40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Еднодневни турове и екскурзии в Банско и околностите

Банско е не само един от най-популярните ни курорти, но е и отправна точка за организирани еднодневни и двудневни екскурзии и турове до едни най-красивите места в Пирин, Рила и Родопите.

Ако и вие сте избрали Банско за своята лятна ваканция и търсите начин да направите почивката си още по-вълнуваща и незабравима, можете да се включите в някои от тези екскурзии и турове, за най-популярните от които ще ви разкажем по-долу.

Най-забележителните културно-исторически дестинации в Банско

Къщите – музеи на Банско

Преди да напуснете Банско, можете да отделите няколко часа или дори цял един ден, за да разгледате някои от най-известните примери за Банска укрепена къща – характерен архитектурен феномен от епохата на Възраждането.

В пределите на града има няколко такива сгради, които са част от 100-те национални туристически обекта на БТС, а именно:

  • Къща музей „Никола Вапцаров“ – родният дом на Вапцаров, разположен на централния площад в Банско;

  • Къщата музей „Неофит Рилски“ – родният дом на Неофит Рилски, построен през 18-ти век в центъра на града;

  • Веляновата къща, построена през 18-ти век и изографисана от Велян Огнев – един от най-впечатляващите представители на Дебърската художествена школа;

Друг именит българин, който е родом от Банско – това е Паисий Хилендарски. И макар неговият дом да не е запазен в автентичен вид, на неговото място днес се издига своеобразен музей-мемориал, наречен Духовен-исторически център “Св. Паисий Хилендарски’’.

Църквите на Банско

Банско е традиционен духовно-просветителски център от древността, а неговото християнско наследство[1]  привлича не само българи, но и туристи от цял свят. Храмовете, които можете да видите в самото градче, включват:

  • Църквата „Света Троица“, построена през 19-ти век и известна като една от най-красивите църкви от Неврокопската епархия.

  • Храм “Св. св. Петър и Павел” – съвременна постройка, разположена в края на градчето в посока Добринище и посветена на християнските първовърховни апостоли;

Останки от впечатляващи раннохристиянски базилики са намерени и на няколко километра от Банско, в местността Свети Никола. Какво представляват те и как да организирате посещението си до тях – ще откриете по-надолу в текста.

Популярни еднодневни турове и екскурзии в околностите на Банско

Банско – Рилски манастир

Еднодневната екскурзия от Банско до Рилски манастир е една от най-популярните екскурзии, в които можете да се включите, докато сте гости на града.

Рилският манастир е не само един от най-старите манастири у нас, но е един от най-големите и значими културни паметници в страната ни. Разположен на площ от 8800 м2, 5500 м2 от които са застроена площ, Рилският манастир е и най-големият манастир в България и в него се съхраняват изключително ценни образци на християнството.

Екскурзиите до Рилския манастир са семейни и се организират както от оторизирани туристически фирми, така и от почти всички хотели – “Лъки Банско”, “Белведере Холидей” и др.

Цената на еднодневната екскурзия до Рилския манастир варира в зависимост от това коя туроператорска фирма използвате и от това дали екскурзията се предлага от хотела, в който сте отседнали или от туроператора, но като цяло цената не надвишава 90 лв. – 100 лв.

Ако досега не ви се е отдавал случай да посетите Рилския манастир, тази еднодневна екскурзия е идеален начин не само да се запознаете отблизо една от най-големите български забележителности, но и да се върнете заредени с много нови емоции.

Банско – Лещен – Ковачевица – Огняново

Тази еднодневна екскурзия се предлага в различни варианти в зависимост от туристическата агенция или хотела, който я организира. Някой туристически фирми и хотели предлагат екскурзия само до Лещен, други комбинират Лещен и Ковачевица, а трети предлагат още по-привлекателен маршрут, който включва освен Банско – Лещен – Ковачевица, и Огняново.

