Уникалното село Рибново край Банско

В Югозападна България в планина Родопи, на 1152 метра надморска височина се намира уникалното село Рибново, което ще ви изуми с 100-годишните си съхранени традиции и спиращи дъха гледки.

Село Рибново е с най-голямо население в Община Гърмен и с най-младите хора в целия район. В него живетят около 4000 броя постоянни жители. Там броят никога не намалява, а напротив – винаги се увеличава.

Рибново – селото, което живее между два свята

Рибново е село, което може да се опише като място, което живее паралелно в 19 и 21 век.

Атмосферата е спокойна и сякаш времето е спряло. Там младото поколение е приобщено към модернизацията на градската среда, но същевременно продължава да  носи традиционни дрехи и да спазва традициите от миналото

Границата между старото и модерното едва се долавя.

Село Рибново се слави със своята уникална архитектура, която съчетава традиционния стил на Родопите с модерни елементи запазвайки старите традиции и обичаи, които са присъщи за родопската култура.

Жителите на селото са изключително гостоприемни и са горди с богатата история и културно наследство, които притежават. Селото е известно и със своята природа, която е прекрасна и непокътната.

Традициите във вълшебното селце не са се променили от стотици години. Хората, живеещи в него, отказват да се променят и считат че съдбата им е предопределена от раждането до самия край.

село в балкана

Източник на изображението: commons.m.wikimedia.org

Къде се намира село Рибново

Село Рибново е разположено в Югозападна България на върха на Родопите и има прекрасна панорамна гледка към заснежените върхове на Пирин планина. В селото е открит античен некропол и находища на антимон (химичен елемент).

То е на 30 км от град Гоце Делчев и е най-голямото село в община Гърлен, област Благоевград. Населението там е изцяло от мюсюлмани, които са с различно самоопределение.

Кратка история на Рибново

Рибново е древно село и историята му се проследява от древни времена до днес. Някога по земите му са живели тракийски племена, а през средновековието е било част от Българското царство и след това от Османската империя.

През 1878 година Рибново е било освободено от Османско владичество и влиза в състава на новосъздадената България.

Днес селото е предпочитана дестинация на много туристи, които са привлечени от красивата природа, историята и културното наследство на региона.

Традиционните сватби в Рибново

В Рибново се провеждат едни от най-интересните и традиционни сватби в България, които продължават цели два дни. 

Първият ден е ден на младоженеца. На него се изхранва неговото семейство, а вечерта се къносва булката.

Вторият ден е денят на булката –  прави ѝ се гелина. 

Най-същественият и тържествен момент в рибненските сватби е ритуалът “лепене на гелина” (лепене на жена), който се случва на втория ден от сватбата.

Лепенето на гелината е свещен ритуал, който се състои в преминаването на булката от един свят в друг. Това е момента, когато тя се разделя със своето минало и става жена.

Роднините на булката слагат дълъг червен воал на главата, а върху него дълъг венец от изкуствени цветя. Цялото ѝ лице се покрива с бял крем, а на клепачите ѝ се залепят пайети, за да не може да вижда и да потъне в тъмнина, преди да се роди отново и стане нечия съпруга. Освен това, тя не трябва да плаче по време на сватбата.

Традицията повелява от мъжа да бъде къщата, а от жената – чеиза

Семейството на булката събира нейната зестра от самото ѝ раждане. Тя се състои предимно от ръчно плетени неща, юргани, мебели, книги, чорапи, килими и други. На сутринта преди първия ден на сватбата, членовете на семейството сглобяват дървена платформа, на която я закачват и всички жители на селото се събират, там за да я разгледат.

Любовта и традициите владеят Рибново през есента и зимата. Тогава и старите ритуали оживяват, а през останалите сезони само и единствено се работи усърдно.

булка с венец от цветя

Какво друго можете да видите в Рибново?

Освен традиционните сватби, в село Рибново има още много какво да се види от турситите. Една от най-интересните от тях е Маноиловата пещера.

Пещерата се намира на долния склон на Рибноско дере, е с дължина 2175 метра е най-дългата пещера в Дъбрашкия дял на западни Родопи.

