Археологията в Банско – едно древно културно наследство

Ако сте посещавали Банско поне веднъж, вие вече сте се запознали с някои от най-големите забележителности на града като църквата „Света Троица”, Веляновата, Бенината къща, Рилския метох, къщата – музей „Никола Вапцаров” и много други.

Разходили сте се из тесните калдъръмени улички, надникнали сте в малките дюкянчета, опитали сте от традиционната банска кухня, потопили сте се във Възрожденската история на града. И сте напълно готови да се запознаете с някой от най-популярните археологически обекти, разкопки и уникални архитектурни забележителности около Банско!

Археологията в Банско

Археологията в Банско: 78 стъпки през страниците на историята

Земите около днешно Банско са се населявали от дълбока древност. Били са дом на траки, даи, славяни, римляни, византийци и българи.

Всяка една култура, която е населявала района на градчето през вековете, е оставила свой уникален отпечатък, а благодарение на археологическите проучвания, днес ние можем да се докоснем до различните пластове от историята на Банско.

На територията на града и общината са открити 78 археологически обекта от различни исторически епохи, които свидетелстват, че районът е населяван без прекъсване още от времената на желязната епоха до днес.

Лесно откриваемите във или около Банско забележителности включват :

 • разкрити крепости от различни периоди
 • манастири и църкви
 • некрополи
 • светилища
 • тракийски могили
 • неолитни поселища

Всяка една от тези безценни културно-исторически забележителности в банско разказва своята увлекателна и невероятна история.

Най-впечатляващите археологически паметници около Банско

Когато се окажете в малкото планинско градче, има много посоки, в които да поемете, за да преживеете духа на неговата природа и история.

От най-високия връх в Родопите, през местност “Калето”, до Безименният град – Банско е перфектната съкровищница за приключенци. Днес ви разказваме за четири от най-емблематичните археологически забележителности около Банско и Разлог, които определено си заслужава да посетите!

Археологически комплекс „Свети Никола”

Открит напълно случайно, днес археологическият комплекс „Свети Никола” е един от най-посещаваните обекти в близост до Банско и една от най-известните забележителности около Добринище.

Както вече се досещате, комплексът се намира между Банско и Добринище. Разположен е в местността „Свети Никола”, откъдето идва и наименованието му. Историята за разкриването на комплекса е много интересна и увлекателна.

Малко хора знаят, че първите проучвания на местността са направени още през 1988 – 1989 г., но тъй като археолозите не открили кой знае какво, до решение за проучването му не се стигнало. През 2003 г. обаче, по време на изкопни работи в местността, работници се натъкнали на останки от стара сграда.

Веднага след като били разкрити основите на сградата, екипът на Владимир Беряков – археолог и уредник на Музеен комплекс Банско – предприел спасителни разкопки.

Те разкрили основите на раннохристиянска базилика от края на IV и началото на V век след Христа. В близост до базиликата, археолозите разкрили и некропол с 28 гроба, в които били погребани хора с невероятни размери (с около 2 метра височина).

Редовните проучвания (разкопки) на археологическия комплекс започват през 2007 г. и носят още и още изненади. По време на проучването на обекта станало ясно, че под краката на археолозите лежи цял един град – Безименния град.

Безименното селище обхващало площ от 25-30 декара – имало външен и вътрешен град, разкрити били домове, храмове, отбранителни кули и дори древно светилище.

Археологическият обект се намира на около 4,5 км. от Банско в посока Добринище и до него може да се стигне с лек автомобил (до началото на възвишението).

Археологията в Банско

Антична крепост в местността „Юлен”

На територията на природния резерват „Юлен” се намира антична крепост, която някой от експертите наричат „Градището”, а други „Юлен(заради местността, където е открита).

Крепостта е с размери 100 м. дължина и 40 метра ширина и според проучващите я археолози е предримска и най-вероятно е изпълнявала роля на цитадела в древността. При проучванията на археолозите са разкрити основите на крепостен зид от северната страна на крепостта и отделни фрагменти от ръчно рисувани съдове.

Изследователите на античната крепост са на мнение, че в близост до твърдината има и тракийско светилище. Надяваме се разкопките на местността да продължат, за да стане ясно дали наистина има подобно светилище или не.

Крепостта отстои на около 10-12 км. от Банско и до нея може да се стигне по асфалтов път и маркирана пътека за хижа „Демяница”.

Късноантична крепост „Ситан кале”

Според легендите, в местността „Калята” в близост до Банско е имало крепост, в която населението на града и околностите се е приютило по време на османското нашествие. Легендите разказват още, че владетел на крепостта бил Бан Банко, който бил велик войн и дал лют отпор на турците, преди крепостта да падне.

Знаейки за преданията, археолозите първоначално смятали, че легендарната крепост е била по-скоро малко отбранително съоръжение, което просто е възвеличавано от местните фолклор и легенди.