Без значение кой вариант ще изберете, няма да останете разочаровани. Селата Лещен и Ковачевица са изключително популярни за посещение сред туристите, тъй като предлагат самобитна атмосфера на посетителите си. Характерни и за двете селища са запазените ансамбли от Възрожденски къщи. И Лещен, и Ковачевица ще ви впечатлят с природа, атмосфера и архитектура, каквито трудно ще откриете на друго място.

Огняново също не е за подценяване, особено ако обичате да се наслаждавате на красивите гледки към планината, удобно настанени край някой басейн. Селото е популярно с минералните си басейни и еднодневната ви екскурзия може съвсем лесно да се превърне в един незабравим ден на пълен релакс и отмора.

Еднодневните турове и екскурзии до Лещен – Ковачевица – Огняново се предлагат както от хотелите, така и от редица туроператорски фирми, а цената им варира между 70 и 100 лв.

Банско – село Добърско

През последните години, село Добърско придоби огромна популярност и се превърна в едно от най-желаните места за еднодневни екскурзии и турове в Банско и околността.

В селото се намира забележителната църква „Св. Св. Теодор Стритон и Теодор Стратилат”, която е включена в списъка на 100-те Национални туристически обекта и е културен паметник с национално значение.

Църквата е построена през 17 век, а това, което я прави уникална са стенописите, с които е изографисана. В нея се намира и прочутият стенопис, станал популярен като „Иисус в ракета”.

Еднодневната екскурзия до село Добърско включва, освен посещение на църквата и разглеждане на забележителностите, и посещение до водопада „Щракалото”, който се намира над селото.

Тази екскурзия също е семейна и се предлага от почти от всички хотели и туристически агенции, а цената, на която можете да я закупите, е около 50 лв.

Банско – Рупите – Мелник

Този еднодневен тур ще ви изненада много приятно, тъй като ви предстои посещение до Рупите – мястото, благословено от пророчицата баба Ванга. Тук можете да се разходите из прекрасно оформения парк, да разгледате къщата на баба Ванга, да посетите храма и дори да си организирате кратък пикник за обяд.

Екскурзията продължава към Мелник – най-малкият, но един от най-очарователните градове в страната ни. Градчето е популярно с винарските си изби, със старите си къщи, с крепостта, която се издига над града и, разбира се, с Мелнишките пирамиди, които привличат погледа отдалеч.

Еднодневната екскурзия с посещение на Рупите и Мелник може да включва и посещение на намиращия се на няколко километра от градчето Роженски манастир.

Ако искате да посетите и манастира е необходимо, преди да закупите екскурзията, да попитате дали е включен в маршрута на тура или не.

Банско – Парк за танцуващи мечки

Паркът за танцуващи мечки се намира на няколко километра от Белица и, откакто е отворен за посетители, е едно от най-предпочитаните места за посещение на туристите, решили да почиват в Банско. Еднодневни екскурзии до Белица и Парка за танцуващи мечки се предлагат от всички хотели и туроператорски агенции, които оперират на територията на Банско.

Паркът е създаден за реадаптация на танцуващите мечки, които до преди 20 години бяха една от атракциите, с които се забавляваха туристите основно по морето. Днес танцуващите мечки имат свой дом, в който могат да живеят спокойно и необезпокоявани в естествената си среда.

Еднодневната екскурзия е подходяща за цялото семейство и е един прекрасен начин да запознаете децата си с тези прекрасни горски животни.

Обикновено в цената на екскурзията са включени транспортът и посещението на парка. Цените варират в зависимост от организатора – между 50 и 70 лв.

Банско – Ягодинска пещера

Посещението на Ягодинската пещера ще остави у вас незабравими спомени. Екскурзията е еднодневна и включва транспорт и разглеждане на пещерните зали.

Ягодинската пещера се намира в Буйново ждрело и е една от най-красивите пещери в страната ни. Дължината на туристическия маршрут в пещерата е с дължина близо 1000 м., а залите, през които ще преминете, са изпълнени с невероятни пещерни образувания като сталактити, сталагмити и сталактони. Те образуват странни и чудновати фигури, носещи още по-причудливи имена.

