Крепост Момина Кула

Българските земи са богати на история и пропити с много неизвестни загадки. На територията ни са открити стотици крепости и населени места с бойни съоръжения. За съжаление обаче, малко от тях са тези, които са издържали силата на природата и времето и са останали запазени. 

Една от многобройните български крепости, която вълнува въображението ни е крепостта Момина Кулазагадъчно място с много неизвестни, разположено в една от най-живописните части на страната ни.

Крепост Момина Кула

Източник на изображението : commons.wikimedia.org / Автор : Ivo Filipov

География и местоположение на крепостта

Крепост Момина Кула се намира в Пирин планина, в един от най-тесните и най-живописни участъци на пролома Момина Клисура, по долината на река Места. 

Проломът свързва Разложката и Гоцеделчевската котловини. 

На югоизток от крепостта по права линия се намира село Кремен, малко по-далеч са село Буково и Гоце Делчев, а на северозапад  са село Делчево, Добринище, Банско и Разлог. 

История и находки

За съжаление, за крепостта не се е знае много. Предполага се, че е изградена между II – III век. Има данни, че е била изоставена дълги години след изграждането си по неизвестни причини, след което през  XII век крепостта се възражда за нов живот. 

От късчетата информация, които са достигнали до нас може да се каже, че крепост Момина Кула е късноантична средновековна крепост, която най-вероятно е изпълнявала наблюдателни и защитни функции. Тя най-вероятно е служила за отбраняване на пътя, водещ до мрежа от крепости и за убежище на жителите на близките селища.

Разположена в пролома Момина клисура, на площ от около 500 до 600 квадратни метра, днес от крепостта не е останало много. Все пак все още може да се види, че е отбранителното съоръжение и имало неправилна форма и е разполагало с дебели крепостни стени, градени с ломени камъни.

Най-запазена е бойната кула от източната страна с височина около 6 метра. Предпазната стена на запад е с височина 8 метра, където се е намирал и единствения вход към крепостта Момина Кула.

Към момента няма достатъчно историческа информация за предназначението на крепостта, кой я е създал и кога, но в нея са открити няколко различни неща, които могат да ни насочат към предположения. 

Откритите предмети и останки включват домашна керамика от периодите между V-VII и XII-XIV век, железни върхове на стрели и 7 златни монети от времето на династията Комнини (византийски императори). Монетите са открити от иманяри в средата на миналия век.

Дълбоко под крепостта в миналото е имало праисторическо селище. Това твърдение е породено от факта, че е под крепост Момина Кула е открита естествена пещера с няколко входа към зали и галерии, в които са открити останки. За съжаление, към момента пещерата е недостъпна, тъй като нейните входове са зазидани.

За да направят по-задълбочени проучвания на късноантичната и средновековна крепост, през 2024 година от общинския музей на Гоце Делчев, съвместно с община Гоце Делчев, започват сондажни археологически проучвания, чрез които се надяват крепостта да разкрие още от тайните си. 

Едновременно с проучванията археолозите ще насочат усилията си и към консервиране, реставриране и подобрения на запазените части от крепостни стени, бойната кула и други.

Надяваме се, че след приключване на археологическите проучвания тайните и загадките на Момина кула ще бъдат разгадани.

Митове и легенди за крепостта Момина Кула

Митовете и легендите са важна част от историята на всяко едно място. Те обикновено произхождат от местното население и разпалват интереса на туристите. Докато повечето от тях се основават на фолклора, други съчетават и действителни исторически елементи. 

Съществуват няколко различни легенди за крепост Момина Кула и от къде идва нейното име. Всички те се основават на история за силната женска фигура, нейната воля и смелост.

Най-известната от легендите е, че Цар Иван Шишман предложил на турския султан Мурад I да вземе сестра му Кера Тамара (Мара), като се е надявал, че новосъздадените роднински отношения ще опазят териториите му от нашествия на османски войници. 

Мара обаче отказала да смени вероизповеданието си и султанът я изпратил на заточение в същия край, където се намира крепостта. Легендата гласи, че крепостта е построена от Мара през годините, които е прекарала там.

Според друга легенда, името на крепостта Момина Кула идва от историята на красива, непокорна мома, която скочила от върха ѝ, за да се спаси от ръцете на турски владетел, който я искал за жена. 

Трета легенда гласи, че крепостта е построена от сестрата на Крали Марко. Тя е била  великан, също като брат си и толкова силна, че носила камъните за построяването на крепостта от близкия пирински връх.

Забележителности в близост до Момина Кула

В района между Банско и крепост Момина кула има редица красиви кътчета, на които си струва да обърнете внимание, ако времето ви го позволява. Те се простират от природни забележителности, като водопади и скални образувания, до исторически и религиозни туристически обекти, като манастири и едновремешни села. 

Някои от тях включват:

 • Църква “Света Троица” в град Банско;
 • Църква “ Успение Богородично” в град Банско;
 • Паметник на Паисий Хилендарски в Банско;
 • Обидимски манастир “Св. Пантелеймон”;
 • Параклис “Св. Св. Козма и Дамян”;
 • Църква “Св. Георги” в село Места;
 • Църква “Св. Св. Петър и Павел” в град Добринище;
 • Археологически комплекс “Свети Никола”;
 • Никополис ад нестум;
 • Водопад “Свети Никола”;
 • Скално образувание “Сватбата”;
 • Китното градче Добринище;
 • Село Места;
 • Пролом Момина Клисура и др.

Проломът Момина Клисура може да видите и от пътя, по който пътувате от Банско за крепост Момина Кула. 

Точно при крепостта, проломът е особено живописен и предлага множество различни скални образувания. Там река Места се намира между стръмните скали на Пирин планина, от едната страна, и на Родопите, от другата страна.

Как да стигнем до кулата от хотел Лъки Банско?

Ако сте решили да посетите интересната крепост Момина Кула, достигането до там от нашия хотел в Банско е много бързо и лесно.

От хотела може да тръгнете с кола към главния път, който води до Добринище. След като подминете Добринище ще достигнете до разклон, на който трябва да завиете надясно, за да се качите на пътя, който е построен успоредно на река Места и предлага невероятни гледки. 

След като подминете село Места можете да се оглеждате за крепостта, която е лесно забележима от главния път. Точно под крепост Момина Кула има разширена част на пътя, което позволява свободно паркиране.

От мястото, на което паркирате колата си, е необходимо да намерите тясната пътека, която се изкачва нагоре към крепостта. Вървенето догоре е около 30 минути пеша.

Разходката по пътеката нагоре е много приятна, а крепостта е прекрасна дестинация за еднодневна разходка в близост до Банско.