Истината обаче се оказала съвсем друга…

Проучването на местност „Калята” започва през 1965 г. и още с първите копки, археолозите с изненада установили, че не се намират пред останките на „малко отбранително съоръжение”, а пред руините на една от най-големите късноантични и средновековни крепости по поречието на река Места.ковни крепости по поречието на река Места.

Крепост „Ситан”, „Стана” или „Калята” (както я наричат част от местните) е имала не само отбранителни функции, но е била и свързочен пункт за още няколко крепости от другата страна на планината.

Крепостта била огромна, имала трапецовидна форма и била опасана с дълбок защитен ров. От четирите краища на крепостта се издигали мощни отбранителни кули, а на най-високата част се издигала наблюдателница.

Във външния двор на крепостта живеели семействата на работниците и военнослужещите, а във вътрешния двор се намирали дома на владетеля на крепостта и домовете на приближените му.

Вътрешната крепост била оградена от високи крепостни стени, а това, което изумило археолозите било, че във вътрешната част на твърдината имало изграден водопровод с дължина около 5 километра. Извън крепостните стени се намирал затвор, където осъдените били въдворявани.

При продължилите до 2003 година разкопки в местността „Калята”, археолозите откриват :

 • многобройни стъклени и железни фрагменти
 • накити
 • стрели
 • копия
 • фрагменти от битова керамика
 • монети от времето на Юстиниан
 • останки от древни римски капища

Всички намерени находки показват, че крепостта се е обитавала от III до XIV век, когато след продължителна обсада е превзета и разрушена от османските нашественици.

Късноантичната крепост „Ситан кале” се намира на 5 км. от курортния град и до нея се стига по асфалтов път и по добре маркирана, облагородена туристическа пътека.

Раннохристиянска и средновековна базилика с некропол в местността „Шипотско” (Шипоцко)

През 1974 г. в местността „Шипоцко”, на около два километра от Банско, са регистрирани останките на няколко археологически обекта – раннохристиянска базилика, некропол и средновековна църква. Разкритите обекти са обявени за паметници на културата от местно значение.

Задълбоченото археологическо проучване на обектите в местността започва през 1989 година и по време на разкопките археолозите разкриват пласт след пласт история. Установяват, че първоначално на мястото на базиликата е имало тракийско селище и светилище. По-късно, през периода на ранното християнство е издигната базилика с малък параклис прилежащ към нея.

През VI век базиликата е опожарена от славянски племена. През X век върху една част от базиликата е издигната средновековна църква, в близост до която е имало християнски некропол, в който са разкрити над 200 гроба. От откритите монети в некропола археолозите установили, че в него са погребвани хора до 13-ти век.

Освен монети, в местността „Шипоцко” са открити още стъклени и железни предмети, накити, керамика и други артефакти.

Археологията в Банско

Археолозите са на мнение, че „Шипоцко” има още какво да разкрие за древната история на Банско и околностите му. Затова през всички години – от регистрирането на обекта до днес – продължават проучванията на местността и на бял свят излизат все нови и нови артефакти, които разказват за отминали времена.

Раннохристиянската и средновековна базилика с некропол в местността „Шипотско” (Шипоцко) се намира буквално до жилищните сгради и новопостроените хотели на Банско. Туристическата атракция се намира на пешеходно разстояние от централната част на Банско.

И други

Ако жаждата ви за знания, приключения и досег с античната история на Банско и околностите все още не е заситена, можете да планирате посещение и до други забележителности в Пирин и Родопите.

Древното светилище “Камъка”

Намира се близо до Скрибина – едноименна местност и връх в Западни Родопи. Там ще видите множество скални арки, в една от които има тракийско мегалитно светилище. Там до ден днешен се изпълняват ритуали за здраве и изцеление.

Какво ви трябва, за да стигнете до Скрибина? Карта, удобни обувки и отворено съзнание.

Археологическите съкровища на село Крибул

Когато погледнете произволна пътна карта на България, село Крибул ще откриете в планински район източно от Бистрица.

Неговите археологични находки включват църква от V век, средновековен некропол, както и единствените в областта следи, предполагащи развитие на средновековна черна металургия.

Единственото, което трябва да знаете предварително за село Крибул е къде се намира. Останалото ще бъде една от най-неочаквано вдъхновяващите изненади в живота ви.

Или древна крепост в Родопите

Ако искате плавно да преминете от съкровищата на Пирин към Съкровищата на Родопите, можете да посетите която и да е впечатляваща родопска крепост.

Включително:

 • Крепостта Вишеград
 • Крепостта „Патмос”
 • Цитаделата на Калоян
 • Крепостта Бялград и др.

Гмурнете се в историята и преживейте планинските селища на Пирин и Родопите такива, каквито ги познаваме от приказките – величествени, мистични и вълшебни!