Канинска екопътека – особености, маршрути и интересни природни находки

Нашата страна притежава невероятно красива природа и богато културно и историческо наследство, което я прави наистина очарователна за опознаване. В България има и забележително много места, които всеки един от нас поне веднъж трябва да види и да се наслади на това, което природата сама е създала.

Веднъж щом отседнете в нашия комплекс, то едно от нещата, които ви съветваме да предвидите по време на вашата почивка, е Канинската екопътека в община Гърмен. 

Тя е чудесен повод за прекарване на повече време и сплотяване с близките хора, а освен това и уникален начин да се насладите на наистина чудни гледки.

По-долу разказваме повече за Канинската екопътека – за да ви помогнем да имате цялата нужна информация за приключенията, които ви очакват по пътя. 

 

Канинска екопътека

Къде се намира, какво включва и колко дълъг е нейният маршрут?

Канинската екопътека е разположена в западни Родопи по поречието на река Канина и се намира в близост до община Гърмен. Родопите са известни както със своите красиви гледки, така и с културното наследство, което пазят в себе си.

Именно затова си и струва да се отдели ден, в който да се премине през тази екопътека, получила името си от р. Канина.

Маршрутът на Канинската екопътека е с дължина около 13 км, като той свързва четири интересни места. Това са селата Ковачевица, Горно Дряново, Лещен и Скребатно. Всяко едно от тези места може да бъде начална точка на Канинската екопътека, като вие си избирате през кои от тях да минете.

Канинската екопътека предлага много варианти за преминаване. Преходът може да продължи между 2 и 10 часа, като това зависи изцяло от маршрута, който вие си направите. Канинската екопътека се състои от голям и малък кръг.

Големият кръг включва:

 • с. Ковачевица – с. Скребатно – с. Горно Дряново – с. Ковачевица

Но, както вече споменахме по-горе, всяко от тези села могат да се окажат начало и край във вашия маршрут. Всичко зависи от вашата цел и местата, на които искате да отделите повече време.

View from Kovachevica village

Borislav Krustev, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

Малкият кръг на Канинска екопътека, от своя страна, включва:

 • с. Горно Дряново – ждрелото и каскадата на Черна река – село Горно Дряново.

Канинската екопътека има шест основни отсечки, които свързват отделните села, като те могат да бъдат преминавани и поотделно. 

Ето няколко примера :

 • от с. Скребатно през стръмен скален рид и втори мост над р. Канина до село Горно Дряново
 • от с. Скребатно отново се минава през стръмен скален рид и втори мост над река Канина и се стига до село Лещен
 • от с. Скребатно през първи мост над р. Канина до с. Ковачевица
 • от с. Ковачевица през Ризова дупка (подземен коридор) до село Горно Дряново
 • от с. Лещен през Ризова дупка до с. Ковачевица
 • от с. Лещен през Ризова дупка до с. Горно Дряново.

Важно е да се знае, че Канинската екопътека е обагрена и с няколко по-екстремни участъка, които са труднодостъпни. С помощта на дървени стълби, стъпала, въжета, парапети, високи премествания и други подобни съоръжения, се дава възможност за максимално безопасно преминаване на тези места.

Сред основните предизвикателствата, за които да сте подготвени, са:

 • Подземен коридор: намира се в местността „Еремиева скала” (Ризова дупка). Дължината на този подземен коридор е 15 м, широчината- 2 метра, а височината е между 10-12 метра. Притежава два отвора, които са предназначени за изкачване и спускане по дървени стълби и допълнителни съоръжения за преминаване по безопасен начин.

 • Ждрело и каскада на р. Черна река под село Горно Дряново: то е част от малкия кръг на Канинската екопътека; в тази част е необходимо да преминете през дълги премествания, дървени платформи, парапети, стръмни стъпала и естествен заслон.

 • Стръмен скален рид: това е друго по-екстремно препятствие, което е част от Канинската екопътека. Ридът се намира на западната страна на река Канина, в близост до село Скребатно. За да се премине през него, има необходимите стълби, парапети и въжета.

Особености и интересни находки

Това, което е добре да се знае е, че Канинската пътека е създадена през 2006 година по проект „ Нови алтернативи за поминък за общините Гърмен и Босилово, чрез развитие на устойчив туризъм и сътрудничество между община Гърмен и община Босилово”, по програмата „Опазване на околната среда, културното наследство и институционално сътрудничество на регионално/местно ниво България-Македония”.

Всеки един от вас може да се наслади на природни дадености като скални, горски и речни места, както и да срещне растителни и животински видове, които са рядкост. 

