Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Къде да си направим излет в Банско?

Лятото е един от най-добрите сезони за излет в планината. Ако обичате природните красоти, излетите и чистият въздух, то регионът на Банско има с какво да ви впечатли.

Регионът на Банско е изключително богат на забележителности и природни  кътчета, така че тук никога няма да ви е скучно. Винаги можем да видим нещо интересно в Банско и да прекараме незабравими емоции сред природата.

Ето няколко страхотни места, които задължително трябва да включите в своите планове за разходка в региона на Банско

Добринище

Излет в Добринище | Lucky Bansko

Добринище е китно градче, разположено в полите на Пирин планина. Делят го само 10 км от град Банско, който е разположен западно от него. Природата околото градчето е впечатляваща и има минерални извори, благодарение на които му се носи славата на балнеологичен курорт.

В Добринище се намират повече от 16 извора с лечебна минерална вода, която се използва за лечение на различни здравословни проблеми, от които болести на опорно-двигателния апарат и стомашно-чревния тракт.  През Добринище минава река Валявица, край която са разположени минерални извори. Точно там са открити и стари басейни. На два от тях градежът в основата от римски произход, а по-нагоре градежът е с турски произход.

В централната северна част на Добринище са открити останки на раннонеолитно селище, което в миналото се разполагало върху площ от около 7 декара. То се е намирало на около 150 м от десния бряг на река Валявица, в близост до минералния извор.

По време на разкопки са разкрити основи на жилища, антропоморфни фигури, керамика, оръдия на труда. Находките спадат към края на първата половина на 6 хилядолетие пр.н.е, края на ранния неолит в централнобалканската зона. В културен аспект неолитното селище в Добринище се отнася към югозападния вариант на култура Караново І.

Благодарение на минералните си извори и благоприятното географско разположение Добринище е предлагало добри условия за живот много преди заселването на траките по тези земи. В селището и района около него има находища на тракийска и римска керамика.

Местността Доматарско също представлява интерес едновременно за учени и туристи пък са открити  развалини от древно тракийско селище, а пък в местността Гумнища, където в миналото е имало древно селище, са намерени монети от времето на римския император Нерон, датиращи от I век.

Безименният град

Излет в Безименния град | Lucky Bansko

Ако обичате мистиката и историята, това място ще ви заинтригува. Откритата през последните няколко години забележителност Безименният град вълнува умовете на учени и туристи.

Безименният град е място, което вече години наред e загадка за учени и археолози, затова и не пропускайте да го посетите, когато сте се запътили към района на Банско.

Историята на Безименният град е много интересна. То представлява древно тракийско селище, което е открито съвсем случайно при реставрацията на параклиса, намиращ се в  местността “Свети Никола”.

По време на археологическите разкопки е разкрит прилежащ към храма некропол. В момента когато посетим мястото, у нас се създава впечатление, че сякаш изпод земята е “изплувал” цял град, който се разполага на площ от 25-30 дка.

Тази уникална забележителност се намира на 4 км от Банско в посока Добринище на югоизток. След изследване на откритите находки учените стигат до заключението, че на това място е кипял живот от около 2500 г.пр. Хр. до 16-17 век.

Правят се предположения, че най-първите обитатели на това място са предците на траките. При разкопките са открити също скелети с размери 1,80-2,00 м. Владимир Баряков, който е  ръководител на разкопките и уредник в Музеен комплекс Банско, смята, че по тези земи са живеели траките от племето Даи, за чийто смели подвизи е писал Омир.

Парк за танцуващи мечки Белица

Излет в парк Белица | Lucky Bansko

Ако обичате животните и природата, това красиво кътче в региона на Разлог и Банско определено ще ви допадне. Парка за танцуващи мечки Белица е разположен в Южна Рила, в местността Андрианов чарк. Намира се на 12 км от Банско.

Паркът е отворен за посетители през 2000г. Изграждането на парка е с цел реадаптация на танцуващи кафяви мечки. Създаден е с помощта на световни експерти, които са се специализирали в изучаването на поведението и навиците на кафявата мечка. Главен принос  за изграждането му има община Белица, както и фондациите “Четири лапи” и “Бриджит Бардо”.  

Мястото, на което е построен паркът, е специално избрано. Това е така, защото  височината, на която се намира паркът, трябва да е съобразена с оптималните условия за живот на кафявите мечки.

Паркът се разполага на 120 000 кв.м. и се разделя на 7 сектора, в които живеят общо 26 мечки. В парка има екскурзоводи, които в детайли разказват на туристите за живота на всяка една от мечките, обитаващи в парка.

Комплекс Рибарника

Излет в комплекс Рибарника | Lucky Bansko

Още едно красиво място, което си заслужава да се посети, сред величествената природа на Пирин планина. Ако обичате риболова, комплекс “Рибарника“ е перфектната дестинация за вас.

