Пълно ръководство за избор на сноуборд обувки

Готови ли сте за зимния сезон и зимните спортове, които това време на годината ни предлага? Едни от най-предпочитаните от тях са ските и все по-популярното и любимо на много хора каране на сноуборд в Банско.

Ако и вие сте запалени по сноуборда и тепърва ви предстои да си купувате подходяща екипировка, продължете да четете. По-долу ще ви предоставим полезна информация за избора на един от най-важните компоненти при карането на сноуборд, а именно обувките.

Пълно ръководство за избор на сноуборд обувки

Източник на изображение: Unsplash

Какво представляват сноуборд обувките?

Сноуборд обувките са обувки, специално проектирани за каране на сноуборд. Те са част от задължителната екипировка на всеки сноубордист, като целта им е да осигурят необходимата стабилност, опора, добър контрол и комфорт по време на каране. Важно уточнение е, че те се различават от ски обувките по своя дизайн и функционалност.

Моделите сноуборд обувки имат мека и гъвкава външна обвивка, която позволява свобода на движението и маневреност. Разполагат с връзки, които прикрепят обувката към самия сноуборд, позволявайки ви да контролирате движенията на борда. Вътрешната част на обувките имат добра изолация, чиято цел е да държи краката ви топли, като същевременно омекотява евентуалните удари.

Критерии при избор на сноуборд обувки

Една от най-важните части на вашата сноуборд екипировка са именно обувките за сноуборд, тъй като от тях зависи какво ще е преживяването ви на пистата. Избраният модел трябва да пасва идеално на вашия крак, да ви създава комфорт и да ви предоставя перфектна стабилност, за да избегнете евентуални травми.

Инвестицията в сноуборд обувки не е малка, затова е важно да се запознаете с основните характеристики и да обърнете внимание на спецификациите. По-долу споделяме кои са основните критерии при избора на подходящ за вас модел сноуборд обувки.

Пасване и размери 

Обувките за сноуборд трябва да прилягат плътно по крака, но не да пристягат и да причиняват болка. Повечето модели имат нужда от време и няколко карания, за да се отпуснат и да се наместят спрямо вашия крак. Именно затова, избирайки подходящи сноуборд обувки не трябва да са ви съвсем точни по широчина, нито пък леко свободни.

Правилно избрани, трябва да усещате как пръстите на краката ви се допират до горната част на обувката, същевременно трябва да може да ги движите свободно. 

Друг фактор е разположението на петата. Тя трябва да е добре придържана от обувката. За да разберете дали е така, тествайте, като изнесете коляното напред. От това положение трябва да усетите как петата ви остава на своето място. Много е важно петата да бъде добре придържана, за да имате отличен контрол над борда, особено когато завивате.

Пълно ръководство за избор на сноуборд обувки

Източник на изображение: Unsplash

Що се отнася до размера на сноуборд обувките, възможно е да има разминавания между различните модели според избрания производител. При избора на размер на сноуборд обувка е важно да вземете предвид дължината и широчината на вашето стъпало, както и това какъв размер стандартни обувки носите.

Специалисти препоръчват да пробвате сноуборд обувките в края на деня, когато краката ви вече са отекли. Това е перфектното време, за да прецените кой е наистина най-подходящия номер за вас.

Ето и таблица с размери спрямо американска номерация:

Размер на сноуборд ботуш (US)<88-1010-11.511.5+
Широчина в мм<245246-254255-259260+
Широчина на сноубордТесенСтандартно широкСредно широкШирок

Имайте предвид обаче, че тези размери са ориентировъчни. От съществено значение е да обърнете внимание на таблицата за размери на избрания модел и марка, тъй като може да има разминавания.

Твърдост (flex)

Сноуборд обувките се различават и по степента на твърдост, позната още като гъвкавост или flex. Тя може да бъде от мека до твърда. Тази спецификация е по-скоро въпрос на личен избор и предпочитания.

Обикновено по-мекият flex е предпочитан от начинаещите сноубордисти, докато по-твърдият flex го избират напредналите, фрирайдърите и тези, които предпочитат all mountain типа каране.

