Къде да си направим летен излет в Банско и околностите?

Лятото е един от най-добрите сезони за излет в планината. Ако обичате природните красоти, излетите и чистия въздух, то регионът на Банско определено има с какво да ви впечатли.

Регионът на Банско е изключително богат на забележителности и природни  кътчета, така че тук никога няма да ви е скучно. Винаги можем да видим нещо интересно в Банско и да прекараме незабравими емоции сред природата на Пирин планина и дори покрайнините на Рила.

По-долу разказваме за някои от най-страхотните места, които задължително трябва да включите в своите планове за разходка в региона на Банско.

Добринище

Излет в Добринище | Lucky Bansko

Добринище е китно градче, разположено в полите на Пирин планина. Делят го само 10 км от град Банско, който е разположен западно от него. Природата околото градчето е впечатляваща и има минерални извори, благодарение на които му се носи славата на балнеологичен курорт.

В Добринище се намират повече от 16 извора с лечебна минерална вода, която се използва за лечение на различни здравословни проблеми, от които болести на опорно-двигателния апарат и стомашно-чревния тракт.

В централната северна част на Добринище са открити останки на раннонеолитно селище, което в миналото се разполагало върху площ от около 7 декара. То се е намирало на около 150 м от десния бряг на река Валявица, в близост до минералния извор.

По време на разкопки са разкрити основи на жилища, антропоморфни фигури, керамика, оръдия на труда. Находките спадат към края на първата половина на 6 хилядолетие пр.н.е, края на ранния неолит в централнобалканската зона. В културен аспект, неолитното селище в Добринище се отнася към югозападния вариант на култура Караново І.

ББлагодарение на минералните си извори и благоприятното географско разположение, Добринище е предлагало добри условия за живот много преди заселването на траките по тези земи. В селището и района около него има находища на тракийска и римска керамика.

Местността Доматарско също представлява интерес едновременно за учени и туристи пък са открити развалини от древно тракийско селище, а пък в местността Гумнища, където в миналото е имало древно селище, са намерени монети от времето на римския император Нерон, датиращи от I век.

Безименният град

Излет в Безименния град | Lucky Bansko

Ако обичате мистиката и историята, посещението на Безименния град непременно ще ви заинтригува. Откритата през последните няколко години забележителностБезименният град вълнува умовете на учени и туристи.

Безименният град е място, което вече години наред e загадка за учени и археолози, затова и не пропускайте да го посетите, когато сте се запътили към района на Банско в Пирин.

Историята на Безименният град е мнИсторията на Безименният град е много интересна. То представлява древно тракийско селище, което е открито съвсем случайно при реставрацията на параклиса, намиращ се в  местността “Свети Никола”.

По време на археологическите разкопки е разкрит прилежащ към храма некропол. В момента, в който посетим мястото, у нас се създава впечатление, че сякаш изпод земята е “изплувал” цял град, който се разполага на площ от 25-30 дка.

Тази уникална забележителност се намира на 4 км от Банско в посока Добринище на югоизток. След изследване на откритите находки, учените стигат до заключението, че на това място е кипял живот от около 2500 г.пр. Хр. до 16-17 век.

ПравяПравят се предположения, че най-първите обитатели на това място са предците на траките. При разкопките са открити също скелети с размери 1,80-2,00 м. Владимир Баряков, който е  ръководител на разкопките и уредник в Музеен комплекс Банско, смята, че по тези земи са живеели траките от племето Даи, за чийто смели подвизи е писал Омир.

Парк за Парк за танцуващи мечки Белица

Излет в парк Белица | Lucky Bansko

Ако обичате животните и природата, това красиво кътче в региона на Разлог и Банско определено ще ви допадне. Паркът за танцуващи мечки Белица е разположен в Южна Рила, в местността Андрианов чарк. Намира се на 12 км от Банско.

Паркът е отворен за посетители през 2000г. Изграждането му е с цел реадаптация на танцуващи кафяви мечки. Създаден е с помощта на световни експерти, които са се специализирали в изучаването на поведението и навиците на кафявата мечка. Главен принос за изграждането му има община Белица, както и фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”. 

Мястото, на което е построен паркът, е специално избрано. Това е така, защото височината, на която се намира паркът, трябва да е съобразена с оптималните условия за живот на кафявите мечки.

Паркът се разполага на 120 000 кв.м. и се разделя на 7 сектора, в които живеят общо 26 мечки. В парка има екскурзоводи, които в детайли разказват на туристите за живота на всяка една от мечките, обитаващи в парка.

Комплекс Рибарника

Излет в комплекс Рибарника | Lucky Bansko

Още едно красиво място, което си заслужава да се посети, сред величествената природа на Пирин Още едно красиво място, което си заслужава да се посети, сред величествената природа на Пирин планина. Ако обичате риболова, комплекс “Рибарника“ е перфектната дестинация за вас.