Селата, които са част от Канинската екопътека, имат своя чар. Но какво е характерно за тях и кои са нещата, които можете да видите по време на прехода.

 

Скребатно

Едно от селата, през които преминава Канинската екопътека е с. Скребатно. То е село в община Гърмен, разположено в югозападни Родопи. В него ще намерите музейна сбирка, която е единствената в община Гърмен. Тя притежава етнографска и историческа част.

Освен това, можете да посетите и черквата „Света Параскева”, която е построена през далечната 1835 година и представлява художествен паметник на културата.


Ковачевица и Лещен

Ковачевица и Лещен също са част Канинската екопътека и определено си струва да се видят. Запазили автентичния си вид с калдаръмените си улички, те напомнят за спокойствието и тишината, които можете да откриете само и единствено в подобни селца и някъде високо в планината.

Село Ковачевица е архитектурен резерват, който е запазил възрожденския си вид. Къщичките в селото са построени изцяло от камък, включително и покрива на повечето от тях.

Когато минавате през село Ковачевица със сигурност ще минете и през село Лещен, което се превърна в атрактивна туристическа дестинация през последните години.

Leshten E23

Eola, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

В това село можете да се насладите на атракцията „джип сафариили да посетите част от тракийските светилища, които Родопи пази в себе си. Такива светилища в с. Лещен са „Козият камък” и „Черната скала”. Освен това там се намират каньонът на река Канина и водопада „Сини вир”.

 

Водопад „Сини Вир” на река Канина

Водопадът “Синия вир” се намира на около 5 км от село Ковачевица. Това красиво ждрело се образувала от водите на река Канина. Комбинацията от високи скали, скални ниши и малък водопад наистина си струват да се видят. А когато слънцето го осветява, той впечатлява със синьо-зелените си води, откъдето и идва неговото името.

Пещера Ризова дупка

Както вече споменахме, пещерата „Ризова дупка” е едно от препятствията, които ще имате по време на вашия преход по Канинската екопътека. Тя представлява карстова пропаст, която има нужните съоръжения за всеки турист, който преминава през участъка. Ризова дупка се намира в местността Еремиева скала на левия склон над река Канина.

Резерват „Тъмна гора”

Резерватът „Тъмна гора” е горски резерват, разположен на около 1600 метра надморска височина. Той се намира в голяма близост до село Ковачевица, с лесен преход от селото до резервата.

Пейзаж с река от „Тъмна гора“

Kokoban, CC BY-SA 4.0, via Wikimedia Commons

В него можете да се насладите на скална основа от гнайсови скали и растителност, която включва вековни смърчови, елови и букови гори, чиято средна възраст е около 150 години.

За кого е предназначена Канинската екопътека?

Канинската екопътека се смята за по-екстремна, тъй като има няколко труднодостъпни места. Но въпреки това, могат да се направят по-кратки и лесни маршрути, които да позволят и на по-малко подготвените да се насладят на величието на природата.

За да успеете да се порадвате изцяло на красотите, ви съветваме да изберете комбинация, която да е съобразена както с вашето налично време, така и с метеорологичното време, степента на трудност на трасето, възрастта на хората, които ще направят прехода, както и тяхната физическа подготовка.

За целта помислете кои места искате да посетите и кои можете да пропуснете. Можете да се допитате до местни хора, които да ви упътят и да ви помогнат в избора на маршрут.

Как се стига до Канинската екопътека от хотел Лъки Банско?

За да стигнете от хотел Лъки Банско до Канинската пътека, е необходимо да се придвижите с кола по пътя за с. Горно Дряново, Скребатно или Ковачевица. За целта трябва да решите кое от четирите села ще е вашата начална точка. Съществена разлика няма в разстоянието от хотел Лъки Банско до различните села.

То е:

 • Банско – село Скребатно и село Лещен: 56 км, около час път с кола
 • Банско – село Ковачевица: 63 км, около 1 час и 15 минути с кола
 • Банско – село Горно Дряново: 59 км, около 1 час и 5 минути с кола

Независимо дали ще тръгнете от с. Горно Дряново, с. Ковачевица или с. Скребатно, ще попаднете на уникални гледки и незабравими природни красоти.

Разбира се, ако не разполагате с много време или не искате да правите преходи, то можете да се придвижвате с вашата кола и да посещавате отделни места, които са ви интересни.

Важно е да се отбележи, че някои от селските пътища са труднопроходими, но не е невъзможно да се премине през тях с автомобил.

Както и да направите своя маршрут, едно е сигурно – Канинската екопътека и района около нея си струват отделеното време и посещението им. Със сигурност ще останете очаровани от пейзажите, които притежава.