Комплексът се намира на 4 км. от село Добринище и е истинско райско кътче  за рибари и планинари. В комплекс „Рибарника” се намират три живописни езера, предназначени за спортен риболов. Рибарника разполага с богат инвентар и риболовни принадлежности, които  гостите на комплекса могат да ползват. В езерата пък вирее балканска пъстърва, чиято големина на парчето варира между  0.250г.-0.500г.

В комплекса често се организират състезания по спортен риболов. Дори и да не сте рибари,  можете да посетите комлекса и като турист. Комплекс “Рибарника“предлага на всеки перфектна възможност да се полюбувате на красив планински пейзаж и да похапнете прясна пъстърва, която е приготвена по много вкусен начин  от майстори готвачи по различен начин. Близо до комплекса също така е и лифтената станция за хижа „Гоце Делчев”, където може да се отседне.

Комплекс “Рибарника“ е също така отлично място за организирането на различни тържества и частни партита. Без значение дали сте запалени рибари или не, тук  можете да се насладите на приятен уикенд и една релаксираща почивка.

Освен това в региона около комплекса има разположени атрактивни хотели и комплекси. На често често комплекс Рибарника се посещава от туристи в Банско, Добринище, близките хижи.

Връх Вихрен

Излет до връх Вихрен | Lucky Bansko

За по-приключенски настроените от вас, връх Вихрен е едно от най-добрите места, които да посетите в региона на Банско. Връх Вихрен е най-високият връх на Пирин. Със своите 2914 м  той заема второ място по височина в България, с което се нарежда след Мусала в Рила и заема трето място след Митикас (2918м) в Олимп на Балканския полуостров. Най-подходящото време за изкачване на Вихрен е в периода на юли-септември като е добре да се избягва ветровито и мъгливо време.

Когато е гледан от Банско формата на върха наподобява  пресечена пирамида, а от юг – на четиристенна пирамида. Вихрен e изграден от скали, които са основно мраморни. Те нямат способността да задържат вода и затова и на самия връх няма водни басейни.

Връх Вихрен е доста скалист и на него почти няма никаква растителност. Когато се изкачваме до връх Вихрен имаме възможността да видим кози, които се разхождат  спокойно по стръмните склонове.

Връх Вихрен е един от трудните за изкачване върхове и затова и ни е необходима добра екипировка и предварителна подготовка, ако сме решили да го покорим.

Ситан кале

Излет до Ситан Кале | Lucky Bansko

За любителите на историята и археологията крепостта Ситан кале е едно уникално място, което си заслужава да се посети. Ситан кале е късноантична крепост, която е разположена на 4 км югозападно от град Банско. Местното население споменава руините на крепостта под различни имена: Стана кале и Сатан кале.

Предназначението на Крепостта в миналото  е било да охранява пътя, който е пресичал долината на река Места през Пирин за долината на река Струма. Крепостта е имала важно стратегическо значение. Тази крепост  е била едно от най-големите и най-важните укрепления по течението на река Места.

Скално образувание Сватбата

Излет до Сватбата | Lucky Bansko

Едно от най-красивите скални образувания в България- Сватбата определено ще ви заинтригува. Той се явява скален феномен и е разположен  на 29 км югоизточно от Банско по посока за село Осеново. Каменният ансамбъл се намира се малко след завоя за селото.

Тази уникална природна забележителност се е оформила постепенно с времето при процеса на изветряне на скалите. За скалното образувание съществува  интересна легенда. В нея се разказва за зла свекърва, която е проклела млади влюбени младоженци в деня на сватбата им, както и всички сватбари.

В действителност скалните фигури наистина наподобяват човешки фигури. Там има оформена скална фигура, която наподобява тялото на изправена на задни крака мечка и тя символизира  ядосаната свекърва.

Ако решите да посетите тази забележителност един ден ще се убедите, че фантазията е важна при посещение на това място. Всеки човек може да види впечатляващите скалните фигури по различен начин.

Байкушевата мура

Излет до Байкушевата мура | Lucky Bansko

Това дърво е най-старото дърво в България. В България Байкушевата мура е второто по възраст дърво след Гранитския дъб в село Гранит в област Стара Загора, чиято възраст е 1650 години.

Дървото е открито за първи път през 1897 година от лесовъда Константин Байкушев, чието име и носи самото вековно дърво. Дървото е разположено на 1930 м надморска височина. Самото дърво е изключителен гигантски екземпляр от вида черна мура (pinus leucodermis) и се счита, че приблизителната му възраст е около 1300 години.

Дървото се намира над хижа Бъндерица. Височината му е 26 метра , диаметърът на ствола е 2,2 метра, а обиколката му-7,8 метра. Като растителен вид мурата е вечнозелено иглолистно дърво от семейство борови и вирее на височина от 1000 до 2100 метра.

Пътуването до Байкушевата мура може да се съчета и с посещение на езеро „Окото“, което е разположено близко до мурата за един гарантирано незабравим излет.