Разходката до Ягодинската пещера е един страхотен начин да изкарате един прекрасен ден в Родопите и да се заредите с много нови емоции.

Тази еднодневна екскурзия се предлага от всички туроператори и от почти всички хотели, подходяща е за цялото семейство, а цената, на която можете да я закупите е между 89 и 100 лв.

Еднодневна екскурзия от Банско до Кавала (Гърция)

Ако ви се иска, докато сте в Банско, да можете поне за ден да се насладите на морето, еднодневната екскурзия до Кавала със сигурност ще ви допадне.

За да изкарате един прекрасен ден на гръцкото море, само трябва да попитате дали в избрания от вас хотел се предлагат еднодневни екскурзии до Кавала, да закупите екскурзията и да се отправите към Гърция, за да се насладите на един цял ден на плажа.

Разходката до Кавала обикновено се предлага на цени около 100 лв. и включва както свободно време за плаж, така и организирано посещение на Гръцка крепост.

Двудневни екскурзии и от Банско до Кавала и Драма

Ако еднодневните екскурзии и турове в Банско и околностите ви се струват кратки, тогава можете да се включите в някоя от двудневните екскурзии, които все по-често се предлагат и от туристическите фирми, и от хотелите.

Една от най-популярните двудневни екскурзии, които допадат изключително много както на туристите, така и хората от Банско, е до Кавала и Драма. Екскурзията включва посещение на плаж и свободно време за разходка и пазаруване в Кавала и Драма.

Цените, на които се предлагат двудневните екскурзии до Кавала и Драма са в диапазона 150 – 200 лв.

Двудневна екскурзия Банско – остров Тасос

Все повече жители на Банско избират двудневното посещение на остров Тасос, тъй като това е един страхотен начин да посетят един от най-красивите, тихи и спокойни гръцки острови и да се насладят на два спокойни дни на плажа.

Остров Тасос се намира само на 170 км. от Банско и ако искате и вие да отскочите за два дни до Гърция, докато сте на почивка, можете да се включите в някоя от двудневните екскурзии до острова, които се предлагат както от повечето хотели, така и от всички туристически агенции, които имат право да оперират на територията на града.

Двудневната екскурзия включва транспорт до острова и свободно време за плаж. Екскурзията е подходяща за цялото семейство, а цената, на която може да бъде закупена е в зависимост от мястото за настаняване.

Защо еднодневните турове и екскурзии в Банско и околностите са толкова популярни сред туристите?

Банскалии са хора, прочути с гостоприемството си и с любовта си към родния край. За тях е важно гостите на града им да се чувстват изключително приятно и комфортно и се стремят да осигурят на всеки турист забавлението, приключенията или отмората, от които се нуждае.

Туровете и екскурзиите, които се организират в Банско, са един прекрасен начин всеки турист да може не само да си отпочине добре в града, но и да се запознае по-отблизо с някой от популярните исторически, архитектурни и културни забележителности, които се намират в близост града.

Защото хората от Банско умеят да посрещат своите гости табиетлийската – с отворено сърце и душа!

Еднодневен тур в Банско

Популярни еднодневни турове и екскурзии в Банско и околностите

Банско – Рилски манастир

Еднодневната екскурзия от Банско до Рилски манастир е една от най-популярните екскурзии, в които можете да се включите, докато сте гости на града.

Рилският манастир е не само един от най-старите манастири у нас, но е един от най-големите и значими културни паметници в страната ни. Разположен на площ от 8800 м2, 5500 м2 от които са застроена площ, Рилският манастир е и най-големият манастир у нас и в него се съхраняват изключително ценни образци на християнството. 

Екскурзиите до Рилския манастир са семейни и се организират както от оторизирани туристически фирми, така и от почти всички хотели.

Цената на еднодневната екскурзия до Рилския манастир варира в зависимост от това коя туроператорска фирма използвате и от това дали екскурзията се предлага от хотела, в който сте отседнали или от туроператора, но като цяло цената не надвишава 90 лв. – 100 лв.

