Пешеходен туризъм Банско и еднодневни турове

„Входната врата“ на Пирин

Разположен в подножието на Северен Пирин, Банско е „входната врата“ за пешеходния туризъм из цялата планина. Тук има над 10 пункта за походи в Банско, от които се тръгва в различни направления. Основните маркирани маршрути са 12 с обща дължина към 200 километра.

Пешеходен туризъм в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

От Банско е връзката с хижите “Бъндерица” – преход от три часа и половина, и “Вихрен”, и “Демяница”, които са на по 4 часа път. От тях може да се тръгне в различни посоки из планината.

От Добринище и Разлог, които са на по 6 км от Банско, също тръгват много популярни маршрути.  От Добринище на 3 часа е хижа “Гоце Делчев”, откъдето за 2 часа пеш или с лифта се отива на хижа “Безбог”. От нея може да се тръгне по различни маркирани трасета. От Разлог е маршрутът за хижа “Яворов”, преходът е 4-5 часа.

На практика могат да се правят различни комбинации с преминаване от един маршрут в друг. Така с организираните походи в Банско може не само да се обходи цялата Пирин планина, но и да се премине в Рила и Родопите.

Има и летни, и зимни маршрути за походи в Банско. Трудността и продължителността може да се избират. Има маршрути за любители, за по-опитни планинари и трасета, които са си само за алпинисти.

Алпинизъм и скално катерене могат да се практикуват на 21 места, при което има 45 маршрута в две зони – високопланинска и алпийска.

Отделно има и обособени образователни екопътеки, където туристите могат да научат интересни факти за геологията на планината, за растителния и животински свят в Пирин.

Помислено е и за хората с увреждания. На 4 километра над Банско например е екопътеката „Драгостинов чарк“. Тя е съобразена с всички изисквания за достъп на туристи със специфични потребности – подходи към местата за отдих по пътеката, специална настилка, пригодени тоалетни и т.н.

Походи в Банско – избор на трудност

Многобройните походи в Банско са с различна степен на трудност, като туристите могат да избират. Разбира се, говорим за организиран туризъм – хотел Лъки Банско СПА & Релакс например осигурява транспорт до пункта за тръгване и планински водач с квалификация. Освен това се включва и пикник сред живописната природа.

Палатков лагер Пирин | Lucky Bansko SPA & Relax

Всички походи в Банско са сред невероятно красиви местности, където човек може да се наслаждава на гледките и да релаксира. С повишаването на трудността се включва и психологическият момент „проверка на себе си“. За издръжливост, а и за безстрашие, защото по високите части има и шеметни пропасти, и тесни пътеки по планински ръбове.

От маршрутите с ниска трудност е популярен преходът до Окото, което е с най-ниска надморска височина от групата на 16-те Бъндеришки езера. Преходът включва и Байкушевата мура, която е на повече от 1300 години. Общо продължава час и половина-два.

Походи със средна трудност са например  преходите до Окото, Рибно и Муратово от Бъндеришките езера, и до Хижа Безбог, и Поповото езеро. Тези преходи са по 3-4 часа.

Туристите, които търсят силно вдигане на адреналина, могат да изберат – да речем, походи в Банско с маршрута към връх Вихрен и Кончето, или Василашките езера – хижа „Дамяница“, като към езерата тръгнат от хижа „Вихрен“, или хижа „Безбог“.

Достатъчно е да се спомене Кончето – стръмна седловина с 400 метра дължина на ръба, като на места достига 50 сантиметра ширина и има почти отвесни 400-500-метрови североизточни склонове.

През 1963 година е поставено помощно метално въже, а през 69-а е прокарана в югозападните склонове е прокарана пътека. Казват, че преди 1963-а на тесните места туристите възсядали ръба и минавали с примъкване.

За алпинистите връх Вихрен, откъм северната страна, е предпочитан за тренировки. Впрочем в тази част на планината са едни от най-големите и трудни стени за изкачване у нас.

Специалните езера на Пирин

Когато се говори за походи в Банско, на езерата трябва да се обърне специално внимание. Освен че са много красиви гледки и придават неповторим чар на планината, за „специалното им положение“ има и още нещо. Всички езера на планината са в парка Пирин. Те са ледникови и са над 180 с обща площ 18 000 декара!

Чуден пейзаж в Пирин | Lucky Bansko SPA & Relax

Тези многобройни езера са на по-големи и по-малки групи – Бъндеришките са 16, Василашките са 12, Поповите са 11 и т.н. Има и самостоятелни – например Сълзица, Маненко, Дисилишко. Доста езера са без имена.

Горното Полежанско езеро е на най-високо – на 2710 м надморска височина. Сухото от Брезнишките езера е на най-ниско -1963 м. Най-голямото и най-дълбокото е Поповото – площта му е 123.6 декара, а дълбочината – 29,5 метра.

