Посочете информация за престоя

Пристигане
,
Напускане
,
Възрастни
16+ годишни
Деца
0-15 годишни

2 нощувки

2 нощувки

Село Баня – минералния рай на България

Мечтаете да избягате от забързания делник на големия град и търсите място, което да ви зареди с енергия? Имате нужда от пълен релакс сред красива природа, чист въздух, тишина и спокойствие? 

Копнеете да се потопите в топъл минерален басейн и да се насладите на лечебни и разкрасяващи СПА процедури? Има едно мъничко кътче в страната ни, което може да ви предложи всичко това и още много.

Село Баня - минералния рай на България

Село Баня – минералния рай на България

Разположено в сърцето на Разложката котловина, грижливо пазено от Рила, Пирин и Родопи, село Баня е най-старото селище в района. Основано е от траките, които първи оценили местоположението му и наличието на множество минерални извори, които бликали от недрата на планината. 

През IV век пр. н. е. попада под властта на Филип II Македонски и Александър Македонски, а през I век от н. е. селището и неговите лековити извори стават част от Римската империя. 

Римляните донесли със себе си културата на водолечението и изградили първата лечебна баня, която може да се види и днес.  Банята е изградена в типичен римски стил и според преданията, римските легионери са я посещавали, за да лекуват травмите, получени в битките.

След разпада на Римската империя, минералните извори и селището, изградено около тях остават във владение Византия, а след основаването на Българската държава влизат в границите на страната ни. През следващите няколко века селото преминава във владение на различни феодали, а през 1378 година цар Иван Шишман издава грамота на Рилския манастир, според която Разлог и село Баня стават феодални владения на манастира.

След падането на страната ни под османско иго, селото търпи турския гнет 530 години. За тези пет века преживява насилствено помохамеданчване, набези на кърджалии и пълно опожаряване през 1801 година. Едва при управлението на турския султан Мохамед II зверствата и безчинствата били прекратени и селото започнало да се възстановява и развива. 

През този период се развиват занаятите, търговията и земеделието и животновъдството, а селото се изпълва с живот. Това е и времето, в което с дарение от заможното турско семейство Муртазови е построена Турската баня или “Муратина баня”.  Банята е съградена по подобие на Римската, а за водозахранване използвала най-лековития извор на селото (т. нар. “Благата вода”).

75 минерални извора бликат от недрата на земята на село Баня

Отстоящото само на 5 км от Банско и Разлог, Баня е благословено с изобилие от топли минерални извори. В землището му извират цели 75 извора, които съставляват ⅓ от всички минерални извори в Югозападна България. 

Как да се образували и къде се намират?

Великият български писател Антон Страшимиров, чиито корени са от Баня дава едно изключително романтично обяснение за образуването на термалните извори. Той ги нарича “чудото” и според него селото е построено върху “вършияк”, под който гори вечен земен огън. Той загрява водата и извира от всяка “пора” на земята на селото.

Истината е, че едва ли някога ще узнаем с точност как са се формирали минералните извори, но според някой експертни изследвания най-вероятно образуването им се дължи на паднали преди хиляди години дъждове, съхранили в земни джобове. Дали това обяснение е вярно? Не знаем. Но се надяваме някой ден учените да могат да дадат категоричен отговор защо тъкмо село Баня е благословено с толкова много минерални извори на едно място.

Относно местоположението им, ако се разходите из селото и околностите му, буквално през няколкостотин метра ще се натъквате поне на един минерален извор.

Разбира се, един от всички 75 извора е най-популярен и и според местните е най-лековит. Той се намира в края на селото и хората от Баня го наричат “Благата вода”, защото според легендите лечебните свойства на водата, която блика от него може да лекува освен всичко останало и безплодие.

Обща характеристика на минералните води на село Баня

Водите са изключително чисти, леко минерализирани, с алкална реакция, без мирис и висок дебит. Средната им температура е около 55 градуса по Целзий и са с богат химичен състав и полезни вещества, които се усвояват лесно от човешкия организъм. 

Богати са на:

 • аниони (флуор, сулфат, хлор, хидрофосфат, карбонат и хидрокарбонат)
 • катиони (магнезий, калий, желязо, калций, натрий и метасилициева киселина)
 • голям брой микроелементи.  

Подходящи са  както за медицинско лечение и рехабилитация, така и за различни видове SPA процедури. 

На кого и за какво помагат?

Лечебните свойства на минералните води на Баня са многобройни, но ако трябва да бъдем по-конкретни, тогава можем да кажем, че помагат изключително много при:

Следоперативна профилактика и лечение на стари травми

Ако имате травми като изкълчвания, счупвания, натъртвания и други подобни наранявания, няколко дни в минералните басейни на селото, комбинирани с медицински процедури ще ви помогнат да облекчите болките си.

Проблеми с опорно – двигателния апарат

СПА процедурите с минерални води облекчават състоянието на хора, страдащи от проблеми с опорно – двигателния апарат като:

 • гръбначни изкривявания
 • лумбаго
 • ишиас
 • дископатия
 • вродени изменения на тазобедрената става
 • травматични увреждания на костно скелетния апарат. 

