Град Кресна: история, туризъм и забележителности

Когато чуете лято, вероятно се сещате за почивка и релаксация. Това е сезонът на отпуските, когато можете да се насладите на любимите си занимания и да създадете безценни спомени.

Ако все още не сте планирали къде ще прекарате лятната си почивка, ние ви предлагаме да посетите едно уникално кътче в Пирин планина – Кресна.

Община Кресна предлага изключителни възможности за отпускане сред невероятна природа и богато историческо наследство.

огрята планина

Местоположение и географски особености

В Югозападна България в област Благоевград се намира община Кресна. Тя включва общо седем населени места. Това са селата Горна Брезница, Влахи, Долна Градешница, Стара Кресна, Сливница и Ощава.

Град Кресна е разположен на международния път Е-79 София–Кулата, на 40 км южно от Благоевград и на 133 км от София. Намира се на 63 км югозападно от Банско, 24 км на север от Сандански и 44 км от граничния пункт Кулата.

Община Кресна се разделя от река Струма на две части – Пиринска и Малешевска. Районът се отличава с разнообразен релеф, включващ котловинно-долинни, високопланински, среднопланински и нископланински терени.

Тук се намират Малешевска планина с връх Ильов връх и Северен Пирин с връх Вихрен. Кресненското дефиле, образувано от река Струма между планините, е природен феномен.

Впечатляващи релефни форми в района са каменната гора край с. Влахи, скалният комплекс Орлите, пясъчните сипеи Мело, мраморният гребен Малкото конче и циркусите Синанишки, Влахински, Георгийски и Невързумски. 

Живописните Георгийски езера, Влахински езера и Синевръшки езера, наричани “Кристалните очи на Пирин”, са популярни туристически атракции в региона.

История на Кресна

Началото на Кресна започва от старата гара Пирин. Още през 1978 година гарата, заедно с околните села и махали се обединяват в една административна единица – Кресна.

Районът на Кресна е обитаван от древни времена, а за това свидетелстват многобройните археологически открития. Учени вярват, че тук е бил първият град Александрия, който е основан от Александър Велики. 

Градчето има значима историческа роля, като Кресненско-Разложкото въстание, което избухва на 5 октомври 1878 г. в протест срещу несправедливото разделяне на България след Берлинския договор.

Културно наследство на Кресна

Културното наследство на Кресна е неразделна част от идентичността на града и региона, съхранявайки богатата история и традиции на местното население.

Преди влизане в град Кресна, се издига паметникът на загиналите в Кресненско-разложкото въстание през 1878 година. Тук също така се намира храм-паметникът „Свети Иван Рилски“, който привлича туристи от цялата България. 

Разположени близо до село Влахи, което очарова с природната си красота и пасторалния мир, селата Ощава и местността Градешка баня предлагат известни минерални извори, познати със своите лечебни свойства.

В община Кресна са разпръснати църкви, които са ценни исторически обекти за посещение. Най-старата от тях, „Света Богородица“ във Влахи, датира от 1750 година. 

Други значими забележителности включват манастира „Свети пророк Илия“ над село Брезница, останките от средновековния манастир „Св. Св. Козма и Дамян“ край Влахи, както и археологическите открития на античния град Нейне край Долна Градешница, които разкриват богатата история на района.

планински връх

Туристически маршрути и активности в региона

Кресна служи като стартова точка към Синанишкото езеро, което се намира в подножието на върха Синаница в Пирин планина. Това е популярна курортна местност, известна със своята уникална красота. На брега на езерото се намира хижа „Синаница“, която предлага удобства за почивка и настаняване на посетителите.

Съвсем близо до Кресна, в село Влахи се намира екопътека “Влахински водопад”. Тя започва от центъра на селото, като пътя е кратък и лесен.

В Кресна се намира резерватът „Тисата“, основан преди 60 години с цел запазване на разнообразните животински видове, включително над 100 редки птици. Това е и дом на най-голямото естествено находище на дървовидна хвойна в цяла Европа.

В района на община Кресна може да се наслаждавате на най-различни активности, като рафтинг в Кресненското дефиле, каякинг, риболов на река Струма и много други.

Местни фестивали и събития

Традиционните празници и събития в Кресненско са свързани с религиозни вярвания и включват тържествени литургии и курбани.

Важно събитие е честването на Кресненско-Разложкото въстание на 5 октомври в село Стара Кресна с традиционен събор и литургия.

Празникът на Кресна пък се чества на 19 октомври в чест на Свети Иван Рилски. По време на празника се организира концерт с автентичен фолклор и разнообразни събития.

Всяка година в град Кресна се организират различни фолклорни фестивали, като целта на събитията е да се стимулира интереса на млади и стари към изкуствата и фолклора.

Кулинарни специалитети и ресторанти

Традиционната българска кухня, особено тази от региона Кресна, е наистина богата на вкусове и история. Ястията, които се предлагат там, са запазили автентичния си вкус през вековете и до днес. Те са важна част от културното богатство на региона и представляват неизменна част от местната идентичност.

В Кресна може да опитате традиционни ястия за пиринския край, като:

 • Кукурини;
 • Борек;
 • Капама;
 • Чомлек и др.

Градът притежава разнообразие от места за хранене, където може да се насладите на вкусни гозби. Тези заведения предлагат автентични ястия, запазили своя вкус и приготвени по стари рецепти, които са част от културното наследство на региона.

Някои заведения които може да посетите докато сте в градчето са:

 • Ресторант Воденичката;
 • Ресторант Джунглата;
 • Ресторант при Емо и др.

Тези заведения предлагат автентични ястия, запазили своя вкус и приготвени по стари рецепти, които са част от културното наследство на региона.

печена наденица на дъска

Опции за настаняване във и в близост до Кресна

Ако се чудите къде около Кресна да отседнете, обичате лукса и СПА терапиите, то апартхотел Лъки Банско СПА и Релакс е точното място за вас.

Лъки Банско е известен със своите луксозни удобства, които предлага на своите гости. Той е подходящ хотел в Банско за тези, които търсят комфортно настаняване, вкусна автентична храна, добро обслужване и възможности за релаксация в близост до Кресна.

Как се стига от Банско до Кресна

Кресна се намира на около 63 км от Кресна или иначе казано, на около 1 час път с автомобил.

Пътят е изключително лесен и приятен, като:

 • Излизате от Банско и се движите на юг по пътя Е79.
 • Продължавате по Е79 през селищата Разлог и в посока Симитли.
 • Продължавате по пътя Е79 през Разлог.
 • След Разлог, пътят продължава през красивия пирински регион, където ще се наслаждавате на пейзажите.
 • Следвате пътя Е79 през Симитли и продължавате на юг.
 • Кресна е на около 15 километра след Симитли по този път.

Добре е винаги да проверявате предварително състоянието на пътя и добре да планирате вашето пътуване.

Често задавани въпроси

Какви туристически атракции предлага Кресна?

В град Кресна и околните му райони се намират множество природни забележителности като Кресненските проломи, река Струма, пещера „Борика“ и други. Има и културни забележителности като манастир „Света Петка“.

Какви са традиционните събития и фестивали в Кресна?

В Кресна се провеждат различни културни и традиционни събития, включително фолклорни фестивали, празници и събития, свързани с местната история и култура.

Какво е значението на Кресненските проломи за туризма?

Кресненските проломи са един от най-големите каньони в България и предлагат невероятни пейзажи за любителите на природата. Те също така са популярни сред любителите на планинско колоездене и туризъм.