Най-доброто от село Гърмен на едно място

Планирането на предстоящата почивка е свързано с много вълнения. Ако този път сте решили да посетите някое красиво кътче за туризъм в страната, което да е далеч от популярните курорти, село Гърмен е правилното място.

Районът на Община Гърмен се намира в Родопите и притежава редица забележителности с богата история, красива природа и колоритни традиции. В статията ще ви разкажем малко повече за селото и всичко, което можете да разгледате там.  

природа в планината край Гърмен

Къде се намира село Гърмен?

Край източния бряг на река Места, в подножието на Западните Родопи, се намира село Гърмен. То е в област Благоевград и е само на 7 км югозападно от Гоце Делчев. През китното село протича и реката Канина. 

На територията на селото ще можете да разгледате редица исторически и културни забележителности, както и да посетите десетки минерални извори. Тяхното богатство се е отразило и на множеството легенди, които са свързани с делата на апостол Павел преди около 2 хилядолетия.

снимка на село от високо

Как е възникнало селото?

В миналото районът е бил населяван от различни племена и групи, но най-голяма следа след себе си оставят траките, прабългарите и славяните. Доказателство за живота им в околията са останките от много на брой могили, които са пръснати из всяка част на селото. 

Последни проучвания доказват, че в някои райони на село Гърмен са открити части от атическа посуда, и най-вече в месността Драача. Могилни некрополи има и в съседните села Дъбница, Блатска, Хвостяне и Дебрен. 

След борбите между местните траки и римските воини през 146 г. сл. Хр., гоцеделчевският край става под римско владичество.

Тогавашният император Траян изгражда град с името Никополис ад Нестум, който се превежда “Град на победата на р.Места”. В края на VI век обаче градът е разрушен от славяните и се заселва племето смоляни. Те населявали териториите до Централните Родопи.

По време на османското владичество около XVI-XVII век, в османските регистри селото неколкократно бива споменато. Свидетелство за това е турският чифлик, който е построен върху територията на Никополис ад Нестум.

По време на руско-турската война (1877-1878 г.) и по време на балканската война (1912-1913 г.), всички жители от района се включват в доброволчески чети. През 1901 година, под ръководството на Стойко Пашкулев, в село Гърмен се организира и народно опълчение “Милиция”. 

През 1912 година регионът, в който е и Гърмен, е освободен от османско владичество. Той се присъединява към Царство България през 1913 година.

каменни останки от древен град

Какво да видите в Гърмен?

Руините на римския град Никополис ад Нестум в землището на Гърмен са построени върху основите на тракийско и по-старо неолитно селище. Учените твърдят, че животът по тези земи не е спирал от зората на историята.

През 1989 година църквата “Свети Георги”, която е построена върху руините на друга църква, е обявена за художествен паметник на културата и е от национално значение

В непосредствена близост до църквата се извисяват вековните чинари, които са най-атрактивните дървета в околността. Те са два на брой и съществуват повече от VI века, а освен това се свързват и с множество местни предания.

Селото е изключително тихо и спокойно, което гарантира, че ще можете да се отпуснете и да се насладите на красотата му. В близост до него има и други села и градове, които имат историческа и културна стойност.  

Забележителности в близост до село Гърмен

Неподправеният чар на селата около Гърмен впечатлява, а архитектурата на старото строителство може да очарова всеки, който я зърне. Много са местата, които да посетите в този край на България. 

Исторически музей в Гоце Делчев

Само на 5 км от Гърмен се намира град Гоце Делчев. Историческият музей в града е открит през 1979 година и там може да разгледате 12-те му зали с експонати.

Изложбата на археологически находки, която се организира ежегодно, е голяма атракция за туристите.

Водопад Буков дол

Живописният водопад Буков дол се намира на 9 км от Господиновци, между селата Ковачевица и Горно Дряново. Неговата височина е около 20 м. За да стигнете до водопада трябва да преминете през римски мост, свързващ двете села.

Както при всички водопади, през пролетта и есента нивото на водата му е по-висока, а през лятото – по-ниска.

малък водопад

Глинената къща 

Близо до село Ковачевица, на 7 км от Гърмен се намира историческото село Лещен. В него е и глинената къща, която много наподобява тази на семейство Флинстоун. Заради нестандартната си визия, тя е голяма атракция за посетителите, които могат и да нощуват в нея. 

