Село Орцево: пълен гайд

Всяко село в България е уникално. Всички те имат богата и дълга история, невероятна природна красота и интересни забележителности.

В тази статия ще разгледаме едно от българските села, което притежава уникална гледка към върховете на Пирин планина и родопските хълмове. 

Село Орцево дава възможност на всеки, който го посети, да се наслади от всяка една негова точка и да се отдаде на най-различни дейности и максимален релакс.

дървена къща в планината облята от слънце и бели облаци

Географско положение и климат на Орцево

Село Орцево, намиращо се в област Благоевград, община Белица, е най-високото село в Родопите и на Балканския полуостров с постоянни жители. 

То притежава 13 махали, които са разпръснати по хълмовете на Велийшко-Виденишкия дял в Западните Родопи. Те се намират на надморска височина от 1420 до 1640 метра, като площадът на селото е на 1555 м.

Централната част на селото е разположена на южния склон на връх Катунова могила с надморска височина от 1710 метра. Благодарение на височината, на която се намира, Орцево притежава неповторима гледка към гористите хълмове, родопските поляни и протестиращите се върхове на Пирин планина.

Недалеч се намира и тракийското светилище Бабяшка чука, както и върховете Кавун тепе и Велийца.

Заради голямата надморска височина, в Западни Родопи преобладава планински климат. Той е смекчен от топлите средиземноморски въздушни маси, които проникват по теченията на реките. По-слабо е средиземноморското влияние, като валежите са главно през летните месеци.

История и културно наследство на Орцево

Името на най-високо разположеното село Орцево произлиза от думата ”хорце”, тъй като местните са били изкусни танцьори по фолклорни танци.  

В землището на Бабяк и Орцево се намира тракийско светилище „Бабяшка чука“. Там са открити оброчни плочи, посветени на Зевс, Бендида и Хера и ритуалната дейност там продължава до V век.

В зоната на Митеш се намират останки от антично светилище и надгробна могила от късния период на желязната епоха, докато в Пшениценината се откриват следи от древно антично селище. 

Жителите на тези местности са се занимавали с рудодобив, което е потвърдено от останките на минни галерии. Те са добивали злато (река Златарица), катран и смола.

Към 19 век населението в района се препитава с лов, катранджийство и овцевъдство.

Забележителности, местни традиции и културни събития

В с. Орцево местните са изключително позитивни, тъй като твърдят че се намират най-близко до Бога и слънцето. Намиращо се във висините, селото има величествена гледка към планинските масиви.

дървена къща в планината облята от слънце и бели облаци

Природни дадености и екотуризъм

Ако сте решили да посетите Орцево, ще се любувате не само на тези гледки и на благия характер на местните, но също така може да посетите Тракийското светилище, намиращо се в  местността “Бабяшка чука” (кулата).

Бабяшка чука е най-значимият тракийски култов обект, който е разположен на 1600 метра надморска височина. Мястото дава видимост към Разложката котловина до Предела, Рила и Пирин. Светилището е посещавано още от 14 век. 

Активности и развлечения

По време на престоя си в село Орцево можете да се наслаждавате на изключително разнообразни активности и развлечения.

Примери за такива са:

  • Пешеходен туризъм;
  • Фотосафари;
  • Познавателен и културен туризъм;
  • Къмпингуване;
  • Кулинарен туризъм;
  • Опознаване на местния бит и култура;
  • Планинско колоездене и мотоциклетизъм и много други.

Освен всичко това, ще можете да се насладите и на богат растителен и животински свят в региона. Също така ще може да опознаете местните билки и техните лечебни сили.

Къде да отседнете в Орцево и околностите?

Ако сте решили да отседнете в село Орцево, то вариантите са няколко, като през летния период имате дори възможност за палатков лагер

Един от вариантите е Къщата на Даскала в Орцево. Естествено, има и други къщи за гости, а дори понякога местните приютяват у дома своите посетители.

Палатковият лагер пък е достъпен за всекиго. Срещу много скромно заплащане вие ще получите палатка, която ще може да поставите на голяма и поддържана поляна с беседка и фургон със санитарен възел.

На върха на Велийца се намира заслонът Велийца, който гостоприемно приема всеки посетител на планината и в околностите, както и местните жители. Проектът е резултат от съвместните усилия на селската общност и асоциацията „Байкария“, с участието на Васил Тодев – един от инициаторите на идеята. Тази сграда е издигната след редица доброволчески кампании.

Ако пък сте решили просто да посетите това невероятно селце, но сте решени да отседнете другаде, то Банско е точната дестинация във случая. 

Разстоянието от Орцево до Банско е само 39 километра. Пътувайки с кола, ще сте там за не повече от 50-60 минути.

дървена къща в планината облята от слънце и бели облаци

Какво да опитате от местната кухня?

В село Орцево можете да опитате чиста, домашна и прясно приготвена храна

Сутрин закусете с ароматни мекици и катми, гарнирани с домашно сладко от ягоди или боровинки. Към тях можете да добавите и ароматно кафе, приготвено на джезве от местните. 

В красивото родопско село ще си припомните вкуса истинския зеленчук и на млечните продукти, които няма да откриете по супермаркетите в големия град.

За обяд и вечеря се насладете на домашни кюфтета от чисто телешко месо, порция голеник, кешкек или трахана. Завършете с вкусна родопска халва, която се приготвя по специална рецепта.

Други традиционни родопски ястия които ще може да опитате в селото са зелник и пареник. 

Как да стигнете до Орцево от Банско и региона?

Начините да се стигне до Орцево са няколко – теснолинейка, кола, или с колело.

За тези от вас които предпочитат кола, пътят до Орцево е добре асфалтиран. Той минава през Разлог, Баня, Краище, Горно Краище, Лютово и Бабяк. Пътят до там е сравнително добър и чист.

Ако пък сте решили да пътувате с теснолинейката Добринище – Аврамово, то първо ще трябва да се насочите до Добринище. Пътят от Банско до гара Добринище е около 7 км, след което ще бъдете откарани с теснолинейката до последната спирка Аврамово. Оттам ще трябва да продължите по черен горски път, водещ до връх Велийца.

Местните служители на гара Аврамово са изключително любезни и отзивчиви хора и са готови да помогнат винаги с каквото могат. Те ще ви насочат, ако объркате посока или не знаете на къде да тръгнете.

дървена къща в планината облята от слънце и бели облаци

Често задавани въпроси

Какво представлява заслон “Велийца” и какво е разстоянието от него до село Орцево?

Разстоянието от заслон Велийца до Орцево е около 3 км и се изминава за около 40 минути пеша. Заслона представлява дървена постройка, която наподобява алпийска хижа. Тя е с общо помещение от предверие и трапезария на приземния етаж и общо спално помещение на първия етаж. Заслонът е предвиден за около 10 души.

Колко е дълъг маршрутът от гара Аврамово до село Орцево?

Маршрутът е маркиран и е около 15 километра. При хубаво време ще можете да се насладите на източните склонове на Рила.

Кога е най-доброто време за посещение на Орцево?

Независимо от времето и сезона и въпреки височината, на която се намира, село Орцево може да се посещава целогодишно без проблем, тъй като условията са добри.