105 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Крепост Момина Кула

Българските земи са богати на история и пропити с много неизвестни загадки. На територията ни са открити стотици крепости и населени места с бойни съоръжения. За съжаление обаче, малко от тях са тези, които са издържали силата на природата и времето и са останали запазени. 

Една от многобройните крепости е крепостта Момина Кулазагадъчно място с много неизвестни, разположено в един от най-китните райони на България.

Крепост Момина Кула

Източник на изображението : commons.wikimedia.org / Автор : Ivo Filipov

География и местоположение

Крепост Момина Кула се намира в Пирин планина, в една от най-тесните части на пролома Момина Клисура, по долината на река Места. Проломът свързва Разложката и Гоцеделчевската котловини. 

На югоизток от крепостта се намира село Буково и Гоце Делчев, а ако започнем да вървим на северозапад, ще достигнем Добринище, Банско и Разлог.

История и находки

Предполага се, че крепостта е създадена между II-III век и е била изоставена дълги години до нейното възстановяване през XII век. 

Крепостта Момина Кула не е голяма. Тя разполага с площ от около 500 до 600 кв.м., като се смята, че предназначението ѝ е било стратегическо, като изпълнявала наблюдателни и защитни функции за отбраняване на пътя, водещ до други територии. Крепостта също така е служела и за убежище на жителите на близки селища.

Най-запазена е бойната кула от източната страна с височина около 6 метра. Предпазната стена на запад е с височина 8 метра, където се е намирал и единствения вход към крепостта Момина Кула.

Към момента няма достатъчно историческа информация за предназначението на крепостта, кой я е създал и кога, но в нея са открити няколко различни неща, които могат да ни насочат към предположения. 

Откритите предмети и останки включват домашна керамика от периодите между V-VII и XII-XIV век, железни върхове на стрели и 7 златни монети от времето на династията Комнини (византийски императори). Монетите са открити от иманяри в средата на миналия век.

Дълбоко под крепостта назад във времето е имало праисторическо селище. Това твърдение е породено от факта, че е под крепост Момина Кула е открита естествена пещера с няколко входа към зали и галерии, в които са открити останки. За съжаление, към момента пещерата е недостъпна, тъй като нейните входове са зазидани.

Митове и легенди

Митовете и легендите са важна част от историята на всяко едно място. Те обикновено произхождат от местното население и разпалват интереса на туристите. Докато повечето от тях се основават на фолклора, други съчетават и действителни исторически елементи. 

Съществуват няколко различни легенди за това как е произлязла крепост Момина Кула и нейното име. Всички те обаче се основават на история за силната женска фигура, нейната воля и смелост.

Най-известната от легендите е, че Цар Иван Шишман предложил на турския султан Мурад I да вземе сестра му Кера Тамара (Мара), като се е надявал, че новосъздадените роднински отношения ще опазят териториите му от нашествия на османски войници. 

Мара обаче отказала да смени вероизповеданието си и султанът я изпратил на заточение в същия край, където се намира крепостта. Легендата гласи, че крепостта е построена от Мара през годините, които е прекарала там.

Според друга легенда, името на крепостта Момина Кула идва от историята на красива, непокорна мома, която скочила от върха ѝ, за да се спаси от ръцете на турски владетел, който я искал за жена. 

Трета легенда гласи, че крепостта е построена от сестрата на Крали Марко. Тя била жена великан и толкова силна, че носила камъните за построяване на крепостта от близкия пирински връх.

Забележителности в близост

В района между Банско и крепост Момина кула има редица красиви кътчета, на които си струва да обърнете внимание, ако времето Ви го позволява. Те се простират от природни забележителности, като водопади и скални образувания, до исторически и религиозни туристически обекти, като манастири и едновремешни села. 

Някои от тях включват:

 • Църква “Света Троица” в град Банско
 • Църква “ Успение Богородично” в град Банско
 • Обидимски манастир “Св. Пантелеймон”
 • Параклис “Св. Св. Козма и Дамян”
 • Църква “Св. Георги” в село Места
 • Църква “Св. Св. Петър и Павел” в град Добринище
 • Археологически комплекс “Свети Никола”
 • Крепост Момина Кула
 • Водопад “Свети Никола”
 • Скално образувание “Сватбата”
 • Китното градче Добринище
 • Село Места
 • Пролом Момина Клисура

Проломът Момина Клисура може да видите и от пътя, по който пътувате от Банско за крепост Момина Кула. Точно при крепостта, проломът е особено живописен, предлагайки множество различни скални образувания. Там река Места се намира между стръмните скали на Пирин планина, от едната страна, и на Родопите, от другата страна.

Как да стигнем от хотел Лъки Банско?

Ако сте решили да посетите интересната крепост Момина Кула, достигането до там от хотел Лъки Банско е много бързо и лесно.

От хотела може да тръгнете с кола към главния път, който води до Добринище. След като подминете Добринище ще достигнете до разклон, на който трябва да завиете надясно, за да се качите на пътя, който е построен успоредно на река Места и предлага невероятни гледки. 

След като подминете село Места може да се оглеждате за крепостта, която е лесно забележима от главния път. Точно под крепост Момина Кула има разширение на пътя, което позволява свободно паркиране.

От мястото, на което паркирате колата си, е необходимо да намерите тясната пътека, която се изкачва нагоре към крепостта. Вървенето догоре е около 30 минути пеша.

Разходката по пътеката нагоре е много приятна, а крепостта е прекрасна дестинация за еднодневна разходка в близост до Банско.