Ако до сега не ви се е отдавало случай да посетите Рилския манастир, тази еднодневна екскурзия е идеален начин не само да посетите една от най-големите български забележителности, но и да се върнете заредени с много нови емоции.

Банско – Лещен – Ковачевица – Огняново

Тази еднодневна екскурзия се предлага в различни варианти в зависимост от туристическата агенция или хотела, който я организира. Някой туристически фирми и хотели предлагат екскурзия само до Лещен, други комбинират Лещен и Ковачевица, а трети предлагат още по-привлекателен маршрут, който включва освен Банско – Лещен – Ковачевица и Огняново.

Без значение обаче кой вариант ще изберете, няма да останете нито за миг разочаровани. Селата Лещен и Ковачевица са изключително популярни за посещение сред туристите, тъй като предлагат самобитна атмосфера на посетителите си. Най-характерното и за двете селища са запазените ансамбли от Възрожденски къщи. И Лещен, и Ковачевица ще ви впечатлят с природа, атмосфера и архитектура, каквито трудно ще откриете на друго място. 

Огняново също не е за подценяване, особено ако обичате да се наслаждавате на красивите гледки към планината, удобно настанени край някой басейн. Селото е популярно с минералните си басейни и еднодневната ви екскурзия може съвсем лесно да се превърне в един незабравим ден на пълен релакс и отмора

Еднодневните турове и екскурзии до Лещен – Ковачевица – Огняново се предлагат както от хотелите, така и от редица туроператорски фирми, а цената им варира между 70 и 100 лв.

Търсите ли дестинация, която да посетите семейно и само за ден, еднодневната екскурзия до тези три уникални села ще ви допадне изключително много.

Банско – село Добърско

През последните години село Добърско придоби огромна популярност и се превърна в едно от желаните места за еднодневни екскурзии и турове в Банско и околността. 

В селото се намира една от най-забележителните църкви „Св. Св. Теодор Стритон и Теодор Стратилат”, която е включена в списъка на 100 – те национални туристически обекта и е културен паметник с национално значение.

Църквата е строена през 17 век, а това, което я прави уникална са стенописите, с които е изографисана. В нея се намира и прочутият стенопис, станал популярен като „Иисус в ракета”.

Еднодневната екскурзия до село Добърско включва, освен посещение на църквата и разглеждане на забележителностите, и посещение до водопада „Щракалото”, който се намира над селото.

Тази екскурзия също е семейна и се предлага от почти от всички хотели и туристически агенции, а цената, на която можете да я закупите е около 50 лв.

Банско – Рупите – Мелник

Този еднодневен тур ще ви изненада много приятно, тъй като ви предстои посещение до Рупите – мястото, благословено от пророчицата баба Ванга. Тук можете да се разходите из прекрасно оформения парк, да разгледате къщата на баба Ванга, да посетите храма и дори да си организирате кратък пикник за обяд.

Екскурзията продължава към Мелник – най-малкия, но един от най-очарователните градове в страната ни. Градчето е популярно с винарските си изби, със старите си къщи, с крепостта, която се издига над града и разбира се с Мелнишките пирамиди, които привличат погледа отдалеч.

Еднодневната екскурзия с посещение на Рупите и Мелник може да включва и посещение на намиращия се на няколко километра от градчето Роженски манастир.

Ако искате да посетите и манастира е необходимо, преди да закупите екскурзията да попитате дали е включен в маршрута на тура или не.

Еднодневен тур до Роженски манастир

Банско – Парк за танцуващи мечки

Паркът за танцуващи мечки се намира на няколко километра от Белица и от както е отворен за посетители е едно от най-предпочитаните места за посещение на туристите, решили да почиват в Банско. Еднодневни екскурзии до Белица и Парка за танцуващи мечки се предлагат от всички хотели и туроператорски агенции, които оперират на територията на Банско.

Паркът е създаден за реадаптация на танцуващите мечки, които до преди 20 години бяха една от атракциите, с които се забавляваха туристите основно по морето. Днес танцуващите мечки имат свой дом, в който могат да живеят спокойно и необезпокоявани в естествената си среда.

