Спускания по ски писта Юлен Банско – пълно ръководство

Като запалени скиори нямате търпение да си вземете няколко дни отпуск и да потеглите към Банско – най-популярния и посещаван зимен курорт у нас. И ние напълно ви разбираме.

Курортното градче освен история, забележителности, вкусна храна и многобройни начини за забавления и почивка може да ви предложи повече от 75 км ски писти, всяка една от които поддържана и обезопасена отлично и с лесен и удобен достъп.

В този материал искаме да ви запознаем с една от най-предпочитаните ски писти със средна трудност, а именно със ски писта Юлен Банско.

Спускания по ски писта Юлен Банско - пълно ръководство

Източник снимка: unsplash.com

Къде се намира, каква е дължината и какво е нивото на трудност на ски писта Юлен?

Ски пистата е част от ски зона Банско. Намира се в резерват Юлен (един от най-младите резервати в България), който пък е част от Национален Парк Пирин. Пистата е една от сравнително късите в Банско, но за сметка на това е доста динамична и бърза.

Поради това, че позволява бързи и динамични спускания е маркирана като “червена” ски писта или писта за опитни скиори и сноубордисти.

Обикновено Юлен не е от най-натоварените ски писти в Банско и е отличен избор, ако не обичате струпванията на скиори и дългото чакане на опашки за лифтовете или влека.

Спускания по ски писта Юлен Банско - пълно ръководство

Източник снимка: unsplash.com

Как можете да стигнете до ски писта Юлен от Банско?

Най-бързият, удобен и лесен начин да стигнете до началната точка на ски пистата е като си закупите ски карти и използвате лифт Коларски.

Лифтът е шестседалков, високоскоростен и много модерен. Пуснат е в експлоатация през 2004 година и е производство на австрийската компания Doppelmayr. Въжената линия е с дължина от 774 метра и е с капацитет от 3000 души на час.

Долната му станция се намира в местността Бъндеришка поляна, до която можете да стигнете от Банско и с кола, а горната му станция се намира в местността Коларски път (на 1914 метра надморска височина).

През ски сезона лифтът обслужва не само ски писта Юлен, но и пистите Коларски, Стара планина и Томба.

С какви други маршрути за спускания може да се комбинира пистата?

Ако бързината и динамиката на скоростната писта Юлен ви кара да се чувствате неуверени или просто искате да се насладите по-дълги спускания, можете да комбинирате спусканията си много лесно, тъй като края на Юлен на практика води до началото на ски писта Коларски.

Спускания по ски писта Юлен Банско - пълно ръководство

Източник снимка: unsplash.com

Коларски е ски писта маркирана като синя. Тя е с дължина от 3600 метра и е идеална за хора с малко по-малък опит.

Характерното за ски пистата е, че в горната си част е малко по-стръмна, но след това денивелацията ѝ намалява и до края се редуват участъци с ниска денивелация и участъци с малко по-голяма денивелация.

Други популярни ски писти в Банско, подходящи за вашето ниво

Ако сте решили да съчетаете ски ваканцията си със семейна почивка в Банско и нивото на партньора ви е различно от вашето, можете да се спуснете сами по ски писта Юлен, а после да се спуснете заедно с половинката си по писта Коларски.

Друга добра ски писта със средна трудност е Балканиада. Тази писта е доста широка, прилично дълга (с дължина от 1792 метра) и е без много голяма денивелация или остри завои. Подходяща е както за опитни скиори, така и за такива, които нямат толкова много опит и искат да се усъвършенстват.

До началото на пистата можете да стигнете с някой от лифтовете “Тодорка” или “Бъндерица”.  Началото на Балканиада е под връх Тодорка, а края ѝ стига до ски писта Коларски.

А ако сте с децата, тогава можете да се насладите заедно на спускания по местните ски писти за начинаещи. Такива са пистите Шилигарник 1 и 2, Плато юг, Плато север и Бъндерица.

А ако имате достатъчно натрупан опит по писти маркирани като “червени” или “сини” и ви се иска да опитате спускане по наистина трудна писта, тогава ви препоръчваме да се спуснете по някоя “черните” ски писти с най-висока трудност. Такива писти в Банско са две: Томба и Томба 2.

Това са писти, които са доста трудни и на места много стръмни, затова нашият съвет е да спуснете по тях само, ако сте напълно уверени в способностите си на скиор.

Спускания по ски писта Юлен Банско - пълно ръководство

Източник снимка: unsplash.com

И преди да се разделим: 5-те правила за добро поведение на ски пистата

Уважавайте другите скиори

Когато се спускате по пистата се дръжте възпитано с останалите скиори, не ги излагайте на опасност и не накърнявайте самочувствието им.

Контролирайте скоростта и поведението си

Адаптирайте скоростта си на пистата както според опита си, така и според състоянието на терена и броя на хората, които се спускат заедно с вас по пистата.

Избирайте посоката, когато се в началото на пистата

Не очаквайте скиорите, които са по-надолу от вас по пистата да ви забележат и да ви направят път. Те нямат очи на гърба си.

Затова вие трябва да изберете всяка промяна в посоката по начин, който няма да застраши спускането на скиорите или сноубордистите, които се намират по-долу на склона.

Изпреварвайте правилно и внимателно

Изпреварването може да се извърши както по-нагоре или по-надолу по пистата, така и от ляво и отдясно.

Въпреки многото възможности обаче е важно, когато решите да изпреварвате да оставите между вас и другия скиор достатъчно място, за да не застрашите безопасността му.

Изкачване и слизане по пистата

Когато се изкачвате или слизате по пистата трябва да го правите от края ѝ и да внимавате да не “закачите” спускащите се надолу скиори със ски оборудването си.