Тодевата/Буйновата старинна къща

Ако сте на почивка в Банско и все още не се посетили някоя от възрожденските къщи, много сте сгрешили. Казваме ви това, тъй като само тук и единствено тук, можете да се запознаете отблизо с уникалната архитектура на укрепената възрожденска банска къща.

Явлението Банска укрепена къща

Не е нужно да сте експерти, за да ви направи впечатление колко интересна е архитектурата на възрожденските къщи в Банско. Достатъчно е просто да се разходите из старинния квартал на града, в карето около църквата „Света Троица” и ще видите различни образци на Банската укрепена къща като Буйновата старинна къща, Веляновата, Молеровата, Бенината, Сирлещовата къща.

Укрепена къща в Банско | Lucky Bansko

Всички тези възрожденски къщи са строени през различни периоди от Възраждането, но всички носят характерни архитектурни особености, които ги отличават от всички възрожденски къщи, които можете да видите в други части на страната.

Укрепената банска къща се е появила като архитектурен стил през XVIII век, по времето, в което Банско се превръща в богато селище с развита търговия и занаяти. За да предпазят семействата и имота си, банскалии започнали да строят добре укрепени, каменни сгради, заобиколени от високи по 3 метра каменни зидове с бойници.

В къщите имало тайници и тайни проходи, които водели от едната къща в другата или на съседната улица. Така в случай на нападение, градът ставал непревземаема крепост, без да има крепостни стени.

Всеки банскалия е строил дома си според възможностите, които имал, но надпреварата кой ще построи най-голямата и лична къща не спирал. Някой възрожденски къщи били изографисани и приличали на палати с огромни чардаци (Веляновата, Хаджигьорговата, Шарената, Бенината, Сирлещовата, Тодевата/Буйновата старинна къща), други били по-скромни. Но това, което ги обединявало било, че всички къщи били строени, за да останат за идните поколения.

Банскалии строили къщите си здрави и силно укрепени, за да устоят както на обсада, така и на нападения, но не забравяли да ги украсят със стенописи, дърворезби или поне табели, които поставяли на видно място пред домовете си, за да се знае кой е построил дома и кой живее в него.

Тодевата/ Буйновата старинна къща

Някак си измежду Веляновата, Даскаревата, Молеровата и Хаджирусковите къщи, които впечатляват с дърворезби и стенописи и имат висока художествена стойност, Буйновата старинна къща остава малко по-назад, когато банскалии говорят на архитектурните си забележителности, но това не означава, че тази къща е по-малко интересна от останалите.

Буйновата старинна къща е строена през 1864 г. и днес се нарича още Тодева, на името на стопанина, която я е издигнал за себе си и семейството си.

Както останалите бански къщи от този период и Тодевата къща е двукатна сграда, построена изцяло от камък, за да е дълговечна и за да може да удържи в случай на нападение.

На долния етаж са разположени избата, стопанските помещения и оборът, в който стопаните са отглеждали животните си. На горния етаж са разположени жилищните помещения, които са с резбовани тавани и врати, а по някой от стените има стенописи.

Не липсват и характерните само за Банско помещения като „месилник” (това помещение се е използвало само за месене на хляба, който домакините си месели и печали сами) и „кашчи” (специално помещение за извършване на други домакински дейности).

Голямо впечатление прави покрития дървен чардак, където семейството е изкарвало по-голяма част от времето си.

Вратите на къщата са масивни и метални, а прозорците са защитени с метални решетки и както всяка къща, строена в този период, и Буйновата старинна къща има укрепено каменно ядро, в което е разположено двукамерно скривалище (плана на скривалището е подобен на плана на скривалището на Хаджигьорговата къща).

Тъй като къщата е строена в средата на XIX век и архитектурният стил малко се е променил, укрепеното ядро на къщата се намира отстрани в нарочно построена кула.

През този период банскалии започнали да строят каменни кули, долепени до основната къща, които използвали както за съхранение на стоката си и за скривалища, така и за допълнителна пристройка за живеене. Кулите също били масивни, изцяло каменни и пожароустойчиви. На тайно място в скривалището е имало барутник, ако случайно се наложи къщата да се отбранява.

Днес Буйновата старинна къща е обявена за забележителност с местно значение.

Как да стигнете до Тодевата/Буйновата старинна къща?

В Банско всичко е „на един хвърлей разстояние” както се казва и дори и да нямате никаква идея къде се намира къщата, първия банскалия, който срещнете и попитате ще ви насочи, но все пак…

Тодева къща в Банско | Lucky Bansko

Ако сте гости на хотел в Банско като Лъки Банско и ви се прииска да се поразходите, най-лесния начин да откриете Буйновата старинна къща е да стигнете до намиращата се в централната част на града църква „Света Троица”. Оттам поемате по улица „Неофит Рилски” и след няколко минути ще стигнете до старинната къща.