Маршрутите на организираните походи в Банско включват различни езера – Тевно, Превалски, Попово езеро, Голямото Валявишко. Интересни са и „Очите на Тодорка“ – Тодорините езера, които са по маршрута между хижите „Вихрен“ и „Демяница“.

Надморската височина на Горното езеро на Тодорка е 2536 метра, то е кръгло с дължина 151 и широчина 124 метра. Дълбоко е близо 8 метра. Долното Тодорино езеро е по-малко.

Туристическият интерес към езерата е толкова голям, че има и специален „езерен“ маршрут. Той включва 5 от Бъндеришки езера: Муратово, Робно, Жабешко, Дългото и  Окото.

Маршрутът е лек, около 4 часа, преодоляваната денивелация е 350 – 400 метра. Тръгва се от хижа „Вихрен“, до която се стига за 40 минути с автобус от Банско. Маршрутът лъкатуши по склонове, през потоци, сред  клекове и тревисти терени, морени, пътеките са добре маркирани.

За красотата на гледките може да се спомене Рибното езеро. От тук се вижда връх Вихрен в целия му величествен ръст, а във водите на езерото се отразяват силуетите на Дончовите караули, на Бъндеришки чукар, както и на Муратов връх.

Разходки в Банско

Тръгне ли човек на разходки в Банско, цял ден няма да се спре, а един ден няма да му стигне, за да види всички интересни неща. Тук има различни музеи, изложби, уникални архитектурни паметници, археологически разкопки, които „разказват“ за над 3500 години назад, народни занаяти излети и пикници сред природата край града и т.н.

Традиции и народни облекла в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

А ако случи на някой от многобройните международни фестивали – опера, джаз, фолклор, поп – може цял ден да прави разходки в Банско от сцена на сцена.

Една от първите разходки в Банско, които правят туристите, е с 8-местния кабинков лифт, красивите гледки от който се помнят цял живот. Той работи и през зимата, и през лятото, с неговите 6233 метра е вторият по дължина у нас.

Денивелацията, която се преодолява, е 597 метра: началната станция е в Банско на 998 м надморска равнище, а горната е на Бъндеришката поляна с надморска височина от 1595 м. Пътуването е 25 минути.

На самата Бъндеришка поляна през лятото туристите ги очаква атрактивен развлекателен комплекс: с най-дългата в Европа – 400 метра! – водна пързалка, стрелбище, мини голф, игри на джаги, футбол на малки вратички,  детски кътове, кътове за отдих.

Сред атрактивните разходки в Банско е банският  пикник. На красиви поляни с потоци и шарена сянка край града, туристите могат да опитат уникалните местни  гозби и мезета, вина и ракии от банските изби, да се потопят в местния фолклор с жива музика и песни, театрално представяне на обичаи. А връх на тези разходки в Банско са обиколките с каруци по хайдушки пътеки на Пирин планина.

Разходки в Банско могат да се правят и с велосипеди – не само из града, но и по велоалеята до комплекса „Свети Никола”, която е 2250 м. Тези разходки в Банско могат да са съпроводени с отдих с барбекю.

Какво по-напред да се посети?

В Банско има много места и неща, които другаде не могат да се видят. Човек се обърква сред 140-те паметника на културата в града и околностите.

Музеи и забележителности в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Те са интересни свидетелства и  за живота на видни личности, останали в летописите на България, и за съдбоносни събития, и за уникален бит, култура, изкуство, и за цели епохи. Всичко си заслужава да бъде видяно – кое по-напред да се посети?

В организираните туристически походи в Банско задължително са включени музеите с осигурен  екскурзовод.

Тук е голям интересът към Паисий, Неофит Рилски, Вапцаров. Вълнуващо е да „надникнеш“ в живота на тези бележити българи.

Музеите на  Неофит Рилски и Никола Вапцаров са в родните им къщи. За Паисий Хилендарски е направен мемориал – новопостроена сграда, отворена през 2008-а година, която е вдигната на мястото на родната му къща.

В Мемориала може „да се види“ килията, в която „История славянобългарска“ е написана и от която килия тръгва Възраждането на България – направено й е точно копие с обстановката в Хилендарския манастир.

Тук е и точното копие на молитвения параклис, в който монахът Паисий е влизал за упование и подкрепа за съдбоносната книга за българите.

В родната къща на Неофит Рилски е подредена документална изложба за активната му просветителска дейност – „Българска граматика“, части от гръцко-български речник, взаимоучителни таблици, негови лични книги.

Къщата на гениалния поет Вапцаров „разказва“ за него по модерен начин – видеофилми, специално осветление, озвучаване – така, както може да го измисли режисьорът Въло Радев, който е автор на проекта.

При походите си в Банско туристите много се впечатляват и от Веляновата къща – показателна за времето, строителството и ценностите през Възраждането в района. А също и от Радоновата, в която са събрани местни археологически находки от времената на траките, античността и средновековието, и богата етнографска експозиция.