Що се отнася до параметър, с който да се определи твърдостта на обувките, няма определен стандарт. Повечето производители я отбелязват с номерация от 1 до 10, като 1 е най-мекият flex, а 10 е най-твърдият. Имайте предвид, че усещането за твърдост варира при различните марки и модели.

Пълно ръководство за избор на сноуборд обувки

Източник на изображение: Unsplash

Тип на връзките

Има няколко различни типа връзки, като техният избор зависи до голяма степен от личните предпочитания на сноубордиста.

Основните три вида са следните:

  • Стандартни връзки: това са най-първият тип връзки, които са създавани някога. Те са лесни за използване и приспособими, минусът им е, че лесно се разхлабват по време на каране през деня. Въпреки това повечето сноубордисти се придържат именно към тези традиционни връзки.
  • Бързо издърпващи се връзки: този тип връзки се издърпват по-бързо, което позволява на предната част на крака и глезена да се затягат независимо една от друга.
  • Връзки Boa®: това са връзки, използващи нов вид технология, благодарение на която заключването може да се извърши с една ръка или дори с ръкавица. Обикновено се предлагат като двойна или тройна система.

Вътрешна обувка

Вътрешната обувка на сноуборд обувките е изключително важна, тъй като осигурява омекотяване, комфорт, стабилност и добра изолация за крака, от които определено ще се нуждаете при дълго и уморително каране при минусови температури през целия ден. Тя най-често е изработена от лек материал, наричан EVA (етилен-винил ацетат). 

Сред моделите сноуборд обувки има такива, чиято вътрешна обувка е подвижна, т.е. може да се вади, а при други е прикрепена към самата обувка. Подвижните модели са по-удобни за сноубордистите, защото могат да се вадят, за да съхнат по-бързо, когато се намокрят.

Има различни видове, като например вътрешни обувки с подплата, формообразуващи се и топлинно оформящи се според вашия крак. Тези нови технологии, които се използват при сноуборд обувките, са чудесен плюс, тъй като позволяват да получите наистина изключителен комфорт и удобство.

Стелки и чорапи за сноуборд обувки

Стелката и чорапите за сноуборд обувки не са задължителен компонент, но са допълнение, което ще ви гарантира изключителен комфорт и удобство. Наред с безопасността тези две неща са ключови за едно наистина фантастично преживяване на пистата.

Чорапите за сноуборд са направени от синтетичен материал или мериносова вълна, което гарантира, че краката ви ще останат топли през цялото време, като същевременно влагата ще бъде отведена. Този вид материи са изключителен изолатор, затова и си струва да инвестирате в тях. Препоръчваме ви да избягвате памучните чорапи, тъй като те не отвеждат влагата и няма да запазят краката ви сухи и топли.

От друга страна стелката ще предостави допълнително удобство и стабилност на крака, тъй като тя е създадена така, че да заеме естествената форма на вашето стъпало.

Пълно ръководство за избор на сноуборд обувки

Източник на изображение: Unsplash

Бюджет

И не на последно място значение при избора на сноуборд обувки има вашият бюджет. Различните модели обувки се различават и по тяхната цена, като има бюджетни модели и такива, които са от по-висок клас.

Разбира се по-високата цена е свързана с по-високо качество на материалите, изработката и технологиите, използвани за проектиране на модел. Това обаче не означава, че не можете да откриете и качествени обувки за сноуборд на по-ниски цени.

Кои писти в Банско са подходящи за сноуборд?

Банско е раят за всички ски и сноуборд любители, независимо дали са начинаещи или напреднали. Предвид спецификата на каране на сноуборд, има писти, които са по-подходящи за сноубордистите и други, които не са чак толкова.

Сред най-подходящите писти в Банско са следните:

  • Плато 1;
  • Стара писта;
  • Юлен;
  • Плато 2;
  • Банско (ски-път)

За да разберете коя е най-подходяща от тези писти за вас, трябва да пробвате различните. Всеки сноубордист има свой стил на каране и лични предпочитания, с които трябва да бъде съобразена и пистата.