Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Ски обувките са елементи от ски екипировката, които влияят силно не само върху комфорта, но и върху начина ви на представяне на пистата. Те предават на ските движенията, които правите и в същото време предават на краката и тялото ви цялата информация, която идва от терена.

Ето защо, когато избирате ски обувки, особено ако това е първият път, в който ви се налага да правите подобен избор трябва да бъдете много внимателни и прецизни.

Характеристики, които е добре да вземете под внимание при избор на обувки за ски

Flex индекс

Този индекс е изключително важен и се отнася до това в каква степен ски обувките могат да се огъват напред.

Обикновено колкото по-голям е flex индекса толкова по-твърда е и обувката и обратно. Какъв е флекс индекса най-лесно ще откриете, ако погледнете вътрешната страна на маншета.

Стандартно за начинаещи се препоръчват обувки с индекс 50, а за средно напреднали – ски обувки с flex индекс между 60 – 80.

Опитните скиори пък предпочитат обувки с гъвкавост от 90 – 110, а професионалните скиори най-често избират възможно най-твърдите обувки с флекс индекс 120 – 150.

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Добре е да знаете: При избора на flex индекс освен опита, който имате върху ските е добре да вземете под внимание теглото, височината и дори възрастта си.

Казваме това, тъй като теглото и височината пряко влияят върху натиска, който се прилага върху обувките и до голяма степен определят подходящото ниво на гъвкавост.

Размер

За да откриете правилния размер ски обувки измерването на крака е изключително важно.  Казано иначе, това, че знаете какъв размер обувки носите в ежедневието си няма нищо общо с размера, който е подходящ за ски обувките ви.

За разлика от обикновените обувки, ски обувките се измерват по скала, наречена Mondopoint, която определя размера на обувката според дължината на краката ви в сантиметри.

Затова е много важно да пробвате обувките на място в магазина, преди да направите покупката. Съветваме ви това, тъй като само като пробвате ски обувките на място можете да сте напълно сигурни, че отговарят на вашия размер.

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Ако това не е опция и пазарувате ски обувки онлайн, тогава преди покупката трябва да измерите много внимателно краката си. Можете да го направите, като опрете петата си до някоя стена и измерите с линийка разстоянието от петата до най-дългия пръст на крака ви.

Добре е също така при покупката онлайн от магазина да могат да ви предоставят възможност да тествате обувките и да ги върнете, ако размерът не е вашият.

Освен дължината, и ширината на крака е много важна при избора на обувките за ски.

Тук съветът ни отново е при възможност да отидете на място в магазина, за да пробвате, тъй като някой марки проектират по-тесни обувки, докато други – по-широки.

В случай, че няма как да посетите магазин лично и се налага да пазарувате онлайн, можете да измерите ширината на краката си (измерването се прави в най-широката част на крака) и да сравните мерките с техническите характеристики на модела ски обувки, които сте си харесали.

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Форма и твърдост на маншета

Съответствието на маншета с формата и размера на прасеца играе важна роля за доброто прилягане на ски обувките.

По принцип маншетът се произвежда от твърда пластмаса (TPU), чиято твърдост отговаря на индекса на гъвкавост на обувките.

Казано иначе, колкото по-твърда е пластмасата, от която е изработен маншета, толкова по-висок флекс индекс ще има ски обувката и обратно.

Що се отнася до формата, тук основният фактор, който трябва да се вземе под внимание дали ски обувките за предназначени за мъж или жена.

Казваме това, тъй като формата на прасците на мъжете и жените се различават. Дамите обикновено имат по-слаби и елегантни прасци и специално за тях е добре ски обувките да са с регулируеми маншети.

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Полезни съвети при избор на ски обувки, от които можете да се възползвате

Преди покупката направете предварително проучване

Живеем в дигитален свят, затова не си позволявайте да пренебрегвате информацията, която можете да получите от Google. Важното е да не бързате, а внимателно да прочетете какво пишат останалите потребители за различните марки и модели ски обувки.

Не е зле и да се допитате до приятел или познат за мнението му, а няма да ви е излишно и да потърсите информация от служителите в магазините, към които сте се насочили.

Не забравяйте, че вие ще носите ски обувките и те трябва да са ви удобни

Съберете цялата информация за избора на ски обувки, която можете да откриете, но никога не забравяйте, че всеки скиор има свои предпочитания и това, че определен модел ски обувки на него му допадат в никакъв случай не означава, че ще са удобни и на вас.

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Внимавайте при пробването на ски обувките

Отидете в магазина по възможност следобед или вечер. Тогава краката ви са най-подути, а това е точният момент, в който да мерите ски обувките.

Не пробвайте обувките сами. Казваме го, тъй като не бива да се изправяте в ски обувките си, преди петата да е прибрана в джоба и щаймерите да са добре закопчани.

Ако пробвате обувките сами, няма да можете да определите правилния размер на обувките и е напълно възможно в магазина да ви се струва, че обувките са точния размер, но в действителност да закупите ски обувки с размер или два по-големи.

Бъдете внимателни при покупка на ски обувки онлайн

Дори и много да сте си харесали някой модел и марка обувки за ски, не ги купувайте онлайн, ако преди това не сте ги премерили в някой от физическите магазини.

Казваме го, защото дори обувките да отговарят на вашия размер и изисквания, докато не ги пробвате наистина няма да сте напълно сигурни дали са подходящи за вас или не.

Ски обувки: как да изберем правилния размер?

Източник снимка:pixabay.com

Освен това е изключително важно при покупка онлайн да внимавате от какви магазини пазарувате. Съветваме ви да правите покупките си само от специализирани магазини за спортни стоки с добро реноме.
Обикновено подобни магазини предлагат висококачествени ски обувки от водещи марки, които са придружени с гаранция. Плюс това винаги предлагат възможност за преглед и тест, както и период, в който можете да върнете ски обувките, ако размерът не е вашият или просто не са ви удобни.