Какво да видите и преживеете в Огняново

Природата в България е толкова богата, че няма как да бъде описана с прости думи. С високите си планини, дълбоките си реки и тучните си зеленини тя спира дъха на всеки предал се в прегръдките й. 

Това са гледки, които не се описват – те трябва да се преживеят, да се усетят, да се видят.

Едно такова спиращо дъха място е село Огняново, което е заобиколено от планините Родопи, Славянка, Пирин и Стъргач на част от долината на река Места.

Къде се намира село Огняново?

Село Огняново се намира югоизточно на около 118 км от Благоевград и на 40 км от Банско, до границата с Гърция. То е разположено на десния бряг на реката Канина, в подножието на родопския рид Дъбраш. 

Ornqnowo е отдалечено на 4 км от село Гърмен, което е негова община и на 12 км югозападно от град Гоце Делчев, който е и най-близкият град до селото. 

радиционна българска къща

Защо Огняново е толкова популярно сред туристите?

Има много причини хората да посещават това невероятно селце. То предоставя изключително много опции за туристите. Климатът позволява целогодишно балнео и климатолечение.

Областта не е известна само с минерални извори, но и с голямото богатство на пъстроцветни черги, които са тъкани на стари и автентични домашни станове.

СПА и релакс

Родило се от от парата на минералната вода и огряно от плодородието на земята, село Огняново е малката перла на туризма в България. То е много популярно със своя балнеоложки център и големия минерален извор Мирото, който е част от извор Крайречно и има две локализации. 

Съставът на минералната вода на огняновските извори е силно алкален и слабо минерализиран, с високо съдържание на калций. Тя е хипертермална или иначе казано има висока температура. Това я прави идеална за балнео лечение на куп заболявания. 

Минералните бани в селото са съставени от 24 термоминерални извора с температура около 35-40 градуса.

Консумацията на минералната вода в Огняново повлиява добре на:

 • Урологични заболявания;
 • Стомашно-чревни заболявания;
 • Заболявания на опорно-двигателния апарат;
 • Професионални, старчески и детски заболявания;
 • Гинекологични заболявания;
 • Обменно-ендокринни заболявания и др.

През последните години селцето става все по-предпочитана дестинация за СПА туризъм, и местата за настаняване растат главоломно. 

В Огняново има изключително богат избор на хотели и къщи за гости за почивка и релакс. Повечето от тях предлагат закрит и външен басейн с минерална вода и най-различни СПА и уелнес процедури.

Красива природа

Село Огняново притежава повече от прекрасна природа, лековита вода и кристален въздух.

То е идеалното място за почивка сред природата, приключения и откриване на нови места, тъй като е богато на културно-исторически забележителности, диви кътчета и обекти.

Гледките в село Огняново носят блаженство, спират дъха и предизвикват вътрешна хармония.

Районът, в който е сгушено селото, е хълмист и с богата растителност. Той има специфичен микроклимат, който е свързан с цъфтенето на естествените акациеви насаждения. 

Освен това, в Оргяново  има находище на диатомин. Там е открит и кизелгур с рибешки отпечатък, което доказва че преди няколко века селото е било дъно на сладководно езеро.

радиционна българска къща

Тишина и спокойствие

В китното селце Огняново времето се движи по свой собствен и плавен ритъм. То е обвито в тишина и спокойствие, далеч от градския шум и суета.

Шепотът на вятъра и песента на птичките създават чувство за безгрижие и спокойствие на посетителите. Природата е непокътната и всеки, докоснал се до нея, успява да усети истинско блаженство и хармония.

Село Огняново е обгърнато от зеленина и природни красоти, а чистият въздух и спокойствието създават идеална обстановка за отдих и релаксация.

Вечерите са изпълнени с мека светлина от звездите, а единственият шум, който може да бъде уловен, са звуците на нощните животни.

Какво да видите в Огняново и околностите?

Освен СПА и разпускане, село Огняново е известно с това, че изобилства от забележителности и има много какво да се види. 

В следващите редове описваме някои интересни исторически обекти в селото и околността.

Антична римска крепост Никополис ад Нестум

Никополис ад Нестум е единственият град в Родопите, който е от римско време.

В превод Никополис ад Нестум означава “Град на победата край Места”, тъй като е основан през 106 година на мястото на тракийското селище Александрополис в чест на победата над даките от император Траян.

В днешно време от неговото великолепие са останали само руини, разпръснати в околностите на село Гърмен. Следите от крепостните стени, култовите сгради и термите все още се отличават. 

Разрушението на Никополис ад Нестум се случва през 577 година от авари и славяни, за да се въздигне пак през IX-X. Градът просъществува до XIII, тъй като бива унищожен от кръстоносните походи.

