Как да стана добър скиор?

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Ако обичате ските, но не ви е достатъчно просто да можете някак да карате ски, а искате да станете наистина добър скиор, опитайте се да следвате съветите, които ще предложим на вашето внимание.

Как да станете добър скиор – какво съветват професионалистите?

Запишете се на ски уроци

Ако сте съвсем начинаещи, уроците ще ви бъдат от огромна полза, тъй като обучението се води от професионални ски учители, които могат да ви предадат основните на ски карането възможно най-добре. 

Освен това в подобни курсове всички курсисти са на едно ниво и няма да изпитвате притеснение, ако не можете да се задържите дълго на ските, не успеете да спрете както трябва или направите някой друг гаф.

Ако пък вече имате някакъв опит в карането, но искате да се усъвършенствате, уроците ще ви помогнат да станете по-добър скиор. По време на обучението ще можете да пробвате нови и по-сложни техники, да подобрите скоростта си и да добиете по-голяма увереност.

В едни от най-добрите ски курорти в България като Банско има много ски училища, които предлагат групови или индивидуални ски обучения както за начинаещи, така и за напреднали, така че няма да имате никакъв проблем да откриете ски училището, което най-много ви допада.

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Упражнявайте се и бъдете фокусирани

Точно както плувеца упражнява дишането и замаха на ръцете си, за да достигне по-добра скорост при плуване, или като професионалния скиор, който непрестанно е на пистите и усъвършенства техниките си и вие трябва да се упражнявате колкото се може повече. 

За да станете добър скиор използвайте всеки един момент, за да се упражнявате. Първоначално можете да започнете на писта за начинаещи и да упражнявате баланса и техниките на спиране, тръгване, ходене със ските и други. 

Щом ги усвоите добре, можете да преминете към усъвършенстване на базови техники като рало, клинов завой, верижни или свързани клинови завои и други.

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Бъдете винаги в добра физическа форма

За да се качите на ските трябва да сте в наистина добра форма, тъй като това е доста агресивен спорт, при който нараняванията не са никак редки. Затова е добре да поддържате спортната си форма през цялата година. 

Ако не сте от фитнес маниаците и не можете да си представите да тренирате активно през цялата година, тогава задължително трябва да започнете постепенни, но постоянни тренировки поне два месеца, преди началото на ски сезона. Обърнете специално внимание на укрепването на мускулите на ръцете и краката и правете упражнения за огъване и разтягане.

Препоръчително е също така, преди да излезете на пистата да загреете тялото си, като направите за 5 – 10 минути упражнения за разтягане. 

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Актуализирайте оборудването си

Ако ски оборудването ви е на няколко години е добре да го смените с ново, като започнете със ските и обувките. Казваме това, тъй като остарялото оборудване може да ви забави и да намали производителността и скоростта ви, когато се спускате. 

Експертите съветват ботушите и ските  да се сменят на всеки 5 години. Що се отнася до останалата екипировка, нея можете да я подменяте поетапно и когато решите.

Погрижете се добре за ските 

Преди да тръгнете към любимия си ски курорт подгответе внимателно ските за новия ски сезон. Почистете ги, заострете кантовете и най-важното, нанесете подходящата вакса. Не оставяйте нищо на случайността, тъй като от подготовката на ските зависят както безопасността ви, така и производителността на ските, когато започнете да се спускате.

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Направете си план

Сигурни сме, че си изготвяте план къде ще отседнете, къде ще вечеряте и как ще се забавлявате. Но ако искате да станете добър скиор, е добре да се научите да си правите план и за карането на ски. 

Например, ако смятате да останете в курорта две седмици или месец, можете да си направите план за седмицата. Поставете си някакви цели, които искате да достигнете до края на седмицата и се опитайте да ги достигнете. 

За следващата седмица си поставете по-високи цели и се опитайте не само да ги достигнете, но да ги надградите и т. н, и т. н. Имате ли план и цели за постигане ще сте много по-стимулирани да успеете и да усъвършенствате карането си.

Не гледайте ските, докато карате

Ако сте начинаещ със сигурност правите тази грешка. И донякъде това е разбираемо, тъй като когато сложите ските и погледнете към краката си те изглеждат наистина впечатляващо и дори малко плашещо. Но трябва да знаете, че гледането надолу към ските е точно толкова “полезно”, колкото ако гледате право във волана, докато шофирате.

Затова, искате ли да станете добър скиор, трябва да се научите да не гледате към ските, а право напред и да се фокусирате върху целта си.

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Открийте стила си на каране

Колкото по-наясно сте какъв стил на каране предпочитате толкова по-бързо можете да персонализирате обучението си да постигнете по-добри резултати. Ако ви е трудно сами да определите кой е вашият стил, можете да помолите инструктора си да ви наблюдава и да изкаже мнението си. Щом определите стила си на каране, упражнявайте го, за да го усъвършенствате.

 Изберете внимателно ски курорта

Колкото и невероятно да ви се струва, изборът на ски курорт е важен. Защо? Не всички зимни курорти разполагат с писти с различни степени на трудност и ако не се спрете на курорт, който може да ви предложи ски писта, подходяща за вашето ниво, ще останете много разочаровани от избора си.

Ето защо ви съветваме, преди да резервирате почивката си да се уверете, че курорта разполага с различни дължини и трудност и ще можете да се наслаждавате на усъвършенстването си като скиор с пълна сила.

Не подценявайте и уважавайте планината

Планината може да бъде колкото прекрасна, толкова и опасна през зимата. Затова е много важно никога да не я подценявате, особено когато сте на ски пистата.  

Карайте само по регламентираните писти и не излизайте извън тях. Не си правете опасни експерименти и винаги, преди да се отправите към пистата се уверявайте, че времето е подходящо за спускания. 

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com

Не забравяйте да се забавлявате

Да, ските са труден, адреналинов и доста екстремен спорт, който не се усвоява след взимането на един – два урока. Спор няма, че ако искате да станете добър скиор трябва да сте постоянни, упорити и да тренирате доста. 

Това обаче не означава, че трябва да сте на пистата от ранни зори до късна вечер. За да успеете и да подобрите техниките си, трябва да откриете баланса. Казано иначе трябва да се научите да намирате време както за упражнения, така и време и за отпускане и забавления.

Как да стана добър скиор?

Източник снимка:unsplash.com