Въздухът в Лещен е изключително чист, а обсипаният със звезди небосвод сякаш е на ръка разстояние.  

Архитектурно-исторически резерват Ковачевица

Село Ковачевица се намира само на 17 км от село Гърмен и е разположено над река Канина в скатовете на Дъбраш. То е признато за архитектурно-исторически резерват от 1977 г..

Селото е родното място на хайдутите Дели Коста, Дели Георги и писателя Людмил Стоянов, а също така е било и един от центровете на македонското национално-освободително движение 


В Ковачевица могат да се разгледат и килийното училище, което е основано през 1830 г, както и построената през 1848 г. църква “Св. Никола”.

Архитектурата е предимно от камък и дърво. С високите си огради и красивите си дворове, китното място привлича вниманието и на родното ни филмопроизводство. Там са заснети цели 29 филма от 1976 г. досега

Минералните извори в Огняново

Бистрите минерални извори в Огняново се състоят от 24 термоминерални извора, чиято температура на водата е около 40 градуса.

Много хора смятат, че тези извори са лечебни за над 100 заболявания на различните системи в тялото:

  • Храносмилателната;
  • Дихателната;
  • Ендокринната и др. 

Част от извор Крайречно е Мирото, който е най-големият и известен извор в района. Неговите извори са 17 на брой, а температурата на водата им е с най-висока температура, достигаща 42 градуса. 

Минералният възел Крайселско се намира в т.нар. Селски бани, които са само на 600 м от Огняново. Температурата на водата е от 16 до 40 градуса. 

Всички извори в района са без замърсявания и са с бистри води

извор сред природата

Канинска екопътека

Канинската екопътека преминава през скалисти и гористи местности, които разполагат с богато биоразнообразие и спиращи дъха гледки. 

Можете да попаднете на редки животински и растителни видове по време на 13-километровия маршрут. Преходът отнема между 2 и 10 часа.

Ландшафтно-исторически парк “Градище”

Местността “Градище” е сред най-древните мегалитни светилища в Югоизточна Европа. То се намира край село Долно Дряново и площта му е 500 декара, която се състои предимно от скални масиви.

Местността е изключително живописна, богата на скални образувания, а освен това там се намират и останките на тракийско селище, което се на около 7000 години.

Колоритните сватби в село Рибново

Село Рибново е населявано от българо-мохамеданско население и има традиции, които могат да изглеждат причудливи за посетителите на селото

Пример за това са местните сватби. Те са изключително колоритни, продължават цели два дни и са изпълнени с редица ритуали. Започват от ноември месец и продължават до края на февруари. От 2023 г. можете да наблюдавате сватбите не само на място, но и онлайн. 

Сред най-атрактивните ритуали на сватбите в село Рибново са излагането на чиза пред дома на булката и самата булка, която се нарича гелина. Тя се украсява с бял крем, грим и пайети, а воалът е червен. 

Когато гелината прекрачва прага на новия си дом, нейните очи са затворени, за да не поглежда другите. Тя носи огледало, в което да гледа единствено себе си, за да се наслаждава и гордее със своята красота.

Как да стигнете до селото от хотел Лъки Банско?

Разстоянието от Банско до Гърмен е 52 километра. 

Ако търсите начин да се придвижите от хотел Лъки Банско, можете да се обърнете към рецепцията. Служителите ще ви съдействат с транспорт, ако вие не разполагате с такъв. 

Апартхотел Лъки Банско организира и екскурзии за своите гости, включващи посещения на най-интересните забележителности в околността.

дълъг път с маркировка

Често задавани въпроси

Какво е разстоянието от гр. София до с. Гърмен с кола?

Разстоянието от София до Гърмен е 205 километра, а пътят продължава около 2 часа и 50 минути с автомобил.  

Кои са основните забележителности в Гърмен?

В с. Гърмен можете да разгледате руините на Никополис ад Нестум, историческия музей в Гоце Делчев, живописният водопад “Буков дол” и др. 

През зимата се състоят и сватбите в село Рибново, което е само на 14 км от с. Гърмен. Те се отличават с интересните си традиции.

Какви дейности на открито могат да се извършват в с. Гърмен?

Освен с историческите си забележителности, районът на Западните Родопи е добре познат и със своята красива природа. Това го прави предпочитана дестинация за пешеходен туризъм. Разходката по Канинската екопътека ще ви срещне с редки растителни и животински видове.