Няма как да я пропуснете, тъй като от една страна това е впечатляваща старинна постройка, а от друга страна – в пределите на къщата се намира една от най-старите механи в Банско „Винарна Тодева къща”, където можете да опитате традиционна банска кухня и разнообразна селекция от вина местно производство.

И тъй като сме напълно убедени, че веднъж разгледате ли Буйновата старинна къща ще ви се прииска да разгледате още подобни старинни къщи в Банско, предлагаме ви да посетите някой от най-забележителните укрепени бански къщи като:

Веляновата къща

Това, което впечатлява в тази възрожденска сграда е не само градежа ѝ (в типично бански архитектурен стил), но и уникалното ѝ декоративно външно и вътрешно оформление.

Веляновата къща е дарена от банскалии на зографа Велян Огнев, за да се отблагодари града на майстора за участието му в изографисването на църквата „Света Троица”. Самата сграда е строена през XVIII век и като архитектурен стил притежава всички характеристики на укрепените възрожденските къщи, строени по онова време.

След като банскалии я даряват на майстор Велян, той декорира фасадата и вътрешните помещения с уникални по рода си стенописи и дърворезби. През 1967 г. Веляновата къща е обявена за паметник на културата от национално значение.

Сирлещовата къща

Възрожденската къща е строена през XVIII и началото на XIX век и е типичен представител на укрепена банска къща с укрепено ядро извън къщата (в кулата).

Строена е от двамата братя Хаджирадови и представлява огромна постройка с три отделни входа в един общ двор. Малко по-късно къщата е купена от богатата банска фамилия Сирлещови и става тяхна собственост.

Интериорът и екстериорът не се отличават от останалите укрепени къщи освен по това, че освен скривалище вътре в къщата, в началото на XIX век е изградено ново в кулата към къщата. Скривалището в къщата има няколко тайни прохода, един които излиза в двора, а другия води към етажа над кулата.

Молерова къща

Счита се, че Молеровата къща е строена от Димитър Молеров – син на основателя на Банската художествена школа Тома Вишанов. Къщата е строена в началото на XIX век и е била дом на поколения Молерови.

Стилът на градеж е характерен за банската укрепена къща, но това, което отличава Молеровата от всички останали възрожденски къщи е обособеното ателие (или стая за рисуване), което се намира е приземния етаж.

В тази стая поколения Молерови са работили по своите творби и сякаш в нея още витаят духовете на великите бански майстори.

Бенината къща

Бенината къща е родната къща на Неофит Рилски и днес можете както като представител на укрепената банска къща и като музей на основоположника на българското образование и просвета Неофит Рилски.

Музей на Неофит Рилски в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Старинната възрожденска къща е строена през XVIII век и като типичен представител на банската архитектура в нея присъстват каменните зидове с бойници, приземен етаж с обособени помещения, жилищен етаж на семейството, дървени стълби и чардак, скривалища. Тук интересното е, че в къщата се е помещавало килийно училище, в което преподавал Неофит Рилски.

Единствено в Бенината къща може да се види и интересен начин на свързване на жилищните помещения със стопанските постройки. Няма друга къща, в която постройките да са свързани с голяма външна тераса с чердак.

В музея, който се помещава в Бенината къща е подредена експозиция, която детайлно разказва за живота и просветителската дейност на Неофит Рилски.

Това са само малка част от запазените и до днес възрожденски укрепени бански къщи, но ако трябва да си изброим и разкажем по нещичко за всички няма да ни стигне времето.

Затова се постарахме да ви разкажем по мъничко за някой от най-известните, а вие да решите дали искате да ги разгледате всички или не.

Каквото и да решите обаче, намерете време да разгледате Буйновата старинна къща, тъй като тя е едно наистина безценно архитектурно съкровище.

Много малко са градовете в България, които могат да се похвалят с такова историческо наследство, затова, ако сте на почивка в Банско не пропускайте да запалите свещица в църквата „Света Троица”, да се поклоните пред паметника на Паисий Хилендарски, да разгледате къщата – музей „Никола Вапцаров” и да посетите поне няколко от уникалните възрожденски укрепени къщи като Тодевата/Буйновата старинна къща.

Повярвайте, гордостта, че принадлежите към българската нация и във вените ви тече от кръвта на тези невероятно талантливи и горди строители си струва да се изпита.

А още по-хубавото е, че след разходката ви назад във времето можете да седнете на чардака на някоя от многото механи в Банско и да опитате от невероятната кухня, която само тук могат да ви приготвят табиетлийски и с домашни продукти.