Разходка до Дебрен: какво да разгледате?

Ако обмисляте да направите интересна еднодневна разходка из района на Банско и Пирин, ние горещо ви препоръчваме да посетите село Дебрен. Селото определено има какво да ви покаже. Спиращите дъха гледки, красивата природа и чистият въздух няма да ви оставят безразлични.

Жителите на селото са усмихнати и гостоприемни и ви предразполагат да изследвате красивите кътчета на мястото. Не пропускайте да опитате и вкусната храна, която е истинска наслада за сетивата.

Какво можете да видите във и около Дебрен – разказваме в следващите редове.

планински изглед

Местоположение и география на село Дебрен

Дебрен се намира в община Гърмен, област Благоевград. Селото е на 75 километра от Банско, като пътуването не е дълго и е осеяно с красиви гледки. То е разположено на 5 км Югоизточно от село Гърмен, в планински район близо до Гоце Делчев. 

По време на пътуването можете да забележите стада от елени или сърни. Те често биват забелязани в района.

Докато се разхождате из селото, ще усетите автентичната атмосфера на старата България и ще се пренесете в свят на спокойствие и тишина.

Мнозина твърдят, че Дебрен е с най-красивата гледка в околността. От него се виждат четири планини, около 9-10 села и град Гоце Делчев. Залезите са несравними през цялата година.

Върховете на планините, окъпани в сняг са нещо незабравимо. Тишината ви позволява да чуете песните на птиците и да се насладите максимално.

Дебрен е с население от около 2301 души и е на 883 м надморска височина. Хората се препитават предимно с отглеждане на тютюн, овощарство и животновъдство.

История и традиции на Дебрен

Село Дебрен попада в историко-географската област Чеч и историята му може да се раздели на два важни етапа – история на старото и новото село.

През 19 век селото е било всъщност мюсюлманско в Неврокопска каза на Османската империя. Има доказателство, намерено в османски документи, което показва, че преди името на Дебрен е било Дебрани.

Началото на новото село започва от 1968 година, когато всички жители взимат решение да изместят селото в близост до равнинна част, улеснявайки земеделските производители. Всички жители напускат досегашното си място и слизат по-надолу.

Новото село Дебрен става благоустроено и притежава водопровод и канализация. През 1993 година жителите изграждат просторна джамия със собствени средства и труд. През 2004 година отваря ново училище. 

мъж снима руини от каменни сгради

Какво да разгледате, докато сте в Дебрен

Тъй като селото е с много стара и богата история, то успява да предложи на своите посетители едно невероятно гостуване назад във времето.

Забележителностите в региона изброяваме по-долу:

  • Старата църква “Св.Георги” и джамия в удивително добро състояние. Църквата „Св. вмчк. Георги Победоносец“ е един от редките примери за запазени сгради в историческото село Дебрен, намираща се на западните склонове на планината Родопи. Макар изоставена към края на 60-те години от миналия век, тя е доказателство за любовта и грижата на жителите към своето минало. Всичко това показва, че в миналото е имало етническа толерантност, когато християни и мюсюлмани са живели в хармония.
  • Останки от различни епохи в местностите Свети Архангел, Алангерица, Свети Георги, Пирек, Гармаде, Селище и други. На около километър северно от сегашното село са открити следи от късноантична църква.
  • Два вековни каменни римски моста. Те са продължавали да съществуват до 1968 година, когато цялото население е преместено от своето първоначално планинско място на ново – по-ниско и по-близо до река Места, където земята е подходяща за земеделие.
  • На 10 км от Дебрен се намира село Лещен. Селото може да ви изненада много приятно с уникалната си глинена къща. Това е най-голямата атракция в цялото село. Тя е сравнително нова и е изградена изцяло от глина и има само една стая. Мястото предлага и възможност за настаняване итова е единственият възможен начин да я разгледате и от вътре.
  • Величествените вековни чинари в съседен Гърмен. Те са два на брой и се намират около центъра на селото. Възрастта им се начислява на над 600 години.

На 17 км от Дебрен се намира и уникалното село Ковачевица, което от няколко години привлича изключително много туристи и известни личности. Село Ковачевица е обявено за архитектурно-исторически резерват

Тъмната гора, която се намира край селото, е обявена за резерват с цел да се запазят вековните смърчови, елови и букови гори.

Как да стигнете от хотел Лъки Банско до село Дебрен?

Дебрен се намира на 57 километра от Банско. Трябва да поемете в посока Добринище, което, разбира се, няма как да сбъркате. 

След това трябва да сте в посока Огняново. По пътя ще преминете покрай селата Места, Буково, Господинци, Борово, Баничан и покрай град Гоце Делчев. 

От Гоце Делчев до финалната ви дестинация, а именно село Дебрен, ще ви остават 10 км, което е 15 минути път с колата.

планинска гледка от връх

Често задавани въпроси

Кое е най-доброто време за еднодневна разходка от Банско до Дебрен?

Най-доброто време за еднодневна разходка е през пролетта или лятото, когато времето е по-топло и природата е в пълен разцвет. Тогава ще можете да се насладите на приятни разходки из старото село, където историята още може да се усети във всяко едно камъче по пътя му. 

Къде можем да хапнем в Дебрен по време на еднодневната разходка?

В града има различни ресторанти и кафенета, където можете да опитате автентични местни ястия и напитки. Местните жители са изключително любезни и гостоприемни и не е изключено дори да ви нагостят в собствените си домове.

Има ли в близост до Дебрен зоологическа градина?

На 5 км от селото Дебрен се намира село Дъбница, в което има много интересен и разнообразен зоокът. Той разполага с бар-кухня, детски кът, беседки и езеро, а освен това е дом на над 65 вида животни.