Кабинков лифт Банско

Най-популярният ни ски курорт Банско разполага с удобни и безопасни лифтове, от които гостите на града могат да се възползват през цялата година.

На разположение на жителите и гостите на курорта са два шестседалкови, 6 четириседалкови, два двуседалкови лифта и един кабинков лифт, който е и най-атрактивния и предпочитан лифт в Банско.

Кабинковата въжена линия „Банско – Бъндеришка поляна” е с дължина на трасето от 6233 м., което я нарежда на второ място по дължина. (Първенството се държи от Симеоновската въжена линия на Витоша, която е с дължина на трасето 6720 м.)

„Гондолата”, както още наричат кабинковия лифт Банско е произведен от австрийската компания „Doppelmayr“ през 2002 г.,(днешната австрийско – швейцарска компания „Doppelmayr-Garaventa“) и е въведен в експлоатация през 2003 г.

Трасето, през което преминава лифта е с денивелация от 597 м., а капацитетът на съоръжението е около 2000 души на час.

Станциите на 8 – местният кабинков лифт Банско са три – долна (начална), междинна и горна (крайна).

Кабинков лифт в Банско

Начална станция

Долната (начална) станция се намира 998 м. надморска височина на около 2,5 км. от центъра на курортното градче. Разстоянието от един от най-атрактивните и популярни хотели в БанскоЛъки Банско до началната станция на кабинковия лифт е около 1,6 км., като по време на активния ски сезон от хотела предлагат на своите гости безплатен транспорт до станцията на всеки половин час.

На долната станция на лифта се намират и касите, от където могат да бъдат закупени билетите и картите за ползване на лифта.

Пътуването от началната станция до междинната е изключително приятно и комфортно, а гледките, които се разкриват пред погледа на туристите са уникални. На където и да погледнеш всичко е красиво, спокойно, а с всеки метър нагоре в планината стресът и натрупаното напрежение остават някъде далеч назад.

Трасето преминава над високи, вековни дървета, обширни поляни, рекички, мостчета, а слънцето докосва върховете на дърветата и закачливо си играе на „Зайче”. Така неусетно, удобно настанен в „Гондолата” се озоваваш на междинната станция.

Междинна станция „Чалин валог”

Междинната станция е ситуирана в местността „Чалин валог” на надморска височина от 1468 м.

Тук вариантите на туристите са два – или да слязат от лифта, за да се разходят или спуснат по пистите на „Чалин валог”, или да продължат към горната станция на лифта.

Ако изберат да слязат на междинната станция могат да се разходят и да си направят един страхотен еднодневен летен излет с пикник на „Чалин валог”, а ако посетят Банско през активния ски сезон могат да се спуснат по някоя от четирите ски писти, които се намират в местността.

Пистите на „Чалин валог” не са с голяма трудност и за предпочитани от начинаещите скиори.

Ако изберат вторият вариант, не е нужно да слизат и да се прехвърлят, тъй като кабинковия лифт Банско е един от малкото в страната, на който кабинките се поемат от второ въже, което позволява прекачване, без да се налага слизане от кабинката.

Горна станция „Бъндеришка поляна”

Последната част от трасето на кабинковия лифт започва от междинната станция „Чалин валог” до „Бъндеришка поляна”.

Местността „Бъндеришка поляна”, където е ситуирана горната (крайна) станция на лифта е едно от най-атрактивните за летен и зимен туризъм в Пирин планина места.

От Бъндеришка поляна (1595 м. н. в.) се дава старт на всеки нов ски сезон в Банско, тук през лятото се провеждат много състезания и други обществени събития, а гледките, които се разкриват към върховете Вихрен, Кутело и Черна могила се помнят до последния дъх.

Атракциите, които се намират в близост до станция „Бъндеришка поляна” са както вече споменахме и зимни, и летни. По време на зимния сезон от Бъндеришка поляна любителите на ски спусканията могат да се спуснат по писта Бъндерица, която е с дължина 4860 м. и е със средна трудност.

Пистата е подходяща и за начинаещи, и за напреднали и предоставя много възможности на скиорите, които искат да изпитат своите възможности. Продълженията, които писта Бъндерица предлага са спускане по писта Тодорка, писта Алберто Томба, писта Балканиада и други.

През лятото Бъндерица предлага голямо разнообразие от атракции като най-голямата водна пързалка с дължина от 400 м. (най-дългата в Европа), стрелбища, мини голф игрище, възможност за игра на футбол на малки вратички и други.

Освен безброй атракции, на територията на местността има много заведения, където предлагат вкусна банска кухня.

От Бъндерица тръгват и много еко и веломаршрути, изкачвания на Пиринските върхове, разходки до някой от популярните езера и други.

