Лифт Шилигарник – възможност за съзерцаване на зимната красота на Банско

Лифт Шилигарник в Пирин планина

Банско – място, което не спира да изненадва

Колкото и да говорим за Банско, няма да можем да изчерпаме темата за Банско, тъй като това китно планинско градче е събрало себе си богат запас от хилядолетия история, култура, а природата на региона не може да се опише с думи. В тази статия ще Ви запознаем с още едно великолепно място в Банско, което трябва да присъства задължително в списъка с обекти на всеки посетител на Банско.

Със своето многообразие от природни дестинации, културни, исторически и археологически обекти от национално значение, страхотни живописни кътчета изградени от Майката Природа, Банско няма как да не Ви впечатли. Ако сте се отправили натам, то не пропускайте да се качите на лифт Шилигарника – едно от многото красиви кътчета, които Пирин планина ни е подарила.

Не по-малко очаровани ще останете от гостоприемството на банскалии, разнообразието от вкусни традиционни бански ястия по механите и заведенията, ароматното червено вино, родено от плодородните земи на региона.

Ски сезон на лифт Шилигарник

Интересни факти за лифт Шилигарник

Eдно от местата, които всеки български или чуждестранен турист трябва да посети е лифт Шилигарника. Ако харесвате зимните приключения и ски спортовете, това е точното място за вас. Лифт Шилигарника е разположен в Пирин планина на разстояние от 10км. югозападно от столицата на зимните спортове Банско и на 170 км. от град София.

Той бива Долен и Горен Шилигарник и е един от най-старите лифтове в Банско. Името му исторически е възникнало поради факта, че в миналото в този регион са пренощували шилета.

Град банско е свързан с Бъндершка поляна посредством съвременен кабинков лифт, като се спира на междинна станция Чалин валог. В близост до лифт Шилигарник има асфалтиран път. Отпърво капацитетът му е бил 800 човека на час, а в момента  лифта може да побира 2500 човека на час. Трасето се изминава за около 6 – 10 минути, отколкото за предишните 20 мин. като са взети всички мерки за безопасност за туристите.

Шилигарника е най-големият ски курорт в Пирин.  Функционира от 2003 г. Лифтът е шестседалков като преди обновяването му е бил триседалков. Построен е през 1985г. За съжаление до него все още няма редовна транспортна линия.

Общото разстояние между двете спирки на лифт Шилигарника е 706 м. Обслужва едни от най-хубавите и красиви писти в курорта като Шилигарник 1,Плато 1 и 2. След тях идват пистите Томба, Балканиада,  Петицата, Десетката. Лифт Шилигарник е дълъг общо 2050м., а денивелацията му е 706 м.

Височината на началната станция е 1720м. надморска височина, а крайната станция е на височина 2423 м. като само 323 метра я делят от самия връх Тодорка.  Долната станция на лифта е разположена в местността Горен Шилигарник на 1725 м. надморска височина, минава през местността Платото на 2196 м.

Лифтът до Плато е четириседалков и е с дължина 2050 м. А пък  горната част на лифта е разположена в местността Ечмища, която е локализирана на височина от  2450м. на север под скалистото подножие на връх Тодорка, който е с височина 2746 м.

Дължината на лифт Шилигарник водещ до Тодорка е 2350 м. и той е триседалков със височина 705 м. Всъщност връх Тодорка се дели на общо  3 части. Голяма Тодорка е най-високата част на върха, има също и връх Средна Тодорка с височина 2708 м. и Малка Тодорка с височина 2693 м.

Благодарение на модернизацията на ски линията “Шилигарника”-“ връх Тодорка” през 2015г. опашките от чакащи за лифта туристи намалява значително и движението на лифта става по-бързо и удобно. Новите стълбове на лифта са поставени  с помощта на хеликоптери от Швейцария, чиято тежест на всеки е 10 тона. 6-седалковият лифт е изработен от италианската фирма “Лайтнер” и въжената му линия тежи 46 тона.

Ски писта до лифт Шилигарник

Писта Платото всъщност е най-високо разположената писта в България. Тя бива Плато 1 и Плато 2 и е  със средна трудност. Стартът на пистата тръгва от поляната на горната станция на лифта, разположен до връх Тодорка. Тази станция на ски-влека извежда скиорите до Платото – най-високата ски писта в България. Тя предлага отлични условия за каране на ски дори през май.

Пистата дава освен това супер възможност за осъществяване на различни спускания на скиори с различно ниво на напредналост и има различни разклонения. Ски писта Шилигарника е пък просторна и предлага условия както за напреднали скиори, така и за начинаещи.

Интересен факт е, че на писта “Балканиада„ през 1984 г. се е провела младежко зимна универсиада. Писта Балканиада е със средна трудност и до нея се стига с триседалков лифт.

Навсякъде из ски курорта има разположени информационни табла, които служат за улеснение на туристите и ги ориентират лесно към всички писти, укават тяхната трудност, насочват към  възлови точки, кафенета и други. Всички писти в курорта са напълно обезопасени и се поддържат отлично. Оборудвани с машини за изкуствен сняг.

Курорта предлага професионални ски и сноуборд учители, както и професионални гидове, за тези туристи, които искат да разгледат всички маршрути.

В долната част на този седалков лифт има изградено малко  туристическо селище, което разполага с множество уютни заведения, където туристите да се заредят с енергия след дългия ски ден. Там има различни барове за напитки, ресторанти, кафенета, чайни, предлагащи храни и напитки. Те се намират много близо до пистите.

Ски писта в Пирин планина

Близо до лифт Шилигарника е разположен също и хотел Шилигарника, който е с капацитет от 15 легла, има нощен бар, собствен транспорт,  и също така кухнята му предлага разнообразие от традиционни вкусни ястия от Банско. В местността Шилигарника може да се открие и вила Шилигарника. Вилата предлага механа и е заобградена от вековни пирински мури и се намира само на 100м. от пистите.

До лифт Шилигарника  има изграден асфалтиран път. По него се стига лесно и удобно до хижа “Бъндерица”, която е на разстояние от 4км. и хижа Вихрен на разстояние от 7 км. тези хижи играят роля на отправни точки към връх “Вихрен” откъдето можем лесно да се изкачим към него. А също така от тях може да се тръгне  по редица маркирани туристически пътеки. Хижите осигуряват комфортни условия целогодишно. Всички туристи могат да отседнат в хижите за пренощуване и да се насладят на добрата храна и прекрасната планинска природа на Банско.