Ски зоните и инструкциите в Банско

Ски зоните и инструкциите в Банско

Източник снимка: unsplash.com

Откриването на новия ски сезон наближава и тази зима сте решили да се поглезите с една страхотна ваканция в Банско – най-популярния курорт за ски в България.

Ние ви поздравяваме за избора и ви желаем един наистина отличен престой и много, много спускания по белите писти на курорта.

Но преди да потеглите към Банско е добре да сте наясно какви са правилата и инструкциите, които трябва да спазвате на ски пистите и лифтовете, за да прекарате една наистина спокойна и незабравима ски ваканция.

Правила на поведение и инструкции за ски в Банско

Ако сте запалени скиори или сноубордисти и не за пръв път сте по пистите на Европа и у нас, най-вероятно сте наясно какво трябва да е поведението ви.

Но все пак, нека си припомним какви са инструкциите за правилата на поведение, към което трябва да се придържате, докато се спускате по някоя от многото ски писти Банско.

Уважение към другите

Винаги се съобразявайте както с останалите скиори, така и особеностите на пистата.

Взимайте под внимание натовареността ѝ, собствените си умения като скиор и никога не изпускайте нервите си.

Не забравяйте, че носите отговорност за всяко дефектно оборудване, което използвате на пистата.

В този ред на мисли, ако взимате екипировка и ски под наем Банско, трябва преди да го наемете да се уверите, че е всичко е изправно и че е подходящо за вашето ниво на каране.

Ако сте начинаещ, не използвайте ски оборудване за професионални скиори.

Ски зоните и инструкциите в Банско

Източник снимка: unsplash.com

Контрол на скоростта

При намалена видимост, голям трафик от спускащи се скиори и сноубордисти или ако по пистата има стеснени участъци е важно да намалите скоростта и да бъдете особено внимателни.

Силно препоръчително е да се движите по-бавно и около места с големи струпвания от скиори и сноубордисти като районите в близост до ски лифтовете, в долната част на ски пистата и други.

Спазване на правилата за движение по ски пистата

Това означава следното:

  • Скиорът, който се спуска пред вас има предимство и не бива да се опитвате да го изпреварвате. А ако все пак го направите, трябва да го заобиколите на безопасно разстояние.
  • Спирането по средата на спускането не е препоръчително, но ако все пак спрете или паднете, включването отново в движението трябва да става по възможно най-плавния и безопасен начин.
  • Придвижването нагоре по пистата става само отстрани и без ски или сноуборд.

Спазване на маркировката и знаците

Винаги трябва да спазвате маркировката и знаците по пистата, тъй като те не са поставени от Юлен Банско (концесионерът на ски зона Банско) без причина.

Тези знаци са там за ваша безопасност, затова в никакъв случай не ги пренебрегвайте.

Правила за поведение лифтовете и ски влековете

Изчакайте приятелите си отстрани

Голяма част от скиорите се нареждат в лабиринта пред избрания ски лифт Банско и застават там, за да изчакат приятелите си. 

Не го правете, тъй като затруднявате движението на останалите хора. Ако се налага да изчакате приятелите си, заставайте отстрани и когато дойдат се наредете заедно.

Гледайте в краката си

Внимавайте да не се “качите” върху чужди ски или сноуборд, тъй като това никак не е приятно.

Ценете личното пространство на останалите скиори и се стремете да оставяте достатъчно разстояние между себе си и другите, които чакат да се качат ски влек Банско или на скиорския лифт.

Не пререждайте и уважавайте останалите

Няма нищо по-неприятно от това някой да се опитва да мине напред, особено когато става дума за чакане на дългите опашки, които се извиват пред ски лифтовете в Банско.

За да не се нагнетява напрежението не се опитвайте да се бутате и пререждате.

Силно препоръчително е и да се държите културно и да не викате, да не се смеете прекалено шумно и да не се държите детински.

Подгответе се с лифт карта

Не че не можете да си закупите билет за лифта или да използвате еднодневни ски карти Банско, но ще ви излезе по-изгодно, ако закупите ски карта за лифт за дните, през които смятате да се спускате по пистите на курорта.

За да закупите подобна карта, трябва още щом пристигнете да се информирате за работното време на каси Банско, да отидете на място, да се запознаете с всички цени на лифт карти Банско и да прецените дали да вземете целодневна, полудневна карта и за колко дни ще ви е необходима.

А можете и да попитате на рецепцията на хотела, в който сте отседнали дали има по-бърз и лесен начин да закупите ски карта Банско за времето, в което ще сте гости на града.

Ски зоните и инструкциите в Банско

Източник снимка: unsplash.com

Обучния и инструктори

Ако все още не сте достигнали нивото, което искате, ако досега не сте се качвали на ски или ако децата ви искат да се научат да карат ски или сноуборд, в Банско работят множество ски училища, така че няма да имате никакъв проблем да се спрете на някое от тях.

А ако сте избрали апартхотел Лъки Банско за мястото, на което да изкарате ски ваканцията си, можете да се възползвате от специалните оферти, които от хотела предлагат.

От петзвездния хотел предлагат възможност не само за онлайн резервация на оборудване и ски под наем, но и възможност да се запишете на ски училище при изключително добри цени.

От Лъки Банско работят с едно от най-добрите ски училища в Банско и предлагат обучение в група от 8 човека, малка група до двама души и индивидуално обучение.

И най-хубавото. Ако направите онлайн резервация за наем на ски оборудване и ски училище, при настаняването си в хотела оттам ще ви направят 10% отстъпка от цената.

Но дори и да не се възползвате от изгодните предложения на петзвездния хотел, в което и да е ски училище да се запишете можете да бъдете уверени, че ваши инструктори ще са професионални ски учители, които ще ви подготвят много добре.

Ски зони в Банско – кратки характеристики

Щом сте избрали Банско за своята ски ваканция, най-вероятно сте се информирали, че курорта разполага с близо 80 км писти в различна степен на трудност и дължина.

Ски зоните и инструкциите в Банско

Източник снимка: unsplash.com

На коя от многото ски писти ще изберете да се спуснете зависи най-вече от вашия опит и добра подготовка.

Към момента ски зоните в Банско разполагат със следните писти според нивото им на трудност:

  • Две професионални ски писти – Томба и Томба 2, като Томба е с дължина 2567 м, а Томба 2 – 830 м.
  • Пет писти за напреднали – Балканиада (1792 м), Тодорка (1690 м), Чалин валог запад (775), Чалин валог изток (1429 м) и Църна могила (2080 м).
  • Шест писти за начинаещи – Плато Юг с дължина 1148 м, Плато Север (1015 м), Шилигарник (2047 м), Стара писта (970 м), Детска писта (510 м), Шилигарник 2 (2047 м).