Античен римски град – Никополис ад нестум

Исторически факти

Никополис ад нестум представлява античен римски град, който в буквален превод означава – Град на победата при р. Места. Местоположението на тази забележителност е в Югозападна България. Според археологическите проучвания, градът е съществувал в периода II-XIII век, което се равнява на епохата от Античност до Средновековие.

Това е един от малкото антични градове в България, които са частично запазени. Още по-впечатляващото е, че той е единственият град в Родопите, който е от периода на римското владичество. Именно поради това е обявен за археологически и архитектурен паметник. 

Историческите сведения гласят, че Никополис е основан през изключително далечната 106 година от тогавашния римски император Траян. Новосъздадения град се е разполагал на мястото на тракийското селище – Александрополис, като целта на неговото създаване е била в чест на победата над даките.   

Неговото разположение всъщност не е било случайно, тъй като градът се е намирал на доста стратегически път, който е свързвал Егейския бряг с главния военен път – Виа Егнация, през Тракийската низина, Родопите и днешен Пловдив.

Това от своя страна му позволява да бъде център с политическо и икономическо влияние в периода на разцвета си от II до VI век. По отношение на икономическото си развитие в Никополис са били сечени основно монети, които са от времето на император Комод.

В интерес на истината точно тези монети са пряко свидетелство за религиозното почитане на различни божества от тогавашните жители. Типичен пример за боговете са – Зевс, Тракийския конник, Арес, Дионис и много други. 

Макар градът да е бил епископски център от IV до XI век, той бива цялостно разрушен от славяни и авари още през 577 година. За щастие при управлението на Юстиниан I, неговите основи биват възстановени и подсилени с още по-добри крепостни стени. 

Неговите стени са били нещото, което са го отличава от всички други градове по това време. Според проучванията градът е бил заграден със стена, която е разполагала с дебелина от 2,40-2,60 м. От всички разкрития най-силно проучена е южната крепостна стена. Тя е изградена с кръгли кули, които наброяват четири на брой. 

В периода IX-X век, селището просъществува под името Никопол, докато през XIII век бива загубено изцяло при походите на кръстоносците. 

История след робствата 

Османското робство не е пропуснало да нанесе отпечатък и тук. През това време в района се е намирало селище под наименованието Неврокоп, което представлява гръцкото име Никополис само че под турска форма. С течение на времето неговото местоположение се измества в посока Гоце Делчев.

За съжаление през 1878 година, когато е Освобождението на България, градчето остава в територията на Османската империя. Въпреки това обаче не отне много, за да бъде освободено, като това става по време на Балканската война през 1912 година. Интересен факт е, че за първи кмет на града е обявен Пейо Яворов.  

Как да стигнем до Никополис ад нестум ?

За изненада на мнозина археологическият обект се намира в близост до село Гърмен (област Благоевград). Ако се намирате в Банско ще са ви необходими точно 50 километра, за да достигнете до него. Личният автомобил е главен приоритет за това пътешествие.

Общо разстояние от други главни градове :

  • София – 210 км.
  • Пловдив – 160 км.
  • Бургас – 440 км.
  • Гоце Делчев – 7 км.

Веднъж щом пристигнете в китното селце Гърмен вие ще имате осигурен безплатен паркинг до комплекса. Вътре в обекта ще разполагате с пълната свобода да разгледате различни останки от сгради, крепостни стени, аристократични вили и бани, които са били използвани от тогавашните жители на античния град.

Имайте предвид обаче, че в комплекса има и посетителски център, в който ще трябва да заплатите входна такса, за да бъдете допуснати вътре. Там ще можете да се насладите на интригуваща беседа за възникването и древната история на региона около вас. 

Античен римски град - Никополис ад нестум

Какво наследство е оставил градът?

Градът е оставил богато културно наследство, с което всеки един от нас трябва да се гордее. Днес то е атрактивно място за посещение от туристи и любители на българската история.  Ако все още не сте го посетили, силно ви съветваме да вземете отпуск от работа и да се отправите на там с вашето семейство. 

Откритите останки са като ‘’ машина на времето ’’ и буквално ще ви върнат назад, за да може максимално да си представите как хората са обитавали нашите земи преди хиляди години. В допълнение към това вие ще бъдете приветствани от неземно красиви гледки, идващи от Гоцеделчевската котловина. 

Разкопките в района се провеждат от 1980 година и до днес, като продължават да се откриват все по-нови и нови находки. На този етап според специалистите най-ранните находки са от времето на неолита. От всички обаче най-голям интерес се преобладава около късноантичната баня и църквите в античния град.

Банята се е определяла като публична баня от блоков тип. Според най-актуалните проучвания, тя е построена през IV век, но по-късно бива опожарена заедно с целия град. За щастие обаче е възобновена, като златните монети с облика на император Зенон пряко свидетелстват за това.

Както казахме, античното селище се е отличавало и с църкви, които всъщност са били три на брой. Две от тях са с трикорабна базилика, докато последната е била тип открита. Също така изследователите откриват при тях две гробници и различни стенописи.

Като за обобщение можем да споменем факта, че това е едно наистина интересно и вълшебно място. Археологическата забележителност все още има какво да предложи, тъй като предразполага към нови разкрития. 

Ето затова си заслужава да отделите време от вашето ежедневие, за да я посетите и да се насладите на всичко. В случай че, след края на разходката имате енергия за още приключения, горещо ви препоръчваме да посетите близките селища в местността, от които най-известното е село Лещен.