Пещерата е двуетажна, като сухият горен етаж започва с галерия на прилепи, а малко по-нататък от нея се стига до богато украсена зала с малко езеро. След това се стига до зала, наречена Дружба и е засипана с кален блокаж.

В по долният етаж текат водите на Рибновско дере, които излизат на повърхността под формата на карстови извори близо до Рибново. 

Маноловата дупка е трудна за проникване и хора без опит или опитен водач не бива да проникват в нея.

През пролетта и лятото районът около селото е чист, тих и спокоен, като е подходящ за разходки сред природата, пикници и кратки планински преходи. 

Забележителности в близост до селото

Има много забележителности в района на село Рибново, някои от които са емблематични и посещението им е задължително. Нека разгледаме някои от тях.

Архитектурно-исторически резерват Ковачевица

Ковачевица е известно село, което е обявено за исторически и архитектурен резерват. 

Селото е с над 200 годишни къщи, чиято архитектура е изключително специфична. Те са изградени изцяло от камък, като това включва и покривите. 

Уличките са тесни и красиви, а 150-годишната църква “Свети Никола” и нейната красива каменна камбанария ще ви оставят без дъх.

Канинска екопътека

Канинската екопътека се намира до село Гърмен и е дълга 13 км. Преходите по нея могат да бъдат между 2 и 10 часа по избор. Местата, през които се преминава, са скалисти и живописни. 

Недалеч от пътеката има бивак, който е със заслон, пейки, маси, огнище и места за пикник.

Водопад Буков дол

Водопадът се намира между селата Горно Дряново и Ковачевица. През летния сезон водите са малко, но през останалото време са пълни и изключително живописни.

До Буков дол се стига чрез преминаването на римски мост между селата. Водата на водопада е чиста и бистра, а горите около него гъсти и прохладни.

Античен римски град “Никополис ад Нестум”

Никополис ад Неструм се намира до Гърмен, на 7 километра от Гоце Делчев и на 50 километра от курорта Банско.

Никополис ад Нестум е бил основан през 106 година на мястото на тракийско селище от римския император Траян. Той създава града в чест на победата си над даките. Градът е от малкото запазени антични градове в България и е единственият в Родопите от периода на римското владичество на Балканите. 

Никополис ад Нестум днес е обявен за архитектурен паметник от Античността и Средновековието.

Къз калеси (Момина кула)

Къз калеси е късноантична и средновековна крепост, която е разположена в пролома Момина клисура на река Места до село Кремен. Момина кула е разположена на връх, който е с отвесни скални склонове, като от южната ѝ страна тече река Каменица. 

Входът на кулата, намиращ се западно, е граден от скални блокове и ломени камъни, които са споени с бял хоросан и система с от дървени греди.

Смята се, че сградата е била построена около II – III век, но е била изоставена, а след това възстановена към XII век. В нея са намерени и домашна керамика от периода на V до XIV век. 

Тя е обявена за археологически паметник, които е с национално значение.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до Рибново?

От Лъки Банско до село Рибново може да пътувате с кола или автобус

Ако тръгнете с кола, пътят до там е 52 минути, като се минава през Добринище, Места, Филипово и Осеново. По пътя може да се насладите на спиращи дъха гледки, а освен това можете да посетите в близост до Добринище Обидимски манастир “Св. Пантелеймон”, параклис “Свети Спас”. 

Ако сте решили да пътувате с автобус, пътят е около 2 часа, тъй като има определено разписание и спирки, на които трябва да пристигне. Повече за автобусното разписание и актуална информация за маршрута може да намерите в разписанието на автогара Банско.

Ако сте гост на петзвездният апартхотел Лъки Банско, спокойно може да попитате за маршрута до Рибново на рецепция. Компетентният персонал на хотела ще откликне веднага и ще бъдете информирани кой е най-добрият маршрут за пътуване и как точно да стигнете до него.

изторически останки

Често задавани въпроси

На колко километра от село Рибново се намира град Банско?

Разстоянието от град Банско до село Рибново е 40 км. 

Хотел Лъки Банско предлага ли екскурзии до различни забележителности?

Да, апартхотел Лъки Банско СПА и релакс организира на своите гости, най-различни и вълнуващи екскурзии до различни забележителности. Екскурзиите трябва да бъдат с предварителна резервация, която сте заявили на рецепция.