40 cm Снежна покривка

Меню

Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
12+ годишни
Деца
0-11 годишни

2 нощувки

2 нощувки

10 причини да изберете почивка на планина през лятото

Плаж в планината | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

Всяка година се питате накъде да се отправите през лятната си ваканция? Обичате морето, обичате и планината и решението ви е много трудно, особено когато свободните ви дни са преброени, а вие искате да се възползвате максимално от летния си отпуск.

Слагате на везните от една страна морската ваканция и тя ви изглежда много привлекателна, особено ако обичате да купонясвате до зори. На морето ви очакват забавления, красиви плажове, романтични разходки по плажа… и още, и още, и още.

От друга страна, семейна ваканция на планина ви се струва може би леко скучновата, тъй като смятате, че почивки в курорти като Банско си заслужават само през зимата.

Да видим дали няма да променим мнението ви за планината и за избора ви да изкарате една семейна ваканция в Банско!

Защо да почивате на планина, и то точно в Банско, който е по-популярен като един от най-добрите зимни ски курорти?

 1. Пирин, планино хубава!

Банско се намира в прегръдките на една от най-красивите планини в България – Пирин планина. Представете си, как се събуждате сутрин и първото нещо, което виждате са сините върхове на планината, а слънцето закачливо наднича иззад някой от върховете ѝ… Природните красоти, с които е надарена Пирин планина са толкова много, че избирайки семейна ваканция в Банско, дори няма да разберете как се изнизва почивката ви. Възможностите ви за развлечения са наистина много – от пикник до някоя поляна над Банско, до разходка до някой от многото водопади, езера или други природни забележителности, които се намират в непосредствена близост до града. А можете да отскочите и до съседно Добринище и да се изкачите с лифта до връх Безбог… уверяваме ви, още щом стъпите горе ще забравите всички грижи (и съжаленията си, че не сте на плажа).

Музеен комплекс в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Спокойствие и тишина

За търсещите активна и спокойна почивка, Банско през лятото е перфектното решение и го казваме напълно отговорно! Тъй като градът е наистина един от най-популярните ски курорти, през зимата е пълно с туристи от цял свят, които идват в градчето, за да се насладят на прекрасните ски писти на града.

През лятото обаче Банско е малък оазис на спокойствието и тишината и предоставя на своите гости релакса, от който имат нужда. Няма да се дразните, че сте отседнали в добър хотел в Банско, но от шума и музиката до късно вечер не можете да си отпочинете добре. Няма да се нервирате, че едва се провирате сред тълпите от туристи по улиците и не можете да разгледате на спокойствие някое магазинче, музей или друга забележителност. Вместо това, ще се събуждате бодри, готови за подвизи и изпълнени с енергия.

 1. Атракции

Ако си мислите, че докато сте в Банско ще си отскучаете, много се лъжете! През лятото в Банско е наистина спокойно, но това не означава, че няма да откриете забавления, които да ви допаднат.

Банскалии са се погрижили да осигурят достатъчно забавления за своите гости и през летния сезон, така че летни атракции няма да ви липсват изобщо. В зависимост от желанията си можете да изберете да се спуснете по най-дългата водна пързалка в Европа (400 м.), да постреляте на стрелбище, да поиграете мини голф, да се научите да яздите кон, да карате велосипеди из планината или да се насладите на няколко спа и разкрасителни процедури във вашия хотел в Банско.

Като споменахме спа процедури, Банско и региона са популярни и с откритите си минерални басейни, така че… ето ви плаж и то на минерален басейн.

И това не е всичко… Помислено е и за гостите на града, които не си падат много по спортните атракции и забавления и предпочитат богата културна програма. През лятото в града се организират различни музикални фестивали, известни родни и световни изпълнители забиват на откритите сцени на Банско, а местните фолклорни групи се грижат за доброто настроение и на гостите и на местните.

Фасул в ресторант Леонардо | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Храна

Дори и никога до сега да не сте посещавали в Банско, няма как да не сте чували за прочутата банска кухня. Кулинарните шедьоври, които ще ви предложат във всеки ресторант и хотел в Банско ще направят престоя ви наистина незабравим.

И не го казваме, защото сме пристрастни (е, може би малко). Казваме го, тъй като Банско е популярна кулинарна дестинация от европейски мащаб.

Е, да, тук няма да ви посрещнат с гурме, което да се чудите дали да го ядете или да го гледате, нито ще ви предложат питие, на което да не можете да произнесете името. За сметка на това ще ви нахранят с невероятни, домашни гозби като боб в гърне, банска капама, баница с домашни яйца и сирене, ще ви нарежат на тънко от банския старец и суджука, приготвени по специална рецепта, която се предава от поколение на поколение, ще ви налеят студена ракия или вино и ще ви изпроводят с усмивка.