Еднодневната екскурзия е подходяща за цялото семейство и е един прекрасен начин да запознаете децата си с тези прекрасни горски животни.

Обикновено в цената на екскурзията е включен транспорта и посещение на парка. Цените варират в зависимост от организатора между 50 и 70 лв.

Банско – Ягодинска пещера

Посещението на Ягодинската пещера ще остави у вас незабравими спомени. Екскурзията е еднодневна и включва транспорт и разглеждане на пещерните зали.

Ягодинската пещера се намира в Буйново ждрело и е една от най-красивите пещери в страната ни. Дължината на туристическия маршрут в пещерата е с дължина близо 1000 м., а залите, през които ще преминете са изпълнени с невероятни пещерни образувания като сталактити, сталагмити, сталактони, които образуват странни и чудновати фигури, носещи още по-причудливи имена. 

Разходката до Ягоднската пещера е един страхотен начин да изкарате един прекрасен ден в Родопите и да се заредите с много нови емоции.

Тази еднодневна екскурзия се предлага от всички туроператори и от почти всички хотели, подходяща е за цялото семейство, а цената, на която можете да я закупите е между 89 и 100 лв.

Еднодневна екскурзия от Банско до Кавала (Гърция)

Ако ви се иска, докато сте в Банско да можете поне за ден да се насладите на морето, еднодневната екскурзия до Кавала ще ви допадне със сигурност.

За да изкарате един прекрасен ден на гръцкото море, само трябва да попитате в хотела си предлагат ли еднодневни екскурзии до Кавала, да закупите екскурзията и да се отправите към Гърция, за да се насладите на един цял ден на плажа.

Разходката до Кавала обикновено се предлага на цени около 100 лв. и включва освен свободно време за плаж и посещение на Гръцка крепост.

Двудневни екскурзии и от Банско до Кавала и Драма

Ако еднодневните екскурзии и турове в Банско и околностите ви се струват кратки, тогава можете да се включите в някоя от двудневните екскурзии, които все по-често се предлагат и от туристическите фирми, и от хотелите.

Една от най-популярните двудневни екскурзии, които допадат изключително много както на туристите, така и хората от Банско е до Кавала и Драма. Екскурзията включва посещение на плаж и свободно време за разходка и пазаруване в Кавала и Драма.

Цените, на които се предлагат двудневните екскурзии до Кавала и Драма са в диапазона 150 – 200 лв.

Двудневна екскурзия Банско – остров Тасос

Все повече жители на Банско избират двудневното посещение на остров Тасос, тъй като това е един страхотен начин да посетят един от най-красивите, тихи и спокойни гръцки острови и да се насладят на два спокойни дни на плажа.

Остров Тасос се намира само на 170 км. от Банско и ако искате и вие да отскочите за два дни до Гърция, докато сте на почивка, можете да се включите в някоя от двудневните екскурзии до острова, които се предлагат както от повечето хотели, така и от всички туристически агенции, които имат право да оперират на територията на града.

Двудневната екскурзия включва транспорт до острова и свободно време за плаж. Екскурзията е подходяща за цялото семейство, а цената, на която може да бъде закупена е в зависимост от мястото за настаняване.

Защо еднодневните турове и екскурзии в Банско и околностите са толкова популярни сред туристите?

Обиколка забележителности около Банско

Банскалии са хора, прочути с гостоприемството си и с любовта си към родния край. За тях е важно гостите на града им да се чувстват изключително приятно и комфортно и се стремят да осигурят на всеки турист забавлението, приключенията или отмората, от които се нуждае.

Туровете и екскурзиите, които се организират в Банско са един прекрасен начин всеки турист да може не само да си отпочине добре в града, но и да се запознае по-отблизо с някой от популярните исторически, архитектурни и културни забележителности, които се намират в близост града.

Защото хората от Банско умеят да посрещат своите гости табиетлийската – с отворено сърце и душа!