Полезна информация за кабинковия лифт в Банско

Полезна информация:

Пътуването с кабинковия лифт Банско от началната станция до Бъндеришка поляна отнема около 20 – 25 минути при средна скорост от 6 м.сек. (Това е заложената скорост на лифта, която обаче може да се променя в зависимост от натоварването, метрологичните условия или по усмотрение на техническия персонал за по-голяма безопасност на пътниците).

Дължината на кабинковата линия от началната до междинната станция е 3318 м., от междинната до крайната станция е 2915 м.

Лифтът работи целогодишно, като работното време извън сезона за 2018 г. е както следва:

  • от 28.04 до 27.05.2018 г. – движение в едната посока (сутрин нагоре – следобед надолу) се извършва всеки ден от седмицата сутрин от 08.00 до 16.00 часа следобед тръгване нагоре и от 08.00 до 16.30 часа тръгване надолу;

  • от 01.06 до 30.06. 2018 г. – целодневно постоянно пътуване през делничните дни в двете посоки става от 08.00 до 16.30 часа;

  • от 01.08 до 31.08. 2018 г. – всеки ден от седмицата в една посока (сутрин нагоре – следобед надолу) се извършва от 08.00 до 16.30 часа, ако последното тръгване нагоре е в 18.00 часа, а последното слизане надолу е в 18.30 часа;

  • от 01.07 до 24.09.2018 г. (без месец август, работното време за този период можете да видите малко по-горе) – всеки ден от седмицата в една посока (сутрин нагоре – следобед надолу) се извършва от 08.00 до 16.30 часа;

 • от 25.09 до 30.11.2018 г. работното време на лифта в Банско е през цялата седмица без събота и неделя. В 08.00 часа сутринта лифта тръгва от Банско нагоре и в 16.30 часа тръгва от Бъндеришка поляна надолу към Банско.

Цените на билетите за Гондолата извън сезона са:

  • Двупосочен билет за възрастни е 20 лв., за студенти/пенсионери – 18 лв., за деца от 7 – 12 години – 16 лв., за деца до 7 години – левче.

  • Еднопосочен билет за възрастни – 16 лв., за студенти/пенсионери – 14 лв., за деца от 7 до 12 години – 12 лв., за деца до 7 години – един лев.

 • Билетите за велосипедисти са както следва: 30 лв. за възрастни, студентите и пенсионерите ще трябва да заплатят 27 лв., за децата от 7 до 12 г. билетът струва 24 лв., а за най-малките отново билетчето е един лев.

Двупосочният билет за кабинковия лифт може да се използва за един ден (посока нагоре и посока надолу) или в различни посоки в различни дни (примерно на единия ден посоката да е нагоре, а в някой от следващите дни да е надолу).

*По време на ски сезона работното време и цените на кабинковия лифт се актуализират.

Как се стига до долната станция на лифта?

Тъй като долната станция на кабинковия лифт Банско се намира на 2,5 км. от града, вариантите да се стигне до нея са пеш, с личен автомобил или с организиран транспорт. Както вече споменахме, гостите на хотел Лъки Банско са облагодетелствани, тъй като специално за тях от хотела предлагат безплатен транспорт до началната станция на лифта на всеки половин час.

Забележителности около кабинков лифт

Забележителности по трасето на въжената кабинкова линия

Съвсем близо до последната (горна) станция се намира хижа Бъндерица, която всеки, който желае може да посети. Хижата разполага с 95 места и има столова и туристическа кухня.

Възможни са нощувки както в самостоятелни стаи, така и в общи туристически спални.

От хижа Бъндерица започват много пешеходни маршрути като най-популярните от тях са до хижа Вихрен (половин час преход), връх Вихрен (3.00 часа преход), заслон Казана (2.00 часа) и други.

На около 200 – 300 м. от хижата се намира една от големите забележителности в района на курортното градче – Байкушевата мура. Вековното дърво отстои само на около 10 минути пеш от хижата и наистина си струва да се посети.

1300 – годишното иглолистно дърво е най-старото дърво от вида черна мура и носи името на откривателя си Костадин Байкушев, който го е открил и описал през 1879 г.

Дървото е високо 26 метра, обиколката му е 7.80 метра, а диаметърът му е 2,48 метра.

Природната забележителност се вижда отдалеч и е една от най-посещаваните забележителности в страната.

Разходката с кабинковия лифт Банско е едно изключително изживяване и за малки, и за големи. Местностите, над които преминава трасето са невероятно красиви, гледките – уникални и неповторими.

Без значение дали ще се качите на лифта през лятото или през зимата, пътуването няма да ви разочарова нито за миг. В рамките на 25 минути ще се отърсите от ежедневните тревоги, ще се заредите с енергия и ще се насладите на всеки един миг.

Ще минете над вековни дървета, над морени, над поляни и реки, а там – право пред вас ще ви очакват величествените върхове на Пирин и най-добрите ски писти в България, по които да се спуснете.