Летни атракции в Пирин

Морски забавления в планината

Звучи малко странно, но е факт – забавление, типично за морето, се вихри в планината. За втора година на Бъндеришка поляна в Пирин заработи огромната водна пързалка, която е част от летните атракции в Банско.

Водната пързалка в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

И както обикновено, Банско е „напред с материала“ – водната пързалка над града, която е надуваема, не само е най-дългата на европейския континент, но и расте на дължина. Миналата година беше 350 метра, сега с нови секции стана 400 метра.

Любопитно е, че лятната пързалка е на Бъндеришка поляна. Тази местност е емблематично свързана със зимните атракции в Банско – тук е зона за зимни спортове, не случайно точно тук се проведоха стартовете по сноуборд за Световната купа. Впрочем на Бъндеришка поляна има цял комплекс за атракции през лятото.

Сред многобройните летни атракции в Банско, водната пързалка определено е от най-забавните и вълнуващи приключения. 400 метра „водно“ спускане с 45 километра в час, докато финиширате в надуваемия басейн! И после пак, защото обикновено хората се спускат по няколко пъти.

Миналата година, когато пързалката беше включена за първи път в списъка с атракциите през лятото в Банско, дневно по нея се спускаха до 300 души. Това показа, че тя ще е хит сред различните атракции и организаторите решиха да я направят още по-дълга, за да удължат емоцията.

За възрастните едно спускане струва 12 лева, за децата между 8 и 12 години е 9 лева. Има пакети с различен брой спускания, при които се правят отстъпки. Така цените са сносни и засилват интереса към пързалката като една от водещите атракции през лятото.

Конструкцията е доста внушителна, сложна и разбира се – обезопасена. Без трите тона вода, които постоянно се превъртат през филтрите и устройствата за подгряване, преди удължаването пързалката тежеше 4 тона.

 

Атракции в Банско – Горещи приключения на 1650 метра височина

Аквапаркът на Бъндеришка поляна, който е част от различните атракции в Банско, е с надморска височина от 1650 метра. Той обаче предлага многобройни горещи летни емоции.

Безспорно водната пързалка е най-интересна, тя е уникална  в предлаганите атракции. Като нея има само на три места в света – Нова Зеландия, САЩ и Австралия. Рекордьор е водна пързалка от Нова Зеландия, дълга 600 метра, при която се развива скорост от 53 км/ч. През 2015-а тя е преместена в САЩ.

Освен пързалката, летният развлекателен комплекс в ски зоната за атракции в Банско включва още редица забавления. Много горещи емоции изживяват туристите например по тюбинг улея за спускане и атрактивни скокове. Цените тук също са съвсем приемливи – 10 лева са 5 спускания и 16 лева – за 10 спускания, и интересът е голям.

В тези актрактивности, които са сред прекрасните природни гледки на Бъндеришка поляна, и семейства, и приятелски компании могат с удоволствие да се забавляват по цял ден. Тук летните атракции в Банско са интересни и за деца, и за възрастни.

Мястото за тези развлекателни активности е идеално устроено за отмора – с атрактивни, художествено изработени и аранжирани пейки, седалки, беседки, кътове, удобни маси и столове с възможност за консумация. За малките има детско царство с надуваеми замъци, стена за катерене и др.

Летни развлечения в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

За младежите и по-възрастните особено забавна е „живата джага“ – там емоциите са като на истински мач. Впрочем летните атракции в Банско включват и футбол – на Бъндеришка поляна е направено специално игрище за футбол на малки врати. Има и стрелбище.

Друга от предлаганите активности, които привличат и малки, и големи, е миниголфът. За една игра се плащат 5 лева, за 2 последователни – 8 лева. Внимавайте обаче да не счупите или загубите стик – такава беля ще ви струва 45 лева.

 

Кабинковият лифт

Сам по себе си кабинковият лифт е сред най-красивите атракции в Банско. И през лятото, и през зимата той разкрива невероятно живописни природни гледки, които зареждат с много позитивни емоции, оставят незабравими спомени.

Едновременно с това кабинковият лифт е бърз и удобен начин за придвижване до Бъндеришка поляна, където има цял комплекс за атрактивни активности. Той е с 8 места във всяка гондола и е дълъг 6 километра и 233 метра – достатъчен път, за да се причисли лифтът към многобройните атракции в Банско.

Лифтовете в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Капацитетът му на час е 2000 души. Долната станция е в Банско, горната – на Бъндеришка поляна, на Чалин Валог, където е междинната, прикачване не се налага. Пътува се общо 25 минути, като се преодолява 597 м. денивелация. С трасето от 6233 метра банският кабинков лифт е втори у нас по дължина след Симеоновски лифт, който е 6270 метра.

Открит през 2003 година, кабинковият лифт в Банско се поддържа в отлично състояние. Той функционира активно и през зимата, и през лятото. От 1 юли работи целодневно през цялата седмица, без почивен ден. На това работно време е до 24 септември.

