалка”, която представлява мегалитна арка с проход, през който хората практикуват обредно провиране с лечебен характер. Смята се, че е използвана от траките главно с лечебни цели, а също така и за пречистване на ума и тялото преди да достъпят светилището. 

Арката гледа на североизток, към изгряващото слънце. По настоящем туристите преминават между гигантските камъни с надеждата за по-добро здраве и оставят стотинки или сребро. 

Скални образувания

Други забележителности са различните скални образувания, като някои от тях са смятани за обработени и изкуствено изсечени, заради пространствената им ориентация и комплексността им. 

Например скалната форма “Главата” е площта, на която е построено и светилището. При нея ясно се разграничават човешки очи, нос и уста, които се вярва да са изсечени от траките. 

Освен нея ще намерите и две други форми на човешки глави в парка, които на някои места са наименувани като “Владетели 1, 2 и 3”, а оттам идва и името Мегалитен комплекс “Владетелите гиганти”. 

Други

Други скални формации са изваяни във формата на животински видове като риби, змии, костенурки, а трети се оприличават на скалисти гъби, кораб и дори крокодил. 

По време на разходката си по река Бистрица в ландшафтен исторически парк Градище ще намерите още Римския мост мост, изграден от камъни в местност Райковец, както и формация от няколко скални стъпала, които образуват малък водопад от бистра вода.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско?

Ландшафтен исторически парк Градище се намира на около 67 километра югоизточно от град Банско и на 140 километра от град Пловдив. Излизайки от Банско, трябва да се качите на пътя за Гоце Делчев, а след това на републикански път III-197, посока Доспат. Градище се намира след село Долно Дряново. Ще го откриете лесно, тъй като има поставена табела, паркинг и чешма. 

Пътят с кола от хотел Лъки Банско е около час и предлага красиви планински гледки.