Хижи и заслони в Пирин

Планувате да опознаете красивия Пирин малко по-отблизо? Вече сте си направили план кой връх да покорите, по коя пътека да поемете, кой популярен (или не толкова популярен) обект да посетите. А информирахте ли се за хижите и заслоните в Пирин, които могат да ви бъдат много полезни, ако решите да пренощувате високо в планината? Ако все още не сте, дошли сте на правилното място. 

Заслони в Пирин планина

Хижи и заслони в Пирин

Хижа Вихрен

Тази хижа е начална точка за множество маршрути. Намира се на река Бъндерица, на височина от 1950 метра.

До нея можете да стигнете с автомобилен превоз от Банско, или ако ви се върви, да тръгнете по маркираната пътека, която тръгва от края на Банско. 

Хижата разполага с две големи сгради и няколко бунгала и ако решите да пренощувате там, преди да поемете по маршрута, който сте си избрали предварително, то можете лесно да го направите, тъй като х. Вихрен разполага с цели 196 места за нощувка. Можете да избирате дали да спите в общите помещения, дали да си наемете стая с по-малко легла или да спите в бунгалата. Освен това имате опцията да избирате къде и какво да хапнете, тъй като към хижата работят ресторант (сезонен), кухня, барче и столова. 

Ако нямате точен план на къде да поемете, вариантите с начална точка хижа Вихрен са доста. Можете например да поемете към връх Вихрен по „Царската пътека” (2,30 часа), можете да стигнете до Кончето през връх Вихрен (4 – 5 часа), до заслон Казана (2,00 часа) или да поемете към хижа Синаница (4,00 часа) или пък към Демяница (4,30 часа).

Хижа Бъндерица

Бъндерица е не по малко популярна хижа сред любителите на дългите преходи. Това планинско бижу се намира на река Бъндерица на 1810 м. надморска височина. Разположена е в две хубави, масивни сгради (стара и нова) и в няколко бунгала. 

Легловата ѝ база е близо 200 места, като в новата сграда местата за спане са 95, а в старата – 73. В бунгалата могат да бъдат настанени още от 30 туриста. Към хижата има ресторант, барче, столова и кухня.

На къде можете да потеглите от хижа Бъндерица?

Маршрутите, които започват или които преминават през хижата са доста, но някой от най-популярните са до връх Вихрен (2,50 минути), до вр. Кутело (2,50 минути) и други.

Как да стигнете до хижата? 

Ами от Банско разбира се!

Хижа Безбог

Безбог е сред любимите ни хижи, тъй като е една най-лесно достъпните хижи и заслони в Пирин. Разположена е на брега на Безбожко езеро, а височината, на която се намира е 2236 м. Безбог наистина си има само една сграда, , но за сметка на това тя е на пет етажа и местата за нощувки, които предлага са 140. 

Ако решите да нощувате в хижата, можете да избирате дали да спите в общите спални и в апартамент със собствена баня и тоалетна. И тук както в останалите хижи гладни няма да останете, тъй като и на х. Безбог работят ресторант, кафе и лавка. 

Маршрутите, които тръгват от хижата ще ви изведат до вр. Безбог (час и половина), вр. Полежан (2,30 часа), Попово езеро (час и половина) или хижа Демяница (четири часа).

Как да стигнете?

Най-бързо и лесно стигнете до хижа Безбог, като от Добринище поемете към хижа Пирин, а оттам имате два варианта: или да вървите, или да използвате лифт. 

Хижа Демяница

Демяница е разположена на водосбора на три реки: Василашка, Стражишка и Валявишка. Височината, на която се намира е 1895 метра. Хижата представлява двуетажна сграда с мансарда, с капацитет от 217 места. Помещенията за нощувка са общи, а санитарните помещения са външни. На първия етаж на хижата има ресторант, а в съседната сграда има обособена кухня, столова и павилион.

Освен сградата, към хижата има удобни бунгала, които можете да наемете, ако искате повече усамотение или ако решите да изкарате уикенда на Демяница.

На къде да поемете от хижа Демяница?

Популярните пътеки, които тръгват от хижата са до върховете: 

 • Вихрен (4,30 часа) и Полежан (3,30 часа)
 • езерата Валявишки (2,00 часа)
 • Тодорини очи (2,30 часа) и други. 

Ако пък търсите нещо по-леко като преход, можете да се отправите към хижите Безбог (5,00 часа) или Каменица (5,40 часа).

Как да стигнете до хижата?

Над Банско тръгва пътека, която ще ви изведе право на хижа Бъндерица.

Хижа Яворов

Хижата се намира на височина от 1740 м. в м. Поляните и разполага с две сгради с капацитет от 90 места. Голямата част от помещенията за спане са общи, но има и няколко апартамента. В хижата работят ресторант и бюфет.

От хижа Яворов можете да се разходите до Яворова поляна (ще ви отнеме около час), Хайдушка чешма (ще стигнете за около 40 минути), хижа Предел и други.