Комплексът се намира на 4 км. от село Добринище и е истинско райско кътче  за рибари и планинари. В комплекс „Рибарника” се намират три живописни езера, предназначени за спортен риболов.

Рибарникът разполага с богат инвентар и риболовни принадлежности, които гостите на комплекса могат да ползват. В езерата пък вирее балканска пъстърва, чиято големина на парчето варира между  0.250г.-0.500г.

В комплекса често се организират състезания по спортен риболов. Дори и да не сте рибари, можете да посетите комплекса и като турист.

Комплекс “Рибарника“ предлага на всеки перфектна възможност да се полюбувате на красив планински пейзаж и да похапнете прясна пъстърва, която е приготвена по много вкусен начин от майстори готвачи. Близо до комплекса също така е и лифтената станция за хижа „Гоце Делчев”, където може да се отседне.

Комплекс “Рибарника“ е също така отлично място за организирането на различни тържества и частни партита. Без значение дали сте запалени рибари или не, тук  можете да се насладите на приятен уикенд и една релаксираща почивка.

Освен това, в региона около комплекса има разположени атрактивни хотели и места за почивка. Най-често комплекс Рибарника се посещава от туристи в Банско, Добринище, близките хижи.

Връх Вихрен

Излет до връх Вихрен | Lucky Bansko

За по-приключенски настроените от вас, връх Вихрен е едно от най-добрите места, които да посетите в региона на Банско.

Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин. Със своите 2914 м, той заема второ място по височина в България, с което се нарежда след Мусала в Рила и заема трето място след Митикас (2918м) в Олимп на Балканския полуостров.

Най-подходящото време за изкачване на Вихрен е в периода между юли и септември, като и тогава е добре да се избягва ветровито и мъгливо време.

Когато е гледана от Банско, формата на върха наподобява пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. Вихрен e изграден от скали, които са основно мраморни. Те нямат способността да задържат вода и затова и на самия връх няма водни басейни.

Връх Вихрен е доста скалист и на него почти няма никаква растителност. Когато се изкачваме до връх Вихрен, имаме възможността да видим диви планински кози, които се разхождат спокойно по стръмните склонове.

Връх Вихрен е един от трудните за изкачване върхове и затова и ни е необходима добра екипировка и предварителна подготовка, ако сме решили да го покорим.

Ситан кале

Излет до Ситан Кале | Lucky Bansko

За любителите на историята и археологията, крепостта Ситан кале е едно уникално място, което си заслужава да се посети, ако се намирате във или в близост до Банско.


Ситан кале е късноантична крепост, която е разположена на 4 км югозападно от град Банско. Местното население споменава руините на крепостта под различни имена: Стана кале и Сатан кале.

Предназначението на Крепостта в миналото е било да охранява пътя, който е пресичал долината на река Места през Пирин за долината на река Струма. Крепостта е имала важно стратегическо значение. Тя е била едно от най-големите и най-важните укрепления по течението на река Места.

Скално образувание Сватбата

Излет до Сватбата | Lucky Bansko

Едно от най-красивите скални образувания в България – Сватбата – определено е отлично място за излет и разходка през лятото. То е уникален скален феномен, разположен на 29 км от Банско по посока югоизток към село Осеново. Каменният ансамбъл се намира се малко след завоя за селото.

Тази уникална природна забележителност се е оформила постепенно с времето, в процеса на изветряне на скалите. За скалното образувание съществува интересна легенда. В нея се разказва за зла свекърва, която е проклела млади влюбени младоженци в деня на сватбата им, както и всички сватбари.

В действителност, скалните фигури наистина наподобяват човешки фигури. Там има оформена скална фигура, която наподобява тялото на изправена на задни крака мечка и тя символизира ядосаната свекърва.

Ако решите да посетите тази забележителност ще се убедите, че фантазията е важна при посещение на това място. Всеки човек може да види впечатляващите скалните фигури по различен начин.

Байкушевата мура

Излет до Байкушевата мура | Lucky Bansko

В България,Байкушевата мура е второто по възраст дърво след Гранитския дъб в село Гранит в област Стара Загора, чиято възраст е 1650 години.

Дървото е открито за първи път през 1897 година от лесовъда Константин Байкушев, чието име и носи самото вековно дърво. Разположено е на 1930 м надморска височина и е изключителен гигантски екземпляр от вида черна мура (pinus leucodermis). Счита се, че приблизителната му възраст е около 1300 години.

Дървото се намира над хижа Бъндерица. Височината му е 26 метра , диаметърът на ствола е 2,2 метра, а обиколката му-7,8 метра. Като растителен вид, мурата е вечнозелено иглолистно дърво от семейство борови и вирее на височина от 1000 до 2100 метра.

Пътуването до Байкушевата мура от Банско може да се съчетае и с посещение на езеро „Окото“, което е разположено близо до мурата за един гарантирано незабравим излет.

Пикник край езерата на Пирин

По време на лятната почивка в Банско, можете да поемете по много пирински маршрути, водещи до кристално бистри ледникови езера. Подобен тип разходка може да варира от лек излет за пикник до преход със средна до тежка трудност.

