Лифт Чалин Валог

Банско е най-популярният ни зимен ски курорт и като такъв разполага с множество писти с различна степен на трудност, по които любителите на белите спортове могат да се спускат през целия зимен сезон. До самите писти може да се стигне чрез добре изградена мрежа от въжени линии (лифтове), които тръгват малко над курортно градче и стигат до всички писти, разположени над Банско.

Лифт Чалин Валог

Чалин Валог е една от тези въжени линии. Лифтът не е разположен на най-високото място, но е един от най-предпочитаните и от местните, и от гостите на града заради пистите, с които разполага, заради красивата местност, на която се намира и заради близостта му до града.

Къде се намира лифт Чалин Валог?

Въжената линия е разположена на северния склон на Пирин планина в местността Чалин Валог. Местността е много добре разработена и това я прави много популярна за посещение през всички сезони.

Но да се върнем към лифта…

Лифт Чалин Валог е ситуиран в едноименната местност (както вече казахме) и обслужва жителите и гостите на града от 2007 г. Произведен е през 2002 г. от една от водещите австрийски компании – „Допелмайер” (днешната „Doppelmayar – Garaventa”).

Въжената линия е четириседалкова, високоскоростна и с откачващи се седалки и предпазни шлемове. Заради наличието на шлемове лифтът се нарича още „шлем лифт Чалин Валог”.

Дължината на линията е 1100 м., денивелацията, която преодолява е 325 м., а дневният ѝ капацитет достига до близо 2000 души/час.

До лифта може да се стигне или по асфалтов път, който води право до местността Чалин Валог или като се използва долната лифтова станция над Банско.

До долната изходна станция може да се стигне с личен транспорт, а ако туристите са гости на Апарт – хотел Лъки Банско могат да използват безплатния транспорт, който от хотела предлагат.

Само за информация: Долната станция на въжената линия се намира на около 2 км. над Банско на 1150 м. височина, а горната станция се намира в местността Чалин Валог на 1475 м. надморска височина.

Зимни туристически атракции в близост до лифт Чалин Валог

Разбира се, това, което привлича най-силно гостите на Банско са ски пистите, които обслужва въжената линия. Към момента на Чалин Валог има четири действащи писти с обща дължина на трасето от 1300 м. Пистите са със средна трудност и са подходящи както за по-напреднали, така и за съвсем начинаещи в ските.

Пистите на Чалин Валог са предпочитани от начинаещите, тъй като са много удобни за първоначално обучение и за деца, и за възрастни. Тук има и обособен специален плац за деца, където малчуганите могат да бъдат обучавани в приятна и спокойна обстановка от квалифицирани ски инструктори, докато техните родители се спускат на някоя от другите писти или пият вкусен, топъл чай в чайната до лифта.

Лифтът работи само през зимния сезон и през този период работното му време е от 8.30 до 16.30 часа. Последното качване на въжената линия е в 16.15 часа.

Цените на билетите и картите на всички лифтови съоръжения в ски курорта се обновяват в началото на всеки нов ски сезон, но отново само за информация можем да посочим, че през ски сезон 2018/2019 двупосочната цена за билет е била 30 лв. за възрастни, 25 лв. за учащи, студенти и пенсионери, 20 лв. за деца от 7 до 12 години и 1 лв. за деца до 7 години, за пенсионери прехвърлили 75 години и за лица с увреждания и техните придружители.

През зимния период в близост до лифта работят чайна, гардероб и достатъчно заведения, в които туристите могат да се подкрепят.

Тъй като въжената линия Чалин Валог е междинна, туристите, които търсят по-екстремни изживявания, могат я да използват, за да стигнат до горната станция в местността Бъндеришка поляна, която на практика стои в центъра на всички зимни активности, които се провеждат в града по време на активния ски сезон.

Лифт Чалин Валог

Възможности за забавления през летния сезон в местността Чалин Валог

Популярността на Банско като зимен курорт е неоспорима, но с всяка изминалата година градчето става все по-атрактивно и през летния сезон. Богатата история на града, безбройните му забележителности, уникалната кухня, страхотната му културна програма и не последно място близостта му с невероятно красивия Пирин привличат туристи от близо и далеч.

Сред всички тези разнообразни летни активности се нарежда и Чалин Валог. Уникалното местоположение (само на няколко километра от града), лесния и бърз достъп и красивата природа, сред която е разположена местността я правят едно от предпочитаните места за излети и пикници както на жителите, така и на гостите на града.