Лечението е подходящо и за хора, страдащи от болести на меките тъкани и от болест на Бехтерев.

Болести на периферната нервна система

От проведени изследвания сред хора, имащи проблеми с периферната нервна система, състоянието им се е подобрило драстично след лечение с минерална вода от село Баня. Особено благотворно лековитата вода влияе на заболявания на нервната система като:

 • увреждания на периферните нерви
 • неврити
 • парези и други.

Възпаления на дихателните пътища

Инхалационните процедури с минерална вода помагат заболявания като:

 • бронхити
 • пневмонии
 • бронхиална астма
 • фарингити
 • ринити
 • синузити и други.

Лечение на кожни заболявания и възпаления

SPA процедурите с минерална вода облекчават възпалителните процеси и помагат за лечението на кожни заболявания като акне и псориазис. Като прибавим и факта, че няколко дни прекарани в минералните басейни на село Баня или специалните СПА процедурите за разкрасяване правят кожата по-здрава, стегната и сияйна, едва ли е нужно да казваме защо дамите обичат да посещават минералните басейни и плажа на селото.

Лечение на вътрешни заболявания

Тъй като минералната вода е подходяща и за пиене, прилагана вътрешно след темпериране оказва благотворен ефект при:

 • стомашно – чревни заболявания
 • бъбречно – урологични заболявания
 • метаболитни заболявания
 • ендокринни заболявания
 • при проблеми и заболявания на  половата система. 
 • Полезна е и за обща профилактика срещу остеопороза, зъбен камък, за отстраняване на тежки метали и т. н., и т. н.

Село Баня - минералния рай на България

Защо все повече родни и чужди туристи избират да се насладят на лековитите минерални води на село Баня?

Курортното селище развива активно балнеотуризма и това е безспорен факт. Тук всеки хотел разполага с открит или закрит басейн, които се пълнят директно от минералните извори в района на селото. През лятото работи и открит минерален плаж, който е предпочитан от все повече хора, които предпочитат да почиват в планината, но искат да имат и алтернатива на плажовете по морето.

В селото всеки може да открие по нещичко за себе си. Баня е благословено с уникално красива природа, има древна история и посещението на някой от басейните може да се съчетае перфектно с разходка по някоя екопътека, разглеждане на забележителности или обяд или вечеря в някое от многобройните малки заведения, в които се предлага автентична кухня от Банско и Разлог.

Близостта на селото до популярния ни ски курорт също оказва влияние върху интереса на туристите към минералните извори на Баня. Една голяма част от почиващите в Банско посещават басейните на селото, за да се насладят на релаксиращите свойства на топлата и лечебна минерална вода.

Минералните басейни и плажа са предпочитано място за отмора както през топлите летни месеци, така и през зимата. Защото няма нищо по-отпускащо и зареждащо, ако след страхотния ден, изкаран на някоя от ски пистите в Банско ще потопиш в откритите басейни на село Баня, пълни с топла, лечебна минерална вода.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до минералните извори на селото?

Ако сте гости на Банско или планирате да почивате скоро в популярния ни курорт и сте избрали да отседнете в един от най-популярните апартхотели в града – Лъки Банско, препоръчваме ви поне веднъж да посетите село Баня и да се насладите на минералните му извори.

За да стигнете до Баня ще са ви необходими не повече от 8 – 10 минути, тъй като разстоянието между двете населени места е едва няколко километра. Просто трябва да излезете от хотела, да се настаните в автомобила си и да поемете по пътя към селото. 

Указателни табели има достатъчно, а дори и да няма, то няма как да се объркате, тъй като излезете ли от града в посока селото, не се налага да се отклонявате никъде.

Какво ви препоръчваме да разгледате, докато сте гости на Баня?

Ако сте решили да изкарате няколко часа в топлия минерален басейн или на плажа, отделете малко от времето си, за да разгледате някой от големите забележителности на селото. Съветваме ви да не пропускате да посетите най-популярния минерален извор в Баня – “ Благата вода”. Изворът се намира в края на селото и през 2018 година беше изцяло обновен. 

В близост до извора се намира Турската баня, за която ви разказахме малко по-рано. В миналото, докато банята е била действаща, тъкмо от този извор се е снабдявала с вода. Днес банята е една от големите забележителности на селцето и можете да я разгледате като част от туристическата си обиколка.

Село Баня - минералния рай на България

Не пропускайте да разгледате и Римската баня, която е запазена в своя автентичен вид. Построена по време на Римската империя, банята е изградена в типичния римски стил.

Ако имате желание, можете да разгледате и трите запазени църкви, с които селото се гордее – “ Свети Георги” Евангелската църква и църквата “Свето Успение Богородично”. А в края на разходката си, можете да седнете в някое от уютните заведения и да опитате домашно приготвени ястия по автентични рецепти от района на Банско и Разлог.