Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

От известно време планирате да направите първите си опити в планинските преходи и след внимателно обмисляне на дестинацията, която да ви служи като изходна точка сте се спрели на Банско. Ние ви поздравяваме за избора и сме тук, за да ви помогнем в начинанието.

Банско е не само най-популярния ни курорт, но и градче, от което тръгват едни от най-интересните и вълнуващи маршрути, подходящи за хора, които за първи път се отправят на преход в планината.

11 лесни планински прехода в близост до Банско

В следващите редове ще се опитаме да ви запознаем с някой от популярните планински преходи за начинаещи с начална точка Банско.

Бъндеришка поляна

Преходът от Банско до Бъндеришка поляна е сред подходящите маршрути за начинаещи, тъй като е с лесна до средна трудност.

Началната точка на прехода е входът на Национален парк Пирин, в местността Драгостинов чарк, до която можете да стигнете с автомобил.

Оттам трябва да поемете по малка горска пътека през гората, докато стигнете до ресторант “Мотиката”. Малко след него ще видите мост над река Демяница, по който трябва да преминете и да продължите прехода си.

След няма и 10 мин. ще стигнете до вила “Рибарника” и след още малко вървене ще стигнете до река Бъндерица, която трябва да пресечете.

Преходът ви продължава през местността Пещерите, а след това по стар коларски път, който ще ви отведе до крайната цел, а именно до Бъндеришка поляна.

Разстоянието от Банско до поляната е около 8,5 км и за да достигнете до крайната точка ще ви отнеме около 3 часа.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: wikimapia

Байкушева мура

Байкушевата мура е една от най-известните и посещавани природни забележителности в близост до Банско. Иглолистното дърво се счита за най-старото в България, като възрастта му е определя от експертите на над 1300 години.

Откровено казано, няма по-приятен и лесен начин да направите първите си стъпки в планинските преходи от една разходка до Байкушевата мура. Вековното дърво се намира на около 200 – 300 метра над хижа Бъндерица, която пък се намира на 15 км от Банско.

До хижата можете да стигнете по асфалтов път, а след като стигнете трябва да паркирате автомобила си на паркинга пред хижата и разходката ви може да започне.

Казваме “разходка”, тъй като, за да стигнете до вековното дърво ще ви отнеме не повече от 10 – 15 минути.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Местност Мразеница

Този маршрут е с изходна точка местност Предела, до която можете да стигнете с автомобил. От местността трябва да поемете по 5-километров път с малка денивелация, за да стигнете до местност Мразеница, край Разлог.

Планинският преход е със средна трудност, изминава се за около 1 – 1,30 часа в едната посока и е един от предпочитаните планински преходи за любители.

Можете да го изминете както самостоятелно, така и с организиран преход с планински водач.

Тодорина Орница – Местност Главите

Този планински маршрут е изключително приятен, тъй като е с лека до средна трудност и по време на прехода се преминава през красиви гори и поляни и водопади.

Преходът е с начална точка местност Тодорина Орница, която се намира на около 3 км от Банско в посока хижа Вихрен.До местността можете да стигнете с автомобил, който трябва да паркирате на отбивката за хижа Демяница. От отбивката се тръгва по маркирана пътека, която върви успоредно на река Демяница.

Преходът е много приятен и лесен, по пътя има много места за отдих и ще минете и покрай два водопада, на които можете да се насладите отдалеч. 

Малко след водопадите ще стигнете до заслон Караманица и до разклон. Вие трябва да поемете по горската пътека със синя маркировка, която ще ви изведе до крайната ви точка, а именно до местност Главите.

Преходът е общо (отиване и връщане) 4 часа и можете да го направите както сами, така и към група за организирани планински преходи.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: unsplash.com

Параклис “Свети Никола” и крепост “Безименен град”

Параклисът и крепостта се намират само на около 4 км от Банско, а маршрутът до тях е един от най-леките. Началната точка на прехода е непосредствено след Банско в посока Добринище. 

Върви се по черен път, а след като стигнете до възвишението, на което се намират и двата обекта, ви предстои няколкоминутно малко по-стръмно изкачване.

Преходът е с обща продължителност малко над 2 часа, много е приятен, а гледките, които се разкриват пред вас към планината са наистина уникални.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Местност Кулиното

Тази местност се намира на 15 км от Разлог и на 3 км от местност Предела. Преходът е с ниска до средна трудност, а като маршрут можете да избирате от няколко опции.

Единият вариант е тръгнете от Разлог, а другият е да стигнете с автомобил до местност Предела и оттам да продължите по туристическа пътека до местността Кулиното.

Ситан Кале

Крепост Ситан Кале е сред най-големите забележителности около Банско, която си струва да бъде посетена от всеки гост на града.

В случая обаче говорим за преходи по планини и гори, затова няма да отделяме време, за да ви разкажем за крепостта, а ще ви споделим един от най-популярните леки планински преходи за начинаещи планинари.

Прехода до Ситан Кале започва от началната станция на лифта в Банско. Оттам трябва да поемете по пътя от Банско към хижа Вихрен. След по-малко от час ще стигнете до моста над река Глазне, а след като преминете през него ще видите пътека, която води до крепостта.