От община Банско са се погрижили да предоставят възможно най-добрите условия за лесен достъп на всички, които искат да изкарат един невероятно спокоен ден в красивата местност. На различни места по пътя към местността поставени маси и пейки и има обособени места, на които туристите могат не само да поседнат, за да се насладят на красивите гледки, но могат да си приготвят хапване и да отморят по начин, за който са си мечтали през цялата година.

На Чалин Валог се намира и една от най-големите летни активности около Банско – „Пикника”. През цялото лято желаещите да посетят фолклорния пикник в Банско са толкова много, че се налага да се правят предварителни резервации, за да могат туристите да бъдат част от тази невероятна среща с фолклорните традиции на Банско.

Посетителите на „Пикника” могат не само са се насладят на автентичния бански фолклор и традиционна кухня, но и да вземат участие в надпяването, надиграването или просто да си полегнат в тревата и да се наслаждават на красотата около себе си. А ако искат да се включат в някоя активност, могат лесно да го направят като вземат участие в организираните забавления като пейнтбол, стрелба с лъкове или разходка с каруца.

Лифт Чалин Валог

За тази част от туристите, които обичат дългите разходки из природата, до местността и съответно до въжената станция водят пътеки, по които могат да поемат.

През летните месеци до Чалин Валог се организират вело и конни походи, разходки с АТВ, в които всеки, който обича подобни летни активности е добре дошъл да се включи.

Места и забележителности, намиращи се в близост до лифт Чалин Валог

Бъндеришка поляна

Една от може би най-прочутите поляни не само в Банско и Пирин планина, но и в цяла България се намира на надморска височина от 1620 м. Местността е сред най-посещаваните и през зимата, и през лятото местности в близост до Банско, тъй като предлага различни атракции за всеки един от туристическите сезони.

До Бъндеришка поляна може да се стигне за около двадесет – двадесет и пет минути с кабинков лифт. Дължината на трасето на въжената линия е около 6233 м. Изходната (начална точка), от която може да се „хване” въжената линия е малко над Банско (на 998 височина). До изходната станция може да се стигне с личен автомобил, а гостите на Лъки Банско могат да се възползват от безплатния транспорт, който от хотела предлагат.

Пътуването както споменахме отнема около 25 минути, като преди да достигне до крайната си цел – Бъндеришка поляна, лифтът преминава през междинната станция Чалин Валог.

За разлика от лифт Чалин Валог, който работи само през зимата, въжената линия до Бъндеришка поляна работи през цялата година.

През зимния сезон туристите, които решат да посетят Бъндеришка поляна могат да се спуснат по писта Бъндерица, която е със средна степен на трудност и с дължина от 4860 м.

През лятото, на Бъндеришка поляна домакините от Банско предлагат на своите жители и на гостите на града изключително много забавления. През горещите летни месеци поляната се превръща в мини увеселителен парк, в който всеки може да намери по нещичко и за себе си. През цялото лято тук се играе футбол на малки вратички, мини голф, организират се пикници и разходки, а най-малките ги очаква чудно забавление – спускане по най-голямата в Европа водна пързалка.

Байкушева мура

Вековното дърво е едно от най-големите природни забележителности и съвсем логично почти всеки турист, избрал да почива в Банско държи да го посети.

Байкушевата мура е най-старата черна мура у нас (възрастта ѝ се определя на близо 1300 години). Дървото е кръстено на откривателя си – Костадин Байкушев, а с височината си от 26 метра, с диаметър от 2,48 метра и с обиколката си от 7,80 метра предизвиква истинско удивление у всеки, който застане под мощните му клони.

Вековното дърво се намира само на няколкостотин метра от хижа Бъндерица и най-лесно до него може да се стигне, ако се вземе кабинковия лифт до Бъндеришка поляна и оттам се продължи пеш до хижата и Байкушевата мура.

До мурата може да се стигне и с автомобил. Пътят е сравнително добър и извежда директно до хижа Бъндерица, а оттам на няма 10 минути път пеш се намира и вековното дърво.

Лифт Чалин Валог

Водопад Бъндеришки скок

Както е видно от името му, този водопад се намира в близост до Бъндеришка поляна и хижа Бъндерица. Със своите 30 метра височина, водопад „Бъндеришки скок” е един от най-високите водопади, които се образуват от водите на река Бъндерица.

Водопадът е любимо място за отмора през летните месеци за туристи и местни, тъй като е не само изключително красив и пълноводен, но и няколкото минути, изкарани край него успокояват ума и разхлаждат приятно тялото в горещите летни дни.

До водопада може да се стигне най-лесно с кабинковия лифт до Бъндеришка поляна, а оттам до водопада пътят пеш не е повече от няколко минути.