През целия юли началното тръгване от Банско е в 8 часа към Бъндеришка поляна. Последното му за деня тръгване обратно към Банско, е в 16,30. През август работното време се увеличава – започва с първи курс в 8 часа, последното тръгване към Банско е в 18,30. От 1 до 24 септември работното време отново е 8-16,30 часа.

В очакване на активния зимен сезон, до 11 октомври лифтът работи от понеделник до петък с едно пътуване нагоре от 8 часа и едно слизане към Банко в 16,30 часа.

Транспортът до началната станция е начесто. Хотел Лъки Банско СПА & Релакс 5 звезди например предлага на гостите си безплатен превоз на всеки 30 минути, макар че разстоянието от хотела до началната станция на лифта е около километър и много хора предпочитат да го извървят на разходка.

Атрактивности в Банско за търсачите на силни усещания

Масовите атракции в Банско са за хората, които искат да се абстрахират от напрегнатото си всекидневие, да се разнообразят, като видят нови интересни неща, да изживеят приятни емоции за отмора от стреса.

Има обаче хора, които обичат „да са на ръба“, да вдигат адреналина на макс. Сред маршрутите, които започват от Банско, те вероятно ще изберат трудните алпийски трасета – покрай шеметни пропасти и по кози пътеки в страховити, непристъпни за обикновения турист скали.

Освен  силно „адреналиновите“ маршрути, за търсачите на силни усещания има и специални атракции в Банско. Те са и по вода, и по суша, и по въздух.

Водните атракции в Банско за търсачите на силни усещания са спусканията с каяци или надуваеми лодки по буйни речни води. Рафтингът и каякингът се практикуват в Струма и Места. Те са летните атрактивни дейности,  които предлагат много предизвикателства пред волята и уменията на участниците.

Рафтинг и каяк в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

По Струма спусканията започват от тихи води сред красива природа, минават през буйните вълни в Кресненското дефиле и завършват до Сандански отново в тихи води, където човек може отново да се отпусне и да се наслаждава на живописните гледки.

Организатори са рафтинг клубове с опитни инструктори, които преценяват и следят за безопасността на участниците.

Пресечените планински и горски терени позволяват атрактивни активности в Банско  с офроуд. Търсачите на силни усещания най-вероятно ще подминат предлаганите по-леки трасета, и „ще се хвърлят“ на маршрутите с най-голяма трудност. Тези атракции в Банско могат да са с продължителност от 2-4 часа, до целодневни, включващи барбекю в планината.

Въздушните атракции са издиганията с балон. Те, разбира се, са най-зависими от времето. Например при появата на по-силен вятър и най-малко съмнение у инструкторите, че има някаква опасност за туристите, издиганията се прекратяват. Климатичните условия, с оглед безопасността,  могат да наложат промени и при другите „адреналинови“ преживявания в Банско.

Демонстрации на уникални стари занаяти

Сред многобройните атрактивности в Банско са демонстрациите на различни техники от местните стари художествени занаяти. Те са съпътствани от изложби с уникални произведения, които няма къде другаде да се видят.

Тези атракции предизвикват голям интерес и възхищение, и наши, и чуждестранни туристи идват специално, за да ги видят. Много от тях се възползват от възможността по време на демонстрациите да се включат в работата наред с майсторите – усещането е страхотно, а спомените остават за цял живот.

Художествените атракции в Банско, свързани със старите занаяти, се провеждат ежегодно през цялото лято под наслов „Традиции и изкуство“. Демонстрациите се правят всяка седмица и са в два последователни дни – петък и събота.

Сред местните майстори например е Мария Кушлева. Това лято тя показа как на разбой са се тъкали красивите, пъстри и прочути бански килими и черги.

Занаяти в град Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

Демонстрацията протече в автентичната атмосфера на Веляновата къща, която е музей и е сред културните атракции в Банско. Вдъхновени, някои от посетителите преодоляха притеснението „дали ще се справят“, и седнаха на разбоя.

Това лято в тези атрактивни дейности в Банско вече направи деминстрации на техники и Николай Кулин майстор-резбар, който пред млади посетители направо изнесе урок дърворезба.

Голям интерес предизвикаха и две изложби. Райна Барякова, която твори икони с игла, привлече многобройна публика с експозицията си „Рисунки с игла”. Възхищение предизвика и „Марангоз” – изложба от резбовани икони, която подреди майсторът Спас Ергин. Сашка Рупчина пък показа енергийните си картини в изложбата „Пътят на сърцето”.

Летни Атракции в Банско са и предлаганите на туристите уроци по свирене на гайда, тамбура, народни танци и пеене. Интересен е и еднодневният тур до „Ситан Кале” – късноантична крепост, както и до „Св. Никола” – атрактивен археологически комплекс, който включва и останки от древно селище на над 3500 години.