Как да стигнете?

Изходната ви точка е Разлог, а вариантите за предвижване са два – или да се качите на автомобила си и да стигнете направо пред портите на хижата или да стигнете следвайки маркираната пътека, която ще откриете над Разлог. 

Хижа Каменица

Каменица е хижа на три етажа и половина. Намира се на 1750 метра височина, на брега на Козя река и разполага с 90 легла. Както в повечето хижи, и тук по-голямата част са общи спални, но има и стаи с по 2 и малко повече легла. На първия етаж на хижата има ресторант и лавка, а в приземния – баня, кухня и столова.

От хижата можете да стигнете до: 

 • връх Каменица (2,30 часа);
 • вр. Куклите и Кукленско езеро (малко над 2,00 часа);
 • хижа Яне Сандански (1,30 часа) и други.

Как да стигнете?

До хижа Каменица ще стигнете най-лесно, като тръгнете от гр. Сандански. Можете да вървите по туристическата пътека или да изберете да съкратите времето и да пътувате с автомобил.

Хижа Пирин в планината

Хижа Пирин

Хижата е разположена в м. Трите реки на височината от 1640 м. Сградата е триетажна с общ леглови капацитет от 78 места (общо спални и стаи с 4 до 6 легла). Санитарните възли, банята и умивалниците се намират извън сградата. Към хижата има столова и кухня.

От х. Пирин можете да стигнете до:

Как да стигнете?

Изходните ви точки са няколко: от Роженски манастир (с. Рожен), от с. Пирин и от гр. Мелник.

Хижа Синаница

Намира в близост до Синанишкото езеро и е двуетажна сграда с 34 места за спане. На първия етаж има кухня и столова.

Х. Синаница е изходна точка за посещение на туристическите обекти като вр. Синаница, циркус Голяма Спано поле и други.

Как да стигнете?

Началната ви точка е гр. Кресна. От града с автомобилен превоз трябва да стигнете до м. Пещерата, след което ви очаква и 3,00 часа преход.

Хижа Яне Сандански

Яне Сандански се намира в м. Попина лъка на 1230 м. височина. Хижата е триетажна с капацитет от 70 места. Разполага както с общи спални, така и със стаи с по 2 до 7 легла. На първия етаж на хижата се намират ресторант, столова и кухня. 

На къде да поемете от хижа Яне Сандански?

От хижата лесно можете да стигнете до Попинолъшки водопад и хижа Каменица. Ако търсите по-голямо предизвикателство, тогава можете да направите преход до хижа Синаница (5,00 часа) или хижа Вихрен (7,30 часа);

Как да стигнете?

Тази хижа също като хижа Безбог е сред най-лесно достъпните хижи и заслони в Пирин. До нея можете се стигнете, като поемете асфалтовия път от гр. Сандански.

Заслон Тевно езеро

Заслонът се намира на 2512 м. височина, удобно разположен на брега на едноименното езеро. Сградата е двуетажна и масивна, а капацитетът ѝ 30 места. Заслонът е отворен постоянно, но обслужващ персонал има само през летните месеци.

От заслон Тевно езеро можете да стигнете до вр. Джангал, Попово езеро, вр. Каменица, връх Момин двор и други.

Как да стигнете?

Изходната точка към заслона отново е Банско. Върви се по добре маркирана пътека, а времето, което ще ви е нужно, за да стигнете до заслона е близо 7 часа.

Заслон Казана

Намира се на 2445 м. височина и е разположен на скален праг, който разделя циркусите Голям и Малък Казан. Заслонът представлява не много голяма барака, която е била построена за нуждите на изследователите на Пирин. В заслона няма подходящи условия за нощувки.

Природните обекти, които могат да се видят в близост до заслон Казана са:

 • седловина Премката;
 • върховете: Вихрен и Кутело;
 • заслон Кончето;
 • хижа Бъндерица и други.

До заслона можете да стигнете както от хижа Бъндерица, така и от хижа Вихрен.

Заслон Кончето

Кончето е най-високо разположения заслон в Пирин. Намира се на вр. Баюви дупки на височина от 2760 м. Заслонът всъщност е най-обикновена дървена барака, която е закрепена за скалата със стоманени въжета. Капацитетът му е 12 места и в него е възможно преспиване.

Заслон Кончето в Пирин

В близост до се намират:

 • връх Бански суходол;
 • хижа Бъндерица, х. Вихрен и х. Яворов; 

До заслона можете да стигнете от град Разлог.

Заслон Спано поле

Намира се в циркуса Малко Спано поле на височина от 2050 м. Разполага с дървени бунгала с капацитет от 20 места, има оборудвана кухня и столова.

Обекти в близост сахижа Синаница, хижа Каменица, хижа Яне Сандански и други.

Изгоден пункт за заслон Спано поле е гр. Сандански.