От началото на пътеката до стените на крепостта ви очаква малко по-голямо натоварване, но след около 30 минути можете да се поздравите  с успешно постигната цел и да се насладите както на крепостта, така и на невероятно красивите гледки, които ще ви оставят безмълвни.

Преходът до Ситан Кале е около 3-4 км и ще ви отнеме най-много 2  – 2,30 часа.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Село Добърско – хижа Добърско

Добърско е сгушено в прегръдките на Рила планина. Китното селце има древна история, а най-голямата му забележителност е уникалната му църква.

Маршрутите, които тръгват от него са доста, но тъй като сте начинаещи планинари ви препоръчваме да направите преход до хижа Добърско. Добърско се намира на 18 км от Банско и най-лесно ще стигнете до него с автомобил.

От центъра на селото трябва да поемете по маркирана пътека през вековна гора, която ще ви изведе право до хижа Добърско.

Преходът е около 2 часа в двете посоки. Много е приятен и лек и можете да го направите както сами, така и да се включите в група за организирани планински преходи с водач.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: luckybansko.bg

Хижа Мочарата

За да минете по този маршрут трябва от Банско да стигнете до Добринище и оттам до хижа Гоце Делчев. Стигнете ли до хижата, трябва да тръгнете по маркирана пътека към хижа Мочарата.

Маршрутът е с ниска степен на трудност, а времето, което ще ви отнеме преходът е около 1,30 часа в едната посока.  

Това е един изключително приятен маршрут, тъй като през цялото време ще сте заобиколени от вековни гори, ще преминавате през обширни, цветни поляни и ще се възхищавате на красивата природа на Пирин планина.

Язовир Белизма

Ако изобщо не ви се иска да се изкачвате, преходът от Банско до язовир Белизмата ще ви допадне много.

Началната точка на този маршрут е Банско, от където трябва да поемете към местност Белизмата, където се намира и язовира. Оборудвани с подходящи обувки и екипировка, и сложили няколко сандвича и вода в раницата, трябва да стигнете до хотел “St. George”.

Малко след него асфалтовият път свършва, преминава в черен и след около 600 метра ще видите табелка за язовира.

После само следвате пътя и той ще ви отведе право до водите на язовир Белизмата, където можете да си спрете чудесен пикник или да опитате късмета си, като хвърлите въдицата си.

Хижа Вихрен – езеро Окото

Това е един от най-предпочитаните планински маршрути в България сред любителите и начинаещите планинари. За разлика от останалите туристически маршрути, с които ви запознахме, този е със средна трудност, тъй като преминава през малко по-труден терен.

Началото на прехода е от хижа Вихрен, до която можете да стигнете до Банско с кола. От хижата трябва да тръгнете по маркираната в синьо пътека за Муратово езеро.

В самото начало пътеката е малко стръмна, но после става полегата и приятна за ходене  и следвайки я ще ви изведе до малко дървено мостче, по което трябва да преминете.

Разстоянието от мостчето до езеро Окото е само около 5 минути или сумарно, целият маршрут от хижа Вихрен до мостчето и после до езерото ще ви отнеме едва 20 минути.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: wikipedia.org

Как да планирате планини преход, ако сте напълно начинаещи?

За да се насладите на изживяването максимално трябва да следвате няколко съвета за безопасност – особено ако нямате никакъв предходен опит в туризма в планински условия.

Преценете внимателно реалните си възможности

Ако сте наистина новаци в планинарството е важно преди да поемете в планината да прецените дали трудността на терена и дължината на маршрута са във възможностите ви.

Препоръчваме ви първоначално да правите леки преходи и постепенно да увеличавате сложността и да предприемате по-дълги преходи.

Екипирайте се добре за планина

Осигурете си здрави и най-вече удобни туристически обувки. Те са изключително важни за удобството и комфорта ви, когато вървите с часове и се налага да преодолявате различни препятствия.

Препоръчително е винаги да се обличате на слоеве. Така, ако ви стане топло, можете да хвърлите пуловера с дългия ръкав и якето и останете по тениска с къс ръкав.

Задължително носете със себе си водо- и ветроустойчиво яке, слънчеви очила и шапка. И слънцезащитният крем няма да ви е излишен.

Изберете удобна раница и носете в нея само най-необходимото

Раницата ви трябва да е не само удобна, но и сравнително лека, за да не ви тежи при дългия преход и изкачванията.

Що се отнася до това какво да носите в нея, задължителните неща са храна, вода, нещо сладко за енергия, чифт чорапи и най-много една допълнителна блуза и панталон.

Най-добрите планински преходи за начинаещи около Банско

Източник на изображение: unsplash.com

Отделете достатъчно време за отмора и релакс

Преди прехода се наспете добре, за да сте бодри и да имате сили да се справите с натоварването, което ви предстои.
А след като се върнете уморени, но доволни и щастливи, че ще сбъднали мечтата си няма да сгрешите, ако подарите масаж на уморените си крака или ако отделите време, за да разпуснете в СПА зоната на хотел Лъки Банско.