Село Лещен

Сгушено в полите на Родопи, село Лещен се намира на 9 км от Огняново, близо до Ковачевица. Селото прави впечатление с архитектурните си шедьоври, които са били на самоуките дюлгери. Повечето стари каменни къщи са преобразувани в приветливи хотели със старовремска атмосфера.

В центъра на селото се намира църквата “Св. Параскева”, която започва да се строи през 1834 година. Вътре можете да разгледате запазените стари икони и иконостас. 

Някогашното килийно училище днес е превърнато в гостоприемен малък ресторант, в който предлагат ненадминати гозби.

Една много интересна местна атракция в Лещен е глинената къща на Флинстоун, в която можете да прекарате една праисторическа нощ сред родопските хребети.

българска православна църква

Още забележителности, които може да посетите край Лещен са:

 • Водопад Буков дол: Той се намира между село Лещен и село Ковачевица и е изключително красив и пълноводен през пролетта.
 • Галерия Лещен: тя се намира в самото село и е голяма атракция за посетителите. Създадена от художничката Дарина Христова и нейният съпруг – българският поет Борис Христов.

Интересни активности в района на Лещен са:

 • Бране на билки: Много от местата за настаняване предлагат на туристите разходка из гората с опитен билкар и бране на билки.
 • Рафтинг в Момина клисура: той се провежда през пролетните месеци , когато водата е достатъчно и варира от 3 до 4 часа, като може да бъдат от 6 до 24 човека.
 • Лов и риболов: всяка събота ловната дружинка на с. Лещен се събира и отива на лов за диви прасета, това ви дава възможност да бъдете част от тях и да ловувате.

Риболовът от друга страна е много вълнуващ, тъй като във водите на реката вирее много риба и най-вече пъстърва.

Село Ковачевица

Село Ковачевица се намира на 17 км от село Огняново и времето тук е спряло. Китното селце посреща гости целогодишно, заради красивите си и старинни къщи, които са изградени изцяло от камък и дърво.

Селото е обявено за архитектурен резерват и успява да откъсне всеки посетител от цивилизацията, потапяйки го в друга епоха, докато се скита из калдъръмените улички.

Местните семейни хотели предлагат автентична селска обстановка, а механите предлагат неустоими родопски гозби. 

българска православна църква

Други забележителности, които може да посетите край Ковачевица са:

 • Пещерата Ризова дупка: Тя се намира в местността Еремиева скала на левия склон над река Канина. Тя се е образувала от разместването на тектонските плочи и представлява карстова пропаст с дълбочина 10-12 метра.
 • Каялийските скали: Това са защитени скални образувания и са разположени върху десния склон на Каяли дере. Те са ансамбъл от единични скали и скални венци, които се извисяват над 70 м. 

Каялийските скали са природен феномен с непокътната от времето красота, които лесно можете да съчетаете с разходката си в китната област на Огняново и Ковачевица.

Село Делчево

Това селце с изглед към Родопи планина се намира на 9 км от Гоце Делчев. То е идеалното място за тези, които търсят спокойствие, уединение и тишина. Създадено е още по времето на турското робство и е познато тогава като Юч Дурук.

Къщичките в село Делчево са вкопани в скалите, а гледката е уникална, тъй като са разположени висково. Придвижването с кола или тежкотоварни машини е изключително трудно и дори невъзможно, което от своя страна обещава, че самобитният му чар ще се запази за дълго. 

Посещението на манастира “Света Богородица – Живоприемний източник“ е задължително. Той е бил наричан още Неврокопски манастир се намира на края на Гоце Делчев по пътя за село Делчево. Това е женски манастир и в него ще видите капители и колони, останали още от първата църква, върху която е изграден манастирът.

На 20 минути от манастира можете да видите и невероятния Делчевски водопад, който е с височина около 15 метра и е изключително красив. За да стигнете до него обаче ще трябва да минете по пътека, по която се върви единствено пеша или с велосипед.

водопад

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до Огняново?

Ако сте отседнали в петзвездният апартхотел Лъки Банско СПА & Релакс и искате да разгледате невероятните забележителности на село Огняново, не се притеснявайте да попитате на рецепция. Там ще получите пълна информация за маршрутите и особеностите по пътя.

Освен това, хотелът предоставя на гостите си екскурзии до различни туристически забележителности след предварително записване на рецепция.

Често задавани въпроси

На колко километра от София се намира село Огняново?

Селото се намира на 204 км от град София, или иначе казано на 2 часа път с кола.

Къде можем да похапнем вкусна и традиционна храна в Огняново?

Ресторантите и механите, които са предпочитани от местните хора и от гостите на града, са ресторант Чинара, ресторант Рай, ресторант Край гората и други.