За малко да забравим за едно от най-важните предимства на семейната ваканция в Банско…

 1. Чист въздух

В планината няма мръсен въздух, това си го знаете. Но дали знаете, че в Пирин планина въздухът е не само чист, но и лечебен? Банско се намира на място, където лечебното въздействие на въздуха помага за много заболявания като астма, хронична пневмония, ринит, синузит, фарингит и други. Една кратка почивка в хотел в Банско, ще се отрази на децата изключително благотворно, тъй като малките ще имат възможност не само да укрепнат, но и да подишат наистина чист, планински въздух.

Все по-добре звучи лятна почивка в планината, нали?

Музей на Неофит Рилски в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. История

Банско има забележителна история, която ще ви завладее дори изобщо да не обичате историята. Духът, който носи градчето и до днес го отличава от всички останали градове, и това се усеща още щом стъпите в него.

Хората от Банско пазят традициите и културата си и тачат великите си съграждани, които не са никак малко. Ако се разходите в централната част на града, къщите – музеи, старите църкви, паметниците на възрожденци изникват буквално на една крачка. Тук са родени Неофит Рилски, Паисий Хилендарски, Никола Вапцаров и още много други велики българи, всеки оставил своя диря в историята на не само на Банско, но и на България.

 1. Пазар

Нима няма да ви хареса, ако в края на семейната ваканция в Банско отнесете със себе си току-що набрани уханни билки, пресен, напълно натурален мед, ароматни подправки или малко от прочутия бански старец? Пазарите в Банско са уникални средища, на които се предлагат напълно натурални продукти, отглеждани и произведени високо в планината, там където всичко е чисто. На това му казваме истински натурални продукти и сме сигурни, че няма да откриете такива в нито един магазин във вашия град.

 1. Дюкянчета

В Банско работят много малки работилнички, в които местните предлагат различни сувенири, грънчарски произведения, носии и други традиционни за региона предмети, които със сигурност ще ви допаднат и сме напълно сигурни, че ще отнесете нещичко за спомен от семейната си ваканция в Банско.

Църква Света Троица в Банско | Lucky Bansko SPA & Relax

 1. Исторически забележителности

Притеснявате се, че ако отседнете в хотел в Банско, ще трябва да стоите само в града и няма да има къде да се разходите? Не се притеснявайте изобщо!

Ако обичате да разглеждате исторически забележителности, освен къщата – музей на Неофит Рилски (Бенината къща), къщата – музей на Никола Вапцаров, Вельовата къща, църквата „Света Троица”, етнографски музей „Радновата къща” и паметника на Паисий Хилендарски, можете да отскочите до:

 • археологическия комплекс „Свети Никола”;
 • късноантична крепост „Ситан кале”;
 • местност „Шипоцко”;
 • крепост „Старото градище”.
 1. Съчетанието на море и планина ще окаже благотворно въздействие върху децата ви

Ако все пак не се откажете съвсем от морето и „поделите” лятната си почивка между морето и планината, това ще се отрази страхотно на децата ви. На морето малките ще имат възможност да се налудуват по плажа и да добият малко тен, а след морето, Пирин планина ще им „подари” чист въздух, разходки из планината и много игри на открито по поляните над Банско. Всичко това ще засили естествения им имунитет и през зимата малчуганите по-рядко ще се разболяват. А вие… за вас комбинацията на море и планина ще ви донесе точно това спокойствие, от което се нуждаете, за да заредите батериите напълно до следващото лято.

Водопад красива снимка | Aparthotel Lucky Bansko SPA & Relax

 • 10+1. Добри цени на хотелите в Банско през лятото

Бяхме решили да ви дадем само 10 причини за семейна ваканция в Банско през лятото, но няма как да не споменем още една причина да изберете планината вместо морето.

През лятото цените на хотелите в Банско са доста по-ниски и приемливи, в сравнение с цените по морето. Това е така, тъй като активният туристически сезон в Банско е зимата. Избирайки да почивате на планина, вие не само ще си изкарате страхотно, но ще платите много по-малко за хотел в Банско, отколкото в който и да е комплекс по морето.

И ако и това не е добра причина да почивате на планина, здраве да е!

Защо да изберете почивка на планина през лятото?

Дадохме ви десет плюс една причини да почивате в Банско през лятото, но можем да ви дадем още 100 и сме сигурни, че всички ще ви допаднат. Не спорим, че почивката на море също е добро решение, но едва ли ще откриете спокойствието, тишината и красотата, която ви дава Пирин планина. Надяваме се следващият път, когато се колебаете към морето или към планината да се отправите за семейната ваканция, да си спомните причините, които ви споделихме и да се отправите към Банско – най-красивото градче в Пирин планина.