Езеро Окото

Окото (наричано още Равнашко езеро) е най-ниското и най-достъпното измежду Бъндеришките езера. Разположено е на надморска височина от 2075 м, а площта на водната му повърхност е 2,6 дка. Формата му представлява почти идеален кръг, а цветът му е сапфирено син, откъдето идва и неговото популярно наименование.

Езеро Окото се намира на около 20-30 минути преход южно от хижа Вихрен, по пътеката за хижа Демяница.

Муратово езеро

Муратовото езеро (наричано още Овинато или Хвойнато) е друго Бъндеришко езеро, до което можете да си направите пълноценен и презареждащ летен излет. То се намира в подножието на Муратов връх, като също открива гледка към склоновете на Тодорин връх.

То е разположено на 2230 метра надморска височина, само на около половин час ходене от хижа Вихрен. Разположението му между скалистите Пирински върхове създава впечатляващи картини с множество отражения, отблясъци и уникални игри на светлини и сенки.

Ето защо настоятелно ви съветваме да не забравяте фотоапарата си по пътя натам – можете да се приберете с кадри, достойни да съберат в себе си духа и величието на Пирин.

Попово езеро

Това е най-голямото езеро в циркуса на Поповите езера, най-дълбокото в Пирин и четвъртото по големина в цяла България. Оградено е с планински върхове от всички посоки, а в кристално чистите му води не виреят абсолютно никакви животински видове.

Като начална точка за прехода до Поповото езеро можете да изберете Банско, Добринище, хижа Безбог или хижа Гоце Делчев. Маршрутите имат различна дължина и трудност, затова можете да подберете такъв според физическата си подготовка и предпочитанията си.

Типицките езера

Горното и Долното типицко езеро са разположени в Северен Пирин, съответно североизточно и източно от връх Типиц. В близост до тях има и трето, временно езеро, което е значително по-малко от двата основни водоема.

Основен изходен пункт за достигане до Типицките езера е хижа Демяница, като част от пътя минава през големи каменни морени. По време на прехода, можете да се отклоните или да минете в близост до Тодорините езера и Василашките езера.

Конна база Дворене

Конна база “Дворене” се намира на самия вход на град Разлог, на главния път откъм Банско. До нея можете да стигнете бързо и лесно с автомобил, след което да се насладите на пълноценно изживяване с цялото семейство.

В конната база се провеждат обучения с инструктор, включително за възрастни и деца. На място децата могат да се забавляват в специално създаден детски кът, както и да се подкрепят в уютния бар с леки закуски и напитки.

В допълнение, посетителите на базата могат да се любуват на впечатляваща природна картина, заобиколени от склоновете на Рила, Пирин и Родопите. Ездата се предлага както в контролирана среда в рамките на базата, така и на открито, по предварително фиксирани планински маршрути.

Водопад Щрокалото

Водопад Щрокалото се намира на около десет минути от центъра на разложкото село Добърско. Височината му е приблизително 30 метра, водоскокът му е пълноводен, а достъпът до него е бърз, лесен и удобен независимо от възрастта.

Водопадът се намира в близост до река Клинеца, на 20 километра от град Банско. Гледката от мястото е забележително красива – зелени поляни, селски къщи и билата на Рила и Пирин. Разходката до Щрокалото може да се комбинира с посещение на църквата в Добърско, която е част от 100-те туристически обекта на България.

Хижа Яворов

Хижа „Яворов“ е заобиколена от множество природни забележителности в северния пирински дял. Кратки излети в нейните околности могат да се организират до Суходолското езеро, рид Стълбиците, Хайдушка чешма и няколко пирински върхове, включително Каменица и Разложки суходол.

Ето как да стигнете от Банско до хижа Яворов :

  • Излезете от града поемете в посока Симитли. По пътя ще стигнете до разклон с табела за Бетолово, към който трябва да поемете.
  • Стигнете до Информационните табели на Национален Парк „Пирин” и оставете автомобила си там.
  • Поемете по пътеката с жълта маркировка. След около час ще стигнете до хижа Яворов.


Този маршрут в достъпен дори в зимни условия и има ниска степен на трудности, подходяща за стандартната физическа подготовка на всеки.

Хижа Безбог – Заслон Тевно езеро

Маршрутът Хижа Безбог – Заслон Тевно езеро е с дължина 8 километра и с обща продължителност между 4 и 5 часа. Той е със средна трудност и е изключително живописен, тъй като преминава през красивото Попово езеро, Самодивските езера и подножията на върхове като Джангал, Сивия и Кралев двор.

Когато пристигнете на заслон Тевно езеро, можете да разгледате много природни забележителности в околността. В това число влизат върховете Каменица, Джангал, Момини двори и Валявишки чукар. От там, преходът ви може да продължи към различни пирински хижи – Вихрен, Демяница или Беговица.